YAZ TATİLİ, DENİZ ve YÜZÜCÜ KULAĞI

enttipmerkezi

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2011
44
0

ENT Tıp Merkezi’nden KBB Uzmanı Op. Dr. Orhan Altıntaş

Sıcakların artmaya başladığı şu günlerde herkesi tatlı bir tatil telaşı almış durumda. “Tatilimizi nerede geçirsek? Çocuğumuzu hangi yaz okuluna göndersek?” gibi soruların cevaplarını sanırım hepimiz arar olduk. Bütün bir kış beklediğimiz, gelmesini iple çektiğimiz yaz tatili öncesi dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de “kulaklarımız”. Özellikle temiz olmayan deniz ve havuz suyundan kaynaklanan “yüzücü kulağı” hastalığından basit önlemlerle korunmak mümkün.
…
"Yüzücü Kulağı" ne demektir?

Dış kulak yolu iltihaplarından birine verilen isimdir. Bazen mantarlar tarafından oluşturulsa da, özellikle ağrılı vakalarda doğada sık rastlanan bir bakterinin yaptığı bir enfeksiyondur. Temiz olmayan havuz ve deniz suyunda yüzmek bu hastalığın oluşum nedenleri arasındadır.

“Yüzücü Kulağı” hastalığının belirtileri nelerdir?

Su kulağınıza girdiğinde beraberinde mantar ve bakterileri de getirebilir. Çoğunlukla su geri gelir, kulak kurur ve bakteri ile mantarlar problem oluşturmazlar. Fakat su bazen dış kulak yolunda hapsolur ve buradaki cildi yumuşatır. Nemli ortamda bakteri ve mantarlar ürer, beslenir ve kulağı iltihaplandırabilir.
Başlangıçta kulaklarda tıkanıklık hissedilir ve kaşıntı olabilir. Kısa zamanda dış kulak yolu şişer, tıkanır ve bazen süt gibi bir akıntı olur. Çok ağrı yapmaya başlar. Kulak kepçesi, hafifçe dokunmaya karşı bile hassas hale gelebilir. İltihap bu duruma geldiğinde KBB hekiminin tedavisi gerekir. Bazı durumlarda boyundaki lenf bezleri de şişebilmektedir.
Kulağınızda su hapsolduğunu hissettiğinizde koruyucu antiseptik damlalardan kullanarak bütün bu olaylar zincirini önleyebilirsiniz.
Kulak damlalarını kullanabilmeniz için, kulak zarınızın sağlam ve sağlıklı olduğundan emin olmalısınız. Kulak zarınızın sağlam olduğundan eminseniz, yüzme sonrası kulak damlalarınızı kullanabilirsiniz. Basit alkol damla kullanmak da önerilebilir. Alkol, suyu emer, dış kulak yolunun kurumasına yardımcı olur ve aynı zamanda yüzücü kulağında oluşabilecek bakteri ve mantarları öldürebilir. Asetik asit ihtiva eden beyaz sirke de kullanılabilir. Eczaneden alkol veya sirkeyi muhafaza edecek damlalık alabilir ve çantanızda taşıyabilirsiniz.

"Yüzücü Kulağından” korunmak için ne gibi önlemler alınabilir?

Şayet yüzme, duş veya banyo sonrası kulağınızda suyun hapsolduğunu veya kulağınızın nemli kaldığını hissederseniz, kulağınız yukarıda kalacak şekilde başınızı eğiniz ve kulak kepçenizi yukarı ve geriye doğru çekerek kulak damlalarınızı damlatınız.

Damlaların her yere ulaşmasını sağlamak için kulağınızı ovalayınız, daha sonra kulağın kuruması için kulağınızı aşağı yönde çeviriniz.
Ayrıca, yüzmeden önce yağlı kulak damlası veya lanolin damlatılarak kulakları suyun zararlı etkisinden korumaya çalışmak da bir diğer yöntemdir.

Dikkat!

Şayet kulağınız hâlen iltihaplı, kulak zarınız delinmiş veya önceden delik ise, hasar görmüşse veya kulak operasyonu geçirmişseniz, yüzmeden ve kulak damlası kullanmadan önce KBB hekimine danışmanız gerekmektedir.

Kulaklar neden kaşınır?

Kaşınan kulak herkesi çok rahatsız eder. Ani oluşan kaşıntılara sıklıkla mantar enfeksiyonu sebep olur, daha uzun süreli durumlarda sıklıkla kronik dermatit (egzema) denilen alerjik deri inflamasyonu kaşıntının sebebidir.

Başta oluşan kepek gibi, dış kulak yolunda da kuru, ince ve bol miktarda kepek oluşabilir. Buna "seboreik dermatit" adı verilir. Bazı kişiler, yiyeceklerinde değişiklik yaparak (yağlı yiyecekler, karbonhidratlar, çikolata gibi yiyeceklerden uzak durarak) bu durumun önüne geçebilirler.

Hekimler kulaklar kaşındığında genellikle yağlı veya kortizonlu damlalar önerirler. Uzun süreli tedavisi olmasa da kontrol altında tutulabilirler. Nadir olarak kulak kaşıntısı alerjik de olabilir ve bu durumun tedavisi farklıdır.

Kaşıntılı, kepekli veya kulak akıntısının biriktiği kulaklar, "yüzücü kulağı" nın gelişmesine yatkındır. Bu kişiler özellikle kulakları ıslak kaldığında koruyucu kulak damlaları kullanmaları konusunda bilinçli olmalıdırlar. Yüzme mevsimi başlamadan önce kulaklarını temizletmeleri de çok yardımcı olur.

Yabancı Cisimler

Boncuklar, kalem uçları, silgiler, plastik oyuncak parçaları, kuru fasulyeler çocukların kulaklarına soktukları sık yabancı cisimlerdendir. Bunların çıkartılması çok hassas bir iştir ve mutlaka
bir KBB hekimince yapılmalıdır.

Ayrıca tatarcık, hamam böceği, güve gibi böcekler de dış kulak yoluna girerek, kulakta; tıkanıklık, ses, ağrı gibi şikayetlere neden olabilirler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…