Zeka gelişimi için

sevgideniz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Temmuz 2009
70
1
42
Arkadaşlar çocuğunuzun zekasını geliştirmeye yönelik neler yapıyorsunuz?Örneğin zekası için özellikle yedirdiğiniz besinler varmı?Hergün oyun oynuyormusunuz nebileyim sürekli zeka geliştirici oyuncaklar alıyormusunuz?Ben çokfazla oyuncak almıyorum aldıklarımla nerdeyse hergün yaşına göre oynamaya çalışıyorum ama günde yarım saat bile değildir heralde oynadığım azmı sizce?Zekası için neler yapılmalı önerileriniz...

Öncelikle sabırla ,sevgiyle beslemeye gayret etmek gerekiyor.
Gerçek sevgiyi hissettirebilmenin herşeyin başlangıcı olduğunu önemsiyorum.
çocuğunuzun yaş gurubunuzu yazmamışsınız.
Besinler olarak ceviz ,balık ,badem biliyorum.
Günlük olarak yaşadıklarınızı anlatabilir ,onunda anlatmasını sağlayabilirsiniz.
Sorduğu merak sorularına anlayacağı düzeyde basit ama doğru cevaplar verebilirsiniz.
Toplu ulaşım araçlarında ,çevrede kısa geziler yapıp çevreyi fark ettirebilirsiniz.
Yaş guruplarına uygun oyuncaklar alıp oynatabilirsiniz.

sanırım çocukla bol bol konusup ona cevresinde olanları anlatmak faydalı olur. Yani ben bebegim daha 4-5 aylıkken basladım ona anlatmaya. Örnegin arabada giderken: "bak bunlar agac, bu da bulut ". Faydası olur diye duymustum. Bir de evdeyken ona surekli ne yaptıgınızı anlatmak faydalı olabilir. Eger cocugunuz buyukse, hikaye kitapları cocuklar icin hazırlanmıs bilim dergilerini okumak resimlerine baktırmak ise yarayabilir. Benim oglum 1.5 yasında henuz, biraz buyusun bu tür dergilere (örn: national geographic kids) abone olacagım.

Bu arada cocugunuz kendi kendine oyalanabiliyorsa onun özgüven konusunda gayet iyi durumda oldugunu söyleyebilirim. Bizimki henuz kendi kendine cok uzun süre oynayamıyor.

Arkadaşlar çocuğunuzun zekasını geliştirmeye yönelik neler yapıyorsunuz?Örneğin zekası için özellikle yedirdiğiniz besinler varmı?Hergün oyun oynuyormusunuz nebileyim sürekli zeka geliştirici oyuncaklar alıyormusunuz?Ben çokfazla oyuncak almıyorum aldıklarımla nerdeyse hergün yaşına göre oynamaya çalışıyorum ama günde yarım saat bile değildir heralde oynadığım azmı sizce?Zekası için neler yapılmalı önerileriniz...

canım zeka gelişiminde ilginin payı çok büyük.herşeyi onlara nedenleriyle açıklamak gerekiyo.çocuk neden sorusunu sormayı bilmeli bence.oğlum yeri geliyo beni bile bozuyo :))

zeka gelişimine gelince...:emir_bebek:
zeka geliştiren oyuncaklar var örneğin puzzle ,zeka küpleri,anasınıfı dergileri,masal kitapları...onlardan al bence.(yani kesin al :) ) ben oğluma 3-4 aylıkken anasınıfı dergilerinden faydalanarak resimler göstermeye başlamıştım mesela.bunu da, bak annecim kırmızı araba,mavi bir top ,yeşil 2 balon gibi yaptım.ve oğlum şu an "üstün zekalı.":nazar: 5 yaşında şu an.ha bir de unutmadan oğlum uykuya daldığında ona masal okurdum hayal gücünün gelişmesinde çok etkili olduğunu düşünüyorum.sanırım uykuda o masalı düşünüyo :)) böyle işte daha çok şey yazmak isterdim ama vaktim dar kusura bakmayın
özelden msaj atabilirsiniz .sormak istedikleriniz olursa yardımcı olurum kızlar...:KK1:

bu arada deryacım sana katılıyorum bebeğin için en doğrusunu yapıyorsun devam et arkadaşım.ha bir de çocuk odasına asılan rakamlar çocuğun ilerde matematiği sevmesini sağlıyormuş öyle duymuştum ve uyguladım :)sanırım işe yaradıı :)

Merhaba.

çocuğunuz ne kadarlık bilmiyorum ama.. benim oğlum 2,5 yaşında.

Mandallarla birçok rengi öğrettim . Mandallarla halıda ev yapıyoruz vs.

Şekiller var ( üçgen - kare - yıldız - silindir ) kapağında yuvaları var. oraya isimlerini renklerini

söyleyip atıyoruz.

Kitapları var .. hikaye okuduğumda sıkılıyor ama rengarenk sayfalarda bir sürü olay var.

İnanın benim gözümden kaçan noktaları o fark edebiliyor. :KK66:

Mesela kitapda renkli büyük yazılmış başlıklar var .. Onları 10 a kadar sayıyorum.

Artık sırasını bilemesede kendi kendine saymaya çalışıyor :KK34:

Birde yazı tahtası var onunla da çok vakit geçiriyoruz.

araba - otobüs - kelebek - bulut - teltel birçok şeyi çizdiriyor.

bazı yerlerini eksik bırakıyorum hayal gücünü güzel kullanıyor.

sürekli benim nereye ne yaptığımı merakla izliyor kendisi de yapmaya çalışıyor.

Henüz bebeğim yok ama okul öncesi öğretmeni olduğum için yardımcı olabilirim sanırım.
Demişsiniz ya günde yarım saati geçmiyor diye.
Aslında önemli olan zamanın azlığı ya da çokluğu değil :KALİTESİ..
Eğer bunu başarabiliyorsanız sorun yok..
Hiçbir zaman çocuk bu anlamaz diye düşünmeyin.
Her konuda onunla konuşun,yaşı kaç olursa olsun,emin olun çok faydalı olacaktır.
İlla çok paralar harcayıp oyuncaklar almak değildir önemli olan.
Elinizde olan malzemelerle de eğitici oyunlar oynayabilirsiniz.
Arkadaşın dediği gibi mandallar,ev eşyaları vs..
Çocuğun etrafı faketmesini sağlayın mutlaka.Çevreyi,doğayı,hayvanları tanısın..
Daha çok şey yazılır bu konuda aslında ama abartmak da istemem:KK17:

size katılıyorum kaliteli zaman en önemlisi.ben oyun oynayı sevmem pek ama kucağıma alıp gıdıklamam,biraz güreş yapmam yetiyordu bize.ona onu sevdiğimi hissettirirdim en en azından...

benim kızım da 20 aylık,bu srüeç için en önemlisi sevgini belli etmek ilgi göstermek bana göre
kitaplarımız var bir sürü onları açıp tek tek anlatıyorum,masalı okumaya kalksam şu an için dinlemeyeck,dikkat süresi az bu yaştaki çocukların..bende oyunmuş gibi anlatıyorum..bak tilki bunu yapmış,kuş böyle demiş vs.. diye

3 aylıktan beri yaptığım herşeyi anlatırım..yemek yaparken pusetle yanıma getirirdim,şimdi şu yemeği yapıyoruz önce soğan doğruyoruz diye bile anlattım :))

yaşına uygun zeka geliştirici oyuncaklar aldım ama çok büyük paralar harcamaya gerek yok gerçekten

şuan kalemlere ilgisi var habire karalıyor defterleri..resim yapıyoruz birlikte yaparken anlatıyorum..evi mora boyadık,çimenleri yeşil yaptık gibi..inşallah faydası oluyordur..her gören maşallah çok zeki diyor..

ya arkadaşlar çok güzel şeyler paylaşmışsınız hepinize teşekürler benim oglum 4 aylık hayvanlardan oyuncaklarımız var onların isimlerini sölüyorum çıkardıkları sesler çıkarıyorum bede çok hoşuna gidiyor daha ne yapmam lazım sizce.:emir_bebek::emir_bebek:

ya arkadaşlar çok güzel şeyler paylaşmışsınız hepinize teşekürler benim oglum 4 aylık hayvanlardan oyuncaklarımız var onların isimlerini sölüyorum çıkardıkları sesler çıkarıyorum bede çok hoşuna gidiyor daha ne yapmam lazım sizce.:emir_bebek::emir_bebek:

4 aylık bebek için yapılacak şey bol bol sevmek ve konuşmak bence..oyun halılarıda ilgilerini çekiyor..ama konuşmak ce eee oyunları çok hoşlarına gidiyor..4 aylıkken bizimki katılırdı gülmekten ce ee yapıncaa..

benim kızımda 18 aylık küçüklüğünden beri bende her yaptığımı anlatıyorum o yüzden birçok şeyin ismini biliyor söyleyemese bile her sorulanı gösteriyor
henüz kitap okuyamıyoruz çünki dinlemekten çok kitabın sayfalarını kopartmak daha çok hoşuna gidiyor:)
geçengün kardeşim tutturdu abla zeka testi yaptıralım çok zeki bu çocuk diye:)ama benim üstün zekalı olsun diye bir çabam yok normal zekaya sahip olsun yeter.Ama şuda var el becerisi çok fazla meyve dolu bir tabağı mutfaktan odaya kadar içindekileri düşürmeden taşıyabiliyor.Mandalinayı kendi kabuklarını soyup yiyebiliyor sanırım alıştırmayla alakalı bişi

4 aylık bebek için yapılacak şey bol bol sevmek ve konuşmak bence..oyun halılarıda ilgilerini çekiyor..ama konuşmak ce eee oyunları çok hoşlarına gidiyor..4 aylıkken bizimki katılırdı gülmekten ce ee yapıncaa..

bende konuşuyorum saatlerce yapıklarımı anlatıyorum ama daha ne yapa bilirim merak etim ondan

aile içinde en çok sevgi gören çocuğun en zeki olduğunu duymuştum geçenlerde.sevgi çok önemli gerçekten.gün içerisinde oğluma çok sık sarılıyorum,öpüyorum haliyle:) o da ben çeğırınca hemen koşar gelir,çağırmasamda kendiliğinden gelir yapışır:) 1 yaşına girecek çok yakında,4 aylıktan beri özellikle hayvan sesleri yada değişik sesler çıkartarakşarkı söyleyerek anlattığım hikayeleri ilgiyle dinliyor.kendide yapmaya çalışıyor.çok çabuk öğreniyor maaşallah,gözlemliyor inceliyor.ben onun yaşıtıymış gibi oyunlar oynuyorum bazen ben onu taklit ediyorum çok hoşuna gidiyor:) bazı zekaya yönelik oyuncaklar aldık kendi uyguluyor ama sonra değişik şeyler istiyor bende aradığı şeyi anlamaya çalışıp mutfaktan falan bakııp getiriyorum:) en sevdiği oyun gürültü yapmak,eşyaları yere atmak tabi:) beslenme olarak hergün ceviz,bıldırcın yumurtası,keçisütü,tereyağ,pekmez meyve vs. haftada 2 3 defa balık.faydalı şeyleri yedirmeye çalışıyorum kısacası...

X