Yeryüzü için biz neler yapabiliriz?lütfen dikkate alalım..

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28
küresel ısınma, insanların gündelik yaşamını tahmin edilenden çok daha fazla etkiliyor ve tüketim alışkanlıklarını da değiştiriyor. Zira en iyi teknolojiler dahi yeryüzünün sınırlı kaynakları karşısında yetersiz kalıyor. Tüketim düzeyinin azaltılması, tüketim tarzının değiştirilmesi, özellikle enerji ve su israfının azaltılması gerektiği ortada. Çevre örgütleriyse, basit uygulamalarla zararın en aza indirilebileceğini belirtiyor.
Çevre örgütleri, tüketicileri en çok enerji kaynaklarının kullanımı konusunda uyarıyor. Zira, her tür enerji elde edilmesinden son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar geçtiği tüm evrelerde çevreye zarar veriyor. Bu zararı asgariye indirmenin yolları aslında basit:


Siz neler yapabilirsiniz?
* Enerji dostu ampuller kullanılmalı.
* Televizyonlar bekleme konumunda bırakılmamalı.
* Doğru ışıklandırma kullanılmalı.
* Klima yerine vantilatör kullanılmalı.
* Evler ısı kaybına karşı yalıtılmalı.
* Eşyalar, radyatörleri kapatmayacak şekilde yerleştirilmeli.

Su kaynaklarının kıtlığı da bir başka önemli sorun. Ancak, alınabilecek önlemler de yok değil.
* Diş fırçalama, bulaşık yıkama, traş esnasında musluk açık bırakılmamalı.
* Daha az su tüketen yeni teknoloji klozetler kullanılmalı.
* Klozetlere asılan temizleme maddeleri kullanılmamalı.
* Çamaşır suyu tüketimi en aza indirilmeli.
* Akan tesisatlar onarılmalı.
* Hortumla sulama ve yıkama yapılmamalı.
* Suyu, kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanılmalı.

Çevre örgütleri, tüketicileri ulaşım sektörü konusunda da uyarıyor.
Bu sektör, yenilenemeyen enerji kaynaklarının baş tüketicisi ve sektörde kullanılan gazların emisyonları, hava kirliliğine, iklim değişikliklerine neden oluyor.
* Toplu taşıma araçları tercih edilmeli.
* Kısa mesafelere arabayla gitmek yerine, yürümeli.
* Kurşunsuz benzin tüketen araçlar tercih edilmeli.
* Aracın taşıma kapasitesi aşılmamalı.
* Uzun duraklamalarda aracın kontağı kapatılmalı.

Çevre örgütleri, tüketicilere geri dönüşümü bir yaşam tarzı olarak benimsemelerini, alışveriş sırasında aşırı tüketimden kaçmalarını öğütlüyor.
Tüketicilerin özenli davranması gereken en önemli konuların başındaysa ambalaj tüketimi geliyor. Zira plastik ambalajların doğada kaybolma süresi bin yılı buluyor.
* Tüketiciler, uzun ömürlü ürünlere yönelmeli.
* Geri dönüştürülemeyen ambalajlarda satılan ürünler alınmamalı.
* Başta PVC olmak üzere, plastik ambalajlardan kaçınmalı.
* Şişe ve kavanoz gibi cam ürünler tercih edilmeli.
* Plastik poşet ve yiyecek kapları gibi ürünler yeniden kullanılmalı.
* Alışverişlerde plastik poşet kullanılmamalı.
* Cam malzemeler, organik çöplerle birlikte atılmamalı.

Gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen bilgisayarların yarattığı kirlilik de azımsanacak gibi değil.
* Elektrik tüketimi daha düşük modeller alınmalı.
* Yazıcıdan kağıt çıktısı alınması asgariye indirilmeli.
* Bilgisayarlar bekleme konumunda bırakılmamalı.
* Kullanılmayan bilgisayarlar atılmamalı.
 
ya yazılanlara baktımda zor buketim ya. bunların kaçını, hangimiz yapabiliyoruzki. yazık emanete hıyanet işte budur, çocuklarımızın geleceğini çaldık
 
ya yazılanlara baktımda zor buketim ya. bunların kaçını, hangimiz yapabiliyoruzki. yazık emanete hıyanet işte budur, çocuklarımızın geleceğini çaldık

niye bukadar karamsarız muhakkak vardır yaptıklarımız ve yapacaklarımız ...
 
Buket haklisin canim karamsar olmayalim elimizden geleni yapabilmeliyiz en azindan evimizde alabilecegimiz onlemler zor degil, hepsi yapilabilecek seyler fazlada fedakarlik gerekmiyor, hadi arkadaslar bunlar zor degil zaten bunlarin bazilarini yapiyoruz biraz daha gayretle yapabildiklerimizin listesi uzayabilir bizimde katkimiz olsun, cocuklarimiza birakacagimizin en iyisini birakmaya ne dersiniz duyarli olalim lutfen
 
bu yazıyı bi yerde daha okumuştum sanki.aslında biz insanların isteyipte yapamayacağı bişey olamaz.bence bu gibi uyarıları görmezden geliyoruz.
 
onemli bir konuya temas etmişin birşeyleri değiştirmek zor ama bir ucundan başlamak en azından kendimize düşeni yapmak gerekli bence
 
evet arkadaslar bişyler yapmalıyız yaa.valla dünyaya çocuk getirmeye korkar oldum.evde yapabilecegimiz çok şeyler var aslında.mesela bulaşıkları elde yıkayınca çok daha fazla su harcanıormuş.bu yüzden bulaşık makinesi kullanmalıyız.çamasır makinemiz maksimum seviyede dolmadan açmayalım ki sonra gereksiz yere tekrar çamasır atmayalım,birikmesini bekleyelim.tuvaletteki sifonlarımız çok su harcıyorsa yeni çıkan su tasarrufu yapanlardan taktıralım.önemli bir nokta da halı yıkamak.hanımların en çok su harcadıgı iştir.halıları çok gerekmedikçe yıkamamlıyız bence.etrafımda görüyorum resmen halı yıkama hastası olanlar var.bunun yerine sık sık halı sampuanıyla silmeliyiz bence.daha çoookkk var ama aklıma gelince yazarım.
 
Yeryüzü için yapabileceğimiz çok şey var, ama insan kendi kendinin katili olduğu sürece bu yapılabilecekleri pek kullanmayacağız.
 
bunların dışında pil gibi yüzyıllarca yok olmayan maddeler çöpe değil biriktirip özel atık kutularına atılmalı. ayrıca deodorant ve parfüm seçiminde ozon tabakasına zararlı etki yaratmayanlara dikkat edilmeli
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…