Montessori Eğitimi nedir ? Montessori Eğitimi Çocuk Eğitiminde Montessori Eğitimi önemi nedir ? İtalyan doktor ve eğitmen Maria Montessori tarafından zeka geriliği ve özel ihtiyaçlar üzerine yapılmış detaylı araştırmalar sonucunda ortaya konulmuş Montessori Eğitim Tekniği, bireysel bağımsızlığı vurgulayarak çocukların limitler dahilinde özgür olmalarını teşvik ediyor. Çocukların ödüllerden, cezalardan, yetişkinlerin programladığı eğitim anlayışlarından, hatta oyuncaklardan, şekerlemelerden, öğretmen masasından ve toplu derslerden hoşlanmadıklarını da gösteren bu sistem, onları kendi kararlarını verip uygulayabilen bireyler olma yolunda eğitiyor. Aynı zamanda çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerine saygılı bir bakış açısıyla yaklaşan bu teknik, dünya üzerinde birçok ülkede uygulanmakta.
Çocuk Eğitiminde Montessori Eğitimi
Merkezine çocukları alan bu sistem, çocukluktan yetişkinliğe geçen süreçte yapılan birçok gözlem ve araştırmadan besleniyor. Yüzyılı aşkın süreçte farklı kültürlerde başarıyla sonuçlanan testler, sistemi uygulanmaya daha yatkın kılıyor. Çocukları, doğası gereği yeni şeyler öğrenmeye açık bireyler olarak kabul eden bu sistem, onların gelişimine her açıdan katkı sağlıyor.
Tekniğin İşleyişi
Eğitim, genel olarak farklı yaş gruplarından çocukları bir araya getirerek çalışma saatleri arasında molalar verilen ve danışmanlar tarafından eşlik edilen seanslar halinde gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda Montessori tekniğine uygun geliştirilmiş materyaller de eğitimin bir parçası.
Karma Gruplar
Çocuk, sınıf içinde ona sunulanlar arasından kendini geliştirmek istediği yönü seçiyor ve yardıma ihtiyacı olduğu anlarda eğitmen tarafından destekleniyor. Farklı yaş gruplarının bir arada olmasının sebebi, küçüklerin büyüklerden öğrenme, büyüklerin de küçüklere anlatarak bilgilerini pekiştirme ve öğretme becerilerini geliştirme fırsatı sunuyor olması. Aynı zamanda bu durum gerçek hayat atmosferi de yaratmış oluyor.
Yaşa Göre Materyaller
Öğrenmenin doğal bir şekilde, benimsenerek ve edinilerek gerçekleşeceğine inanan bu sistem, çocukların farklı yaşlardaki hassasiyetlerine de hitap ediyor. Küçük yaşlardaki çocuklara, kavramsal zekalarını geliştirebilecekleri ve deneyimleyerek öğrenebilecekleri duygusal ve motor olarak adlandırılan materyaller tahsis ediliyor. Daha sonraki aşamada disiplinler arası materyallerle tanışan çocuklar, düşüncelerini bir düzene koymaya ve soyutla tanışmaya hazırlanıyorlar.
Bilgiyi Tecrübe Etme
Öğrendiklerini gerçek hayat deneyimleriyle pekiştiren çocuklar adalet, özgürlük gibi kavramlarla karşılaşacakları yetişkin dünyasına hazırlanırken aynı zamanda öğrendiklerini, gerçek hayat tecrübelerine çevirme fırsatı yakalıyorlar.
Kaynak: blog.gittigidiyor.com/bebek-anne
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar