Yol film müziği üzerine
Zülfü Livaneli, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye alan Yol filminin müziğini Stockholm'de Decibel Stüdyosunda Türk ve yabancı müzisyenlerle kaydetti. Daha sonra Yılmaz Güney ve Livaneli Paris'te birlikte çalışarak müziği filme yerleştirdiler. Zülfü Livaneli o dönemin koşulları içinde Sebastian Argol takma adını kullandı. Uluslararası alanda filmin büyük başarısı ile birlikte müziği de çok beğenildi. Film müziği 1980'li yıllarda dünyada birçok besteciyi etkiledi. Amerika'da Warner Bros, Avrupa'da ise Metronom ve Milan Disc firmaları film müziğini plak olarak yayımladı. Fransa'da '1980'lerin En İyi Film Müzikleri' CD'si dahil bir çok compilation'lar içinde kullanıldı.
1999 yılında filmin yenilenmesi sırasında filmin müziği Ferhat Livaneli yönetimindeki bir orkestra tarafından tekrar kaydedildi.
Yol, yarı açık ceza evinden bir haftalığına izne çıkmış beş mahkumun, yol hikayesidir. Önce otobüs ve trenle süren yolculuk boyunca, ayrı ayrı beş mahkumun hayat hikayeleri ve yaşantılarından kesitler araclığıyla, alabildiğine geniş ve ayrıntılı bir Türkiye panoraması çizer. Yoksul ve ezilmiş insanlar, feodal yapı, feodal düşünce ve koşullar altında yaşamaktadır. Mahkumlardan Süleyman, Mevlüt, Ömer, Memed Salih ve Seyit Ali Fırat'ın 'yitik yaşamları'na tanıklık eder. Dolayısıyla, konusu mahkumlar aracılığıyla anlatılan hikayenin sunduğu panorama, asıl olarak ülkenin, 'içerisi ve dışarısıyla 45 milyonluk bir hapishane' olduğu gerçeğinin altını çizer.
'Hüznün sayısız tonu, birçok yüzü vardır; çiçekler, kuşlar ve rüzgarlar gibi. Ben, bazı yakın arkadaşlarım aracılığıyla, hüznü, sevgiyi ve kederi anlatmaya çalıştım; her ne kadar bazıları tarafından anlaşılmaz ve inanılmaz bulunsa da.
Öyle hissediyorum ki, insanlar yaşadıkça, sevgi, keder, çeşitli biçimlerde varolmaya devam edecek.
Çünkü – farkında olsun veya olmasın – sevgi, hüzün ve kederi, sadece insan bir arada yaşayabilir.'
Mektup
BİR MEKTUP ÜÇ SATIR YAZI
GÖNLÜMÜN KARASI
TIRMALAMIŞ AK KAĞIDI
ÜÇ SATIR KARARTIRMI GÖNLÜMÜN KARASI
BİR SEVDA BİR KARA SEVDA GÖNLÜNÜN SIZISI
SARMALAMIŞ DÖRT YANINI DÖRT YANINI
İÇİNDE BİR DELİ RÜZGAR GÖNLÜNÜN SIZISI
SARMALAMIŞ DÖRT YANINI DÖRT YANINI
BİR GURBET BİR ACI GURBET ALNININ KARASI
BAĞLAMIŞ ELLERİNİ ELLERİNİ
DİLİMDE DOSTUN SELAMI DOSTUN SELAMI