İçinde zehirli kimyasallar barındıran ayakkabılar kalıcı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına, ayak sağlığında ciddi bozulmalar oluşmasına yol açtığı için, ayakkabı satın alırken birçok şeye dikkat edilmeli, zehirli olarak tabir edilen ayakkabılardan uzak durulmalıdır. Peki, zehirli ayakkabı nasıl anlaşılır? İşte uzmanından zehirli ayakkabıları anlamanın yolları.
Son zamanlarda gündemden düşmeyen konu; içerisinde zehirli kimyasallar bulunan ayakkabıların ayaklarımızda kalıcı sağlık problemlerine yol açması oldu. Bu ayakkabılar ayak sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Zehirli ayakkabıların kullanımının neden olabileceği problemler ve dikkat edilmesi gerekenleri Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık’la konuştuk…
Son günlerde birçok insanımızın ayak sağlığı ile ilgili tehlike altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uyanık; ‘Özellikle ayakkabı, giyim, kırtasiye ürünleri ve diğer tekstil ürünlerinin imalatında en çok kullanılan kimyasal madde Azo boyalardır. Azo Boyaları başta olmak üzere, diğerkimyasallar, belirlenmiş limitler üzerinde kullanıldığında, bunların bozulmasıyla oluşan ortam kanserojen etki yapabilir. Bir şekilde, vücuda girebilen, her kimyasal maddenin toksik (zehirli) olma potansiyeli bulunmaktadır. Merdiven altı imalatı olan ve belirlenen oranlar üzerinde kimyasal içeren bu ayakkabılar kullanıldığında alerjik ve zehirleyici etki yapmakla birlikte, kanserojen özellikleriyle aylar yıllar sonra bile zarar verebilir’açıklamasında bulundu.
Ayakkabı ve Diğer Giyim Eşyaları Alırken Bunlara Dikkat!
Herhangi bir ürünü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünleri tercih edin. Özellikle plastik, tekstil ve deri ürünlerinde renk ne kadar koyuysa o kadar çok boyar maddenin kullanılmış olduğunu unutmayın. Kimyasal kokan, koyu renkli ürünlerden kaçının. Giyecekleri kullanmadan önce mutlaka yıkayın. Çünkü, ıslandığında renk veren, boyası akan koyu renkli elbiselerin cilde teması tehlikelidir. Ürün etiketi veya kataloğunda uyarılar varsa dikkat edin. Özellikle alerjik yapıya sahipseniz, ürün seçiminde daha dikkatli ve bilinçli hareket edin. Ayakkabınızın ıslanmaması ve terlememesine dikkat edin. Mümkünse, 2-3 gün havalandırarak, başka bir ayakkabı ile dönüşümlü giyin. Kimyasallar her yaş için risk oluşturmakla birlikte, özellikle çocuklar ve gebeler için daha tehlikeli olabileceğinden, tercih edeceğiniz ürünlerde daha hassas davranın. Eğer diyabet hastalığınız varsa ayaklardaki dolaşım bozukluğunuz nedeniyle enfeksiyonlara eğiliminiz olduğu için ayakkabı konusuna çok daha dikkatli davranın. Ayrıca, kronik kalp, karaciğer, böbrek, akciğer, tiroid ve diyabet gibi metabolik hastalığınız varsa, özellikle ayakkabı, çorap başta olmak üzere, diğer bütün giyim ve tekstil ürünlerinde daha seçici olun; sağlıklı ürünleri tercih etmeye gayret gösterin.
Kaynak:Medya365