Dondurulmuş meyveler, jelâtinli tatlılar ve meyve suları kalıcı bir şekilde leke bırakan yiyecekler arasındadır. Bu tür yiyeceklerin lekesini leke henüz tazeyken çıkartmanız mümkündür. Leke halen tazeyken 15 mili litre kadar yani bir yemek kaşığı kadar amonyak bir kâse kadar suyun içine eklenip hazırlanan bu solüsyon ile leke temizlenebilir. Uygulanan bu işlem bilhassa boyanın naylon halı ya da benzer türde kumaşlara işlemesini önlemektedir. Daha sonra leke üzerine sofra tuzu döküp lekeli bölgeyi ovun ve bir süre aynı şekilde bekletin. Tuzu çıkardıktan sonra eğer gerekli ise aynı işlemi yeniden tekrar edin.
Küçük lekeleri isterseniz soğuk bir şekilde akan temiz suyun altında gergin bir şekilde tutup suyun boyayı dağıtmamasına dikkat ederek suyun altında tutabilirsiniz. Daha sonra lekeli kısmı toz deterjan ile ovup başparmaklarınızın arasında iyice silin. Sonra yeniden soğuk ve tazyikli suda iyice durulayın. Sonarsında en az 30 dakika boyunca deterjanın köpüğünde ıslatın ve sonrasında her zaman yıkadığınız gibi yıkayın. Bu işlemlere rağmen hale leke izi kaldıysa ve kumaşın rengi peroksit ile dağılmayacak türde ise leke geçene dek eşit miktardaki su ve hidrojen peroksit karışımı ile lekeyi güneşte nemlendirip durulayın. Peroksidi kumaşa uygulamadan önce kumaşın görünmeyen bir yerinde test etmeyi unutmayın.
Yumurta Lekesi Nasıl Çıkar?
Katı olan kısmı kazıyarak iyice temizleyin. Daha sonra enzim ıslatma bileşiği ile kesinlikle metal olmayan bir kapta 6 ila 8 saat arasında ıslatın. Eğer leke hala geçmediyse toz deterjan yardımı ile iyice ovun ve yine başparmaklarınızın arasında lekeli kısmı iyice sürtün.
Sonrasında iyice durulayıp yıkayın. Kumaşa ısı uygulaması yapılmadan önce lekenin tamamen çıktığından emin olun.
Yıkanamayan lekeli kıyafetler mutlaka kuru temizlemeye verilmelidir. Kuru temizlemeye kumaşı teslime derken lekenin asıl kaynağı hakkında gerekli bilgiyi vermeyi unutmayın.
Lekeyi evde temizlemeye karar verdiyseniz ıslatılıp sulandırılmış olan sıvı deterjan ile lekeli kısmı başparmaklarınız ile iyice ovun. Daha sonra lekeli bölgeyi temiz bir bezin üzerine serin ve deterjanın köpüklerini yayarak nemli temiz bezlerle lekeli bölgeyi tekrar tekrar silin.
Halı üzerinden yumurta lekesini çıkartmak için yumurtayı elinizden geldiğince çok kazıyın ve sonrasında 1 bardak kadar soğuk suyun içerisine ½ çay kaşığı kadar tuz ilave edin ve lekeli bölgeyi bu karışım ile silin. Daha sonra enzim çamaşır leke çıkarıcı karışım ya da solüsyon ile ve birkaç tane nemli bez kullanarak lekeli kısmı silin. Halıda kalan nemi emmesi için sürekli kuru ve temiz bezler veya kâğıt havlu ile halı yüzeyini iyice emdirin.
Kaynak:ipuçlarım