Zonklayıcı ve hareketle birlikte artan ağrıya, bulantı, kusma, ışığa veya sese aşırı hassasiyetin eşlik ettiği migren atakları, gebeliğin özellikle ilk 3 ayında sıklaşıyor.
Migren, anne adayları için zor bir gebelik dönemi anlamına geliyor. Ancak Nöroloji Uzmanı Dr. Bilge Bıyıklı’ya göre, kronik migren tedavisinde önemli bir yere sahip olan botoks, annelik hayali kuranların rahat bir gebelik dönemi geçirmelerine imkan sağlıyor.
Gebeliğin ilk 3 ayında migren ataklarının artabildiğini vurgulayan Dr. Bilge Bıyıklı, “Ancak bu dönemde anne adaylarının, bebeklerinin sağlığı için ağrı kesici kullanmaları sakıncalıdır. Gebeliğin üçüncü ayından sonra ağrı sıklığı azalsa da devam edebilir. Bu sorunu yaşayan anne adaylarına, soğuk uygulama yaparak veya uyuyarak ağrıyı geçirmeleri önerilir” diyor.
3 aydan fazla süre, en az ayda 8 atak veya 15 ağrılı gün olarak tanımlanan kronik migren tedavisinde botoks uygulamasının etkili olduğunu söyleyen Dr. Bıyıklı, “Gebelik ve emzirme döneminde uygulanamayan botoksun koruyucu etkisi, 4-6 ay sürmektedir. Alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde belirli noktalara, derialtına botulinum toksini iğne ile verilerek uygulanmaktadır” şeklinde konuşuyor.
Uzm. Dr. Bilge Bıyıklı, kronik migren tedavisinde botoks uygulanmasının güvenilir olması için nöroloji uzmanı tarafından yapılmasının önem taşıdığını söylüyor.
Kaynak: NTV
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar