Tüp bebek tedavisi geçmiş zamanlarda oldukça korkulan bir tedavi idi. İnternetin bu kadar yaygın olmaması sebebiyle, anne ve baba adayları tüp bebek tedavisi hakkında yeterli bilgiye sahip olamıyor, yalnızca kulaktan dolma bilgiler ve efsanelerle tüp bebek tedavisini tanıyordur. Ancak günümüzde bu bilgi eksikliği ortadan kalkmış, insanlar tüp bebek tedavisi hakkında daha da bilinçlenmiştir. Fakat bazı konularda halen yanlış bilgilerin doğru sanılması söz konusudur.

Bu durumda yaygın olan yanlış bilgilerin düzeltilmesi ve anne ve baba adaylarının tedaviye bilinçli olarak başlaması gerekmektedir.

  • İlk olarak bilinmesi gereken tüp bebeğin zor bir süreç olmadığıdı Çiftlerin büyük bir kısmı tedavi süresince acı ya da ağrı çekeceklerini düşünebilir. Ancak tıbbi açıdan tüp bebek tedavisinin herhangi bir zorluğu yoktur. Çiftlerin yaşabileceği tek zorluk psikolojik açıdan olabilir.
  • İkinci olarak bilinmesi gereken ise, hiç sperm üretemeyen erkeklerinde baba adayı olabileceğ Sperm üretimi olmayan erkekler için geliştirilmiş oldukça başarılı yöntemler vardır. Bunlardan biri ise Mikro TESE yöntemidir. Mikro TESE yönteminde hastanın testislerinden elde edilen az sayıda sperm hücresi ile dahi çocuk sahibi olma şansı bulunur.
  • En yaygın yanlış bilgilerden bir diğeri ise, embriyo transferinden sonra annenin sürekli yatması gerektiğ Anneler, embriyo transferinden sonra yüksek bir dolaba uzanmanın ya da sandalye taşımak gibi eylemlerin dahi embriyonun tutunma şansını düşürebileceğini düşünür. Ancak bu noktada çiftin bilmesi gereken, yatağa hapsolmanın stresi arttırabileceğidir. Bu sebeple anne adayı günlük işlerine kendini yormadan devam etmeli. Mümkünse doğa yürüyüşleri yapıp gebelik testine kadar stresli ortamlarda bulunmamalıdır.
  • Bunun dışında doğrusunun öğrenilmesi gereken bir diğer konu, tüp bebeğin her yaşta uygulanamayacağıdı Tüp bebek, gebelik şansını arttıran bir uygulamadır ancak tıpkı doğal gebeliklerde olduğu gibi anne adayının yaşının ilerlemesi ile gebelik şansı düşer. Yaşın ilerlemesi ile beraber anne adayının yumurtalık rezervleri azalır ve yumurtaların kalitesi düşer.  Bu sebeple de 35 yaşından sonra gebe kalma yetisi azalmaya başlar.
  • Yumurta toplama aşaması sebebiyle menopoz yaşının daha erken gelmesi de, yanlış bir bilgidir. Yumurta toplama aşaması herhangi bir şekilde kadının daha erken yaşta menopoza girmesine yol aç
  • Bunun dışında son olarak bilinmesi gereken tüp bebek tedavilerinde %100 başarı garantisinin olmadığıdıHiçbir merkez, tedavi için %100 garanti veremez, bu garantiyi veren merkezlerin güvenilirliği sorgulanmalıdır. Yardımcı üreme yöntemlerinden en başarılısı, tüp bebek yöntemidir. Ancak, tüp bebek tedavisinin de başarı oranı hastadan hastaya değişkenlik gösterebilmekle beraber, %60’tır.

Kaynak:  Tüp Bebekte Doğru Bilinen Yanlışlar

Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!