merhaba arkadaslar
bu ayin sonu cadilar bayrami ,etkinlikler dun aksam kucuk bir gecit toreni ise basladi bir kac fotografi sizlerle paylamak istedim
14.yuzyilda ingiltere'de bulasici hastaliklar aclik sefaletin sorumlusu oluler tutulurmus ve olen canlilarin 31ekim gecesin de dirildigine inanilir kendilerini kotu ruhlarin serrinden korumak icin ates yakar korkulu genel de seytan kiligindakiyafetler giyip kendilerini kotuluklerden uzak tutmak isterlermis .
Bu bilgiyi netten almistim daha fazla bilgi verebilmek icin telofonumda ki tum Irlandali arkadaslarimi aradim aldigim cevaplar "haftasonu tatili ,parti ,deli gibi icmek ,hicbir fikrim yok,eski koltuklarimi yatagimi yakmak"
Gunumuzdeki etkinlikleri ,amaci
Irlanda da buyuklerin kutlama neden tatil ,alkol tuketmek icin bahane ,hatta cadilar bayramindan onceki son pazartesi gunu resmi tatil.
Cocuklar icin eglence 31 ekim gecesi hava karardikdan sonra cocuklar kostumlerini giyer ellerinde lambalarla kapi kapi dolasir seker meyva fistik bozuk para cikolata toplarlar.
Hemen hemen her evin camlarinda kapisinda suslemeler gorursunuz ,ozellikle balkabaklarin icini cikartip disina goz agiz oyup icine mum yerlestirirler
Balkabagindan mumluklari ve elma sekerlerini sadece yilin bu zamaninda gorursunuz .
1hafta kadar once cocuklar icin okullar da eglence ve alisveris merkezlerin de buyukler icin evlede barlar da oteller de kiyafet balolari duzenlenir .
gecit toreni olur buna isteyen herkes kostumu ile katilir
havai fisek gosterileri yaklasik 2 hafta surer ama bayramin gecesi daha yogundur
Buyuk atesler yakilir yuz yillar once bu atesler kotu ruhlari korkutup kacirmak icin olsa da gunumuz deki amaci evde ki atmak istenilen kullanilmayan esyalarin yakilmasi ( cunku cope atmak cok pahali :))