Çocuklarda altına kaçırma sık görülebilen bir haldir. Çocuklarda gündüz ve gece idrar kaçırma tedavisi makalemizde bu derdinize son verecek bazı önerilerde bulunduk.
Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır olana kadar bekleyin. Evladınız gün boyunca altına kaçırmadan durabilir, bu durum gece kuru kalmaya hazırdır anlamına gelmez. Her çocuğun gelişim aşaması farklıdır. Çocuğunuzun durumunu asla diğer çocuklarla kıyaslamayın. Bazı çocuklar yürümeye başladığından itibaren kolaylıklı tuvalete alışırken, kimi çocuklarda ise 6 yaş ve üstünde bile gece işemesi görülebilir.
Su geçirmez yatak kılıfı satın alın.
Çocuğunuzun, çişini geceleyinde tutabilecek olgunluğa geldiğini düşünüyorsanız,
yatağına su geçirmez yatak örtüsü serin, böylece olası kazalara karşı yatanığınızı da korumuş olursunuz.
Yedek çarşafları ve pijamajı elinizin altında tutun. Çocuğunuzun geceleyin altına kaçırma ihitimaline karşı,
yakında temiz çarşaf ve pijama tutmanız iyi olur.
Bu çamaşırlar yakınınızda olduğunda kolayca üşenmeden nevresimi değiştirir, çocuğunuzun üzerini değiştirebilirsiniz.
Soğuk kanlılığınızı koruyun ve asla çocuğa bağırma, azarlama, aşağılam gibi davranışlarda bulunmayın.
Evladınıza daima sevgiyle yaklaşmayı alışkanlık haline getirin, sevginin aşamayacağı hiç bir güçlük yoktur.
Bazı çocukların mesanesi fiziksel olarak daha geç gelişir, bunu bilin ve çocuğunuzu suçlamayın.
Çocuğunuza gün boyu su, meyve suyu, süt gibi içecekleri verebilirsiniz fakat tam yatmadan önce içecek vermemenizi tavsiye ederiz.
Özellikle gazlı içecekler idrar üretimini artırabilirler.
Yatmadan önce çocuğunuza çişini yaptırıp öyle yatın, mesane boşalacağından olası kazaların da önüne geçmiş olursunuz.
Oğlunuza ayakta değil, oturarak tuvaletini yapma alışkanlığı kazandırtın, ayakta küçük abdest bozmanın vücuda çeşitli zararları vardır.
Çocuğunuzla yatmadan önce tuvalet gitmeyi alışkanlık haline getirin.
Gece işemesinden kurtulmak genellikle mesane ve beyin arasındaki anlaşma ile gerçekleşir.
Bu rutine mümkün mertebe bağlı kalmaya çalışın, çocuğunuz bu şekilde idrarını tutmayı daha kolay öğrenir.
Çocuğunuzun yediklerine dikkat edin. Diüretik besinler, idrar söktürücü özellikleri ile çocuğunuzun sık çişinin gelmesine yol açabilirler. Elma, salatalık, domates, maydanoz, karpuz, ananas, böğürtlen, çilek, mango, siyah kuş üzümü, kızılcık, armut, şeftali, incir, elma, limon, enginar, marul, rezene, pancar, domates, havuç, soğan, sarımsak, greyfurt, üzüm, kavun, yaban mersini, ahududu, muz, papaya, kereviz, salatalık, kuşkonmaz, kabak, patlıcan idrar üretimini artıran besinlerdendir.
Yatmadan bu gıdaları çocuğunuza vermenizi önermeyiz.
Çocuğunuzun yeterince kalsiyum ve magnezyum aldığından emin olun.
Bazı uzmanlar kalsiyum ve magnezyumun düşük seviyelerde olması çocuklarda alt ıslatma sorununa yol açabileceğini bildiriyor.
Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra, muz, susam, fasulyegiller, balık, badem, brokoli kalsiyum ve magnezyum içeren besinlerdendir.
Çocuğunuz gece işemesinden kurtulana kadar, iki-üç saatte bir alarm kurup, çocuğu çişe kaldırabilirsiniz, çocuk tuvaletii tutma alışkanlığı kazandıkça çişe kalkma sürelerini uazatabilirsiniz.
Soğuk, üşümek çocukta idrara çıkma ihtiyacını artırdığından, çocuğunuzun soğuk ortamda kalmamasına dikkat edin.
Pozitif tututmunuzu asla değiştirmeyin.
Ceza yerine övgü yöntemiyle çocuğunuza yaklaşın,altına kaçırmadığı günler çocuğunuza gönül okşayıcı sözler söyleyin, hatta zaman zaman ödüllendirin.
Sıcak tuzlu su ile çocuğunuza banyo yaptırın. Çocuğunuz yatmadan önce suda çözünmüş 500 gram tuz ile banyo yaptırın. Tuzlu sudan gelen mineraller, enfeksiyonu azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu detokse eder. Çocuğunuzun mesane enfeksiyonlarına karşı bir yatkınlığı varsa bu adım şifa olabilir.
İdeal su sıcaklığı yaklaşık olarak vücut sıcaklığına yani 37 derece olmalıdır.
Maydanoz ile yapılan çayı çocuğunuza içirin. Kaynar suya taze veya kurutulmuş maydanoz atın; 5-10 dk bekletin, süzün, bir kaç damla limon suyu ve 1 tatlı kaşığı bal katın. Maydanoz vücuda kalsiyum ve magnezyum temin eder, idrar yolu enfeksiyonundan kurtarır. Bu çayı yalnızca sabahları verin çünkü maydanoz diüretik bir sebzedir, geç saatte içilirse çocukta idrar kaçırmaya neden olabilir.
Mısır püskülünden çay çocukları gece işemesinden kurtarabilecek en etkili doğal yöntemdir, mesane kaslarını güçlendirir, vücuttan toksinleri atar.
Mısr püskülünü bir kaç gün kurutun, kaynar suya atıp, 10 dk bekletin, sabahları biraz balla tatlandırıp çocuğunuza içirin.
Ne yaparsanız yapın çocuğunuzdaki gece işemesi geçmiyorsa, onu bir doktora götürüp ayrıntılı tetkikler yaptırın ve tedavi ettirin.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar