Yaz hamileleri için sağlık rehberi

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.908
49
gebelikte-sistit.jpg


Bebeğinizi de kendinizi de serin tutun

Doğmamış bebeğiniz kendi beden ısısını kontrol edemez ve sizin bedeninizin ısı kontrol mekanizmalarına bağlı olarak yaşar. Şu ipuçlarını izleyerek kendinizi de onu da serin tutun.

Doğal kumaşlar:

Pamuk ve keten gibi doğal kumaşlardan yapılmış giysiler bedeninizin nefes almasını sağlayarak sizi çok fazla terlemekten kurtarır.

Açık renk giysiler:

Açık renkler ışığı yansıtırken, koyu renkler içine çeker. Bu yüzden açık renk giysilerle kendinizi serin tutmanız kolaylaşır.

Çok fazla güneşlenmeyin:

Ne kadar ısındığınızı fark etmeyebilir ve hatta güneşte yanabilir ve ciddi su kaybına uğrayabilirsiniz.

Güneş faydalı ama ;
Güneş ışınlarının daha dik ve etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin, mümkünse aktivitelerinizi bu saatler dışında sabah erken ya da akşam saatlerinde yapın.

Güneş lekelerine dikkat! :

Hamilelik döneminde hormonların da etkisiyle güneş yanığı ve güneş lekelerine çok sık rastlanır. Özellikle hamilelik maskesi olarak bilinen ”melazma gravidarum” (alın, yanak veya şakaklarda ciltten hafif kabarık, sütlü kahve renkte simetrik lekeler) oluşumunda rol oynayan en önemli faktör anne adayının cildinin güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmasıdır.

Güneş kremi seçimi:

Güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce UVA ve UVB’ye etkili koruyucu kremlerinizi sürün. Hamilelikte genellikle PABA ve diğer kimyasal bariyer içermeyen, titanyum dioksit veya megzoril gibi fiziksel bariyer içerikli güneş losyonları önerilmez. Hamileler için uygun güneş koruyucularının kullanılmasında ise hiçbir sakınca yoktur.

Sivilceler canınızı sıkmasın :

Hormonal değişim nedeniyle anne adaylarının canını sıkan sivilceler sıcaklarında etkisiyle daha da bir artış gösterir. Sivilce bir yağ bezi ünitesi hastalığı olduğu için yağlı ciltlerde, yağlanma olan bölgelerde görülüyor. Bu sevimsiz durumda cilt temizliği, ciltteki yağın uzaklaştırılmasını sağladığı için faydalıdır. Sivilcelerinizi yok etmek için son zamanlarda içerisinde kükürtle birlikte zeytinyağı bulunan Nas Med tipi sabunlar geliştirilmiştir. Zeytinyağı, antiseptik özelliğinden dolayı bakteri ve mantar oluşumunu engelleyebileceği gibi kükürtün irritasyon etkisini de hafifletir. Zeytinyağı ve Kükürt içeren Nas Med sabunlar sadece eczanelerden temin edilebilir. Bu sabunlar dermatolog uzmanlar tarafından önerilmektedir

Sıcaklığı yenin Buz küpleri emin:

Biraz daha heyecanlı bir şey olsun isterseniz buzları meyve suyundan da yapabilirsiniz.

Terlemiş ve şişmiş ayaklarınızı dinlendirin:

İhtiyaç duyduğunuz zaman ayaklarınızı bir leğen dolusu soğuk suya sokun-suya damlatacağınız birkaç damla nane yağı ayalarınızın daha da serinlemesini sağlayacaktır.

İşyerinde serinleyin:

Bileklerinizi soğuk suyun altında tutun. Bilekler nabız noktaları olduğu için bu hareket tüm bedeninizi serinletecektir.

Bol bol su için:

Kafeinin su kaybı sağlayan etkisini göz önünde bulundurarak kahve ve çaydan uzak durun. Nane çayı serinletici bir alternatif oluşturabilir.

Temiz hava alın:

Öğle yemeklerinde ve fırsat buldukça dışarı çıkarak temiz hava alın.

Mide yanması ile başa çıkın :

Mide yanması söz konusuysa, sık sık ve az miktarlarda yemek yiyin, bu, fazla asidi almak üzere gıdaların midenizde kalmasını sağlar. Yavaş yavaş yiyin ve yağlı gıdalardan kaçının. Normal veya kafeinsiz kahve mide yanmasını şiddetlendirebilir. Mide yanması düz yattığınızda genellikle kötüleştiği için, doktorunuz yatağınızın başı 10-15 cm yüksek olacak şekilde uyumanızı öğütleyebilir. Ayrıca yatmadan önceki 2 ya da 3 saat yemek yemekten kaçının. Bu uygulamalar yararlı olmazsa, doktorunuza başvurun; size bir antiasit önerebilir.

Yolculukta ara ara mola verin :

Yolculuk sırasında 1,5-2 saatte bir mola verilerek, molalarda 5-15 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Bu sayede bacaklarda ödem ve bacak toplardamarlarında kan pıhtılaşması ihtimali minimuma indirilir. Ayrıca uzun seyahatlerde pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanılmalıdır. Gebelerin uçak ile seyahatinde bir sakınca yoktur. Yalnız 34 haftadan büyük gebelerin doktor raporu olsa bile, bazı havayolu şirketleri seyahatlerine izin vermeyebilir.

Havuzda çok kalmayın

Hamilelerin temiz olduğu bilinen denize ve havuza girmelerinde bir sakınca yoktur ancak bazı kurallara uyulması gerekir. Havuz suyunda kimyasal madde bulunduğundan dolayı, havuzda az bir süre kalınmasına ve çıktıktan sonra duş alınmasına dikkat edilmelidir. Duş sayesinde kimyasal madde vücuttan uzaklaştırılmış olur. Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikini mutlaka değiştirilmelidir. Çünkü gebelerde vajinam HP değişikliği nedeniyle sık görülen mantar enfeksiyonu, ıslak mayo- bikini ile beklendiğinde, genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak daha sık karşımıza çıkar ve tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalınabilir.

Sıcağa karşı toleransı zaten düşük olan hamileler, yaz aylarında havaların aniden ısınmasından önemli ölçüde etkilenebiliyor.

*Özellikle hava sıcaklığının ve nem oranının yüksek olduğu günlerde, dışarı çıkmak yerine, evde kalmayı tercih edin.

*Dışarı çıktığınızda mutlaka yüksek faktörlü örneğin, 30 SPF güneş koruyucusu kullanın. “Gebelik maskesi” adı verilen yüzdeki lekelenmeyi önlemek için, yüzünüz için mutlaka güneş koruyucu kullanın.

*Vücut sıcaklığınızı azaltmak için duş almak ya da ıslak bir bezi el bileği, alın ve boyun bölgenize uygulamak faydalı olabilir.

*Çok fazla terliyorsanız, bol sıvı alarak, kaybettiğiniz sıvı ve elektrolitleri yerine koymalısınız. Bunun için bol su tüketin.

*Egzersiz yapıyorsanız, günün serin saatlerini seçmelisiniz. Yüzme sizi serinleten bir egzersiz seçeneğidir.

*Kıyafetlerinizi rahat ve nefes aldıran özellikte olanlardan tercih edin.

*Sivrisinek kovucu ürünlerin içindeki kimyasalların bebek üzerindeki etkisini bilmediğimiz için, bu tür ürünleri mümkün olduğunca az miktarlarda kullanın ya da kıyafetinizin üzerine uygulayarak cildinizle temas etmesini engelleyin.

*Günün serin zamanlarını seçmek kaydıyla haftada 2-3 kez yürüyüş yapın.

*Yüzüklerinizi çıkarmanız uygun olacaktır. Aksi takdirde ellerinizdeki şişme nedeniyle yüzüğün kesilerek çıkarılması gerekebilir.

*Sıkı kıyafetler giymeyin, uzun süre ayakta kalmayın. Tuzu azaltın ancak hayatınızdan tamamen çıkarmayın.