Yürüteç geç mi yürütür??

Meltoo

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
29 Mart 2008
1.065
6
39
1aydır düşünüp duruyorum alsammı almasammı,faydalı mı zararlı mı diye...
Büyüklerimiz ne kadar 'öyle şey mi olur?yürüteçle erkenden yürür bbek'desede tıp öyle demiyor sanırım...
Kullanan var mı siz ne düşünüyorsunuz???

“çocukların parmak üzerinde yükselmesiyle bacağın arka tarafındaki adalelerde aşırı yüklenme yaratırken, ön taraftaki adaleler zayıf kalıyor. ayakta deformasyon ve şekil bozukluğu, arka taraf tendonlarda kısalma görülüyor”
''Yürüteç kullanımının aile bireylerine kolaylık sağladığı için tercih edildiğini belirten Doğan, “Ev içindeki bireylerin rahat etme isteği, yürütecin bebeğe eğlenceli gelmesi, bebeğin sağlıklı gelişiminden daha önemli olamaz” dedi.

Yürütecin, yürümeyi hızlandırdığı yönündeki görüşlerin yanlış olduğunu ifade eden Doğan, yürütecin yanlış yürüme alışkanlıkları kazandırabilir''

“Yürüteç, çocuklarda orantısız adale gelişimine neden oluyor. Bebeklerin parmak üzerinde yükselerek yürümeye çalışması, bacağın arka tarafındaki adalelerde aşırı yüklenme yaratıyor. Ön taraftaki adaleler ve kalça kasları zayıf kalıyor. Ayakta deformasyon ve şekil bozukluğu, arka taraf tendonlarda kısalma görülüyor. Parmak uçlarına basmaya alışan bebek, topuklarına basmakta zorlanabiliyor.”

Yürüteç kullanımı yerine anne-babanın bebeklerinin ellerinden tutarak adım atmasına yardımcı olmalarının, duygusal iletişimi kuvvetlendireceğini ifade eden Doğan, “En doğru olanı, doğal seyrine bırakmaktır. Bunun dışında anne-baba tarafından yürütülmeye çalışılmalıdır” dedi.

Doğan, özellikle erken dönemde yürüteç kullanılmasının, hazır olmayan eklemlere yük bindireceğini belirterek, bebeğin, dengeli ve sağlam adımlarla yürümek yerine hızlı ve dengesiz yürüyebildiğini kaydetti.

Yürüteç kullanmakta ısrarcı olan ailelere, 8. aydan önce bebeklerini yürütece bindirmemeleri uyarısında bulunan Doğan, yürümenin 9-10. aydan itibaren başladığını, sağlıklı bir bebeğin 14. aya kadar yürümesi gerektiğini söyledi.

Ø Ayak yapısı daha hazır olmadan bastırıldığı için ayak deformiteleri oluşabilir.
Ø Kalça yapıları tam gelişmeden, tüm vücut ağırlığının simetrik yada asimetrik olarak kalçalara yüklenmesi sonucu kalça problemleri oluşabilir.
Ø Yine vücudu daha yerçekimine karşı dik durmaya hazırlıklı olmadığından yığılarak duracağı için kifoz yada skolyoz gibi vücut bozukluklarına neden olabilir.

Ø Bacak boyları tam basmaya yetmediği ve tam basmayı bilemediği için parmak ucu basar. Bu da onda alışkanlık yapabilir ve yürüdüğü zaman parmak uçlarında yürüyebilir.
Ø Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmalarda 1-12 ay arasında geçirilen kafa travmalarının nedeni %90 oranında YÜRÜTEÇ KAZALARI olarak tesbit edilmiştir.
Ø Kısıtlı bir mekanda kaldığı için de psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkiliyebilmektedir.

ışte bu nedenlerden dolayı bebeğinizin fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan sağlıklı bir yapıya sahip olmasını istiyorsanız çocuklarınıza YÜRÜTEÇ KULLANDIRMAMANIZI tavsiye ederiz. Yere konulan bir serginin üzerinde özgürce oynamasına ve gelişmesine yardımcı olun.

Dr.Fzt. Deniz DARYAL

Meltemim bende aylardir bunu düsünüyorum alsam mi almasam mi diye ? Annem iki kardesimi yürütecin icinde gecirdiler bütün günlerini dyor ... hic birsey olmamis ama oturmaya basladiklarindan itibaren koydum yürütece diyor !! Bende anlam veremedim her kafadan bir ses cikiyor hergün yeni bir doktor cikiyor anlamiyorum bende ... kafam karisik yanii :)

Biz 7. aydan sonra kullandık canım günde 1 saat baze 1.5 saat koyduk içine çok sevdi zaten yaşına gelmedende yürüdü.

Selamlar,
Ben dün doktorumuza sordum... Yürüteç ve hoppala için fikriniz nedir, alalım mı diye... Yürüteç'e "HAYIR" diyorum dedi net olarak Meltoo'nun ikinci mesajında Deniz Daryal'dan yaptığı alıntıdakileri söyledi bize, neticede ben almayı düşünmüyorum... Her yürütece konan bebekte sıkıntı olacak diye birşey de yok tabi...
Hoppala için net bir çizgi çizmiyorum; bence gerekli değil ama alma da demiyorum isteğinize kalmış dedi... Ali, onu da almayalım dedi... Loran uzunca bir süre daha bizimle devam edecek yani...

Hoppala ne merak ettim simdi .. Iyi ya ozaman almiyalim bukadar doktor almayin diyorsa birsey biliyorlarda söylüyorlardirrr :roflol: ...

Hoppalayı, google'da "bebek hoppala" diye aratırsan hemen görürsün, özetle, tepeden genel olarak sabitlenen ve bebeğin oturak kısmına oturup zıp zıp kendini zıplattığı egzersiz aleti veya oyuncak neyse işte... Zıplamayı seven bebekler için pek eğlenceli olabilir diye düşünüyordum ben...

ben alıyimmi almıyimmi diye düşünürken çocuk büyüdü bile :))
almayı düşünmüyorum düşe kalka büyüsün :)

ben yürütece çok da sakıncalı olarak bakmmıyorum.
olabilir,eğlenceli vakit geçirebilir diye düşünüyorum..
7.ayını bekliyorum yürüteç için..

benim kızım 5 aylık ve yürüteçte 4. günü zehir gibi gidiyor sakıncalımı acaba

doktorlara sorarsan sakıncalı ama ben sakıncalı olduğunu düşünmüyorum hepimiz yürüteçte büyüdük...walla ayak yapım falanda gayet sağlıklı ama yinde sen bilirisin arkadaşım....

Ben de ayynen sizler gibiyim işte...
Ben doğduğundan beri hiçbi konuda üstüne düşmedim ya da aman düşer aman o mikroplu yapmadım yani hiç evhamlı değilimdir.O yüzden ben de almayı düşünüyorum bakalım kullananlarmı erken yürüyecek kullanmayanlar mı))

Ay alsammi almasammiii... Etrafimda cocuklarini yürütec icinde büyüten birsürü anne var hani ev islerini felan yaparken hep yürütecteydiler bebeler 1-2 Saat fazla koymuyorlardi ve hic bir sekilde birsey olmadi daha erken yürüdüler ve ayak tabanlarinda birsey yokkk... kararsiz kaldim!! Of bu doktorlar varya hepsi bir kafadan caliyorrr...

Ben de ayynen sizler gibiyim işte...
Ben doğduğundan beri hiçbi konuda üstüne düşmedim ya da aman düşer aman o mikroplu yapmadım yani hiç evhamlı değilimdir.O yüzden ben de almayı düşünüyorum bakalım kullananlarmı erken yürüyecek kullanmayanlar mı))

nekadar güzel cnm evham yapmaman ben ecrin ilk doğduğunda çok evhamlıydım ama artık kendimi frenliyorum yapmıyorum yoksa gerçekten zor.bu arada bizim yürütecimiz hediye geldi ve bende koymayı düşünüyorum ama 7-8 aylık gibi

bende sordum doktorumuza bende ancak şu şartla öneriyorum - bebek desteksiz kendi kendien oturabiliyorsa ve çok uzun süreli koymamak şartıyla dedi

biz bi mağazada denedik biner binmez geri geri gtmeye başladı ve bence çokj eğlendi...Alıcam.
Esmacım bu ii haber gülüm...bizimki oturuyo desteksiz

X