Çocuk Hastalıkları Yenidoğan Göbek Bakımı

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

Yagmurun_kizi

Çocuklarım benim herşeyim...
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2015
6.602
8.284
1102.gif



1102-22363658.jpg
Anne karnında iken bebeğin beslenmesini sağlayan göbek kordonu doğumdan sonra kesilir ve kısa süre içinde kuruyarak sert, kahverengi bir hal alır. Göbek kordonu genellikle ilk 2-3 hafta içinde düşer.

Göbek kordonu bakımı için birkaç öneri;

  • Bebeğinizin bezini değiştirirken göbeğin altında bağlamaya özen gösterin. Böylelikle göbek kordonu bebeğin idrarı ile ıslanmayacak ve daha çabuk kuruyacaktır.
  • Göbek kordonunun düşmesinde en önemli etken kuru kalmasıdır. Bu nedenle göbek kordonunun dibini sık sık akıntılardan temizlemek iyi olur. Göbek kordonunda sinir hücresi olmadığından bu işlem sırasında bebeğinizin canını acıtmazsınız.
  • Göbek kordonunun kuruması için mersol, alkol ve benzeri maddeler kullanmak yerine kendi kendine düşmesini bekleyin. Son zamanlarda yapılan çalışmalar göbek kordonunun doğal olarak kurumasının düşmesini hızlandırdığını göstermiştir.
  • Göbek kordonu düşene kadar bebeğinize silme banyosu yaptırın. Kordon düştükten sonra su içinde banyo yaptırabilirsiniz.
  • Bebeğinizin göbeğinin şeklini düzeltmek amacı ile para, gazlı bez, bant gibi maddelerle kapatmayın. Göbek şekli doğuştan gelen bir özelliktir ve dışarıdan müdahale ile değişmez.
  • Bazen göbek kordonu düştükten sonra sarımtırak bir akıntı olabilir. Buna umbilikal granulom adı verilir. Doktorunuz bu durumda Gümüş Nitrat kullanarak akıntının durmasını sağlayacaktır.
  • Zaman zaman göbek kordonu düştükten sonra göbekten sızıntı şeklinde kanamalar olabilir. Böyle bir durumda önce göbeğe on dakika basınç uygulayın. Kanama durmuyorsa doktorunuza danışın.
Eğer göbekten sarı iltihabi akıntı oluyorsa, kötü koku varsa ya da göbeğin çevresi kızarık ve şişse lütfen doktorunuza danışın.

Dr.Şule Yazgan
 
X