Allah her şeyi bilir, işitir,görür, haberdardır. Dolayısı ile Allah umudunu kesmiş gibi geliyor ifadeniz bana sakıncalı geldi. Biz Allah'tan umudumuzu kesmeyelim. Allah hiçbirimizin hiçbir şeyine de yapıp yapmadığımıza da muhtaç değil ki. Kendisine ortak koşana bile ne nimetler veriyor. Keza onların cenneti bu yalan dünya. Son sözünüze ise bakın hemen bu hatrıma geldi:
Allah Teala Hazretleri diyor ki: Ben, kulumun benim hakkımda yaptığı zanna göreyim. O, beni zikretti mi onunla beraberim. Eğer o beni nefsinde zikrederse ben de onu onunkinden daha hayırlı bir cemaat içerisinde zikrederim. O bana bir karış yaklaşırsa ben ona bir zira yaklaşırım, o bana bir zira' yaklaşırsa ben ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak giderim." [Buhari, Tevhid 50; Müslim, Zikr 2, (2675);
“Her can ölümü tadacaktır. Denemek için sizi kötü ve iyi durumlarla imtihan ederiz. Sonunda bize geleceksiniz.” - Enbiyâ, 21/35
"Biz insanı meşakkat, imtihan ve çile ile içli dışlı yarattık." (Beled, 90/4)
Her gün bela der ki: "Nereye gideyim?" Allah (z.c.hz.) buyurur: "Dost ve ehli taatıma git. Seninle iyilerini imtihan ederim, sabırlarını sınar, günahlarını siler ve derecelerini yükseltirim." Bolluk da her gün: " Nereye gideyim?" der. Allah (z.c.hz.) de şöyle buyurur: "Ehli masiyete git. Bununla tuğyanlarını murad ederim. Günahlarını katlarım. Seninle acele ederim, nimeti dünyada veririm ve onların gafletini artırırım.
Ravi: Hz. Enes (r.a.)
Sayfa: 517 / No: 5
Ramuz El-Ehadis
Hz. Ali’ye sordular: “Başımıza gelenler imtihan mıdır yoksa ceza mı?”
Şöyle dedi: “Eğer Allah’a
yakınlaştırıyorsa imtihan, Allah’tan uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Kimi nimetle imtihan edilir, tâ ki şükrünü yerine getirsin. Kimi de zorluklarla, belalarla imtihan edilir, tâ ki sabrını göstersin. İmâm-ı Gazâlî Hz.
İmam-ı Malik:
“İnsanların günahlarını düşünmeyin; onların Rabbi değilsiniz!
Siz kendi günahlarınıza bakın; çünkü kulsunuz!
Belâya uğramışlara merhamet ediniz; Belâ ile imtihan edilmediğiniz için Allah'a hamd ediniz!”
(İmam-ı Malik)