Bebeklerin göz rengi nasıl anlaşılır? Bebeklerin göz rengi ne zaman netleşir? İşte, bu durumla ilgili merak edilen detaylar…
Göze giren ışık miktarını büyüyüp küçülerek ayarlayan, gözbebeğimizin etrafındaki renkli kısma “iris” denir. Yakından baktığımızda da görebileceğimiz gibi ön yüzü girintili çıkıntılı, katlanmış tabakalardan oluşur. Arka yüzey ise kadife gibi düz ve yoğun koyu pigmentlidir.
Göz rengi nasıl oluşur?
Göz rengi, kıvrımlı ön tabakadaki pigment miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterirken göz rengi ne olursa olsun arka tabakadaki pigment miktarı aynıdır. Ön tabakadaki pigment miktarı çok ise göz kahverengi, az ise yeşil, pigment yok ise göz mavi renkli olur. Koyu renk tenli insanların vücutları daha fazla pigment ürettiğinden göz renkleri de koyu olur.
Bebeklerin göz rengi ne zaman değişir?
Göz renginin görme kalitesi ile ilgisi yoktur. Ancak albinolardaki gibi arka yüzeydeki pigment eksikliği görme kalitesini etkiler. Bazı bebeklerin doğumda pigment üretimleri yeterli miktarda olmayabilir, birkaç ay içinde pigment üretimi tamamlanır ve mavimsi gri renk kahverengiye dönebilir.
Bu değişiklik genelde ilk altı ay içinde tamamlanır, sonrasında göz renginde değişiklik olmaz. Dolayısı ile açık renkli gözler ilk altı ayda değişip koyulaşabilirken, koyu renkli gözlerde pigmentte azalma olmayacağından renginde açılma da olmaz.
Van kedileri gibi iki göz renginin farklı oluşu (heterokromi) nadir bir genetik durum olup, görme kapasitesini etkilemez.
Göz renginin değişmesi mümkün mü?
Renk farkına başka bulguların eşlik edip etmediğinin göz hekimince kontol edilmesi önemlidir zira gözbebeğinin büyüklük farkının da eşlik ettiği “heterokromi” bebekte “konjenital Horner sendromu” gibi hastalıkların belirtisi de olabilir. Sonraki yaşlarda göz renginin değişimiyse ciddi hastalıkların belirtisi ya da sonucudur. Glokom krizleri yada zor geçmiş katarakt ameliayatları sonrası iris hasarına bağlı pigment kaybı renginde açılma yapabilir. Bazı glokom ilaçları pigment üretimini arttırıp renkte koyulaşma yapabilir. En ciddi ve önemsememiz gereken durum ise göz renginin çoğu kez yama şeklinde, nadiren diffüz olarak koyulaşması ile belirti veren iris melanomlarıdır. Sonuç olarak göz rengindeki değişimler ciddiye alınmalı ve hangi yaşta olursa olsun vakit kaybetmeden göz hekimine başvurulmalıdır. Genel bir hatırlatma olarak hiçbir belirti ya da şikayet olmasa da ilk bir yaşta, en geç ikinci yaşta çocukların göz muayenesi mutlaka yapılmalıdır.
Op. Dr. Fatma Altınsoy
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar