Bebek Beslenmesi Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?Neler Yapmalı?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

aaaaa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Ocak 2010
265
65
Bebekler dünyaya gözlerini açtıklarında içgüdüsel olarak ilk ihtiyaç duydukları şey annelerinin sıcaklığını ve kalp atış ritmini hissetmektir. Bundan dolayı ilk yapılması gereken şeylerden bir tanesi de annenin bebeğini göğsüne yatırarak onunla tanışabilmesine olanak sağlamasıdır. Sonrasında ay ay bebek bakımı bebeğin ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. İlk olarak bebeklerin açlığı gözlemlenmelidir. Genel olarak bebekler aç olduklarında ya da altları pislendiğinde ağlarlar. Bu sebeple beslenme saatleri düzenlenmektedir. Genel olarak 0-6 ay bebek bakımı sırasında bebekler 2-3 saatte bir emzirilerek tok tutulmalı fakat bebek emmek istemezse fazla zorlanmamalıdır.

Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçiren bebekler ilk zamanlarda emzirme için uyandırılabilir fakat 6-12 aybebek bakımı için uyandırılmalarına gerek yoktur, bebek acıktığında zaten uyanacak ve ağlamak sureti ile acıktığının haberini verip iletişim kurmaya çalışacaktır. 6 aydan sonra bebekler iyiden iyiye aktif bir çocuk haline bürünmeye başlarlar. İlk olarak etraflarındaki objeleri tutmaya ve bazı zeminlere tutunarak kendilerini hareket ettirmeye başlarlar. Bunun akabinde 9. Ay civarında emekleme başlayarak bebeğin artık daha hareketli olacağı göz önünde bulundurularak herhangi bir yaralanmadan sakınılması için önlemler alınması gerekmektedir. Bu önlemlerden bazıları sivri yüzeyleri daha yumuşak hale getirmek ve eğer merdiven varsa bebek kapısı yapılması olarak dile getirilebilir. Bundan kısa bir süre sonra da ayağa kalkıp yürümeye çalışacaklarından erişebilecekleri yerlerde ufak, sivri, delici ve kesici cisimler bulundurulmamasına dikkat edilmelidir.
Bebekler her aile için yeni bir hayatın başlangıcı aynı zamanda da anne babaya Tanrı’nın bir lütfu olarak görülmekte ve herkes tarafından sevgi ile karşılanmaktadır. İlk doğduklarında bebekler oldukça narin ve ufak olduklarından bakımları konusunda özen gösterilmeli ve yeni doğan bakımı konusunda bilenlerden fikir alınmalıdır. Fikir danışılacak en yakın insanlar her zaman anneanne ve babaanneler olmuştur. Torunlarının rahat ve huzurlu bir şekilde dünyadaki ilk günlerini deneyimlemelerini arzu eden büyük anne ve babalar, yeni doğan bebek bakımı konusunda deneyimli olduklarından yeni anne ve babaya yardımcı olmaktadırlar.

Yeni doğmuş olan bir bebek öncelikle omur iliğini kontrol edemeyeceğinden kucakta tutulurken ya da yatırıldığı beşik seçilirken dikkatli olunmalıdır. İlk 2 ay kadar bir süre bebekler yattıkları yerde ya da kucaktayken hareket edemezler. Özellikle emzirme sırasında yeni doğmuş bebeklerin enseden desteklendiğinden ve bel boşluklarının anne kolu ya da yastık ile doldurulduğundan emin olunmalıdır. Her bebek kendi huyu ve karakteri ile doğar. Bu yüzden bebek bakımı konusunda standart bir şekil yoktur, zamanla bebeğin ihtiyaçları annenin olanakları doğrultusunda şekillenmektedir. Ana bakım konularından bir tanesi de bebeğin sağlıklı bir şekilde doyurulmasıdır. Emzirme işlemi genellikle 2-3 saatte bir bebeğin kabul ettiği miktarda yapılmakta ve ilk birkaç aydan sonra bu sistem ihtiyaçlara göre değişmektedir.
Bebekler ilk doğduklarında kendi ihtiyaçlarını gideremeyecek olmalarından dolayı yeni doğan bakımı büyük önem taşımaktadır. İlk olarak anne ve baba ile bebeğin tanışması ve aradaki sevgi bağının kurulması gerekmektedir. Bundan sonra yapılacak ilk iş ise sağlıklı bir gelişim kaydedilebilmesi adına beslenme sürecinin bir sisteme oturtulmasıdır. Genel olarak emzirme ile başlayan beslenme süreci ilk 6 aydan sonra ek besinlere geçilmesi ile devam etmektedir. Emme süresi her bebekte farklılık gösterse de uzmanlar tarafından önerilen, ilk 6 ay sadece anne sütü ile gerçekleştirilmesidir. Dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de yeni doğan bebek bakımı esnasında bebeklerin bezlerinin sürekli kontrol edip değiştirilmesi sureti ile popolarının temiz ve kuru kalmasının sağlanmasıdır. Aksi takdirde bebek pişik olarak rahatsız olacak, canı yandığından da sürekli bir ağlama hali görülecektir.

Bebekler yeni doğduklarında ciltleri de oldukça savunmasız olduğundan belirli kısımlarında deri soyulmaları görülebilmektedir. Bunun önüne geçmek için de dokunuşlarda hassas davranılmalı, bebe yağları kullanılarak cildin kurumadan yumuşak kalması sağlanarak bebek bakımı konusunda hassasiyet gösterilmelidir. Doğumdan sonra bazı bebeklerde vücudun farklı bölgelerinde hafif lekeler görülebilmekte fakat bu lekeler genellikle bebek 4 yaşına gelene kadar doğal bir şekilde kaybolmaktadır. Yine de tedbirli olmak açısından doktorlardan tavsiye alınıp herhangi başka bir rahatsızlığın olmadığı konusunda emin olunması gerekmektedir.(alıntıdır)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…