- Konu Sahibi Halikarnas
- #1
Yaz mevsiminin sevilen karpuzda bile hile yapıyorlar. Peki alacağınız karpuzun iyi olup olmadığını nasıl anlayacağız?
Son yıllarda ''kabak aşısı'' nedeniyle tüketicinin güveni sarsılan karpuzda ''olgunlaştırma'' hilesi yapıldığı öğrenildi. Uzmanlar, koyu yeşil renkte, güneş yanığı olmayan vurulduğunda tok ses çıkaran karpuzun alınmasını öneriyor.
Uzmanlar, doğru bir seçim ve yeterince olgunlaşmadığı görüldüğünde ''kabak çıktı'' dememek için yeşil koyu renkteki karpuzlarla, güneş yanığı olmayanlar ve elle vurulduğunda tok ses çıkaranların tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
Ayrıca, tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmı kolayca çıkan, şekli simetrik olan karpuzlar olgunlaşmış olarak kabul edilirken, toprakla teması bulunan kısmının renginin ise açık sarı olmasına dikkat edilmesi öneriliyor.
Tezgahtan ''kesmece'' karpuz alınacaksa, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de küçük ve koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesi isteniyor.
SARI: AĞIZDA KURABıYE GıBı DAĞILMASI LAZIM
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebahat Sarı, kesildiğinde kırmızı kısmının gevrekliğinin iyi olması gerektiğini belirterek, ''Karpuzun etinin sünger gibi değil, ağızda adeta kurabiye gibi dağılması gerek'' dedi.
Karpuzun antikanserojen özelliği bulunduğunu anlatan Sarı, yağ ve kolesterol içermediğinden, kalorisinin de düşük olduğundan yaz aylarında uygulanan diyetlerde oldukça olumlu sonuç verdiğini bildirdi.
KARPUZDA ÖNEMLı AYRINTILAR
“ÇEKıRDEĞı DE YENMELı”
Sarı, bir protein deposu olduğunu belirttiği karpuzun çekirdeğinin de yenmesini önerdi.
Baklagillerde yüzde 5 protein bulunduğunu anımsatan Sarı, ''Karpuz çekirdeğinin proteini ise yüzde 30'dur. Bazı ülkelerde karpuz çekirdeği içerdiği protein nedeniyle öğütülüp ekmeğe katılır. Bu yüzden çekirdekleri yerken çıkartılmamalı'' diye konuştu.
SAPINA DıKKAT
Öte yandan, bazı üreticilerin daha fazla para kazanabilmek hırsıyla erkenci ürünlerin piyasa değerinin yüksek olması avantajını dikkate alarak ham karpuzu hasat ederek piyasaya sürdüğü, bunu yaparken de ''olgunlaştırma hilesi''ne başvurduğu ifade edildi.
Adana'nın aroması yüksek ve kaliteli ürün elde edilen Karataş ilçesinde yaklaşık 40 yıldan bu yana karpuz tarlalarında bekçilik yapan Cuma Sarı, bazı üreticilerin tarladaki karpuzun yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra sap kısmını ters yöne çevirdiğini, bunun da karpuzun dış görüntüsünün olgunlaşmasına neden olduğunu söyledi.
Sarı, karpuzların bu işlem nedeniyle ayrıca saplarının kuruduğunu ve olgunlaşmış görüntüye kısa sürede büründüğünü, ancak içinin tatsız kaldığını kaydetti.
Seçim sırasında ''sapı kuru'' diyerek aldanılmaması gerektiğini anlatan Sarı, yılların verdiği tecrübeyle rengine ve vurulduğu zaman çıkan sese bakarak karpuz alınmasını önerdi.