YENİ DOĞAN BEBEĞİN BAKIMI
Yeni Doğan Bebeklerin Özellikleri;
[Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekiyor.
http://www.forumturka.net/forum/register.php link'ini alıp browser'ınıza yapıştırmanız yeterlidir.] Sonunda aylardır beklediğiniz bebeğinize kavuştunuz, doğum yaptınız. Her şey yolunda gidiyor, doktorunuz bebeğinizin sağlıklı olduğunu söylüyor. Ama yine de endişelisiniz ve kafanızda pek çok soru işareti var. Hiç merak etmeyin, bebeğinizi büyüteceğiniz bu güzel ve uzun yolda sizlere yardımcı olacak, soru işaretlerini en aza indirmek için çalışacağız.
Bebeğinizi Emzirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?
Emzirmeye doğumdan hemen sonra ilk 1 saat içinde başlamak gereklidir.
Emzirmeden önce eller mutlaka yıkanmalıdır.
Emzirirken sadece meme ucu değil meme başı ve çevresindeki kahverengi halka tümüyle bebeğin ağzında olmalıdır. Meme başı çatlağını önlemek için bu şekilde emzirme çok önemlidir.
Bebek ilk 2 ay her ağladığında emzirilmelidir. Ne kadar sık emzirilirse anne sütünün aynı oranda artacağı unutulmamalıdır. Annelerin % 95’i ikiz bebeklere bile yetecek süt üretme kapasitesine sahiptir. Fazla gelen süt sağılarak saklanabilir. ( derin dondurucuda 3 ay kalabilir.)
Anne sütü oluşumunda annenin psikolojik durumu, süt vermeye istekli olması çok önemlidir.
Stres, yorgunluk, kaygılar anne sütünü azaltır.
Süt veren anneler günde en az 2 litre su ve sulu gıda ( komposta, evde yapılmış meyve suları…
tüketilmelidir.
Aşırı yemek yemenin ( tatlılar, helvalar ) anne sütüne hiçbir faydası yoktur. Gereksiz kalori fazlalığı yapar.
Süt veren annelerin 3 öğün normal dengeli beslenmesi yeterlidir. Öğün atlanmamalıdır.
Süt veren anneler hamileyken kullandıkları vitaminlere 3 ay daha devam etmelidir. (Supradyn ve Ferrum )
Sadece anne sütünün ilk 6 ay çocuk beslenmesi için yeterli olduğu unutulmamalıdır.
Sadece anne sütü aldığı süre içinde, bebeğe ayrıca su vermeye gerek yoktur.
Emzirme sonrası göğüs uçlarına anne sütü sürülmesi göğüs ucu çatlağını önler. Eğer emzirme esansında çok ağrı oluyorsa çatlak ve yara önleyici kremler kullanılmalıdır.
Meme ucunu çok sık silmek, çok sık karbonatlı su ile temizlemek çatlak oluşumunu arttırdığı için önerilmemektedir. Günlük duş alındığında meme başını silmeye ayrıca gerek yoktur.
Emzirmenin süresi de ilk 2 ay bebeğin isteğine bırakılmalıdır. 5 dakikadan kısa, 30 dakikadan uzun emzirmek isterse diğer göğse alınmalıdır.
ılk 6 ay anne sütü ile beslenen bebekler daha az hasta olurlar. ıshal, zatürre gibi ciddi hastalıkları da hiç geçirmezler.
Anne sütü ile beslenen bebeklerin ileri yaşlarda IQ ( zeka ) puanlarının daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır.
Anne sütünün yetip yetmediğinin en iyi göstergesi bebeğin tartısıdır. ılk 1 ay 500-600 gr tartı alması yeterlidir.
Dışkı ve idrar çıkarma sayısı da anne sütünün yeterliliğini gösterir. 24 saatte en az 5 bez ıslatılması, dışkısını da 2-3 kez yapması yeterli anne sütü olduğunu gösterir.[Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekiyor.
http://www.forumturka.net/forum/register.php link'ini alıp browser'ınıza yapıştırmanız yeterlidir.] Hıçkırık Normal Midir ?
İyi beslenen tüm bebeklerde hıçkırık olur. Mide dolunca diyafram siniri uyarılır ve hıçkırık ortaya çıkar, normal bir refleksdir. bebeğin doyduğunu gösterir. Hıçkırığın geçmesi için yutkunma işlemi yapması yeterlidir. 1 tatlı kaşığı anne sütü veya su içirilince hıçkırık geçer.
Bebeklerde Göğüs şişliği Neden Olur ?
Anneden geçen hormonların etkisiyle kız yada erkek tüm bebeklerde göğüs şişliği oluşabilir. Bu durum normaldir. Asla sıkılmamalıdır. Genellikle 1 ayın sonunda kaybolur.
Ağlarken Bebeklerin Çenesi Neden Titrer ?
Sinir sistemindeki olgunlaşmanın henüz tamamlanmaması nedeniyle ağlarken bebeklerin çenesi titrer. Bu durum onun üşüdüğünü göstermez. Zamanla sinir sistemi gelişir. Ve bu hareket kaybolur.
Gözlerde Çapaklanma Olması Tedavi Gerektirir Mi ?
Yeni doğan bebeklerde göz yaşı kanalları yeterli açıklıkta olmadığı için çapaklanma görülür. Steril gazlı bez ile kaynatılmış steril suyla silinmesi yeterlidir. ıçten dışa doğru silinmelidir. Eğer akıntı varsa veya çapaklanma çok sık tekrarlanıyorsa göz damlası gerekip gerekmediği için doktorunuza danışmalısınız.
İdeal Oda Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?
[Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekiyor.
http://www.forumturka.net/forum/register.php link'ini alıp browser'ınıza yapıştırmanız yeterlidir.] doğan bebeğin yaşadığı ortamın ısısının 22-24 derece olması idealdir. 25 C’nin üzerindeki sıcaklıklar bebeği rahatsız eder, kuru ve sıcak hava burun tıkanıklığına neden olabilir.
Bebeklerin Yüzündeki Beyaz Sivilceler Neden Olur ?
Ter ve yağ bezlerinin uçlarının tıkanmasıyla bebeklerin yüzündeki sivilceler olabilir. Milia adı verilen beyaz toplu iğne başı büyüklüğünde noktacıklar her bebekte görülebilir, bu durum normaldir, kesinlikle sıkılmamalıdır. 1 ay içinde kendiliğinden kaybolur.
Banyo Ne Zaman ve Ne Sıcaklıkta Yaptırılmalıdır ?
Bebeğin göbeği düştükten 1 gün sonra rahatlıkla banyo yaptırılabilir. Banyo suyunun sıcaklığı vücut sıcaklığında ( 37 C ) olmalıdır. 1 ayı dolana kadar bebeği her gün yıkamak cildi için çok faydalıdır. Banyo sonrası bebe yağı ile masaj yapılabilir. Pudra kesinlikle kullanılmamalıdır.
Vitamin Takviyesi
15 günlük olduktan sonra her bebeğe D vitamini takviyesi, doktorun önerdiği dozda başlanmalıdır.
--------------------------------------------------------------------------------