Rahim ve yumurtalık kanserinden sonra en yaygın 3. jinekolojik kanser türü olan rahim ağzı kanseri en çok 35-44 yaş arası kadınlarda görülmektedir (%24.9). Bu yaş aralığını sırasıyla 45-54 yaş (%24.2), 55-64 yaş (%17.6) ve 65-74 yaş (%10.7) takip etmektedir. 35 yaş öncesinde görülen rahim ağzı kanseri tüm rahim ağzı kanseri vakalarının %13.8’ini oluşturmaktadır.
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü dünyada kadınlar arasında kanser ilişkili ölümlerin başında gelen ve geç fark edildiğinde kurtulma ümidi az olan rahim ağzı kanserine savaş açtı.
Asır’dan Tansu Edip Gökbudak’ın haberine göre bu kapsamda 2015 yılı içinde 65 bin kadına rahim ağzı kanser taraması yapıldı.
Taramadan geçirilen ve sonucu pozitif çıkan 2 bin 945 kadın daha ileri tetkikler için hastanelere yönlendirildi.
Rahim ağzı kanserinde erken tanı konulduğu takdirde ilk 5 yıllık süre içinde kadınların hayatta kalma oranı yüzde 92’lere yükseliyor. Öte yandan hastalık yüzde 20 oranında 65 yaş üzeri kadınlarda teşhis edilirken, en sık 30 ile 50 yaş arasındaki kadınlarda görülüyor.
Taramalar Aile hekimleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve her ilçede bulunan KETEM’lerde (Kanser Erken Teşhiş ve Tarama Merkezi) ücretsiz yapılıyor.
selam iyi günler..29 yasındayım 7 yıllık evliyim 2 cocuk annesiyim simdiye kadar defalarca idrar yolu iltihabı için antibiyotik kullandım.hiç bir zaman gecmedi..adet düzensizliği anormal ve kötü kokulu akıntı ve ilişki sırasında ve sonrasnda agrı şikayetleri olunca doktora gittim.rahim duvarın perdeli dedi ve şikayetlerım hakkında hiç olumlu konusmadı hormon testi ve smear testi istedi..sonuc bekliyorum ama suan bilgi almak istiyorum acaba problem ciddimidir.