Zeybek Oyunu Hakkında

pinar_91

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Mayıs 2009
74
0
33
belki biraz komik olacak, ama sormaya mecburum.. ben almanyada ya$iyorum ve $imdiye kadar fazla örf ve adetlerimizle ugra$madim, acikcasi ilgimide cekmedi.. ama bu degi$meli!! gecenlerde arkada$larla konu$urken zeybek hakkinda konu$tuk, onun ne oldugunu bile bilmedim REZIL YAA!! bizim bu sene bikac dügün var ve ailede evlenme sirasi bende, tabii ki herkes bana dikkat edecek, öff nefret ediyorum yaa.. ama iyi bir etki/iz birakmak istiyorum tabii ki.. ben zebek'i nerden ögrencem?? üstelik azeriyiz biz, azeri oynamayi nerde ögrencem?? öff yaa bi bu eksikti yardim etseniz ii olur.. :uhm: :enbuyukkk:

büyüklerinden yardım alman gerekiyor canım bu konuda yada internette zeybek ve azeri oyunlarını izle belki bişyler kaparsın....

soramam ben büyüklere, bana gülerler bu yastan snra hala ögrenemedin mi diye.. nettde bi arastiriim saol..

bence nefret ettiğin bir şeyi öğrenmene gerek yokki
nsl yaşadığsan öyle davam et
geçmişini bilmeyenin gelece ide olamaz
netten bakmak aklına gelmedimi

Bence de, oynamayı sevmiyorsan kendini zorlamana gerek yok ki, başka adetleri öğrentabi

Zeybek Oyunu

Ege yöresinin belirli bir halkoyununa zeybek oyunu deniliyor. Söz konusu oyunlar kendi içinde türlere ayrılmaktadır.

* Ağır zeybek
* Kaşıklı zeybek
* Teke (Kıvrak) zeybeği
* Kırık zeybek
* Bey zeybek

Tek kişi tarafından ya da birkaç oyuncunun çember şeklinde dizilmesiyle oynanır. Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder. Zeybek oynayan dansçı, kollarını omuz hizasında, elleri başıyla aynı hizada olacak şekilde iki yana doğru açar ve bazı oyunlarda kollarını dirseklerden hafifçe kırar. Büyük adımlar atarak ağır ağır hareket eder. Ara sıra yere doğru eğilip bir dizin yere dokundurulması, bu dansın belirgin hareketlerindendir. Bu tarz zeybekler ızmir, Aydın, Manisa taraflarında görülen zeybek türleridir. Buna Muğla'nın kuzey tarafları, Denizli'nin batı tarafları, Balıkesir'in Ege sahilleri ile Çanakkale de eklenebilir.

Kütahya, Uşak ve Afyon daha çok kaşıklı zeybek etkisindedir. Yine Balıkesir'in doğu kısımları ile Bursa, Eskişehir, Bilecik, Ankara taraflarında oynanan oyunlar da kaşıklı zeybek kategorisine girer.

Burdur, Isparta, Antalya ile Muğla ve Denizli'nin güney kısımları teke zeybekleri içine girer ve kıvrak ezgileri vardır.

Balıkesir'in iç ve güney kısımlarında ise kırık zeybek oyunlarına rastlanır.

alıntıdır..

nette zeybek oyunuyla ilgili çeşitli video görüntüleride mevcut ,bunları izlerseniz figürleride öğrenebilirsiniz..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…