Güzel Anadolu'mun eşsiz güzelliklerinden biriside , her yöreye ,her ile bazen her kasabaya ,köye özgü türküleridir..
hepsi bir başka güzel ,hepsi bir başka değer olan türkülerimizde , kah üzüntülerimizi , kah sevinçlerimizi paylaşır ortak bir dille eşlik ederiz..
ben farklı yörelerden bir kaç türkü örneği vererek söze başladım, eminim siznde memleketinizin o meşhur türkülerinden burada paylaşmak isteyecekleriniz vardır.bilenler türkülerin hikayelerinide yazabilirse valla tadından yenmez artıkkaydirigubbakcemile3
sevgiyle kalın a.s.
Misket - Ankara yöresi
Güvercin uçuverdi
Kanadın açıverdi
Elin oğlu değil mi
Sevdi de kaçıverdi
A benim aslan yarim
Duvara yaslan yarim
Duvar cefa götürmez
Sineme yaslan yarim
Güvercinim uyur mu
Çağırsam uyanır mı
Yar orada ben burda
Buna can dayanır mı
A benim hacı yarim
Başımın tacı yarim
Eller bana acımaz
Sen bari acı yarim
Caminin müezzini yok
İçinin düzeni yok
Çok memleketler gezdim
Misget'ten güzeli yok
Daracık daracık sokaklar
Misget şeker topaklar
Pul pul olsun dökülsün
Seni öpen dudaklar
Caminin ezan vakti
İçinin düzen vakti
Ben Misget'i yitirdim
Sonbahar gazel vakti
Gökte yıldız sayılmaz
Çiğ yumurta soyulmaz
Üçer avrat almayan
Hiç erkekten sayılmaz
öyküsü:
misket aslında ağıttır, sevdiği oğlanı görebilmek için ağaca çıkan ve ordan düşüp ölen bir genç kızın adı'dır misket..
zamanla oyun havası halini almıştır..
Gine Yeşillendi Niğde Bağları (Niğde Yöresi)
Hey Hey Gine Yeşillendi Anam Anam Niğde Bağları
Aslanım Niğde Bağları
Hey Hey Bize Mesken Oldu Anam Anam Gurbet Elleri
Aslanım Gurbet Elleri
Hey Hey Bilmem Hayal Midir Anam Anam Bilmem Düş Müdür
Aslanım Bilmem Düş Müdür
Hey Hey Mektubun Gelmiyor Anam Anam Yollar Gış Mıdır
Aslanım Gış Mıdır
öyküsü :
Cumhuriyetten önceki yıllarda kaçak rakı imalatı üzümü bol olan Niğde'ye 5 km mesafedeki Fertek kasabasında yapılmakta idi. Fertek ile Niğde'nin Tepe Bağları iç içe bulunmakta ve eski oturak alemleri de bu civarda yapılmakta idi.
Bu tarihlerde Niğde'de yetişen ve her birinin emrinde 8-10 kişi bulunan küçük beylikler bulunmaktadır. Gençlerden bir tanesi beylerden birinin kızına aşık olur ve bu olay da beyin kulağına gider. Bey, kızına aşık olan genci yakalattırıp hapishaneye attırır, beyinden merhamet dileyen gençte bu türküyü yakar.
bugünlük bu kadar doğma büyüme Ankaralı, ama atadan Niğdeli biri olarak hemende yörelerimin türkülerini paylaşırmışım. ( canım kendim yaa opuyorumnanaktan )