Nişan yine bir yardım çığlığı :)

Nişan Adetleri, Nişan Bohçası, Nişan Tepsisi

kardelleen

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Mayıs 2010
266
1
46
Diğer
kızlar bu konuda gerçekten yardıma ihtiyacım var
nişanlılık döneminde kayınvalide geline neler alması gerekiyor hiç bbilmiyorum
işin kötüsü kayınvalidemde bilmiyor yada bilmemezlikten geliyor
düğüne az kaldı hiç kıpırdama yok kendsinde...
yani büyük eşyalar takılar tokalar haricinde olanalrı soruyorum
mesela nişan bohçamda el işi hiçbirşey yoktu benim ama benim tarafım çok problem etti
tam olarak bilmiyorum ne yapılması gerektiğini
bunları öğrenmem lazım ki ne gerekiyorsa düğüne kadar gerekli kişileri dürtmem lazım:)

mesela şu bilezik işleri nasıl oluyor hiç bilmiyorum kayınvalideme kalsa 3 tane filan takar
nişanda bilezik takılmadı ama set kelepçe....vs bu tip şeyler takıldı

yani bilezik konusunda çok abartamam taabi ama normal olan nasıl olabilir mesele kaç gr olur kaç tane olur
biraz yardımcı olursanız çok sevinicem arkadaşlar...

bizde böyle şeylerin bahsi geçmez ayıp kaçar. bende zaten öyle nişan alışverişiymiş falan kayınvalideyle alışverişe falan çıkak istemedim çıkmadım da. nişanlımla çıkıp almıştım ne lazımsa. öyle adetlere benim ailemde takılmadı zaten. eşimin aileside yapabildiği kadarını yaptı. gereksiz sırf adet diye yapacağı para harcayacağı şeyleride özellikle ben istemedim. kavgasız gürültüsüz atlattık. bu tarez yok kaçtane blezik takacağını gramına kadar düşünürseniz problem çıkar bırakın karşı taraf ne yapacağını düşünsün. ucuz işler bunlar inasında o stresli günlerinde haybeye moral bozan şeyler takmayın...

doğru söylüyorsunuz aslında kimse koluna bilezik takıp gezmiyor
ama başıma gelince şunu anladım
maddiyat sınırlamasının dışına çıkmadan düşündüğünüzde biraz geline verilen değer gibi geliyor
şimdi benim kayınvalidemin kafasındaki düşünceyi biliyorum az çok ama fazla sıkıntıya ne gerek var taktımmı taktım gerisini salla gibi bir havası var bu konuda
halbuki isterse kafasındaki miktardan daha fazlasını yapabilir
ben bu işlerden anlamam ama biraz bilgim olursa işi olay olmadan kimsenin sesi çıkmadan çaktırmdan biraz istediğim şeekle sokabilirim
sonuçta eğer imkanın el veriyorsa oğlunu evlendiriyosun
bizim yüzyıllardır türk örf ve adetlerimiz hiç değişmeyen biraz örfe adete uydgun hareket edilmeli bence tabi öyle aşırıya görmemişliğe kaçmadanyerimseniben

Kayınvalidenizle birlikte mi oturacaksınız?? Malum bizim örf adetlerde geline hemen yeni ev açılmazdı.. Önce kaynana yanında oturtulur.. Yemek, ev işi falan öğrensin çocuk doğursun, o çocuk biraz büyüsün diye beklenirdi.. Ondan sonra imkan olursa ev açılırdı....

Bu örf adetleri neden hep kaynanalara uygulatma meraklısıyız acaba... HAdi siz de türk örf adetlerini uygulayın ve kaynana yanında yaşayın bi 5-10 yıl kadar... Nasıl olur???

2 bilezik 3 çul çaputla maalesef mutluluk olmuyor....
Nişanda üstlerine düşeni yapmışlar bohçanızı getirmişler set ve kelepçe takmışlar... Daha ne olsun... Mesele el işi bişey olmaması mı yani... 2 havu kenarı dantel 2 yün patik olsa tamam mı olacaktı... Emin olun özenip bezenip biyerlerden parayla bişeyler almak yerine 2 havlu kenarı 2 yemeni 3 patik örerlerdi....

Düğüne ne aldıralıyım kaç gram kaç bilezik... Bir de diyorsunuz ki yaabileceği halde az yapar... Neden yapabileceği halde fazla yapsın ki..
Sonuçta oğlunu evlendiriyor diye bütün mal varlığını harcayıp size oğluna eşya altın yapmak zorunda değil....

Evleniyorsanız 2 kişi evleneceksiniz... Tüm maddi sorumlulukları ailelerden beklemek bana mantıksız geliyor....
Ayrıca takılan altının gramıyla sana verilecek olan değer arasında asla ama asla bir bağlantı yok....

Bana kayınpeder bir iğne bile almadı... YApılması gereken her altın takı eşya gibi şeyleri taksit taksit, bborç harç eşim aldı yaptı....
Ama kayınpederim bana bir kızım der, daha kendi kızlarına bu kadar içten bu kadar samimi dediğini duymadım....

Sakın ola kendi değerinizi 2 bilezik 3 bilezikle ölçmeyin.... Ne yani 3 değil de 20 bilezik taksa daha mı değerli olacaksın, 2 bilezik taksa değersiz mi??? İnsanın değeri pahabiçilemez....

Doğuda başlık parası ile değer biçilip 50 koyun 20 inek ağırlığınca altına 50 yaşındaki adama satılıyor olsaydın, bu sana biçilen değer umrunda olurmuydu???

kesinlikle katılıyorum

ya doğru söylüyorsunuz aslında hrkes o kadar kafama giriyorki
hiç aklıma gelmeyecek şeyleri düşünmeye başladım artık
bana sorarsanız nişanda yapılanlar bile fazlasıyla yapıldı ama herkes bu konuda akıl vermeye başladı
bende kendimii kurdum önceden hiç gözüme bbatmayan şeyler şimdi anormal derecede gözüme batıyor
iyice stres oldum
birde nişanımda aslında birsürü patik koymuş
el işi 4 tane birbirinden güzel seccade koymuş
zaten kendisi butik işlettiği için kıyafet desen zaten ne gelse dükkana beğendim bişeyi hemen alırım yada kendisi ayırır zaten
şimdiye kadar kötü bbir münasebetimizde olmadı
ama etraftan devamlı bu muhabbetler dönünce ister istemez etkisinde kaldım
ama yok yani şimdi daha rahat kafayla düşününce gerçekten gereksiz bir muhabbet..

etrafin ne dedigine bakmicaksin.
banada altin adina pek birsey alinmadi, ama takmadim kafama.
ne istiyorlarsa onu alsinlar dedim, sunu alin bunu alin demek asla tarzim degildi
mühim olan esimle huzurum
esimle huzurum kactiktan sonra gelip etraf cekmicek onun üzüntüsünü
ben cekicem...

sende kafani yorma böyle seylere, anladigim kadariyla gayet düsünceli, ilimli bi kayinvaliden var, o üzerini düseni yapar zaten...

bence karşınızdaki insanların kıymetini bilin boş yere bu tarz şeylerden huzursuzluk tatsızlık olmasın herkes her ağzına geleni söyler yok şunun kızına şunları yaptılar aaa bunu mu koymuşlar bu böyle olmaz şöyle olur vs vs vs önemli olan nişanlınızın ailesiyle iyi geçinmek karşılıklı olarak kalp kırmamak.. bi arkadaşın dediği gibi içten bi kızım demeleri 10 bileziğe bedel bence yerimseniben çevrenizde dolduruşa getirenler olursada kulak asmayın biz böyle istedik böyle oluyo vs tarzı cümlelerle geçiştirin bence..

bende çok bildiğimden değil ama nişanımda set istemedim bilezik ve beğendiğim kolyeli küpeli set almayı düşünüyorum hani bu ağır setlerden değil kayınvalidemide hiiç peşimizde gezdirmiycez sözlümle kendimiz alıcaz evimiz içinde şimdiden kendimiz bakıyoruz eşyalara fiyat araştırıyoruz model beğeniyoruz yani kayınvalide falan ne karışır sen nişanlınla hallet ne almanız gerektiğini siz yaşayacaksınız siz bileceksiniz bence:lepi: takı olayıda mesela dedim ben evlenirken trabzon set takmak bizde adettendir mesela açık ve net hani utanıp aman o düşünsün yok aramızda ev eşyasındada ben alabileceklerimi söylerim şunlarıda sen alacaksın derim yani benim muhatabım evleneceğim insan etrafındakiler değil sende kimseyi karşına alma içinde soru kalmaması için net konuş

zaten kayınvalidemle hiç bir soğukluk yada sürtüşme giibi şeyler olmadı inşallahta olmaz
bende öyle eşyayı altını ıvır zıvır şeyleri pek dikkat etmezdim ama o kadar burnunu sokuyorki herkes
insanın hiç aklına gelmeyen şeyleri düşündürüyorlar...

aman nasıl isterslerse öyle yapsınlar hiçbir şeye karışmıcam
yeterki benim huzurum olsun
ne kayınvalideler var ortalığı karıştıran benimki kendi halinde en azından

kardelen sen bu soruyu anneme sorsaydın 22 ayar üçlü burma bilezik takmaları gerekir. 25 gr civarı olmalı. nişan düğün bir düşünürsen 10 tane bilezik, 1 tane set bir de saat almaları gerekir derdi. bir de bayramlarda sana altın cinsinden hediye vermeleri gerekir. bilezik olur kolye olur neyse işte. :)

kardelen demek istediğini anlıyorum. normalde huzurumuz olsun karşı taraf ne yaparsa yapsın kendileri bilir sonuçta evlenen iki kişi diye düşünürüz hep ama aileler işin içine girince bu yazdıklarım sadece düşüncede kalıyor. biz geçen haftalarda karşılılı olarak ev oturmalarına gittik aileler tanıştı bayramda söz olacak. ama son 1 aydır söz nişan düğüne dair o kadar çok şey duydumki çevremden anlatamam size. bizde adetler çok ağırdır. geline ne kadar çok takı takılır, hediye alınırsa o kadar değer verilir diye düşünülür hep. ki bence öyle değil herkesin maddi durumu aynı şeyleri yapmaya elverişli olmayabilir. yapınca iyiki yaptı demezler ama yapmayınca söylerler. bir de aile çevresi geniş olunca herkes herşeyi söyler, başkalarıyla kıyaslar sana yapılanları az bulurlar. bende tüm gördüklerim önceden evlenen kuzenlerim falan ve duyduklarıma göre şuna kanaat getirdim, bana bunları yapın demek birşeyler istemek gerçekten ayıp ama karşı tarafta hiçbirşeyi düşünmüyorsa yada sizin adetlerinizi bilmiyorsa sözlüne ya da nişanlına herşeyi kendin söyleyeceksin anlatacaksın. bir şekilde orta yolu birlikte bulacaksınız. ama şu da var insanlar bir kere evleneceğiz düşüncesiyle yola çıkarlar yapabileceklerinin en iyisini yapmaları gerekir diye düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…