• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yoğurt yapamıyorum...

yasminapdr

Üye
Kayıtlı Üye
25 Ağustos 2012
72
0
16
Bilecik
Merhabalar arkadaşlar, umarım konuyu doğru yere açmışımdır..

Evde yoğurt yapmak istiyorum. ama tadı da çok ekşi oluyor hem de çok sulu oluyor. Mesela dün akşam tekrar yaptım. Anlatayım nasıl yaptığımı:
3 litre süt almıştım hepsini yapmak istedim. Öncelikle kaynattım. Parmağımı süte daldırdım 7'ye kadar saydım elimi yakmayacak kadar sıcaktı. Yani ılıkla sıcak arası. sonra 3 kaşık yoğurtla karıştırdım. Sardım. Bunu dün gece 10 gibi yaptım ve sabah 11 gibi açtım dolaba kaldırdım. öğleden sonra da yedik ama hem çok ekşiydi hem de sulu olmuştu:( Nerde yanlış yaptım acaba? Miktarını mı ayarlayamadım ki??? :(

ve dolaba koyarken ağzını aç, bikaç saat sonra kapat. dolapta da bekleme süresi biraz uzun olsun yemeden önce

maya güzel karışsın. ve de çok fazla bekletmişsin canım, 3-4 saat sonra dolaba koy

ve dolaba koyarken ağzını aç, bikaç saat sonra kapat. dolapta da bekleme süresi biraz uzun olsun yemeden önce

Mayayı güzel karıştırdım ama miktarı uygunmu sizce? 3 litreye 3 kaşık maya koyuluyor değilmi?

Mayan ekşiyse ya da çok uzun süre beklettiysen yoğurdun ekşi oluyor .
Bazen annem unutuyor açmayı erkenden , yenilmeyecek gibi ekşi oluyor.
Biz de 4-5 saat tutuyoruz , kıvamında oluyor .
Tabi mayaladığın sütün litresine göre bu süre azalıp çoğaladabilir.

bana kalırsa 2 kaşık yeterli gelir, bir de mayayı karıştırırken süt eklemeden karıştır :34:

Mayan ekşiyse ya da çok uzun süre beklettiysen yoğurdun ekşi oluyor .
Bazen annem unutuyor açmayı erkenden , yenilmeyecek gibi ekşi oluyor.
Biz de 4-5 saat tutuyoruz , kıvamında oluyor .
Tabi mayaladığın sütün litresine göre bu süre azalıp çoğaladabilir.

mayam çok ekşi değildi, dediğiniz gibi çok uzun süre bekletmekten kaynaklandı galiba, 4-5 saat ideal olan sanırım. süt eklemeden ekleyip kapatıyorum, 4-5 saat bekletiyorum.bundan sonraki yoğurdumu böyle yapayım :))

Canım bildiğim kadarıyla yoğurt tutar tutmaz ağzı açık bir şekilde buzdolabına koyman gerek fazla bekletirsen tadı değişir ve sulanır, sulanmadan buzdolabına kaldırmalısın bide paket sütle yapıyorsan yoğurt sulu olur tutmaz tam :))En fazla 4- 5 saatte tutuyor:)

hem mayan fazla hemde üzerini geç açıyosun
ben 1 yemek kaşığı myayı sütle sıvıtıp öyle karıştırıyorum
üzerini hava soğuksa çok iyi kapat..
3- 4 saat sonra üzerine duru su çıkınca hafif salla tutmuşsa ağzını aç ve hemen dolaba kaldır..
ertesi güne kadarda bozma..

Son düzenleme:
mayam çok ekşi değildi, dediğiniz gibi çok uzun süre bekletmekten kaynaklandı galiba, 4-5 saat ideal olan sanırım. süt eklemeden ekleyip kapatıyorum, 4-5 saat bekletiyorum.bundan sonraki yoğurdumu böyle yapayım :))

Umarım bunları denedikten sonra istediğin yoğurda kavuşursun . :)

Merhabalar arkadaşlar, umarım konuyu doğru yere açmışımdır..

Evde yoğurt yapmak istiyorum. ama tadı da çok ekşi oluyor hem de çok sulu oluyor. Mesela dün akşam tekrar yaptım. Anlatayım nasıl yaptığımı:
3 litre süt almıştım hepsini yapmak istedim. Öncelikle kaynattım. Parmağımı süte daldırdım 7'ye kadar saydım elimi yakmayacak kadar sıcaktı. Yani ılıkla sıcak arası. sonra 3 kaşık yoğurtla karıştırdım. Sardım. Bunu dün gece 10 gibi yaptım ve sabah 11 gibi açtım dolaba kaldırdım. öğleden sonra da yedik ama hem çok ekşiydi hem de sulu olmuştu:( Nerde yanlış yaptım acaba? Miktarını mı ayarlayamadım ki??? :(

canım çoooook bekletmişsin 3 saat yetiyor hatta ben 2,5 saat sonra bile aldığım oluyor inan yemeye doyamıyoruz harika oluyor tadı

ayyy ne güzel yaa, hadi bakalım bende iyi yapıcam bu yorumları tavsiyeleri okuduktan sonra :))))

canım bebeğim uyanmıştı uzun yazamadım bak şimdi uzun uzun anlatıyorum inşallah faydası olur ,sütümüz köyden geliyor mesela ben 5 kilo alıyorum her hafta ,kaynattıktan sonra (süt kaynamaya başladıktan sonra en fazla 5-6 dk daha kaynatılmalı biliyorsun değil mi daha fazla sağlıklı olmuyormuş ,araştırabilirsin)

sonra sütleri yarım kiloluk kavanozlara koyuyorum 7-8 kavanoz oluyor ,yalnız kavanozları da büyük market poşetleri oluyor ya onlara koyuyorum işte 7-8 tanesi sığacak kadar

başka bir yerde bi kaseye yoğurt koyuyorum göz kararı ben biraz bol koyuyorum sanırım mayalık yoğurdu ,sütler ılınınca kavanozlardan birer kaşık süt alıyorum kaseye karıştırıyorum ,sonra azar azar kavanozlara 1-2 yemek kaşığı mayalıktan koyuyorum ve kesinlikle karıştırmayı unutma

kavanozların ağızlarını kapatıyorum ,poşetin ağzını kapatıyorum ,üstüne de bebek battaniyeleri oluyor ya onlardan koyuyorum 2,5 -3 saat sonra yoğurdun hazır canım

eşim bayıla bayıla yiyor ,önceden ben de fazla bekletiyormuşum ekşi oluyordu bebeğim yemiyordu ,şimdi çok şükür o da yiyor eeeee yoğurdun tadı geldi tabi

kavanozlara yapınca daha güzel oluyor her defasında taze taze

inşallah yardımcı olabilmişimdir ,kolay gelsin canım ...

canım bebeğim uyanmıştı uzun yazamadım bak şimdi uzun uzun anlatıyorum inşallah faydası olur ,sütümüz köyden geliyor mesela ben 5 kilo alıyorum her hafta ,kaynattıktan sonra (süt kaynamaya başladıktan sonra en fazla 5-6 dk daha kaynatılmalı biliyorsun değil mi daha fazla sağlıklı olmuyormuş ,araştırabilirsin)

sonra sütleri yarım kiloluk kavanozlara koyuyorum 7-8 kavanoz oluyor ,yalnız kavanozları da büyük market poşetleri oluyor ya onlara koyuyorum işte 7-8 tanesi sığacak kadar

başka bir yerde bi kaseye yoğurt koyuyorum göz kararı ben biraz bol koyuyorum sanırım mayalık yoğurdu ,sütler ılınınca kavanozlardan birer kaşık süt alıyorum kaseye karıştırıyorum ,sonra azar azar kavanozlara 1-2 yemek kaşığı mayalıktan koyuyorum ve kesinlikle karıştırmayı unutma

kavanozların ağızlarını kapatıyorum ,poşetin ağzını kapatıyorum ,üstüne de bebek battaniyeleri oluyor ya onlardan koyuyorum 2,5 -3 saat sonra yoğurdun hazır canım

eşim bayıla bayıla yiyor ,önceden ben de fazla bekletiyormuşum ekşi oluyordu bebeğim yemiyordu ,şimdi çok şükür o da yiyor eeeee yoğurdun tadı geldi tabi

kavanozlara yapınca daha güzel oluyor her defasında taze taze

inşallah yardımcı olabilmişimdir ,kolay gelsin canım ...
canım çok teşekkür ederim. kavanozlara yapsam daha iyi olacak sanırım dediğin gibi. yarın hemen gidip kavanoz alayım:) tencerede ayarlayamıyorum sanıırım.vee çok bekletmek yok bi sonraki yaptığımda :))sonucu yazıcam yoğurt yaptığımda. 1 kavanoza 1,5 yemek kaşığı yoğurt koysam olur o zaman dimi

bu hafta ilk kez bende yoğurt yaptım ve çok ilginç bir yöntemle.sütü mayayla karıştırdıktan sonra ağzı açık bir şekilde fırının içine koydum ve yoğurdum 5 saat sonra hazırdı.alıp dolaba koydum ve sabah tadına baktığımda süperdi.

canım çok teşekkür ederim. kavanozlara yapsam daha iyi olacak sanırım dediğin gibi. yarın hemen gidip kavanoz alayım:) tencerede ayarlayamıyorum sanıırım.vee çok bekletmek yok bi sonraki yaptığımda :))sonucu yazıcam yoğurt yaptığımda. 1 kavanoza 1,5 yemek kaşığı yoğurt koysam olur o zaman dimi

yeter canım yoğurt mayalığında ekşi olmasın emi ,kolay gelsin

canım mayanı güzelce kasede çırp ve mayalıyacak olduğunun sütten 2-3 kaşık yoğurt mayana ekle ve çırp
ondan sonra sütüne mayala
karışık oldu biraz :1::1::1:

yoğurt daha güzel tutuyor ve mayalama süresi 3buçuk 4 saati geçmesin sonra buzdolabına kaldır ve yarım gün dolapta dursun

Evet arkadaşlar ikinci denememi yaptıktan sonra size son durumu aktarıyorum :)

Yaptığım yoğurdun yapım aşamalarını anlatıyorum. sütü yeterli derecede ısıttım.(Parmağımı daldırdım 7 ye kadar sayabildim) sonra 2 kaşık mayaya biraz ısınmış sütten aldım incelttim. ve güzelce sütle mayayı karıştırdım. güzelce kapağını kapattım battaniyeye sardım:) ve 3,5 saat sonra sarsmadan buzdolabına kaldırdım. bunu yaptığımda saat gece 2'ydi. bugün gün boyu buzdolabında beklettim. ve biraz önce baktım:) Sonuç; üstünde biraz su var. tadı eksi değil çok şükür. tadını tutturdum bu seferde bu su işi ne olacak merak ediyorum. mayayı hazır yoğurttan aldım acaba ondanmıdır:)))

Back
X