Tüp Bebek Tedavisi Sürecince Hastanede Yatmak Gerekli Midir? Tüp bebek tedavisi günümüz teknolojisine paralel olarak oldukça kısa bir süre içerisinde, tedavinin başarısını destekleyen uygulamaları ile normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlere hayallerini kurdukları bebeklerine kavuşmasını sağlayan en etkili tedavi yöntemidir. Tedaviye başvuran çiftlerin uygunluğunun saptanması ve çocuk sahibi olamama nedenlerinin araştırılması ile çiftlere uygun çeşitli tedavi imkanları ile başarı oranları her geçen gün arttırılmaktadır. Bu nedenle normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin tüp bebek tedavileri ile sahip oldukları imkanı değerlendirmesi açısından, tüp bebek tedavileri hakkında dolaşan yanlış bilgilere mahal vermemesi ve uzman bir doktora başvurarak doğru bilgilerin edinilmesi önerilmektedir.
Tüp bebek tedavisi günümüz şartları altında acısız ve hastanede yatma ihtiyacına gerek duyulmadan başarılı bir şekilde uygulanan tedavi aşamalarından oluşmaktadır. Tedavi yumurta gelişimi, yumurta toplama, döllenme ve embriyo transferi aşamaları ile yaklaşık 1 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Bu aşamalarda anne adayının hastanede yatmasına gerek yoktur. Fakat yumurta gelişimi için uygulanan bazı prosedürler gereği gün aşırı kan tahlillerinin ve ultrasonografi kontrollerinin yapılması gerekir. Bu işlemlerde de anne adayına herhangi bir rahatsızlık durumu yaratmayan oldukça pratik bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Kısacası çiftlerin günlük olarak hastanede bulunması ile tedavi aşamaları yapılmakta ve işlemlerden sonra çiftler günlük hayatına dönebilmektedir.
Peki, tüp bebek nedir?
Tüp bebek, çeşitli nedenlerden dolayı normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin üreme hücrelerinin yani yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi sonucu döllenmeye maruz bırakılması ve elde edilen embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesi ile gebelik oluşumunu destekleyen yardımcı üreme yöntemidir. Bu işlemde anne adayının kendi yumurta hücreleri ile baba adayından elde edilen sperm hücreleri kullanılmaktadır. Ancak çiftlerin sorunları ve uygulanan teknikler farklılık gösterse de, tedavi aşamaları her merkezde aynı şekilde uygulanmaktadır.
Gebelik için kaliteli olgun yumurtaları elde etmek için yumurta gelişimini destekleyen çeşitli uyarıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Aynı zamanda baba adayının sperm hücresinin yumurta hücresini dölleyebilecek kabiliyete sahip olması gerekçesi ile çeşitli kimyasal yöntemlerle yıkama işlemine tabi tutulması ve hareketlilik kabiliyetinin artırılması ile gebeliğin elde edilmesi için yumurtayı dölleyebilecek sperm özellikleri desteklenmektedir. Daha sonra mikroenjeksiyon adı verilen teknik ile tek bir olgun yumurta içine tek bir sperm hücresinin enjekte edilerek, döllenmeye maruz bırakılır. Bu yöntem çiftlerin kısırlık nedenleri doğrultusunda başarı şansının arttırılması için tercih edilmektedir. Daha sonra meydana gelen embriyonun gelişim takibinin yapılması ile yeterli olgunluğa erişmesinden sonra, ince bir kateter aracılığı ile oldukça pratik bir şekilde anne adayını rahmine yerleştirilmektedir. Bu aşamadan sonra tüp bebek tedavisinin gebelik için yardımcı desteği sona ermekte doğal bir şekilde gebeliğin oluşması sağlanarak, gebelik süreci takip edilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi ile ilgili Sorularınız için Tıklayın!
Tüp bebek tedavisi 5 aşamadan oluşmaktadır:
- Çiftler ile ön görüşme, muayene
- Yumurtaların uyarılması
- Yumurtaların toplanması
- Yumurtaların döllenmesi (fertilizasyon)
- Embriyonun transferi (embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesi)
Kaynak: http://jinekoloji.com/tup-bebek-tedavisi-surecince-hastanede-yatmak-gerekli-midir
tüp bebek için safra kesesi taşının herhangi bir engeli varmıdır.