Siz, aile üyelerinden birisi ya da bir arkadaşınız zehirli bir şey yutmuş veya solumuşsa, mide bulantısı, kusma, ağrı, nefes almada zorluk, kriz, zihin karışıklığı ya da deride anormal renk gibi belirtiler gösteriyorsa, ya ambulans çağırın ya da size yol gösterilmesi için acil servisi arayın.
Zehirlenme için acil yardım personeli gelene kadar zehirlenme merkezinin size bekleme sırasında yapmanızı söyledikleri dışında hiçbir tedavi uygulamayın.
Zehir Danışma Merkezi’ne Telefon Ederseniz Şunları Sorun:
- Evde verebileceğim bir antidot [panzehir] var mı
Geçmişte kusma sağlamak için ipeka şurubu verilirdi. İpeka yalnızca tıbbi görevliler tarafından söylendiğinde verilmelidir. Günümüzde uzmanlar ipeka şurubunun nadiren verilmesi gerektiği sonucuna varmışlardır. Çoğu mide yoluyla zehirlenmeler için güncel ilk adım tedavisi, daha hızlı ve etkin bir tedavi olan kömürdür.
- Acil durum geçtikten sonra gelecekte başvurulacak yollar:
- Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin Türkiye’nin her yerinden aranabilen 114 veya 0 800 314 79 00 numaralı telefonunu kolay ulaşılabilecek bir yere not edin.
- Bu merkezin telefon numarasını ev telefonunuzun yakınında polis, itfaiye ve acil yardım (112) telefon numaralarıyla aynı yerde bulundurun.
Kaynak:hemen sağlık