Yozgat

A

adviye

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi adviye
  • #1
YOZGAT İSMİNİN VERİLMESİ

İlin, asıl adı "BOZOK" olup, zamanla "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuz'ların; "BOZOK" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "BOZOK" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "YOZGAT" adı da telaffuz edilmiştir.

"Yozgat" adının menşei konusunda ise, değişiki söylentiler ileri sürülmektedir:

Bir rivayete göre, Yozgat Saray Köyü'nden (bugün itibariyle kasaba) itibaren aşağıdan yukarıya doğru kat kat yükselmektedir. Bu kat kat yükselişindin ve rakımının yüksekliğinden dolayı önceleri "Yüz kat" denmiş, zamanla bu isim söylene söylene "Yozgat" halini almıştır.

Diğer bir rivayete göre; Aşiret Reisi Ömer Cabbar Ağa'nın yüzü çopurdu. Bu yüzden kendisine Çopur veya Çapar Koca derlerdi. Söylentiye göre Cabbar Ağa, sürülerini bir yaz günü yaylakta otlatırken karşısına Hızır (AS) çıkıyor ve davar sahibi Cabbar Ağa'dan içmek için süt istiyor. Güler yüzlü Ömer Ağa hemen misafirine ikramda kusur etmeyerek, gönül hoşluğu ile sütü ikram eder. Hızır (AS) sütü içtikten sonra çok memnun kalır ve Cabbar Ağa'ya "Çobanoğlu, yozuna yoz katılsın, memleketinin adı Yoz-Kat olsun" diyor. Bu sözü söyleyerek kayboluyor. Temeli böyle olan Yoz-Kat söylene söylene Yozgat halini alıyor.

İsmin kaynağı hakkında her ne kadar tatmin edici bir bilgi yoksa da uzun yıllar bu havalinin böyle anıldığı
bilinmektedir.

Birinci Büyük Millet Meclisinde Kütahya Mebusu Cemil Bey tarafından verilen bir takrir ile Yozgat ismi Bozok olarak değiştirilmiş, bilahare 23 Haziran 1927tarihinde Bozok Mebusu Süleyman Sırrı (İÇÖZ) Bey ve arkadaşlarının verdiği bir takrirle Bozok ismi tekrar Yozgat olarak değiştirilmiştir.

BACILARIMMMMMM TIKLAYIN IZLEYIN DOYAMICANIZ SESLER VAR BAKIN
Link Silinmiştir.
Link Silinmiştir. .........BUUU YOZGATIN YENI SANATCISI MURAT BALABAN SESLENDIYOR ..SOZLEIRNI YAZAM ..KARAL TVDE CLPI OYNUYORR... cd sını alın sahıp cıkalım kızlar hemsomuza .... latıf dogana guluye soz yazar yenı cıktı kasetide.. sozler

SENDEN BIRGUN GECMEDIK OLSEK GECIT VERMEDIK
TARIHLER SENI YAZDI HEP TURKUNU SOYLEDIK
YOZGATLIYIZ ŞANLIYIZ BIZLER DELIKANLIYIZ
HIC BIR SEYDEN YILMADIK DÜŞMEDIK AYAK DAYIZZ

YIGITLER HARMAN OLUR YUREGLERI MERT OLUR
SEVDASI YAMAN OLUR İŞTE YOZGATLIM BUDUR
YOZGATLIYIZ ŞANLIYIZ BIZLER DELIKANLIYIZ
HICBIR SEYDEN YILMADIK DUSMEDIK AYAKDAYIZ
 
  • Konu Sahibi adviye
  • #2
8.Sürmeli Festivali Büyük Bir Çoşkuyla Kutlandı

8'inci Sürmeli Festivali, Mehteran eşliğindeki muhteşem kortej yürüyüşü ile başladı. Cumhuriyet Meydanında Belediye Başkanı Yusuf Başer'in Atatürk Anıtına çelenk sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Festivalin açılış konuşmasını yapan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, bu yıl 8.'si düzenlenen Sürmeli Festivali'nin hayırlı olmasını dileyerek, "Festivalden amacımız İlimizi dışarıya tanıtmak, İlin sosyal ve ekonomik olarak gelişimini artırmaktır. Ayrıca İl dışında yaşayan tüm Yozgatlıları ilimize gelmesini sağlayarak dayanışma ve kaynaşmayı artırmaktır" dedi. Cumhuriyet Alanı'ndaki etkinliklerden sonra Kültür Sokak'ta ''Fotoğraflarla Yozgat El Sanatları ve Giyim-Kuşam Kültürü'' ve ''Geleneksel Türk Süsleme Sanatı'' eserleri sergileri açıldı. Saat 12.30 da Yozgat belediyesi Kent parkında halkımıza pilav ve ayran ikram edildi. Saat 15.30’da “Kahraman Bakkal Süper markete Karşı” tiyatro gösterisiyle devam etti. Festival, gün boyu bir birinden renkli programlarla devam etti, Türk Halk Müziğinin sevilen sanatçılarından Latif Doğan’ın hazırlayıp sunduğu Küstüm Show 20.00 de başladı Cumhuriyet alanını tıklım tıklım dolduran halk Latif Doğan,Jale Parıltı,Onur Akın,Gülşah ve Eyüp Öztekin tarafından seslendirilen türkülerle çoşan vatandaşlar zaman zaman sanatçılara eşlik etti Küstüm Show programının son bölümüne mahalli sanatçımız Osman Köseoğlu katılarak kendi parçalarını seslendirdi ve 1.gün etkinlikleri sona erdi.08.Haziran 2007 Cuma günü Çamlık Milli Parkında testi kebabı ve Diğer yöresel Yemek yarışmaları yapıldı 15.30 da Tiyatro Sürmeli ekibinin oyunu sergilendi burada da salonu dolduranlara hayli eğlenceli vakit geçirten oyun ilgiyle izlendi.saat 17.00 da şöhretler karması futbol müsabakası (Bürokratlar ve Basın) arasındaki karşılaşma Galata Çamlık Otel Çim Sahada Gerçekleştirildi.Akşam saat 20.00 Sirk Gösterisi ve Havai Fişek Gösterisinin ardından Sazıyla sözüyle Yozgatlılar Programında Yurdun Dört bir yanından katılan Yozgatlı sanatçılar Gülşen Kutlu, Nursaç Öner Günhan ve Emel Taşçıoğlu’da Sahne aldı. Murat Yeni’nin sunuculuk Yaptığı programda Şakir Öner Günhan, Mustafa Tatlıtürk, Hülya Yıldız,Cem gibi sanatçılar sahne aldı.Yağışa rağmen vatandaşlar konser alanından ayrılmadılar.Festivalin son gününde ise Fuar Alanında Avcılar ve atıcılar Derneğinin düzenlediği Trap atışlarıyla başladı saat 12.00 da Yozgat Lisesi mezunları pilav şenliği yerini aldı.Daha sonra Bozok stadyumu Dış sahasında; Ziraat Odası Etkinlikleri düzenlendi. Saat 16.30 da sokak basketbol finalleri düzenlendi ve son olarak Bozok stadyumunda sahne alan sanatçılar birbirinden güzel parçaları seslendirdi. İlk olarak Canan Çetin sahne aldı daha sonra Murat Balabanla devam eden konser de farklı yorumu ile ilgi toplayan Uğur Işılak yaklaşık bir saat sahnede kalan Işılak muhteşem bir geçe yaşattı Yozgatlılara son olarak Gülay birbirin güzel eserleri seslendirdi üç günlük festival sona erdi.


ALINTIDIR....


Yozgat Hakkında....

Nufusu:74.300
Yuzolcumu:14.123 km. kare
Plaka Kodu:66
İl Telefon Kodu:354
İlce Sayısı:13
Ünlü Yemekleri:Testı Kebabı,Tandır Kebabı,Arabası ve cılbır

 
  • Konu Sahibi adviye
  • #3
kızlar günaydın
tüh ya yine kaçırdık festivali .seneye inş.
burcu canım duyuru için teşekkürler.

rıca ederım:)))

Uzunlu Kasabası’nın doğusunda Çandır,batısında Güveçli Köyü,güneyinde Başhoroz ve kuzeyinde Karakuyu Köyleri vardır.Belde Boğazlıyan – Çayıralan Karayolu’nun 17. km’sinde yer almaktadır.Uzunlu Kasabası dalgalı bir araziye sahiptir.Beldenin güneyinden

Kozan Özü geçmektedir.Doğusunda aynı akar su üzerinde kurulan Uzunlu Barajı ve İğdeli Göleti sulu arazi miktarını arttırmaktadır.Deniz seviyesinden yüksekliği 1165 metredir.



Uzunlu Beldesi Oğuz Boylarının Bozok yaylasından yerleşimleri esnasında ekinlik olarak 15. yüzyılda kurulmuştur.Osmanlı kaynaklarındaki adı Güzelce Köprü’dür.Dulkadir oğullarından Şahrur Bey’in tımarıdır.Zamanla Anadolu’nun çeşitli yörelerinden buralara gelip yerleşen insanlarla nüfusu artmış,toprakları bağcılık yapmaya elverişli olduğundan Üzümlü Köyü denilmiştir.Üzümlü ismi zamanla değişime uğrayarak Uzunlu olmuştur.Köye önceleri Karadiğinoğulları ve Cücücullaroğulları gelerek yerleşmişler.1877-1878 Osmanlı Rus Harbi sırasında doğu illerimizden gelen yurttaşlarımızla Uzunlu iskan edilmiştir.



Boğazlıyan İlçesi’nin çevresi bataklık olduğundan sivrisineklerin bolluğundan Askerlik Şubesi Boğazlıyan’da kalmak kaydıyla İdari Merkezi Uzunlu’ya nakledilmiştir fakat Osmanlı Sarayından gelen emir üzerine Hükümet birimi ile Askerlik Şubesi’nin ayrı yerlerde olmasının sakıncalı olduğu belirtilmiş yönetim tekrar Boğazlıyan’a nakledilmiştir.



1955 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuştur.



Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfus mübadelesi sonucunda Batı Trakya’dan getirilen soydaşlarımızın bir bölümüde Uzunlu’ya yerleştirilmiştir.



Uzunlu Belediye’sinin nüfusu 1990 sayımına göre 3644’dür.Batı Avrupa ülkelerinde işçi olarak çalışan çok sayıda işçi vardır.Belde 5 mahalleden oluşmaktadır.Bahçelievler,Koç,Esentepe,Kemaliye ve Yenidoğan mahalleleridir.



Uzunlu Belediyesi’nde bugüne değin belediye başkanlığı yapanlar şunlardır:Ali Ulutürk , Bekir Erdem , Nihat Erdem , Abdullah Koç , Erol Turhan , İlhami Şaşmaz , Recep Karakurt



Uzunlu Beldesi’nde mükemmel bir dinlenme parkı vardır.Çevre köy ve kasabalar mesire yeri olarak da kullanılabilmektir.Park içerisinde havuz,gazino,kültür merkezi,düğün salonu,kütüphane,folklör ve açık hava müzesi bulunur.



Uzunlu Beldesi’nin altyapı çalışmaları bitmiştir.70’li yıllarda yapılan Afet Konutları konut sorununu çözmüştür.



Beldenin güneydoğusunda MTA tarafından çıkartılan sıcak su oldukça şifalıdır.Sıcaklığı 29 derecedir.Suyun çıktığı alana olimpik ölçülerde iki adet havuz ve alaturka hamam yaptırılmıştır.



Beldede 2 ilköğretim okulu , 1 de lise vardır.Okuma yazma oranı %100’lere yakındır.Cumhuriyet ilköğretim Okulu 1927 ,Atatürk ilköğretim Okulu 1966 yılında , Uzunlu Lisesi ise 1991 yılında eğitime açılmıştır.



Sağlık Ocağı,Tarım Kredi Kooperatifi , TMO vardır.1adet un fabrikası vardır.Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanır.


HALISAHA TURNUVASI
Gençlerimizin oluşturduğu 6 takımın katılımıyla düzenlenen halısaha gece turnuvasında maçlar başladı. Gençlerimizin birlik ve beraberlik içinde -tüm kötü alışkanlıklardan uzak durarak- bu güzel etkinliğe katılmaları memnuniyet vericidir. Tertip komitesine ve gençlerimize başarılar diliyoruz.

Bu turnuvanın gerçekleşmesine katkı sağlayan Değerli öğretmenlerimiz Halim Karakurt, Yasin Çelik, Uğur Çınar ve Oğuz Aykar'a teşekkür ederiz.

TAKIMLAR

1- Çamlıkspor

Osman İlkmen,Levent İlkmen,Oğuz Taşdemir,Emre Dinç,Harun Duygu,Osman İlkmen

2-Albayrakspor

M.Gökhan Koç,Yaşar İçme,Erdem Anıtgan,Ömer Karakurt,Hakan Ateş,Ayhan Köylü,Çağlar Delikaya

3-Gençlerbirliği

Samet Sayın,Emre İpek,Talat Yıldırım,Erhan Cura,Orhan Delikaya,Yaşar Korkmaz

4-İnkayaspor

Halit Parlak,Mustafa Pakel,Berat Ekici,Ali Ekici,Ali Eşki,Özgür Öztürk

5-Gençkartallar

Orhan Cura,Yunus Türkoğlu,Kadir İçme,Esat Karakurt,Talat Ekici,Ersoy Küçük

6-Vurucu Tim

Hilmi Ilgaz,Mustafa Şimşek,Enes Can,Alperen Şaşmaz,Mustafa Şaşmaz,Gökhan Aslan,Erol Taşdemir

Maçlar Devam Etmektedir.Final tarihi 01.08.2007 Çarşamba günüdür.

 
  • Konu Sahibi adviye
  • #4
Selam Eda biz iyiyiz sen nasılsın,
Burcu maşallah erkencisin.
Kızlar iyi bir hafta diliyorum ,günaydınlar.

:))bı kac yazı fLn yoLLıyıp kaLkıcam yozgatLıLar Uyumazzzkafamçokkarıştı



YOZGAT'TAN HABERİNİZ OLSUN

ŞEHİT JANDARMA ONBAŞI SEFA ARSLAN’IN
CENAZE TÖRENİ YAPILDI
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde terör örgütü üyeleri tarafından yola döşenen mayının, askeri aracın geçişi sırasında patlaması sonucu şehit olan Jan. Onb. Sefa ARSLAN Yerköy İlçemizde yapılan törenle toprağa verildi.

Düzenlenen cenaze törenine Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, Kayseri Bölge Komutanı Tuğgeneral Harun KOÇAKLI, Yozgat Milletvekili Mehmet ÇİÇEK, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Sezai AKGÜN ve askeri erkan, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf BAŞER,Yozgat Başsavcısı Mustafa Celal ERTÜRK, Yerköy Belediye Başkanı Ali Rıza Arslan, Şehit yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende Şehit, Jan. Onb. Sefa ARSLAN’ın özgeçmişinin okunmasının ardından Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK yaptığı konuşmasında;” Ölümlerin en şereflisi olan şehitlik, ahret rütbelerinin en yücesi ve makamların en kutsalıdır. Bu vatan için canını feda eden Aziz Şehidimiz; ne kutlu sana, makamların en yücesi için yarıştın. Türkiye Cumhuriyetinin ebediyen yaşaması için fidan iken söndün, toprağa düştün, şanlı bayrağa renk verdin, şeref kattın, minnet sana, şükran sana Aziz Şehidim.

Bu ülke, kendini bilmez vatan hainlerine bırakılmayacaktır. Bu ülkenin kimseye verecek ne bir karış toprağı, ne de bir çakıl taşı vardır. Dedelerimizin kanlarıyla emanet ettiği bu ülkemizi bölmeye, şanlı bayrağımızı gönderden indirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir.

Uğrunda canını feda ettiğin bu topraklar, aynen senin yaptığın gibi “Vatan için canını vermeye hazır mısın?” denildiğinde, sağına ve soluna bakmadan “ben varım” diyen yiğit vatan evlatları sayesinde bir bütündür. Vatanını seven her fert aynı fedakarlığı gösterecek, vatanın bölünmesi üzerine hesapları onlara asla fırsat vermeyecektir. Gerektiğinde hepimiz şehit oluruz. Hepimiz Şehit anası, Şehit babası oluruz. Ülkenin birliği ve bütünlüğü için feda edilecek bir canımız varsa hiç tereddütsüz veririz.

Evladı vatan uğuruna Şehit olmuş anneler babalar, yüreğinize düşen ateşe karşı en büyük onurun ve gururun sahibi sizlersiniz. Şehidim, arkanda bıraktığın gözü yaşlı emanetlerini, devletin ve milletin şefkat eli çaresiz bırakmayacaktır. Seni ebediyete uğurlarken yakınlarına sabır, silah arkadaşlarına, silahlı kuvvetlerin tüm mensuplarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Ruhun şad olsun.” dedi.

Daha sonra Şehidimiz Jandarma Onbaşı Sefa ARSLAN, Yerköy Şehitliğine defnedildi.


2006-2007 ÖĞRETİM YILI OKS VE ÖSS
DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı salonunda 2006-2007 öğretim yılı OKS ve ÖSS değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantıya Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK’in yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürü İlimdar KAYA, Müdür Yardımcıları Necati COŞKUN, Mahmut BAĞCI, Ahmet BAŞAR, Şube Müdürleri Oğuzhan GÜNEŞER, Behçet YAYIKÇI ve Hacı Ömer KARTAL katıldı.

Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, eğitim ve öğretime önem verdiklerini belirterek, 2006-2007 Öğretim yılında il eğitim başarısının artırılmasına yönelik İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, öğretmenlere, öğrencilere ve velilere yönelik bir dizi çalışmaların başlatıldığını, bu çalışmaların, “Okul Öncesi Alanda Yapılan Çalışmalar, Eğitim Başarısını Artırmaya Yönelik Uygulamaya Konulan Projeler, OKS ve ÖSS’ye yönelik yapılan çalışmalar, Avrupa Birliği Proje Çalışmaları “ olduğunu söyledi.

Daha sonra, 2006-2007 öğretim yılında yapılan OKS ve ÖSS sınavlarında gösterilen başarının geçmişteki yıllara nazaran biraz daha iyi olduğunu söyleyerek, gelecek yıllarda bu başarının daha da artması için gereken gayretin gösterileceğini ve her okulun başarıya katkı sağlayacak tüm sosyal aktiviteler düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, “2006-2007 öğretim yılı OKS ve ÖSS sonuçlarında katkısı bulunan başta İl Milli Eğitim Müdürü ve çalışanları, velileri ve sivil toplum kuruluşlarını tebrik ediyorum.” dedi.

Toplantının sonra, Yenifakılı İlçesinde hayır severler tarafından yaptırılacak olan 20 derslikli Yenifakılı İlköğretim Okulunun protokolü Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK ile Yenifakılı Eğitime Destek Derneği Başkanı Mustafa KARACABAY tarafından imzalandı.

Yenifakılı ilçesinde kurulu bulunan Yenifakılı Eğitime Destek Derneği Başkanı Mustafa KARACABAY, gerek derneğin kurulmasında ve gerekse, yapılacak olan, 20 derslikli Yenifakılı İlköğretim Okulu yerinin verilmesinde emeği ve katkısı bulunan Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK’e teşekkür ettiğini söyledi.


GELENEKSEL 19. SÜNNET ŞÖLENİ YAPILDI

Yozgat Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 19. su düzenlenen geleneksel sünnet şöleni Kent Park ve Fuar alanında yapıldı.

Kent Park ve Fuar alanında yapılan ve iki gün sürecek olan geleneksel 19. sünnet şöleninde bu yıl toplam 300 çocuk sünnet oldu.

Sünnet Şölenine Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK,Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yakup CANBOLAT, Yozgat Milletvekilleri Mehmet ÇİÇEK ve Bekir BOZDAĞ, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf BAŞER,Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Enver CAKIROĞLU,Sorgun Belediye Başkanı Ahmet ŞİMŞEK, İl Defterdarı Mustafa IŞIK, İl Milli Eğitim Müdürü İlimdar KAYA, sünnet olan çocukların ailesi ve yakınları katıldı.

Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, sünnet olan çocukları ayrı ayrı ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulunup, kendilerine top ve kol saati hediye etti.

HAYVANLARI KORUMA KURULU TOPLANDI

İl Hayvanları Koruma Kurulu Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK’in başkanlığında, üyeler Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yakup CANBOLAT, Çevre ve Orman İl Müdürü Birol AYYILDIZ, İl Milli Eğitim Müdürü İlimdar KAYA, Tarım İl Müdürü Abdullah ERTUĞRUL, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Saim IŞIK, İl Müftü Yardımcısı Rahmi KADAK, Hayvanları Koruma Şube Müdürü Nazan ERGİŞİ, Çevre Mühendisi Sebahat ÜSTÜN ve Belediye Görevlisi Erdoğan SADEF’in iştirakiyle İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne ait Milli Park içerisinde bulunan köşk binasında yapıldı.

Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, toplantı öncesi Çamlık Milli Parkta bulunan, yaralı ve bakıma muhtaç hayvanların tedavi edildiği, Hayvan Rehabilitasyon Merkezinde incelemelerde bulundu.

Yaralı bir Şahin ile bir kınalı kekliğin tedavi edildiği Hayvan Rehabilitasyon Merkezini gezen Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, İl Çevre ve Orman Müdürü Birol AYYILDIZ’dan bilgi aldı.

İl Hayvanları Koruma Kurulu Başkanı Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, yeni çıkarılan hayvanları koruma kanunu ile kurulda görüşülecek gündem maddeleri hakkında kurul üyeleri ve basına bilgi verdi.

Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, doğanın ve hayvanların korunması konusunda, insanlarımızı bilgilendirmek gerektiğini söyleyerek, okullarda bu konularda öğrencilere gerekli bilgilerin verilerek, sevginin aşılanması ve bilinçlendirilmesine önem verdiklerini bildirdi.


VALİMİZ SAYIN AMİR ÇİÇEK,
YOL YAPIM ÇALIŞMALARI İLE
KERKENES’DE İNCELEMELERDE BULUNDU

Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, Sorgun İlçesine bağlı Şahmuratlı Köyü yakınlarında bulunan Kerkenes harabelerinde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkartılan tarihi eserlerin bulunduğu depoyu gezdi.

Kerkenes incelemelerinde, Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK’in yanı sıra Vali Yardımcısı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yakup CANBOLAT, Sorgun Kaymakamı Meftun DALLI, Kültür Müdür Vekili Bünyamin TÜRKMEN, Köye Yönelik Hizmet Müdürü Muharrem ŞENGÜL ve Genel Meclis Üyeleri katıldı.

İlk olarak Sorgun İlçesi Sahmuratlı Köyü yakınlarında bulunan ve yapılan kazı çalışmaları sonucu elde edilen eserleri inceleyen Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, İngiliz Geoffrey Summers ve Françoise Summurs’tan bilgi aldı.

Buradan sonra, KÖYDES çalışmalarını yerinde incelemek üzere Sorgun ilçesine bağlı Muğallı Köyüne giden Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, asfaltlanan köy yalları hakkında, Köye Yönelik Hizmet Müdürü Muharrem ŞENGÜL’den bilgi aldı. Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK ve beraberindeki heyet ile birlikte Muğallı Köyü Kahvehanesinde köylülerin sorunlarını dinledikten sonra, Akdağmadeni ilçesine hareket edildi.

Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, Akdağmadeni İlçesinde yapılan Arpalık ve Körük Köy yallarını de yerinde inceleyerek, buradan sonra halen yol yapım çalışmaları devam eden Ortaköy Köyü ile Aşağı Çulhalı Köyü arasındaki yol yapım çalışmalarını izleyerek, yol yapımını üstlenen firma yetkilisi ile Köye Yönelik Hizmet Müdürü Muharrem ŞENGÜL’den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

YERKÖY TİCARET BORSASI
HUBUBAT ALIMINA BAŞLADI

Yerköy Ticaret Borsası 2007 yılı hububat alımına, Yerköy ilçesinde bulunan kendi tesislerinde başladı.

Yerköy Ticaret Borsasının 2007 yılı sezon açılışı törenine, Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, Yerköy Kaymakamı Aydın ERGÜN, Tarım İl Müdürü Abdullah ERTUĞRUL, Yerköy Belediye Başkanı Ali Rıza ASLAN, Sekili ve Saray Belediye Başkanları, Ticaret Borsası Başkanı Cemalettin KÖMÜRCÜOĞLU ve yönetim kurulu üyeleri, Yerköy Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü ve çiftçiler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Cemalettin KÖMÜRCÜOĞLU, borsanın durumu ve çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi

Tarım İl Müdürü Abdullah ERTUĞRUL’da konuşmasında, 2007 yılında ekili alanlar ve alınan mahsuller hakkında bilgi verdi.

Daha sonra konuşan Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK’de 2007 yılında çiftçilere verilen destek ve eğitimlerin yanı sıra alternatif ürün olan kanola ve aspir ekiminin yaygınlaşması için gerekli çalışmaların devam ettiğini bildirerek, borsanın çiftçilerimize bol kazanç getirmesi dileğinde bulundu.

Program da Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK başarılı çiftçilere ödül verdi ve daha sonra Ticaret Borsası Başkanı Cemalettin KÖMÜRCÜOĞLU da Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK’e katkılarından dolayı plaket verdi.Programın sonunda açık artırma usulüyle hububat alımı yapıldı.


TÜRKİYE ORYANTRİNG ŞAMPİYONASI
AKDAĞMADENİ İLÇESİNDE YAPILDI
Türkiye Oryantring Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Oryantrig Şampiyonası Akdağmadeni ilçesine bağlı Özer-Halhacı mevkiindeki ormanlık alanda yapıldı.

Akdağmadeni ilçesinde ormanlık alanda yapılan Türkiye Oryantring şampiyonasını izlemeye Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, Akdağmadeni Kaymakamı Hüseyin ÇELİK, Saraykent Kaymakamı Turan YILMAZ, Yozgat Milletvekili Mehmet ÇİÇEK, Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Ferhat ERDEM, İlçe Daire Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Bireysel veya takım olarak ve genelde ormanlık alanlarda yapılan Oryantring sporu, sporcuların kontrol noktalarını harita ve pusula ile en kısa zamanda bulmaya çalıştığı bir doğa sporudur. Akdağmadeni Oryantring Türkiye Şampiyonasına İstanbul Denizgücü, Bergama Belediyesi, İzmir Karagücü, İstanbul Karagücü, İzmir Havagücü, Mülkiyespor, Karşıyaka Belediyesi, Keçiören Belediyesi, ODTÜ Üniversitesi, Çankaya Belediyesi, Niksar Belediyesi, İzmir Doruk Oryantiring Gurubu, Ankara Jandarmagücü, İstanbul Oryantiring Gurubu, Ankara Karagücü, takımlarından oluşan üçyüzün üzerinde sporcu katıldı.

Akdağmadeni İlçesi Özer-Halhacı mevkiinde, 07-08 Temmuz 2007 tarihleri arasında iki gün süren Oryantring harita ve pusula kullanarak yön bulma yarışmasında dereceye giren sporculara Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK ve katılımcılar tarafından ödülleri verildi. Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, daha yeni olan Oryantring sporunun ilimizde de yaygınlaştırılması için çalışmaları başlatacaklarını söyleyerek, Başta Federasyon Başkanı ve üyeleri olmak üzere emeği geçenleri ve sporcuları tebrik etti.

Türkiye Oryantring Federasyonu Başkanı Nevzat VAROL’da müsabakalar süresince gösterilen ilgi ve desteklerinden dolayı Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK’e plaket vererek teşekkür etti.


VALİMİZ SAYIN AMİR ÇİÇEK, TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI
Hollanda’da bulunan Saydam Holding ve Şirketler Grubu sahibi Yozgatlı işadamı, Yozgat’ta kurduğu Aksoy Yapı Malzemeleri İmalat Sanayi ve İç ve Dış Ticaret Limitet Şirketine ait Yozgat Organize Sanayi Bölgesinde yapı malzemeleri üretimi yapacak olan, fabrikanın temeli, Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK’in katılımı ile atıldı.

Temel atma törenine, Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK’in yanı sıra Yozgat Belediye Başkanı Yusuf BAŞER, Yozgat Milletvekili Mehmet ÇİÇEK, Yozgat Organize Sanayi İşadamları Dernek Başkanı, temeli atılan fabrikanın sahibi Adem SAYDAM’ın yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Saydam Holding ve Şirketler Grubu sahibi İşadamı Adem SAYDAM, temel atma töreninde yaptığı konuşmasında, Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, Belediye Başkanı Yusuf BAŞER ve Hollanda gezisine katılan diğer siyasi ve işadamlarının Hollanda’da yaptıkları açıklamalarını, Yozgat’a geldiğinde de gördüğünü ve buraya yatırım yapmaya karar aldığını söyledi.

Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK’de Yozgat Organize Sanayi Bölgesinin ulaşım ve alt yapı durumunun yatırım yapmak açısından uygun olduğunu söyleyerek, 10 adet yatırımcıya daha yer tahsisinin yapıldığını bildirdi. Daha sonra hayırlı olması dileğiyle ilk harç temele döküldü.

SORGUN İLYAS ARSLAN TİYATRO VE SİNEMA
SALONU HİZMETE AÇILDI
Sorgun yapımı tamamlanan İlyas ARSLAN Tiyatro ve Sinema Salonu Başbakan Yardımcısı ve Diş İşleri Bakanı Sayın Abdullah GÜL’ün katılımıyla açıldı.

Açılış törenine Başbakan Yardımcısı ve Diş İşleri Bakanı Sayın Abdullah GÜL, Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK, Sorgun Kaymakamı Meftun DALLI,Yozgat Milletvekilleri, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Sezai AKGÜN, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf BAŞER, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet ŞİMŞEK,Daire Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasından sonra Sorgun Belediye Başkanı Ahmet ŞİMŞEK’in açılış konuşmasıyla başladı. Sorgun Belediye Başkanı Ahmet ŞİMŞEK konuşmasında İlyas ARSLAN Tiyatro ve Sinema Salonu hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Valimiz Sayın Amir ÇİÇEK yaptığı konuşmasında;” Biraz sonra hizmete açacağımız İlyas ARSLAN Sinema ve Kültür salonunun bulunduğu yerde kullanılmayan terk edilmiş harabe bir bina vardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belediyeye mali destek sağlanarak Belediye Başkanının gayretli çalışmaları ile bina kullanılır hale getirildi. Şu anda sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılacağı bir salon durumundadır.

Gerek merkezi idare ve gerekse mahalli idare temsilcileri ve görevlileri olarak çağın durma değil, çalışma ve teknolojiyi yakalama çağı olduğu bilinci ile ”Vatandaş Odaklı” hizmetlerin yapanlarıyız. İstiyoruz ki vatandaşın ikamet ettiği yerde ekonomik, sosyal, kültürel yönden durumu iyi olsun yüzü gülsün ve mutlu olsun.

İlimizin 13 ilçesinden biri olan Sorgun, son 5 yılda göç veren değil göç alan bir ilçe olmuş, aratan nüfusa oranla ihtiyaçlar da artmış, gerek merkezi ve gerekse mahalli nitelikteki hizmetler ona göre yerine getirilmektedir.

Sorgun ilçesi, kalkınma hamlesindedir. Bu hamlenin dinamikleri verimli ve yeterli alanda tarım arazisi, geniş merası, altyapısı olan yolları, suları, zengin termal kaynaklarına bağlı jeotermal yatırımlar, jeotermal ısı, doğalgaz, çalışkan ve girişimci ruhlu insan kaynaklarıdır.” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Diş İşleri Bakanı Sayın Abdullah GÜL’ün konuşmasından sonra İlyas ARSLAN Tiyatro ve Sinema Salonunun açılışı yapılarak salon gezildi.
 
  • Konu Sahibi adviye
  • #5
ıyız cnm opuorum senı sen nasılsın

Yozgat İsminin Verilmesi


İlin, asıl adı "BOZOK" olup, zamanla "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuz'ların; "BOZOK" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "BOZOK" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "YOZGAT" adı da telaffuz edilmiştir.

"Yozgat" adının menşei konusunda ise, değişiki söylentiler ileri sürülmektedir:

Bir rivayete göre, Yozgat Saray Köyü'nden (bugün itibariyle kasaba) itibaren aşağıdan yukarıya doğru kat kat yükselmektedir. Bu kat kat yükselişindin ve rakımının yüksekliğinden dolayı önceleri "Yüz kat" denmiş, zamanla bu isim söylene söylene "Yozgat" halini almıştır.

Diğer bir rivayete göre; Aşiret Reisi Ömer Cabbar Ağa'nın yüzü çopurdu. Bu yüzden kendisine Çopur veya Çapar Koca derlerdi. Söylentiye göre Cabbar Ağa, sürülerini bir yaz günü yaylakta otlatırken karşısına Hızır (AS) çıkıyor ve davar sahibi Cabbar Ağa'dan içmek için süt istiyor. Güler yüzlü Ömer Ağa hemen misafirine ikramda kusur etmeyerek, gönül hoşluğu ile sütü ikram eder. Hızır (AS) sütü içtikten sonra çok memnun kalır ve Cabbar Ağa'ya "Çobanoğlu, yozuna yoz katılsın, memleketinin adı Yoz-Kat olsun" diyor. Bu sözü söyleyerek kayboluyor. Temeli böyle olan Yoz-Kat söylene söylene Yozgat halini alıyor.

İsmin kaynağı hakkında her ne kadar tatmin edici bir bilgi yoksa da uzun yıllar bu havalinin böyle anıldığı bilinmektedir.

Birinci Büyük Millet Meclisinde Kütahya Mebusu Cemil Bey tarafından verilen bir takrir ile Yozgat ismi Bozok olarak değiştirilmiş, bilahare 23 Haziran 1927tarihinde Bozok Mebusu Süleyman Sırrı (İÇÖZ) Bey ve arkadaşlarının verdiği bir takrirle Bozok ismi tekrar Yozgat olarak değiştirilmiştir.

NÜFUS

Yozgat, il merkezi nüfusuna göre ülkemizde 57. sırada yer almaktadır. İlin genel nüfusu, 2000 yılında yapılan genel nüfus sayımı kesin sonuçlarına göre; 682 919 olup nüfus artış hızı binde 16,55' tir. 1997 Yılında yapılan nüfus tespiti sonuçları ile 2000 yılında yapılan genel nüfus sayımı kesin sonuçları arasında bir mukayese yapıldığında nüfusun 68 660 kişi arttığı görülür.Toplam nüfusun;

¨% 53,85’i köylerde,
¨% 46,15’i de şehir merkezinde yaşamaktadır
¨İlin nüfus yoğunluğu ise 48,3’tür.
2000 yılı genel nüfus sayımı kesin sonuçlarına göre;

·İl merkezinde 73 930 kişi,
·Şehir merkezlerinde 315 156 kişi,
·Kasaba ve köylerde 367 763 kişi,
yaşamaktadır. 2000 yılı genel nüfus sayımı kesin sonuçlarına göre ilin nüfus durumu tabloda görüldüğü gibidir:


İLÇE
TOPLAM NÜFUS
ŞEHİR NÜFUSU
KÖY NÜFUSU
KADIN
ERKEK
KÖY SAYISI
BELDE SAYISI
YÜZ ÖLÇÜM Km²
YOĞ.

MERKEZ
113 614
73 930
39 684
55658
57956
95
3
2054
55

AKDAĞMADENİ
61 373
20 312
41 061
31240
30133
82
3
1849
33

AYDINCIK
25 955
6 437
19 518
12803
13152
21
4
374
69

BOĞAZLIYAN
67 184
29 719
37 465
32233
34951
23
9
1636
41

ÇANDIR
19 037
13 449
5 588
9257
9780
3
1
99
192

ÇAYIRALAN
32 880
14 046
18 834
16285
16595
18
4
1261
26

ÇEKEREK
40 689
12 339
28 350
21018
19669
41
4
750
54

KADIŞEHRİ
23 317
5 200
18 117
12099
11218
28
1
508
46

SARAYKENT
26 077
9 224
16 853
12990
13087
16
3
189
138

SARIKAYA
58 026
22 102
35 924
29153
28873
56
3
975
60

SORGUN
120 262
53 884
66 378
60189
60073
87
10
1782
67

ŞEFAATLİ
30 013
13 728
16 285
15026
14987
41
3
827
36

YENİFAKILI
15 603
8 558
7 045
7405
8198
6
1
505
31

YERKÖY
48 889
32 228
16 661
24772
24117
58
2
1263
39

TOPLAM
682 919
315 156
367 763
340128
342789
575
51
14.072
49


2004 yılında il geneli itibariyle;

· 15 908 doğum,
· 5.097 ölüm,
· 7.722 evlenme,
· 939 boşanma,
olayı gerçekleşmiştir.

İL NÜFUSUNUN SAYIM YILLARINA GÖRE DAĞILIMI

Sayım Yılı
Toplam Nüfus

1927
208628

1935
261821

1940
276611

1945
287371

1950
324469

1955
391880

1960
402400

1965
437863

1970
464410

1975
500371

1980
504433

1985
535301

1990
579150

1997
614.259

2000
682.919


Yozgat doğudan Sivas; güneyden Kayseri, Nevşehir, Kırşehir; batıdan Kırıkkale; kuzeyden ise Amasya, Çorum ve Tokat illeri ile çevrili olup, 34º 05’ - 36º 10’ doğu meridyenleri ile 38º 40’ - 40º 18’ kuzey paralelleri arasında yer alır.Deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte olup 1 412 300 Hektar toprağa sahiptir. 81 İl arasında toprak genişliği bakımından 15. sırayı alır. İlin doğudan batıya gidildikçe yüksekliği azalır.

İl’in en doğusu ile en batısı arasında 20 050 boylam (meridyen) farkı olup, yerel saat farkı 8’ 20” dir. Kuzeyi ile güneyi arasında ise, 10 38’lik enlem (paralel) farkı varır. Ancak, fark az olduğundan iklim üzerinde önemli bir etki yaratmamıştır. İlin, doğu - batı uç noktaları arasındaki kuş uçuşu uzaklık 216 km, kuzey - güney uç noktaları arasındaki uzaklık 144 km. dir. Yozgat, alan bakımından Türkiye’nin 15. İlidir. İlin; izdüşüm alanı ( km²) 13 597, gerçek alanı ise 14 123 km² dir


JEOLOJİK YAPI

JEOLOJİK DURUM

Yozgat jeolojik bakımdan incelendiğinde; I.-III. zamanı kapsayan dönemde oluştuğu; eski ve yeni çeşitli jeolojik yapıların bulunduğu görülür. Bu kayaçlar, başlıca dört grupta değerlendirilebilir:

a) Metaformik Kayaçlar
b) Bazik Kayaçlar
c) Asidik kayaçlar
d) Tortul Kayaçlar


Yozgat’ın jeolojik yapısında dikkat çeken bir özellik de, yer altı sularının çok fazla değişik yerlerde kaynak olarak yer üstüne çıkmasıdır. Bu nedenle, yer altı suyu bakımından oldukça zengindir.



YOZGAT’TA SICAKLIĞIN DAĞILIŞI (Santigrat)

AYLAR
1996
1997
1998
1999
2000

Ocak
-0,5
-7,2
-0,6
1
-5,3

Şubat
2,3
-3,3
-0,2
1,3
-4,4

Mart
2,2
0,4
2,3
4
0,7

Nisan
7,3
6,4
11,1
9,8
11,5

Mayıs
15,6
15,3
13,8
13,6
12,6

Haziran
16,2
18,2
17,8
17,6
16

Temmuz
21,2
20,3
21,8
21,2
22,7

Ağustos
20,6
19,4
20
21
19,3

Eylül
15,7
12,9
16,8
16,4
15,7

Ekim
9,9
11,3
11,6
11,5
8,1

Kasım
5,5
4,8
7,3
4,6
4,9

Aralık
5,1
1,9
1,96
2,8
1




YOZGAT İLİNİN KOMŞU İLLERLE SINIR UZUNLUĞU - UZAKLIĞI

İLLER
İZDÜŞÜM UZUNLUĞU (Km)
UZAKLIK(Km)

Yozgat - Amasya
8
187

Yozgat - Tokat
61
207

Yozgat - Çorum
136
104

Yozgat - Sivas
81
224

Yozgat - Kayseri
100
197

Yozgat - Nevşehir
36
202

Yozgat - Kırşehir
70
112

Yozgat - Kırıkkale
15
142


YER SEKİLLERİ


YER ŞEKİLLERİ

Ülke topraklarının % 1.82’sini oluşturan Yozgat İli, yer şekilleri bakımından genelde sade bir yapıya sahiptir. Yer şekillerinin büyük bölümünü platolar kaplamaktadır. Plotaların üzerinde yüksekliği fazla olmayan dağ ve tepeler vardır. Plato yüzeyini parçalayan vadi tabanlarında ve çukur yerlerde alüvyal ovalar oluşmuştur.

İl topraklarının yeryüzü şekillerine oranları aşağıda görüldüğü gibidir.

% 51.4 : PLATOLAR
% 37.7 : DAĞLAR
% 10.9 : OVALAR

PLATOLAR
Yozgat İli, İç Anadolu Bölgesi’ndeki en geniş plato alanlarından olan “Bozok Platosu” üzerinde yer almaktadır. Bozok platosu Kızılırmak yayının çevirdiği dalgalı bir arazi özelliğindedir. Ortalama yüksekliği ise, 1200 - 1400 m. arasında değişmektedir. Kızılırmak , Delice Irmak ve kolları tarafından derince yarılmış olan platonun yüksekliği kuzeybatı ve batıya doğru azalmakta olup, 700 - 800 m yükseklikte olan Kızılırmak taban ovasında sona ermektedir.

Platonun güneyi lavlarla örtülüdür. Akarsular bu volkanik alan içerisinde gömülerek derin vadiler oluşturmuştur. Platonun kuzeydoğu kesiminde ise, kalker tabakalarının yaygın olduğu daha dalgalı arazi yapısı görülmektedir.

DAĞLAR
Platolardan sonra, İl’de en geniş alanı kaplayan yeryüzü şekli, dağlardır. İl’in, doğu ve kuzeydoğu kenarlarında yer alan dağlar, genellikle yüksekliği fazla olmayan kıvrımlı sıradağlar ve aşınarıkk alçalmış tepeler biçimindedir.

Kızılırmak Vadisi boyunca kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan AKDAĞLAR İl’deki en önemli sıra dağlardır. Kıvrımlı sıradağlar halinde uzanan Akdağlar, Kızılırmak’ın akış yönünü belirlemiş, ayrıca İl’in doğu komşusu olan Sivas’a doğal bir sınır oluşturmuştur. İç Anadolu Bölgesi’nin de önemli dağ sıralarında olan Akdağlar’ın yapılarında, genellikle 2. zamanın kalkarleri yaygın olup, eteklerinde ise, neojen tortulları yer almaktadır.

İl’de, ikinci önemli bağ sırası, DEVECİ DAĞLARI’dır. Bozok Platosu’nun kuzeyi boyunca uzanan Deveci Dağları Yozgat - Tokat İllerin ile İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri arasında doğal bir sınır oluşturmaktadır.

Çorum sınırındaki Zinciri ve Akdağ, Kayseri sınırındaki Akdağlar’ın devamı olan Gevencik ve Keklicek dağları İl’in diğer önemli dağlarıdır. Bozok Platosu üzerinde arazinin dalgalı görünüşünü fazla bozmayan, nispi yükseltileri 250 - 350 m. arasında değişen tepelik alanlar da çoktur. Aşınmaya uğramış bu tepeler seller tarafından parçalanarak, kırgıbayırı (Badland) adı verilen keskin sırtlarla birbirinden ayrılan pürüzlü yüzeyler oluşmuştur.

İL’DE YER ALAN BAŞLICA DAĞLAR

DAĞ - TEPE ADI
YÜKSELTİ (M)

Korkenez Dağı
1524

Yazır Dağı
1683

Aygar Dağı
1641

Dağnı Dağı
1755

Sırıklıdağ
2076

Hamzasultan Tepesi
2272

Keklicek Dağı
1369

Deveci Dağları
1907

Gevencik Dağı
1607

Akçadağ
1639

Zincirli Dağı
1633


OVALAR
İl’de, ovaların kapladığı alan azdır. Ovalar, genellikle tepeler arasındaki çukur yerlere alüvyonların çökmesiyle oluşmuştur. İl genelinde Boğazlıyan, Sarıkaya ve Yerköy ilçelerinde ova arazisi daha geniş yer tutmaktadır.

En önemli ovalar; Boğazlıyan ve Yerköy ovalarıdır. Yerköy Ovası, tepelikler arasında Delice Irmak’ın taşıdığı alüvyonların çökmesiyle oluşmuş, alüvyal bir düzlüktür. Boğazlıyan Ovası’da, ilçenin batısında çevredeki tepelerden inen dere ve çayların taşıdıkları alüvyonlarla örtülü olup, 6 - 7 km boyunda, 5 - 6 km enindedir.

Sarıkaya İlçesi’nin 5 - 6 km kuzeyinde yine aynı şekilde oluşan verimli bir ovadır. Bu ovanın kenarlarında Karayakup, Hasbek ve Çıkrıkçı köy ve kasabaları bulunmaktadır. Ayrıca çıplak yüzeylerden inen seller vadi diplerinde taban ovaları oluşturmuştur. Çekerek Suyu Vadisi ve Karanlıkdere’de yer alan bağ - bahçe arazileri bu özelliktedir. Bu verimli topraklarda, vadilerdeki ılık iklimin de etkisiyle üzüm, fıstık ve ayva gibi çeşitli meyveler yetiştirilmektedir.

Vadi kenarları ve dağ eteklerinde sellerin bıraktığı materyallerden, birikinti konileri oluşturmuştur. Bu birikinti alanlarına, Karamağara Deresi’nin tabanlı vadisi kenarlarında beligin olarak rastlanmaktadır.


İKLİM ÖZELLİKLERİ


Yozgat İl’inde, İç Anadolu Bölgesi’nin yarı kurak karasal iklimi hakimdir. Deniz etkisine kapalı olduğu için, yazlar sıcak ve kurak; kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Yaz ile kış; gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir. Sert iklim koşulları, Yeşilırmak havzasına giren Çekerek Vadisi’nde biraz yumuşamakta, az da olsa Karadeniz ardı ikliminin etkileri görülmektedir.



İL’İN İKLİM ELEMANLARI BAKIMINDAN DURUMU

SICAKLIK: Karalar, çabuk ısınır ve çabuk soğur. bu özellikten dolayı deniz etkisen kapalı olan, Yozgat’ta yazlar sıcak, kışlar ise, soğuk geçer. Temmuz ve Ağustos en sıcak aylardır. Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 19.20 C dir. Görülen en yüksek sıcaklık 37.10 C olup, 31 Temmuz 1957 tarihinde kaydedilmiştir.

Sıcaklığın 30 0 C ve üzerinde olduğu gün sayısı ortalama 9.8 dir. 250 C nin üzerinde olduğu gün sayısı ise, 54.3’tür. Ancak, sıcak olan bu günlerde bile karasllıktan dolayı geceler serindir. Yılın en soğuk ayı Şubat olup, ortalama sıcaklık -2.1 0C dir. Yozgat’ta kaydedilen en düşük sıcaklık -24.4 0C dir ve 23 Şubat 1985’te ölçülmüştür. Ortalama olarak yılın 107.8 gününde sıcaklık 00C’nin altına düşer. Bu günler donlu gün kabul edilir. Ortalama olarak, sonbaharda ilk don tarihi Ekim ayı sonu, ilkbaharda son don tarihi ise, Mayıs ayı başlarıdır.



NEMLİLİK ve YAĞIŞLAR: İl’de, yağışın aylara ve mevsimlere göre dağılışı düzensizdir. Kış ve ilkbahar yağışlı mevsimler olup, kış aylarında genel olarak kar yağışı görülmektedir. İlk kar, Kasım ayı başlarında düşer ve Mayıs’ın ilk haftasına kadar devam eder. Yılda ortalama 34 gün kar yağar. Karla örtülü günler sayısı 57.4’tür. Ölçülen en yüksek kar kalınlığı ise, 92 cm dir.

İlkbaharda görülen yağışların çoğunu, gündüz ısınan havanın hızla yükselerek, soğuması ve yağışa dönüşmesinden kaynaklanan “Kırkikindi Yağmurları” oluşturur. Yıllık ortalama yağış miktarı 554.6 mm dir. Yıllık yağış gün sayısı 113.7 dir. Genel olarak bahar aylarında görülen dolu şağışlarının ortalaması ise, 3.3 gündür. Ortalama 42.3 gün kırağılıdır. Yılın 11 gününde sis görülür. Kaydedilen ortalama orajlı (gök gürültülü şimşekli) gün sayısı 15’dir. Ortalama bağlı nem % 66 olup, en yüksek orana Aralık - Ocak aylarında (% 77), en düşük orana Ağustos ayında (% 54) ulaşır.

BAŞINÇ ve RÜZGARLAR: Coğrafi konumundan dolaşı İl’de hakim rüzgar yönü doğuya yakın kuzeydoğu (ENE) dur. Bu yönden yılda 7 743 saat rüzgar eser, ortalama rüzgar hızı 2.9 m/sn dir. En hızlı rüzgar, 33.1 m/sn dir. Ortalama kuvvetli rüzgarlı (hızı 10.8 m/sn ile 17.2 m/sn arası) gün sayısı 46.1; fırtınalı (17.2 m/sn ve üzeri) gün sayısı 4.6 dır. Yozgat’ın yerel basıncı ortalama 869.3 milbardır. En yüksek değer 892.9 olup, Ekim ayındı, en düşük değer 841.2 mb olup, Mart ayında kaydedilmiştir.

BULUTLULUK ve GÜNEŞLENME: Yılın ortalama bulutluluk miktarı, 4.6/10 olup, 108.6 gün açık (0.0/10 - 1.9/10) geçer. Ortalama bulutlu gün (2.0/10 - 8.0/10) sayısı 184.8 gündür. 73.7 gün ise, kapalı (8.0/10 - 10.0/10) geçer.



Günlük ortalama güneşlenme süresi 6 saat 44 dakikadır. En fazla güneşlenme süresi Temmuz ayında, ortalama 11 saat 04 dakika, en az güneşlenme süresi ise, ortalama 02 saat 57 dakika ile Ocak ayındadır.

Yılın, ortalama güneşlenme şiddeti 323.63 Cal/Cm2 dir. Yıllık ortalama olarak 1076.4 mm buharlaşma olmaktadır.

. Ençok sisli gün: ÇANDIR (38 Gün)
. En az sisli gün: AYDINCIK (3 gün)
. En az yağış alan yer: BOĞAZLIYAN (377.1 mm)
. En çok yağış alan yer: AKDAĞMADENİ
. En az karla örtülü gün: AYDINCIK (12 gün)
. En yüksek basınç: BOĞAZLIYAN (913.9 mb)
. En çok orajlı gün: AYDINCIK (23 gün)
. En az orajlı gün: ÇANDIR (9 gün)



Dünya iklimi değişiyor. Gaz emisyonlarının meydana getirdiği küresel ısınma; ulaşım araçları ve termik santrallerde kömür - petrol gibi organik kökenli yakıtların kullanılması sonucunda Co2 oranının artarak, sera gazı etkisi yaratması ile gerçekleşmektedir.

Tüm dünyada yaşanan bu ısınma ve iklim değişiklikleri Yozgat İl’inde de, son yıllarda etkili olmaktadır. Bundan dolayı, sıcaklık, yağış ve mevsim süreleri uzun yıllar ortalamaların dışında değerler göstermektedir.

YOZGAT’TA SICAKLIĞIN DAĞILIŞI (Santigrat)

AYLAR
1996
1997
1998
1999
2000

Ocak
-0,5
-7,2
-0,6
1
-5,3

Şubat
2,3
-3,3
-0,2
1,3
-4,4

Mart
2,2
0,4
2,3
4
0,7

Nisan
7,3
6,4
11,1
9,8
11,5

Mayıs
15,6
15,3
13,8
13,6
12,6

Haziran
16,2
18,2
17,8
17,6
16

Temmuz
21,2
20,3
21,8
21,2
22,7

Ağustos
20,6
19,4
20
21
19,3

Eylül
15,7
12,9
16,8
16,4
15,7

Ekim
9,9
11,3
11,6
11,5
8,1

Kasım
5,5
4,8
7,3
4,6
4,9

Aralık
5,1
1,9
1,96
2,8
1




YOZGAT’TA YAĞIŞIN AYLARA DAĞILIŞI (Milimetre)

AYLAR
1996(mm)
1997(mm)
1998(mm)
1999(mm)
2000(mm)

Ocak
20,3
27,6
28
16,9
93

Şubat
56,6
36,1
40,5
64,2
67

Mart
117,1
23,6
57,5
72,2
42

Nisan
78,2
76,6
57
39,5
72,2

Mayıs
38,5
41
142,4
36,2
66

Haziran
196,6
47,1
39,9
51,3
26

Temmuz
14,1
-
4,3
37,9
17

Ağustos
16,8
14,8
-
33,5
15,6

Eylül
45,2
11,6
15,9
7,7
6,3

Ekim
37
88,3
43,8
43,9
21,7

Kasım
3,1
23,4
59,6
17
1,3

Aralık
64,2
101,7
105,2
25,2
29,7

Yıllık
507,7
491,8
594,1
445,5
457,8


GÖLLER

GÖLLER

İl sınırları içerisinde doğal göl bulunmamaktadır. Ancak, Boğazlıyan ilçesinin 4.5 km. batısında bulunan Cavlak Kaplıcası’nın kaynak yerinde yöre halkının “Cavlak Gölü” dediği küçük bir göl mevcuttur. 70 m. genişlik ve 120 m uzunluktaki gölün su sıcaklığı 35 C - 40.5 C arasında değişmektedir. Debisi 321 lt/sn dir



BARAJ VE GÖLETLER

Doğal göllerin bulunmadığı ilde akarsu yataklarının yapısı uygun olduğu için çok sayıda sulama, içme suyu ve taşkın koruma amaçlı barajlar yapılmıştır. Barajların gerisindeki göletlerde toplanan sular yöresel olarak küçük çapta iklim yumuşamalarına da yol açmıştır. İl’deki başlıca baraj ve göletler şunlardır:



Baraj/Gölet Adı Alanı
Depolama Hacmi (m3)
SulamaHa)

Merkez - Fakıbeyli
2 000 049
308

Merkez - Derbent
1 376 000
279

Merkez - Topçu
1 159 000
270

Merkez - B.Cevdet Dündar (İ.suyu)
175 000
-

Merkez - Kirazlı Çiftlikdeke (İ. Suyu)
449 333
-

Merkez - Gelingüllü
270 000 000
24800

Akdağmadeni - Akçakışla
825
38

Akdağmadeni - Divanlı
711 696
118

Akdağmadeni - Altınsu
820 000
158

Aydıncık - Körselik
1 192 000
391

Boğazlıyan - Güren
1 683 000
546

Boğazlıyan - Ömerli ,
698 289
138

Boğazlıyan - Yenipazar
1 323 00
585

Boğazlıyan - Uzunlu
49 000 000
7 800

Boğazlıyan - Fehimli
11 000 000
1 430

Çayıralan - İğdecik
3 669 584
620

Çayıralan - Yahyasaray
17 850 000
4 062

Çekerek - Süreyyabey
1 180 000 000
42 864

Sarıkaya - Koçcağız
1 239 119
236

Sarıkaya - Baraklı
5 498 170
1 083

Sarıkaya - Akbenli
3 909 000
678

Sarıkaya - Ilıksu
34 000 000
3 442

Sorgun - Doğankent
741 977
311

Sorgun - Dişli
2 474 980
850

Sorgun - Karakaya
893 531
396

Sorgun - Yaycılar
1 762 032
374

Sorgun - İkikara
3 150 000
380

Şefaatli - Höyüklükışla
3 875 000
687

Şefaatli - Kuzayca
7 680 000
1 008

Şefaatli - Gülistan
2 230 000
291

Yerköy - İğdecik
3 812 000
762


Tabloda belirtilen barajlardan başka;

Merkez - Musabeyli
Sarıkaya - Hasbek
Sorgun - Sarıhamzalı
Sorgun - Taşlık

barajlarının da yatırım programına alınması için gerekli teklifleri yapılmıştır. Tarımın ağırlık taşıdığı, yarı kurak ikliminde dolayı sulamanın da gerekli olduğu İl’de, bu projenin de yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
 
  • Konu Sahibi adviye
  • #6
ADI - SOYADI
UNVANI


Taha AKYOL
Milliyet Gazetesi Yazarı
www.milliyet.com.tr

Süleyman COŞKUN
Güneş Gazetesi Yazarı
www.gunes.com

Saygı ÖZTÜRK
Star Gazetesi Yazarı
www.stargazete.com

A.Hakan COŞKUN
Hürriyet Gazetesi Yazarı


Ekrem DUMANLI
Zaman Gzt. Genel Yayın Yönetmeni
www.zaman.com.tr

Agâhefendi
Tercüman-ı Ahval Gazetesi


Murat YENİ
Stv Proğram Yapımcısı
www.stv.com.tr

Asım YILDIRIM
Proğram Sunucusu
www.stv.com.tr

Hacı TAŞDEMİR
Zaman Gazetesi Yazarı
www.zaman.com.tr

Ahmet ŞAHİN
Zaman Gazetesi Yazarı
www.ahmetsahin.org

Abbas SAYAR
Yazar


İbrahim EROĞLU
Yazar


Ertuğrul KAPUSUZOĞLU
Yazar


Bayram Bilge TOKEL
Sanatçı


Selahattin BÖLÜK
Sanatçı


Nida TÜFEKÇİ
Sanatçı


Canan ÇETİN
Sanatçı


Nahide TOKGÖZ
Sanatçı


Serhat BÖLÜK
Sanatçı


Osman KÖSEOĞLU
Sanatçı
0532 748 85 51

Neco
Sanatçı


Cavit KARACABEY
Sanatçı


Pınar ÖZTÜRK
Sanatçı


Soner ÖZBİLEN
Sanatçı


Şakir Öner GÜNHAN
Sanatçı
 
  • Konu Sahibi adviye
  • #7
viyolet canım hoş geldin madımak pastırmalı olsa iyi olurdu pastırmalar benden.








kızlar nasılım şip şak .ee nede olsa.





 
  • Konu Sahibi adviye
  • #8
BİLGİ EDİNME HAKKI


Kamu kurumlarının işleyişine şeffaflık kazandırmak amacıyla 24 Nisan 2004 tarihinde yürürlüğe giren Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, vatandaşa demokratik anlamda bilgi sahibi olma hakkı kazandırdı.

Bu Kanun çerçevesinde yapılacak başvuru usulü ve yöntemleriyle ilgili ayrıntılı ve geniş bilgi ilgili yönetmelikle düzenlendi. Bu yönetmeliğe göre,

Başvuru Usulü:
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak bilgi edinme başvurusu; Gerçek kişiler için başvuru sahibinin adı, oturma yeri, tüzel kişilerde ise tüzel kişinin unvanı, adresi ile yetki belgesini içeren dilekçeyle, istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum ve kuruluşların bilgi edinme birimlerine yapılır.

Elektronik Ortamda yapılacak başvurular:
Elektronik posta yoluyla yapılacak başvurular, kurumun sayfasında yayınlanan ilgili dilekçelerin doldurulması suretiyle, başvuru sahibinin adı soyadı, oturma yeri,T.C kimlik numarasını belirterek yapılır.

İstenecek bilgi veya belgelerin niteliği:
Bilgi Edinme Başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya bulunması gereken belgelere ilişkin olmalıdır. Ancak dilekçeyle istenen bilgi veya belgelerin kurum ve kuruluşların kayıtlarında olup olmadığının, bilgi ve belgelere erişim sağlanması işleminin, kurum veya kuruluşun günlük çalışmalarını aksatmaması ve kuruma makul olmayan bir yük getirmemesi esastır.

Yayınlanmış veya kamuya açıklanmış bilgi ve belgeler:
Kurum ve kuruluşlarca yayınlanmış veya yayın, broşür, ilan ve benzeri yollarla kamuya açıklanmış bilgi ve belgeler, bilgi edinme başvurularına konu olamaz.

Bilgi ve belgeleri yayımlama yasağı:
Yönetmeliğe göre, Basın organları, Kanun ve yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde erişilen bilgi ve belgeleri ticari amaçla çoğaltamaz,kullanamaz. Bilgi ve belgeyi sağlayan kurum ve kuruluştan izin alınmaksızın yayımlayamaz.

Başvuruların kabulü, değerlendirilmesi ve işleme konulması:
Başvuru dilekçelerinin kabul edilmesi için mutlaka kanuna uygun olarak başvuru yapılması esastır. Dilekçenin eksiksiz doldurulması amacıyla kurum ve kuruluşlarda bilgi edinme yetkilisinden yardım istenir. Elektronik ortamda yapılacak başvurularda ise T.C kimlik numarası kontrolü yapılıp doğrulandıktan sonra, dilekçe işleme konulur.

Başvuru sahiplerine yardım:
Bilgi Edinme biriminde görevli yetkililer, başvuruda bulunan kişiye sahip oldukları hakları kullanabilmeleri konusunda yardımcı olmakla ve yol göstermekle yükümlüdürler.

YARGI TEŞKİLATI



Yozgat merkeze bağlı 6 ilçemizde adli teşkilat mevcut olup, bu ilçeler; Akdağmadeni, Sorgun, Çekerek, Şefaatli, Yerköy ve Kadışehri'dir.

Saraykent ilçe adliyesi kapatılarak Akdağmadeni ilçe adliyesine, Aydıncık ilçe adliyesi kapatılarak Çekerek adliyesine bağlanmıştır. İl merkezi ile Boğazlıyan ilçemizde Ağır Ceza Mahkemesi bulunmaktadır.


Yozgat Merkez Adli Teşkilatında;

1 Cumhuriyet Başsavcısı,

1 Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı,

9 Hakim,

7 Cumhuriyet Savcısı,

9 Yazı İşleri Müdürü,

1 İdari İşler Müdürü,

20 Sözleşmeli Personel

85 Diğer personel olmak üzere,

toplam 133 personel görev yapmaktadır.

Yozgat şehir merkezine 3 km. uzaklıkta 523 kişi kapasiteli E-Tipi Kapalı Cezaevi bulunmaktadır.

Yozgat E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, sol terör, PKK. örgütünü mensup tutuklu ve hükümlü bulunmamaktadır. Ceza İnfaz Kurumunda bulunan mahkum sayısı gelenlerden ve nakil gidenlerden dolayı sürekli değişmektedir. Cezaevinin dış güvenliği Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Yozgat E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda:

1 1. Müdür,

4 2. Müdür,

20 İnfaz Koruma Başmemuru,

104 İnfaz Koruma Memuru,

1 Doktor,

1 Diş Hekimi,

1 Öğretmen,

1 Sayman,

4 Zabıt Katibi,

2 Sağlık Memuru,

16 Sözleşmeli Personel,

14 Diğer Personel olmak üzere

toplam 169 personel görev yapmaktadır.

Ayrıca Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun yanı sıra Açık Ceza İnfaz Kurumu da faaliyet göstermekte olup, Açık Ceza İnfaz Kurumunda;

1 2. Müdür,

4 İnfaz Koruma Başmemuru,

10 İnfaz Koruma Memuru olmak üzere,

toplam 15 personel görev yapmaktadır.

Yozgat Adli Teşkilatı ve Adalet Sarayı hakkındaki bilgileri "yozgat.adalet.gov.tr" isimli web sitesinden de öğrenilebilir.
 
  • Konu Sahibi adviye
  • #9
SON DAKİKA ~ Akdağmadeni'nde meydana gelen zincirleme trafik kazasında, 4 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.



Yozgat'tan Sivas'a giden Murat Atıcı yönetimindeki 51 AP 860 plakalı otomobil, Akdağmadeni ilçesi yakınlarında karşı yönden gelen Erdal Cebeci idaresindeki 5338 ZF 68 plakalı otomobille çarpıştı.

Yozgat'tan Sivas istikametine giden 2318 YQ 68 plakalı otomobil ile 66 M 1296 plakalı minibüs de kaza yapan araçlara çarptı.

Kazada araçlarda bulunan Sevim ve Ömer Atıcı olay yerinde, Murat Atıcı Akdağmadeni Devlet Hastanesinde, Nuran Koçak ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde hayatını kaybetti.

Yaralanan Hayriye Doğan, Suat Atıcı, Enes ve Fatma Karaboğa, Erdal, Özge ve Gözde Cebeci ile Mustafa Turan Çiftçi kaldırıldıkları Akdağmadeni Devlet Hastanesinde yapılan ilk müdahalenin ardından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesine sevk edildi.


Tarihçe
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan Yozgat'ın yerleşim dönemlerini kronolojik sıra ile verecek olursak, Yozgat'ın tarihini 2 ayrı bölümde incelememiz gerekir.

YAZILI TARİH ÖNCESİ:
Alişar ve Mercimek tepede yapılan kazılarla ilk Tunç Çağa ait eserler bulunmuştur.

YAZILI TARİH:
Yozgat'ın yazılı tarihi ilk Tunç Çağ sonrasında M.Ö 2000'de başlar. Yozgatta sırası ile;

M.Ö 1650 - M.Ö 1460 Eski Hitit Krallığı Dönemi
M.Ö 1460 - M.Ö 1170 Hitit İmparatorluğu Dönemi
M.Ö 1170 - M.Ö 676 Frigler Dönemi
M.Ö 676 - M.Ö 600 Kimmerler Dönemi
M.Ö 600 - M.Ö 546 Lidyalılar Dönemi
M.Ö 546 - M.Ö 334 Kimmerler Dönemi
M.Ö 334 - M.Ö 285 Büyük İskender Dönemi
M.Ö 285 - M.Ö 85 Galatlar Dönemi
M.Ö 85 - M.S 395 Roma İmparatorluğu Dönemi
M.S 395 - M.S 1075 Bizanslılar Dönemi
M.S 1075 - M.S 1318 Anadolu Selçukluları Dönemi
M.S 1318 - M.S 1398 Beylikler Dönemi
M.S 1408 - M.S 1923 Osmanlı İmparatorluğu Dönemi yaşanmıştır.[/SIZE][/B][/FONT][/COLOR]

Eğitim


Millî Eğitim Müdürlüğümüz il genelinde; 1 İl Millî Eğitim Müdürü, 3 İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı, 3 İl Millî Eğitim Şube Müdürü, 1 İlköğretim Müfettişleri Başkanı, 1 İlköğretim Müfettişleri Başkan Yardımcısı, 29 İlköğretim Müfettişi, 13 İlçe Millî Eğitim Müdürü, 21 İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü, 1 Sivil Savunma Uzmanı ile çeşitli unvan ve kadrolardaki 1278 personeli ile hizmet vermektedir.



a) İlköğretimde;
İlimiz genelinde 507 İlköğretim okulu mevcut olup bu okullarımızda 81821 öğrenci, 3932 öğretmen ve 3259 derslik mevcuttur. Bir Dersliğe 26 öğrenci, bir öğretmene 21 öğrenci düşmektedir. İl genelinde ilköğretim okullaşma oranı %100’dür.
İlimizde 5 anaokulu, ilköğretim okulları bünyesinde 149 ana sınıfı bulunmaktadır. Bu okullarımızda 2993 ve 232 öğretmen bulunmaktadır. İl genelinde okul öncesi eğitimi okullaşma oranı %9’dur.



b) Ortaöğretimde;
Genel Lise 26
Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 11
Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi 6
Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi 7
İmam-Hatip ve Anadolu İmam-Hatip Lisesi 11
Sağlık Meslek Lisesi 4
Mesleki Teknik Eğitim Merkezi (METEM) 1
Çok Programlı Liseler (ÇPL) 13

T O P L A M : 79 okul bulunmaktadır.

Bu okullarımızda 19670 öğrenci, 1361 öğretmen, ve 834 derslik mevcut olup, bir Dersliğe 25 öğrenci ve bir öğretmene 15 öğrenci düşmektedir. Orta öğretim de okullaşma oranı %58’dir.



c) Taşımalı Eğitimde:
İlimizde 118 Taşıma Merkezine 480 yerleşim biriminden 9584 öğrenci taşınmaktadır.

d) Yaygın Eğitimde;
İlimizde açılan muhtelif kurs sayısı 443 olup, katılan kursiyer sayısı 10794 kişidir.

e) Projeler;
İl Kültür Müdürlüğü il eğitim seviyesini yükseltme çalışmaları çerçevesinde 2004-2005 eğitim öğretim yılında birçok projeye imza atmıştır. Bu projeler den birçoğu ülke genelinde kabul görmüş projeler olup şu anda ülkemizin çeşitli illerinde uygulanmaya başlanmıştır.



Bu projeler :
• Acil Onarım Ekibi (Hızır Servis) Projesi
• Aile-Çocuk eğitimi Projesi
• Bir Öğrenci de Sen Giydir Projesi
• Her Eve Bir Kilim Tezgahı Projesi
• Köylere Mobil Bilgisayar Kursu Projesi
• Yönetici Odalarından Derslik Kazanma Projesi
• Okul Bahçelerini Düzenleme Projesi
• Öğrenciye Sıcak Ortam Projesi
• OKS ve ÖSS’ye Hazırlık Kursları Projesi
• Psikolojik Destek ve Danışma Hattı Projesi
• Her İlçeye Bir Anaokulu, Her İlköğretim Okuluna Bir Ana Sınıfı Projesi

YOZGAT EFSANELERİ

CAMİ TEMELİNİN SAĞLAM OLMASI:
Büyük Caminin temeli kazıldığında temelden su çıkar. Temele ardıç ağaçları çaprazlama atılarak temel duvarı örülür. Temel duvarının örülmesinden sonra caminin ustabaşı ortalıktan kaybolur, ve cami inşaatı devam etmez. Yedi yıl sonra ustabaşı gelir caminin inşaatına devam ederek camiyi tamamlar. Niçin kaybolduğu sorulunca: "Cami temelinin yerleşip yerleşmediğini ölçtük. Böylece camiyi sağlama aldık. Bu cami duvarı kolay kolay çatlamaz." der.

CUMADA HIZIR BULUNMASI:
Bir gün Büyük Cami inşaatına harç karan amelelerden birinin yanına ak sakallı ihtiyar bir adam gelir. Camiye emeğinin geçmesi için çalışan işçiden küreği alır, bir müddet harç kardıktan sonra küreği tekrar işçiye vermek ister. İşçi küreği geri almaz ve ihtiyara: "Ben senin kim olduğunu biliyorum. Her sabah namazında bu camide olacağına söz verirsen küreği alırım. Yoksa almıyorum." der. "Her sabah namazı için söz veremem ama, her kandil ve cuma namazlarında bu camide olacağıma söz veriyorum." diyen ihtiyarın elinden işçi küreği alır. Ak sakallı, fani görünüşlü Hızır oracıkta kaybolur. Halk Hızır Aleyhisselâm'ın her cuma ve kandil namazlarında Büyük Cami'de olduğuna inanmaktadır.

ÇAMLIK SÖYLENCESİ:
Yozgat'ın en ünlü dinlenme yeri Çamlıkla ilgili söylenceye göre; Çamlığa ilk fidanı Aslı'nın ardından diyar diyar dolaşan Kerem dikmiştir. Yolu Yozgat yöresine düşen Kerem Aslısını sormuş, bulamayınca Çamlığın bulunduğu kıraç yamaca bir fidan dikmiş; "Bu çamdan nice çamlar filizlenir, koruk olur, bizi söyler bizi fısıldar." deyip yollara düşmüştür. O gün bu gündür çamlık, hafif bir yelde sevda türküleri söyler, içli sevgi ezgileri fısıldar. Sevdalıların buluştuğu Çamlık için böyle bir efsane söylenir halk arasında.

GELİN KAYASI:
Yozgat Nohutlu Tepesinin arkasında bulunan cehrilik yakınlarında deveye binmiş geline benzeyen kayalar bulunmaktadır. Bu kayalara "Gelin Kayası" denir. Köyün birinden gelin alayı gelmektedir. Eşkıyalar gelin alayını çevirirler. Niyetleri kervandaki gelini alıp esir pazarında satmaktır. Gelin alayının erkekleri eşkıyalarla vuruşurlar ve hayatlarını kaybederler. Eşkıyalar gelini ve damadı yakalamak üzeredirler. Yakalanacaklarını anlayan gelin ve damat Allah'a dua ederler. "Allah'ım bizi bu eşkıyaların eline düşürme, bizi ya taş et, ya kuş et." Duaları kabul olunur. Güzel gelinle birlikte eşkıyalar, develer ve atlar oracıkta taş olurlar. Damat ise kuş olup gökyüzüne uçuverir. Güzel gelinin ağlarken gözünden döktüğü yaşlar sel olur ve orada kırmızı lalecikler bitmeye başlar. Zamanla bu laleler tüm tepeyi kaplar. Eğrice'de (Mayıs'ın ikinci haftasında) cehrilik laleleri kırmızı kırmızı açar ve beyaz güvercinler gökyüzünde süzülürler. Yozgatlı avcılar buradaki güvercinlere kesinlikle ateş etmezler.

KIZLAR KAYASI (Çekerek/Yozgat):
Çekerek'ten Zile'ye giderken Çekerek ırmağının yanında Cenevizler döneminde yapılmış yüksek ve sivri bir kayanın üzerinden ırmak yönüne doğru ve toprak altında yaklaşık iki yüz merdivenle inilen bir kaya vardır.Söylentiye göre; kayanın doğusundaki yüksek tepeye yerleşenler Irmaktan su almak için bu merdivenleri yapmışlardır. Bir Rum Beyinin hasta kızı için bu merdivenleri yaptırdığı da rivayet edilmektedir. Bir başka rivayete göre ise keşişin birinin güzel bir kızı varmış, iki genç, bu kızı isterlermiş. Keşişin işe kızını her iki gence de vermek gibi bir niyeti yokmuş. Gençlerden birine bu yüksek kayadan girilerek merdivenlerle Irmağın karşı tarafına geçilecek bir yol yapmasını; öteki gençten ise ırmağın üzerinden geçecek bir köprü inşaa etmesini ister. Kim önce bitirirse kızı ona verecektir. (Kızlar Kayasından 500 mt. aşağıda bu köprünün ayakları mevcuttur.) iki gençten biri köprüyü, diğeri merdivenli geçit tünelini yapar. Ancak birbirlerinden haberdar değildirler. Keşiş köprüyü yapan gence ötekinin daha önce bitirdiğini kızı ona vereceğini söyler. Bunu duyan genç kafasına külüngü vurarak kendini öldürür. Keşiş daha sonra kayayı oyan gence, kızı köprüyü önce bitirdiği için öteki gence verdiğini söyler. Bunun üzerine bu genç de kendisini yüksek kayalardan aşağı atarak öldürür.

YOZGAT'TA KIŞ:
Kışa sormuşlar;
- Nerede bulunursun ?
- Erzurum'da
- Orda yok isen
- Sivas'a bakın
- Orada da yoksan ?
- Mutlaka Yozgat'ta olurum! demiş.
Şair Fenni de bir beytinde: "Haşa lamyezelsin karışılmaz işine Yozgat'ın bir ay yazı var, onu da kat kışına." der.

SARIKAYA KAPLICALARININ EFSANESİ (KRAL KIZI HAMAMI):
Roma Kral Kızı Hamamı diye bilinen Sarıkaya Kaplıcalarının efsanesi halk arasında şöyle anlatılır: Kayseri'de oturan Roma Krallarından birinin kızı amansız bir hastalığa yakalanır. Kral kızını birçok hekimlere götürür, tedavisi için her şeyi yapar. Ama güzelliği dillere destan bu kızın derdine çare bulunamaz. Kızın hastalığı gün geçtikçe ilerlemekte kız artık yürüyemez bir haldedir. Ayakları tutmamaktadır, dizleri küt olmuştur. Bugünkü adıyla kızın hastalığı romatizmadır. O günlerde Sarıkaya sazlık ve bataklıktır. Sıcak suyun olduğu yerde küçük bir gölet oluşmuştur, balçık halinde çamurlu bir hamamdır burası. Kral küçük kızını son çare olarak bu sıcak suyun bulunduğu yere gezsin diye gönderir. Artık ömrünün sayılı günlerini yaşayan zavallı kız avunmak için bu çamurlu gölet kenarında dolaşmakta, zaman zaman da arkadaşlarıyla çamurlara girmektedir. İşte gezmek ve avunmak için girdiği çamurlar ve sıcak su kıza iyi gelir. Bir müddet burada kalır, gün geç tikçe kızın hastalığı iyi olmaya başlar. Küt dizleri açılır yavaş yavaş adım atmaya, yürümeye başlar. Sonunda tamamen iyileşen güzel kızın buradaki sıcak sudan iyi olduğu anlaşılır. Bunun üzerine kızın babası kral, buraya mermerden bir havuz yaptırır, etrafını kesme büyük taşlarla çevirttirir, önceleri kimsenin olmadığı bu havuz çevresinde bir şehir oluşur. Kralın kızının adı bu yeni şehre verilir. Yetmiş bin nüfuslu bu şehrin adı "Öper" veya "Hoperi"dir. Şehrin ulaşımı ise Sarıkaya'nın Beştepeler mevkiinden geçen Yozgat ve Kayseri şoselerinden sağlanmaktadır. Bu büyük şehir bir deprem sonucu yok olmuştur, sadece hamamların olduğu yer kalmıştır.

KERKENES DAĞI EFSANESİ:
Melik Acem, Keykubat'ın oğlu Keykavus Acem toplumundandır. O zaman Türk islam Efrasyab yidinde bulunuyordu. Nahiyeyi sebah Yemen ve hatta M.ö. 4000 yıllarında yaşamış olan Süleyman (A.S.) yidinde bulunan şehirlerdir. Keykavus Süleyman Peygamberden çalışkan, yiğit insanlar istedik! "Benim yidimde bulunsunlar onlara şehir yaptıracağım" dedi. Süleyman (A.S.) da istediği insanlardan Keykavus'un emrine verdi. Rüstem Destan Subaşılık görevi yürütüyordu. Keykavus'un Siyaveş isminde bir oğlu oldu. Oğlunu Rüstem Destan'ın emrine verdi, iyi yetişmesi ve askerlik bilgisinin artırılması için onun yanında bulunmasını istedi. Keykavus şehir inşasına uzun ve yorucu çalışmalar sonucunda 7 fersah (Fersah=5 KM.) o şehrin etrafına da 4 kat metin boru yaptılar, şehrin inşasını tamamladıktan sonra, insanlar gelip şehre yerleştiler, o şehrin ismini de Kerkenes koydular, insanlardan bu şehrin güvenliğini sağlamak için belli bir grup nöbetçi koydu. Ama deprem neticesinde Kerkenes viran oldu, insanlar şehrin yerle bir olmasını engelleyemediler. Bunun üzerine Keykavus güvenliği sağlamakta görevli bulunan nöbetçileri ve diğer ilgilileri öldürttü, şehir neticede viran oldu. Keykavus hayatta bulunan birlikleri ile Yemen'e vardı. Padişah ile birlikte savaşarak Keykavus ve taraftarları yenildi.
 
Çapanoğlu İsyanı
Çapanoğlu isyanı; Milli Mücadele yıllarının başında çıkan bir olaydır. Bu hareket, Çapanoğulları ailesi dışında başlamış, daha sonra bir anlamda bu aile, isyanın içerisine çekilmiştir. Bu nedenle de bu olaya "Yozgat İsyanı" değil de "Çapanoğlu isyanı" denilmiştir. Bu geniş ailenin sadece bir kısmı isyana teşebbüs etmiş, diğerleri tamamen olayın dışında kalmıştır. Zaten, Yozgat halkı da bu olayı hiç benimsememiş, hatta Milli Mücadele'nin başarıya kavuşması için gayret sarf etmiştir. Çapanoğlu İsyanı'nın lideri konumunda olan Edip, Celal ve Halit Bey'ler Çapanoğlu Süleyman Bey'in üçüncü kuşaktan torunu olan Hacı Osman Nuri Bey'in oğullarıdır. Hacı Osman Nuri Bey'in dördüncü oğlu olan Salih Bey ise, bu hadisenin tamamen dışında kalmıştır.

Çapanoğlu İsyanları'nın genel olarak 3 sebebi üzerinde durulur:

1- Çapanoğlu Celal Bey'lerin İttihat ve Terakki Partisi'nin kötü muamelelerine maruz kalmaları nedeniyle Anadolu'nun kurtuluşu için başlatılan Milli Kurtuluş hareketini bir İttihat ve Terakki hareketi olarak değerlendirmeleri

2- Daha önce Anadolu'daki ayanlar arasında en güçlü olan bu ailenin nüfuzu oldukça büyüktü. Son zamanlarda nüfuzunu yitiren bu ailenin tekrar aynı güce ulaşmanın yollarını aramış olmaları

3- Yozgat'ta daha önceleri "Celali, Baba Zünnûn ve Baba'i" gibi isyanlar da yaşanmıştır. Bu isyanların hemen hepsi çeşitli inançların istismarı şeklinde ortaya çıkmış olup, mevcut idareyi ele geçirmek gibi bir hedefleri de yoktur. Çapanoğlu İsyanı'nı da bir an böyle düşünülecek olursa, bunların Kuvâ-yi Milliye'yi desteklemeleri gerekirdi. Fakat durum aksine tezahür ettiğine göre bu hadisenin sebebinin farklı olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır.


Mustafa Kemal Paşa Erzurum ve Sivas Kongrelerinden sonra Ankara'ya gelerek "Heyet-i Temsiliye"nin Kuva-yı Milliye hareketini tam olarak yürütebilmek için Milli Kurtuluşa taraftar görünmeyen bazı kişileri görevlerinden almıştır. Bu kişiler arasında, Afyon Mutasarrıfı Çapanoğlu Celal Bey'in yerine Muhasebeci Arif Hikmet Bey, Yozgat Mutasarrıf vekili olarak tayin edilmiştir. Heyet-i Temsiliye Ankara'da bir toplantı yapmış, yönetimi daha esaslı ve sağlam temeller üzerine oturtmak amacıyla 19 Mart 1920'de her tarafa telgraflar göndererek, bu iş için temsilci seçilip gönderilmesini istemiştir. Çapanoğlu Celal ve Edip Bey'ler bu seçime, Padişaha bir isyan olarak değerlendirerek karşı çıkarılsa da, Yozgat Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Çapanoğullarının bu itirazlarını dikkate almadan temsilcileri seçmişlerdir. Bölgedeki ilk huzursuzluklar Yozgat dışında, Yenihan (Han-ı Cedit=Yıldızeli)'da ortaya çıkmıştır. Yenihan İsyanını başlatanların ele başısı durumunda olan Postacı Nazım ve Kara Mustafa adlı iki kişi, Yıldızeli-Akdağmadeni arasındaki köylerde dolaşarak, İstanbul Hükümeti lehine propaganda yapmaya başlamışlardır. 14 Mayıs 1920'de Yıldızeli-Kaman Köyü'nde toplantı yapan Postacı Nazım ve adamları Ankara Hükümetine karşı isyan ettiklerini ilan ederler. Bu olaylar karşısında hiç bir tedbir alamayan Yıldızeli Kaymakamı görevinden alınarak, yerine Jandarma Kumandanı İshanı Bey vekaleten atanır. Yıldızeli'ndeki olayların gün geçtikçe büyümesi üzerine buraya Sivas'tan bir süvari bölüğü gönderilirken asilerde boş durmuyor halkı sürekli kendi emelleri doğrultusunda Milli Hareket'le ilgili olmayan sözlerle zehirlemeye devam ediyorlardı. Durumun gün geçtikçe kötüye gittiğini gören Sivasi 3. Kolordu Komutanı Albay Hüseyin Selahattin Bey, piyade taburunu Jandarma Binbaşı Kemal komutasında Yıldızeli'ne, 10.Alayın ikinci taburunu Zile'ye ve Tokat'ta bulunan 3. taburu da yine Yıldızeli'ne gönderir. Hadise oldukça büyümüş, bölgenin tamamını sarmış ve bu isyanların önlenebilmesi için bir hayli güçlük çekilmiştir. Ayaklanmalar üzerine gönderilen düzenli birlikler başarılı olamayınca Sivas Müdafaa-i Hukuk üyesi Halil Bey, 27-28 Mayıs 1920'de Yıldızeli'nden "Her tarafta idare makamları atıl ve ruhsuzdur. Acele imanlı ve fedakar kimseler idare başına geçirilmezse durum çok tehlikeli bir hal alacaktır" diye heyet-i Temsiliye'ye bir telgraf gönderir. Aynı günlerde Erkan-ı Harbiye idare başına geçirilmezse, durum çok tehlikeli bir hal alacaktır." demiştir. Aynı günlerde Erkan-ı Harbiye-yi Umumiye Reisi Albay İsmet Ankara'dan gönderdiği emirde: "Kaymakam ile birlikte mahalli bir kuvvet teşkiline başlanmasını ve bu kuvvetin silahlarının Kayseri Askerlik Dairesi Başkanlığından istenmesi için Akdağmadeni Askerlik Şubesi Başkanlığına talimat verilmiştir." diyerek, bu bölgenin huzurunun sağlanması için yine bölgedeki kuvvetlerden istifade edilmesinin istemiştir. Çünkü, bu yıllarda Batı Anadolu'da Yunan ilerleyişi ile uğraşılmakta ve askeri gücün iç bölgelerde kullanılması istenmekteydi.
Bu arada Mustafa Kemal Paşa, Yıldızeli ve Zile'de bulunan bazı kişileri uyarma ve olumlu fikirler aşılamak için bunların lideri konumunda bulunan Çelebi Efendi'nin harekete geçirilmesi istemiştir. Bununla ilgili olarak Mucur Askerlik Şubesi Başkanlığı'na talimat gönderilmiştir. TBMM üyesi olan Bektaşi Şeyhi Çelebi Efendi, hasta olduğunu beyan ederek böyle bir yardıma katılamayacağını ifade etmiştir. Ankara çevresinde bulunan kuvvetlerin Düzce isyan bölgesine gönderilmesi, Sivas'taki 3. Kolordu'nun önemli bir kısmının da Pontuşçuları takip etmesi, eldeki diğer taburların da ancak, şehirlerin iç emniyetini koruyacak durumda olması nedeniyle isyan bastırılamamış, Sivas ve Tokat gibi büyük şehirler de tehlikeye düşmüştür. Bunun üzerine İsmet Paşa, Kazım Karabekir Paşa'ya bir telgraf göndererek, isyanın bastırılması için süvari birliği istemişse de, doğudaki Ermeni Meselesi yüzünden bu birlik gönderilememiştir. Duruma müdahale etmek için Gaziantep çevresinde bulunan Kılıç Ali Bey, 80 kadar adamıyla beraber 1 Haziran 1920'de Yozgat'a gönderilmiştir. Mehmet Hulusi Efendi ,Yozgat'a gelen Kılıç Ali Bey'e Çapanoğullarının tutumlarını anlatmış, Kılıç Ali Bey de bir tedbir olması amacıyla kendisine anlatılanları Ankara'ya bildirmiştir. Celal ve Edip Bey'lerin evlerini de göz hapsinde tutmaya başlamıştır. Yozgat'ta olup bitenleri öğrenen Çapanoğlu Halit Bey, oturduğu Arapseyfi Köyü'nden Yozgat'a gelmeye karar verince, işlerin büyüyeceğinden endişelenen Kılıç Ali Bey, müfrezesini alarak Boğazlıyan'a çekilmiştir. Mustafa Kemal Paşa, Çapanoğullarının tutumlarından tatsız bir sonuç çıkmaması için, Yozgat Mebuslarından; Çapanoğullarının, memleketin içinde bulunduğu durumu anlatmalarını ve bu yanlış tutumlarından vazgeçmelerini sağlamalarını istemiştir. Bunun üzerine Süleyman Sırrı ve Rıza Bey'ler Yozgat'a gelmişler durumu Çapanoğullarına anlatmışlarsa da, onları ikna edememişlerdir. Bu tavır üzerine olaya karışan Çapanoğullarının tutuklanarak Ankara'ya gönderilmesi istenmiştir.
Erkan-ı Harbiye-yi Umumiye Reisi Albay İsmet, 7 Haziran 1920'de Sivas'taki 3. Kolordu Komutanı Albay Selahattin Bey'e bu tutuklama emrinin yerine getirilmesi için duyuruda bulunmuş, Selahattin Bey de görevin ifası için Yozgat Mutasarrıf Vekili Arif Hikmek Bey'i görevlendirmiştir. Arif Hikmet Bey Çapanoğullarının adamı olduğundan bu haberi Celal ve Edip Bey'lere duyurması üzerine, bu kişiler 8 Haziran 1920'de ailelerini de yanlarına alıp, Yozgat'ı terkederek Sorgun (Köhne)'a giderek, küçük kardeşleri Halit Bey'in güçleriyle birleşmişlerdir. Ertesi gün Yozgat'ta sıkıyönetim ilan edilir ve Komutanlığına da Kılıç Ali Bey getirilmiştir. Yozgat'ın dışında bulunan ve isyan etmeye karar veren Çapanoğulları yanlarına taraftar toplarken, Tokat ve Zile dışında bulunan Postacı Nazım ile de irtibat kurmak suretiyle ondan yardım almayı düşünürler. Çapanoğulları, 13 Haziran 1920'de Sorgun'u, 14 Haziran'da da Yozgat'ı ele geçirirler. Yozgat'a giren kişilerin elebaşıları arasında Çapanoğlu Celal ve Edip Bey'ler ile Halit Hakkı, Salih Şekip, Mahmut İhsan ve Muhlis gibi kişiler de bulunmaktaydı. Zaten, olayı organize edenler de bunlardı. İsyancılar, 23-24 Haziran'da Boğazlıyan'a saldırarak, Kılıç Ali Bey'in buradan çekilmesine neden olurlar. Bu olay isyancılara cesaret vermiş, çevreden kendilerin yeni katılımlar olmasını sağlamıştır. Asilerden bir grup da, 16 Haziran'da Alaca'yı ele geçirir.

Çapanoğlu İsyanı; Sivas tarafından Karaman, Çamlıbel, Boğazlıyan; kuzeyde, Tokat- Zile; ve kuzeydoğuda ise, Alaca çevresine yayılmıştı. Ayaklanma oldukça ciddi boyutlara ulaşmış, Ankara'yı tedirgin etmişti. İsyan bölgesine gönderilen derme çatma ordu kalıntıları hiç bir başarı sağlayamadıkları gibi, yer yer de dağılmışlardır. Bu isyanın uzun sürmesinin nedenleri başında, Ankara'nın elinde muntazam bir gücün bulunmaması, isyan eden kişilerin de bu vatanın evlatları olması nedeniyle, boş yere kardeş kanının akıtılmak istenmemesi ve Batı Anadolu'da Yunanlıların her geçen gün biraz daha topraklarımızda ilerleme tehlikesidir gelmektedir. Ayrıca, İngilizlerin yaptırdığı olumsuz propagandalar da bunda etken olmuştur. 19 Haziran 1920'de Erkan-Harbiye-yi Umumiye'nin aldığı bir kararla, Çerkez Ethem Ankara'ya çağrılmış ve Çapanoğlu İsyanını bastırmaya memur edilmiştir. 20 Haziran 1920'de Ankara'dan hareket eden Çerkez Ethem, 23 Haziran sabahı Yozgat'a ulaşır. Yozgat'ta öğleye kadar yapılan çarpışmalar neticesinde şehir ele geçirilir. Yozgat'ın ele geçirilmesi sırasında Çapanoğulları şehri terkettiklerinden dolayı yakalanamazlar. Şehirdeki çarpışmalara, Ermeniler de isyancıların safında yer almış, hatta bir türlü teslim olmayan Ermeniler, ancak evlerinin yıkılması sonucunda teslim olmuşlardır. Çerkez Ethem, Yozgat'a tamamen hakim olduktan sonra Hıyanet-i Vataniye Kanunu'na dayanarak bir Askeri Mahkeme kurarak, rolü bulunanları cezalandırmıştır. Çerkez Ethem, Yozgat'tan kaçan isyancıların Alaca'da toplandığı haberini alınca, Yozgat'ta 200 kişilik bir kuvvet bırakarak, 24-25 Haziran 1920 gecesi Alaca'yı kuşatmış, ertesi günü de kazaya hakim olmuştur. Alaca'da tutunamayacaklarını anlayan asiler, bu defa da savunması daha elverişli olan Yozgat-Alaca yolu üzerinde sarp bir boğazda bulunan Arapseyfi'de toparlanmaya başlamışlardır. Asilerin düşüncesi, Ethem'in asıl kuvvetlerinin Alaca'da bulunması sebebiyle Alaca'dan Yozgat'a dönerken bu geçitte onu pusuya düşürerek yenmekti. Bu durumun farkında olan Ethem, Alaca'da iki gün kalarak, asilerin tamamının Arapseyfi'de toplanması için onlara zaman kazandırmak istemiştir. Çerkez Ethem böylece, asilerin hepsini bertaraf edecekti. Nihayet, 27 Haziran günü Alaca'dan ayrılan Ethem önden küçük bir kuvveti ileri sevk ederek asillerin mevzîlendiği yerleri tespite çalışmıştır. Durum, Ethem'in düşündüğü gibi gerçekleşince, boğazın etrafını sararak, asileri iki ateş arasında bırakıp direnişlerini bertaraf etmiştir. Böylece, asilerin direnme gücü Arapseyfi'de kırılmıştır. Mustafa Kemal Paşa, Ethem'e bir telgraf göndererek, onun bu başarısını kutlamıştır. Çerkez Ethem, Arapseyfi'de asilerin direnişini kırdıktan sonra arta kalanların da ortadan kaldırılması için 27 Haziran 1920'de Çolak İbrahim komutasındaki 2. Kuvve-Seyyare kuvvetleri batıdan ve Albay Refet Kuvvetleri kuzeyden gelerek, bölgenin emniyete kavuşmasını sağlamışlardır.
 
Yemeklerimiz
ARABAŞI



MALZEMESİ
Hamur İçin:
Bir ölçü Un
6 Ölçü Su
Tuz

Çorba İçin:
Tavuk veya Hindi
Bir Kaşık Yağ
Bir Kaşık Salça
Tuz, karabiber, Kırmızı Biber
Bir Miktar Un

YAPILIŞI
Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır.

Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır.

Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur.

********************

MADIMAK



MALZEMESİ

1.5 kilo Madımak
Bir kase yoğurt
150 gram Pastırma
Bir iki diş sarımsak
Tuz, biber, yağ, salça

YAPILIŞI
1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.

********************

TESTİ KEBABI



MALZEMESİ

1 adet Testi
3 kilo Kuşbaşı et
1 kilo Domates
300 gram Sarımsak
200 gram Sivri biber
200 gram Tereyağı
Karabiber, tuz

YAPILIŞI
Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir.

Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.

AFİYET OLSUN HANIMLARRRRsengözlerimebaksanabsengözlerimebaksanab
 
Sizlerede Selamlar Hoş Bulduk

hoşgeldin yaprak:1hug:

Yozgat Hakkında
Yozgat il alanı, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Havzası ile Karadeniz Bölgesi'nin Çekerek Havzasına girer. 14.123 kilometre²'lik bir alan kapsayan il toprakları 34 02' ve 36 09' doğu boylamlarıyla, 38 54' ve 40 15' kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır. Bozok Platosu'nun yüksek tepelerinden birinin eteğinde kurulmuş olan il merkezinin yükseltisi 1320 metredir.

Yozgat İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde, Bozok Platosu üzerinde yer almaktadır. Kuzeyde; Çorum, Amasya, Tokat, Doğuda; Sivas, Güneyde; Kayseri, Nevşehir, Batıda; Kırşehir ve Kırıkkale illeri ile çevrilidir.

İlin doğu-batı uç noktaları arasındaki kuş uçuşu uzaklık 216 kilometre, kuzey-güney uç noktaları arasındaki uzaklık 144 kilometredir. Yozgat alan bakımından Türkiye'nin 15. ilidir.

Yozgat'ın merkez ilçe dahil olmak üzere toplam 14 ilçesi vardır. Bunlar; Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli, Yenifakılı, Yerköy ve Merkez İlçedir.


Antik Kentler
Kerkenes Harabeleri
Sorgun ilçesine yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunan Şahmuratlı Köyü sınırları içerisinde bulunan Kerkenes Harabeleri Şahmuratlı Köyüne 5 kilometre mesafededir. Harabeler çok geniş bir alanı kaplamaktadır. Med'ler Kerkenes Dağı üzerinde Heredot tarihinde Piterya adıyla anılan yeni büyük bir şehir kurdular. Şehrin surları halen geniş bir alanı kaplamakta ve gözle görülebilmektedir. Yine Heredot'a göre Med'ler ile Lidya'lılar arasında yıllardır uzayıp giden savaşlar burada olmuştur. Halen antik şehrin bilimsel kazı ve yüzeysel araştırmaları Dr. Geoffrey Summers başkanlığında bir ekip tarafından yürütülmektedir.

Büyüknefes (Tavium)
Büyüknefes Yozgat-Haydarbeyli yolu üzerindedir. En geç Orta Tunç Çağında, Büyük Kale ve Küçük Kale aralarındaki bölgeyi kapsayan büyük bir merkez mevcuttur. Tavium Asur ticaret kolonilerinden (Karum) ile özdeşlenebilir. Kentte tespit edilen kalıntılar kentin demir çağında yoğun bir yerleşim alanı olduğunu göstermiştir. Daha sonraları Helenistik, Galat, Erken Bizans ve Geç Bizans dönemlerine rastlamaktadır. Erken Bizans döneminde kent en büyük boyutlarına ulaşırken, terk edilmesi Geç Bizans dönemine rastlamaktadır. Büyüknefes köyünde bulunan Tavium antik kenti ile ilgili bilgilerin gün ışığına çıkabilmesi için Prof. Karl Strobel başkanlığında bir ekip tarafından bilimsel çalışmalara devam edilmektedir.

Çeşka Yer Altı Şehri
Yozgat ili Merkez ilçesi Kirazlı mevkiinde yer alan bu yer altı şehrinin güney, kuzey ve batı yönünden olmak üzere üç ayrı giriş kapısı bulunmaktadır. Ancak bu giriş kapıları günümüzde dolmuş olarak bulunmaktadır. Kuzeydeki küçük giriş kapısından alçak ve dar bir galeri ile bir odaya ve odadan yine galeri ile etrafında odalar bulunan bir salona girilmektedir. Salona açılan diğer galerinin dolmuş olduğu görülmektedir.

Alişar Höyüğü
Yozgat'ın 45 kilometre güneydoğusunda, Yozgat-Sarıkaya karayolu üzerinde bulunmaktadır. Bu höyük 1927 yılında Alman Wonder Osten tarafından kazılmış ve kazılar 1935 yılına kadar sürdürülmüştür. Burada yapılan kazılarda kalkolitik döneme ait küplere gömülmüş iskeletler, pişmiş topraktan çanak çömlekler, mühürlere, taş ve kemik üzerine iyi işlenmiş insan ve hayvan figürleri bulunmuştur


Kaplıcalarımız
Yozgat ili kaplıca bakımından oldukça zengin bir ildir. Akdağmadeni, Boğazlıyan, Sarıkaya, Saraykent, Sorgun ve Yerköy ilçelerinde sıcaksu kaplıcaları mevcuttur. Yozgatta bulunan kaplıca sularının romatizmal hastalıklar, kırık-çıkık rahatsızlıkları, kadın hastalıklarına iyi geldiği Sağlık Bakanlığı'nca tespit edilmiştir.

Akdağmadeni Kaplıcaları
Boğazlıyan Kaplıcaları
Saraykent Kaplıcaları
Sarıkaya Kaplıcaları
Sorgun Kaplıcaları
Yerköy Kaplıcaları


Yozgat'ın Resmi Web Sitesi Lütfen Tıklayın
 

söylerim şu anda uyuyorrr okullar açılınca pcye oturamıycam o zmn tanışırsınızjeyyar

Yemeklerimiz
ARABAŞI



MALZEMESİ
Hamur İçin:
Bir ölçü Un
6 Ölçü Su
Tuz

Çorba İçin:
Tavuk veya Hindi
Bir Kaşık Yağ
Bir Kaşık Salça
Tuz, karabiber, Kırmızı Biber
Bir Miktar Un

YAPILIŞI
Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır.

Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır.

Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur.

********************

MADIMAK



MALZEMESİ

1.5 kilo Madımak
Bir kase yoğurt
150 gram Pastırma
Bir iki diş sarımsak
Tuz, biber, yağ, salça

YAPILIŞI
1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.

********************

TESTİ KEBABI



MALZEMESİ

1 adet Testi
3 kilo Kuşbaşı et
1 kilo Domates
300 gram Sarımsak
200 gram Sivri biber
200 gram Tereyağı
Karabiber, tuz

YAPILIŞI
Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir.

Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.

Akşam Yemeği Hazırtatlicadiarzu













karnım acıktı beaaa oruçlu oruçlu bakılmıyor ki bunlaraa
 
UYARI!!!!begendikleriniz icin rep ve tesekkur butonlarini kullanalim bölümümüze resim ve bilgi harici paylasimlar yapmayalim lutfen
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…