YTB’DEN SURİYELİ ÖĞRENCİLERE BURS İMKANI IHA

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
YTB’DEN SURİYELİ ÖĞRENCİLERE BURS İMKANI
http://www.milliyet.com.tr/ytb-den-suriyeli-ogrencilere-burs-imkani-ankara-yerelhaber-1142551/

IHA

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye’deki devlet üniversitelerinde lisans eğitimi gören Suriyeli öğrencilere Destek Bursu veriyor. Destek Bursundan yararlanmak isteyen öğrenciler 11 Ocak 2016 gününe kadar internet üzerinden başvuru yapabilecekler.
Uluslararası Öğrenci hareketliliğinde Türkiye’yi dünyada eğitim üssü yapma yolunda üst seviyelere taşıyan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yeni bir burs programını daha hayata geçiriyor. Suriye’den Türkiye’ye gelen sığınmacılara verdiği dil eğitimi ile sahip çıkan YTB, başlattığı Destek Burslarıyla Suriyeli sığınmacıların elinden tutmaya devam ediyor. Türkiye’deki devlet üniversitelerinde lisans eğitimi gören Suriyeli öğrenciler YTB’nin hayata geçirdiği Destek Burslarıyla eğitimlerine maddi sıkıntı yaşamadan devam edebilecek.
DAHA ÖNCE BURS ALMAMIŞ OLMAK GEREKİYOR
İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında verilecek Destek Burslarına başvurular 30 Aralık 2015 itibariyle başladı. Suriye uyruklu öğrencilerin başvurabileceği burs programına başvuracak adayların devlet, hükümet ve himaye bursları dâhil diğer burs programlarından geçmişte yararlanmamış olması gerekiyor. Ayrıca geçmişte bu burslardan yararlanırken bursu kesilmiş olanlar da Destek Burslarından faydalanamayacak. Destek Burslarına başvuracak öğrencilerin halen herhangi bir kurum veya kuruluşun burs programından yararlanmıyor olması gerekiyor. Öte yandan Türk vatandaşları, çifte vatandaşlıklarından bir tanesi Türk vatandaşlığı olanlar ile Mavi Kartlılar da bu burstan yararlanamayacak.
İŞTE ARANILAN ŞARTLAR
Eğitimin devam ettiği aylarda aylık bin 200 TL olarak verilecek Destek Burslarından faydalanabilmek için Türkiye’de Geçici Koruma altında bir Suriye vatandaşı olmak, Türkiye’deki devlet üniversitelerinin en az dört yıllık bölümlerinde lisans düzeyinde eğitim görüyor olmak, Birinci öğretimde (gündüz programında) kayıtlı olmak şartları aranıyor. Kayıtlı oldukları bölümlerde 1’inci eğitim-öğretim dönemlerini tamamlayan burs adayları için genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.00 olması şartı aranıyor. Not ortalaması belli olmayan adayların lise diplomalarına bakılarak, ortalamanın en az yüzde 50 olması gerekiyor.
EKSİK VE YANLIŞ BİLGİYE DİKKAT!
Elden veya posta yoluyla başvurunun kabul edilmediği Destek Burslarından yararlanmak isteyen Suriyeli öğrencilerin, başvurularını http://suriyedestek.turkiyeburslari.gov.tr/ adresinden 11 Ocak 2016 saat 23;59’a kadar yapmaları gerekiyor. Adaylar aynı adres üzerinden başvuru şartlarını ve istenilen belgeleri de detaylı şekilde görüntüleyebiliyorlar. Başvuru sırasından eksik ya da yanlış bilgi beyanında bulanan adayların başvuruları dikkate alınmayacak. Adayların eksik ve yanlış bildirimleri bursun verilmeye başlanmasından sonra fark edilmesi durumunda, bursiyerlerden aldıkları burs miktarının geri ödenmesi talep edilecek.

YTB’nin Suriyeli öğrencilere Destek Bursu sosyal medyayı da harekete geçirdi. Üniversite öğrencileri de kendi ülkesindeki öğrencilere geri ödeme şartıyla para verip Suriyeli öğrencilere 1200 TL burs bağlayan bu zihniyete tepki gösteriyor. “Dünyanın hiçbir yerinde yabancılara kendi milletinden daha fazla değer yoktur”, “Suriyeli öğrenci olmak varmış” ifadeleri de dikkat çeken paylaşımlardan…

Sosyal Medyadaki Tepki Paylaşımlarından Bazıları:

TÜRK VATANDAŞI OLARAK KIYMETİMİZ YOK BU ÜLKEDE!
- Bir tek KYK’dan aldığı bursla geçinen ülkenin öğrencileri varken, YTB’nin yaklaşık üç katı Suriyeli öğrencilere burs vermesi adil gelmiyor.

- Aman ne güzel. işçisine 1300 lira maaşı zor veren AKP Suriyeliye 1200 lira burs veriyor. Helal(!)

- Suriyeli öğrenciler 1200 lira burs alacakmış. Hayır kurumu gibi ülke yeminle…

- Suriyeli üniversite öğrencilerine ayda 1200 lira burs; dünyanın hiçbir yerinde yabancılara kendi milletinden daha fazla değere veren ülke yoktur

- Suriyeli öğrenciye 1200 TL burs verip kendi öğrencisine 5 kuruş vermeyen devlet gibi devlete helal olsun!

- Kendi ülkesindeki öğrencilere geri ödeme şartıyla para verip Suriyeli öğrencilere 1200 TL burs bağlayacak olan bir ülkede yaşıyoruz.

- Suriye vatandaşı olmak lazım aslında, Türk vatandaşı olarak kıymetimiz yok bu ülkede!

- Lisansta aldığım kredi paralarını hala ödüyorum. Bu arada Suriyeli bir öğrenci 1200 TL burs alacakmış.

- Birçok arkadaşımın aylık kazancı bu. Üstelik yorgunluktan bitap halde.İnsan bu kadar da kahredilmez ki

- Suriyeli öğrenciye aylık 1200 TL burs verilecekmiş. Bu devlet bize devlet değil herhalde…

- Gençleri işsizlikten kurtarıp farklı bir ülkede tutunmalarını sağlamak amacıyla yapılacak olsun. ülkemdeki okumak için didinen öğrencilere 400 lira layık(!) görülürken, yeni olacak asgari ücrete yakın miktardaki burs nedir?

Bana hiç inandırıcı gelmiyor. yüksek lisansta tübitak bursu alıp tübitak projesinde eşek gibi çalıştım hocamın her yürlü ayak işine koştum. sigortamı ödemediler bi bilgisayar alıp önüme koymadılar verdikleri para buydu. Kafamı duvarlara vurasım geldi yine..

Şaka olsun artık. Sırf ailemden almamak için dersten çıkıp koşa koşa özel ders vermeye gidiyorum ben. Devlet madem o kadar zengin, önce bize bi burs bağlasın.

Ayrıca Suriyeli öğrencilere zaten yeterince hak tanınmış durumda. Üniversitelerin yabancı öğrenci kontenjanının neredeyse tamamını dolduruyorlar. Bu bizim çalışıp girdiğimiz bölümlere sınavsız geçiş demek. O kontenjan bize kültürel çeşitlilik sağlansın diye var ama hiç çeşitli bi kültür göremiyorum ben??
Cidden sıkıcı olmaya başladınız artık. Yediğiniz bizim hakkımız.

Saka dimi? Bize burs vermeyip krediye mahkum eden sonra da faiziyle geri alanlar 1200 lira burs mu vereceklermis? 8 binlira ödedim yeni bitti taksitlerim icim yanıyor zaten

Hükümetimiz ne yaparsa yapsın doğrudur,eleştirenler karşısında beni bulur.
Ne olmuş yani Suriyeli dindaşlarımıza burs veriyorsa.
Müslüman paylaşımcıdır.

yaa evet yani kulağa hiç hoş gelmiyor sonuçta eğer kendi ülkende kendi öğrencin zorluk içinde ise ve atanmak için binbir takla atıyor ise önce bi dönüp bakacaksın ve onları atayacaksın hem verdiğin bursu geri almak ne demek
herneyse biraz araştırdım bişeyler buldum tamamen öğrenmek adına soruyorum tartışmak için değil ciddi cevap verecek olanlar yazarsa sevinirim

avrupa birliğinden göçmen suriye'liler sebebiyle alınan paranın dağıtılmasıdır. yani takip etmeyenler için özetleyelim en son merkel'in g20'den önce türkiye'ye ziyaretinde mülteciler sebebiyle fon oluşturulacağını belirtip 1 milyar euro'yu türkiye'ye göndermiş hatta türkiye bu rakamın 3 olmasını istemişti. bu öneri de ab tarafından kabul edildi.

ab bu parayı niçin gönderiyor? sen bu arkadaşlara destek ol orada yardımcı ol benim ülkelerime akın etmesinler.

türkiye bu parayı aldığında yalnızca suriye'li mültecilere harcamak zorunda. dolayısıyla bütçeden suriye'li lisans öğrencilerine de aylık 400 euro bütçe ayrılmış bunu da dağıtıyor

suriyeli universite öğrencilerine devletin kendi cebinden değil, ab ve bm'nin fonlarıyla1200 tl burs vermesidir. ab ve bm de insani yardım alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (ironik bir şekilde) başlıca donorleridir. türkiye'deki sığınmacı öğrencilere de "ay türklere ne yapsak?" perspektifinden değil insan hakları perspektifinden bakacakları için bu öğrencilere eğitim desteği sağlanması için hükümetten taleplerde bulunacak ve imkan sağlayacaklardır. verilen linkte birçok partner olduğu görülüyor. iyice inceleyemedim ama gördüğüm kadariyla türkiye hükümeti dışında 4 ya da 5 partner var. sadece hükümetin faaliyeti değil yani.

suriyeli öğrencilerin üniversiteye gidebilmeleri için çoğu üniversite yös ve tömer puanı istiyor. her kapıyı çalanın kayıt olması gibi bir şey söz konusu değil yani. ayrıca her okulun bir yabancı öğrenci kontenjanı var.

bunları ekşi sözlükte okudum birisi anlatırsa sevinirim :KK66: ben örgün okuyan biri değilim o yüzden burs vb. durumlar nasıl işler hiç bilmiyorum

yaa evet yani kulağa hiç hoş gelmiyor sonuçta eğer kendi ülkende kendi öğrencin zorluk içinde ise ve atanmak için binbir takla atıyor ise önce bi dönüp bakacaksın ve onları atayacaksın hem verdiğin bursu geri almak ne demek
herneyse biraz araştırdım bişeyler buldum tamamen öğrenmek adına soruyorum tartışmak için değil ciddi cevap verecek olanlar yazarsa sevinirim

avrupa birliğinden göçmen suriye'liler sebebiyle alınan paranın dağıtılmasıdır. yani takip etmeyenler için özetleyelim en son merkel'in g20'den önce türkiye'ye ziyaretinde mülteciler sebebiyle fon oluşturulacağını belirtip 1 milyar euro'yu türkiye'ye göndermiş hatta türkiye bu rakamın 3 olmasını istemişti. bu öneri de ab tarafından kabul edildi.

ab bu parayı niçin gönderiyor? sen bu arkadaşlara destek ol orada yardımcı ol benim ülkelerime akın etmesinler.

türkiye bu parayı aldığında yalnızca suriye'li mültecilere harcamak zorunda. dolayısıyla bütçeden suriye'li lisans öğrencilerine de aylık 400 euro bütçe ayrılmış bunu da dağıtıyor

suriyeli universite öğrencilerine devletin kendi cebinden değil, ab ve bm'nin fonlarıyla1200 tl burs vermesidir. ab ve bm de insani yardım alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (ironik bir şekilde) başlıca donorleridir. türkiye'deki sığınmacı öğrencilere de "ay türklere ne yapsak?" perspektifinden değil insan hakları perspektifinden bakacakları için bu öğrencilere eğitim desteği sağlanması için hükümetten taleplerde bulunacak ve imkan sağlayacaklardır. verilen linkte birçok partner olduğu görülüyor. iyice inceleyemedim ama gördüğüm kadariyla türkiye hükümeti dışında 4 ya da 5 partner var. sadece hükümetin faaliyeti değil yani.

suriyeli öğrencilerin üniversiteye gidebilmeleri için çoğu üniversite yös ve tömer puanı istiyor. her kapıyı çalanın kayıt olması gibi bir şey söz konusu değil yani. ayrıca her okulun bir yabancı öğrenci kontenjanı var.

bunları ekşi sözlükte okudum birisi anlatırsa sevinirim :KK66: ben örgün okuyan biri değilim o yüzden burs vb. durumlar nasıl işler hiç bilmiyorum
muhtemelen bu şekildedir.Merkelin verdiği 3 milyon avrodandır.

mantıklı hale geldi şimdi haber.aksi halde şaka gibiydi :)

başka türlü bu kadar ayırımcılık yapamazlar
Ayrımcılığın âlâsını yapıyorlar zaten atlantis.
Suriyeli öğrenciler hiçbir sınava tabi tutulmadan sadece lise diplomalarını gösterip mühendislik , tıp okuyor Türkiye de.Harç parasıda alınmıyor onlardan.
Bizim çocuklarımız tıp kazanmak için 2.000.000 kişi içinde onbine girmek zorunda lys sınavında tıp okumak için, onlar diploma gösterip bedava kayıt yaptırıyorlar.Türkçe kurslar veriliyor hepsine okudukları okulda başarılı olsunlar diye. Hangimizin çocuğu bu kadar özel muamele görüyor devletten?
Daha ne kadar ayrımcılık yapılabilir?

YÖS sınavının içeriğini biliyorum. Liseden annesi Rus olduğu için YÖS e girme hakkı olan bir arkadaşım bu sınava hazırlanıyordu. Çok daha rahat olduğunu söyledi defalarca. Biz ders çalışırken o takılırdı kendi halinde. Tıp kazandığını söylediler ama görüşmüyorum kendisiyle, emin değilim son durumdan.

Üniversitem de uluslarası öğrenci alımına takıntılı bir okul, her milletten öğrenci var ve yine tanıdıklarım çok da zor bir sınav olmadığını söylüyorlar.

Demem o ki YÖS sınavına çok da bel bağlamayın, eleyici bir sınav olmaktan uzak. Başvuran öğrencilerin çoğu kabul alıyor zaten.

Sınavsız geçiş hakkında bilgim yok. Bilen biri anlatırsa sevinirim :)

Burs için sonradan yapılan yorum içimi rahatlattı az da olsa. Ama akla şu soru da gelmiyor değil: Ayrılan fon bittiğinde ne olacak? Devlet burs vermeyi kesecek mi yoksa bunu teamül haline getirip kendi bütçesinden pay ayırma yoluna mı gidecek? Bana hala sakat geliyor bu iş.

YÖS sınavının içeriğini biliyorum. Liseden annesi Rus olduğu için YÖS e girme hakkı olan bir arkadaşım bu sınava hazırlanıyordu. Çok daha rahat olduğunu söyledi defalarca. Biz ders çalışırken o takılırdı kendi halinde. Tıp kazandığını söylediler ama görüşmüyorum kendisiyle, emin değilim son durumdan.

Üniversitem de uluslarası öğrenci alımına takıntılı bir okul, her milletten öğrenci var ve yine tanıdıklarım çok da zor bir sınav olmadığını söylüyorlar.

Demem o ki YÖS sınavına çok da bel bağlamayın, eleyici bir sınav olmaktan uzak. Başvuran öğrencilerin çoğu kabul alıyor zaten.

Sınavsız geçiş hakkında bilgim yok. Bilen biri anlatırsa sevinirim :)

Burs için sonradan yapılan yorum içimi rahatlattı az da olsa. Ama akla şu soru da gelmiyor değil: Ayrılan fon bittiğinde ne olacak? Devlet burs vermeyi kesecek mi yoksa bunu teamül haline getirip kendi bütçesinden pay ayırma yoluna mı gidecek? Bana hala sakat geliyor bu iş.
Çoğu üniversite artık Yös sınavı bile istemeden alıyor Suriyeli öğrencileri.
Sadece diploma notuna bakıyorlar. Ki başvuru ne kadarsa hepsini almak adına özel kontenjan açılıyor.Bulunduğum şehirde sadece ek kontenjandan ( ilk alınanların sayısını bilmiyorum, sonradan açılan kontenjan) gözümün önünde sadece okul diplomasıyla 215 Suriyeli öğrenci kaydı yapıldı. Ve hemen hepsi tıp ve mühendislik istiyormuş.

Çoğu üniversite artık Yös sınavı bile istemeden alıyor Suriyeli öğrencileri.
Sadece diploma notuna bakıyorlar. Ki başvuru ne kadarsa hepsini almak adına özel kontenjan açılıyor.Bulunduğum şehirde sadece ek kontenjandan ( ilk alınanların sayısını bilmiyorum, sonradan açılan kontenjan) gözümün önünde sadece okul diplomasıyla 215 Suriyeli öğrenci kaydı yapıldı. Ve hemen hepsi tıp ve mühendislik istiyormuş.
Kimse kusura bakmasın ama Suriye li öğrenciler gerçekten sıkıntılı tipler. Takım Çalışması sevmezler, sadece grup yapıp kendi aralarında takılırlar ayrıca not konusunda hem bencil hem de tembeller. Sadece bi tane Suriyeli arkadaş edinebildim kendime o kadar kişi arasından.
Ve kendi ülkeleri için hazırlanan yardım kampanyalarını bile desteklemezler. Zengin insanlar da çok aralarında biliyoruz.
Anlattığınız şekilde öğrenci alımı haksızlığın ötesinde bir şey. 215 öğrencinin birden aynı okula alınması okulda kültürel çeşitliliği sağlamak yerine kültürel ayrışma yaratır. Daha kendi içinde kaynaşamayan bir toplumuz biz nasıl başa çıkılır bununla?
Ay eğitim onların da hakkııı cılar gelmesin hiç. Evet hakları ama bizim gibi yarışmak zorundalar artık.

X