yavru serçe bulduysanız ne yapmalısınız?

bast321

eti puf cumhuriyeti
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2012
51
3
16
Ankara
arkadaşlar ben tatil için adanaya gittiğimde damda bir serçe yuvası gördüm yavru serçeler damdaki odanın içine düşmüşlerdi.Ama anneleri onları hergün besliyordu.Bende bilmediğimden elime alıp bir kutunun içine koydum ama aynı yere bıraktım anneleri beslesin diye oda pis ve ıslaktı çünkü.Ama sonra internetten öğrendik ki insan eline düşen kuşları annesi artık bakmıyormuş ve zehirliyormuş insan kokusu sindiği için. neyse baktık bunlar acıkmış karıncalı bulamaç yapıp(içinde haşlanmış bulgur üzüm suyu ve karınca var bunların hepsini iyice ezip bulamaç yaptım) şırıngayla basmaya çalıştım ama ağzını bir türlü açmıyordu.Yavrulardan birisi maalesef öldü.ama diğeri 3 haftadır benimle yaşıyor ona özel kafes aldım.Uçamaya başlayınca onu bırakacağım
ve eğer sizde yavru serçe bulursanız yuvadan düşmüş deneyimlerimden yararlanarak yaşaması için şunları yapın:
-öncelikle yuvasına geri koymaya çalışmayın ve dokunmayın eğer ki ölüm tehlikesi varsa yada kedi kapıcaksa siz müdahale edin yoksa annesi zaten ona bakıyordur.
-benim yaptığım şırıngayla bulamaç yedirmeye çalışmayın çünkü kesinlikle ağzını yabancılara açmıyor
-hazırladığınız bulamacı parmağınızın ucuna koyup ağzına yaklaştırın yaklaşık 15 dk boyunca yemeyip öylece bakıcak sonra yemeye başlıcak sabırla bekleyin.2-3 kere böyle yaptıktan sonra alışacak ve her zaman ağzını açıcak
-serçe yavruları çok narinleridir elinize fazla almayın yoksa kanatları ve kursağı zarar görebilir.
-temiz bir ortam hazırlayın kafeste bakıyorsanız tünek suluk gibi şeyler koymayı ihmal etmeyin.
-Fazla gürültülü ortamlarda bulunmasın yoksa kendini kafese çarparak ölebilir.
-kafese yem yemeye alıştıktan sonra (yani kendi başına yemeye başladıktan sonra) elinize almadan yemliklere yem koyun o yer
-yiyecekleri arasında taze meyve ve kuru ekmek olsun ama çok küçük küçük olmalı yoksa yiyemez
ve en önemlisi uçmaya başlayınca onu bırakın yoksa yalnızlıktan ölür unutmayın serçeler asla evcil kuş olamazlar vahşilerdir

bunlarda 3 haftalık serçem pıtır'ın resimleri :)

$DSC00263.webp$DSC00265.webp$DSC00255.webp

arkadaşlar ben tatil için adanaya gittiğimde damda bir serçe yuvası gördüm yavru serçeler damdaki odanın içine düşmüşlerdi.Ama anneleri onları hergün besliyordu.Bende bilmediğimden elime alıp bir kutunun içine koydum ama aynı yere bıraktım anneleri beslesin diye oda pis ve ıslaktı çünkü.Ama sonra internetten öğrendik ki insan eline düşen kuşları annesi artık bakmıyormuş ve zehirliyormuş insan kokusu sindiği için. neyse baktık bunlar acıkmış karıncalı bulamaç yapıp(içinde haşlanmış bulgur üzüm suyu ve karınca var bunların hepsini iyice ezip bulamaç yaptım) şırıngayla basmaya çalıştım ama ağzını bir türlü açmıyordu.Yavrulardan birisi maalesef öldü.ama diğeri 3 haftadır benimle yaşıyor ona özel kafes aldım.Uçamaya başlayınca onu bırakacağım
ve eğer sizde yavru serçe bulursanız yuvadan düşmüş deneyimlerimden yararlanarak yaşaması için şunları yapın:
-öncelikle yuvasına geri koymaya çalışmayın ve dokunmayın eğer ki ölüm tehlikesi varsa yada kedi kapıcaksa siz müdahale edin yoksa annesi zaten ona bakıyordur.
-benim yaptığım şırıngayla bulamaç yedirmeye çalışmayın çünkü kesinlikle ağzını yabancılara açmıyor
-hazırladığınız bulamacı parmağınızın ucuna koyup ağzına yaklaştırın yaklaşık 15 dk boyunca yemeyip öylece bakıcak sonra yemeye başlıcak sabırla bekleyin.2-3 kere böyle yaptıktan sonra alışacak ve her zaman ağzını açıcak
-serçe yavruları çok narinleridir elinize fazla almayın yoksa kanatları ve kursağı zarar görebilir.
-temiz bir ortam hazırlayın kafeste bakıyorsanız tünek suluk gibi şeyler koymayı ihmal etmeyin.
-kafese yem yemeye alıştıktan sonra (yani kendi başına yemeye başladıktan sonra) elinize almadan yemliklere yem koyun o yer
-yiyecekleri arasında taze meyve ve kuru ekmek olsun ama çok küçük küçük olmalı yoksa yiyemez
ve en önemlisi uçmaya başlayınca onu bırakın yoksa yalnızlıktan ölür unutmayın serçeler asla evcil kuş olamazlar vahşilerdir

Eki Görüntüle 501513 Eki Görüntüle 501514 Eki Görüntüle 501515

Yaa çok sevindim baya büyümüş görünüyor ve onu sonsuza dek kafese kapatıp evcil hayvan yapmaya çalışmamanıza da çok sevindim:)))

çok tatlıymış..açıkcası ben ne yapacağımı bilemezdim herhalde yani yem falan yedirme konusunda..ölür diye korkardım..bende
salardım onu kafeste bakcam diye sahiplenmezdim..sonuçta evcilleşen hayvanlar belli yani..çok iyi bakmışsınız ama kuş şanslı bence..yani başkası yada çocuklu birinin eline düşse vay haline diyebilirdim ve üzülürdüm kuşa..iyi ki sizinle :)

birde ben hep uzaktan gördüm bu sokakta uçuşan kuşları diyebilirim..ilk defa böyle bakabilme fırsatım oldu..resimleri için sağolun
banada bu anı yaşattınız :) hep merak ediyordum o kuşları ben yani yakından görmek istiyordum..yani o kuşları ben hiç böyle bir yerde sabit uzun süreli görmedim denk gelmedi..

Başlığı görür görmez hemen girdim deneyimlerimi yazacaktım ki siz zaten yavruyu büyütmüşsünüz, siz deneyimlerinizi paylaşmışsınız :39:
Ben de defalarca öyle yavru kuş bulup besleyip büyütüp doğaya bırakmıştım. Siz zaten yapılması ve yapılmaması gereken her ayrıntıyı yazmışsınız. Başına böyle bir şey gelen başka biri olursa mutlaka bu yazıyı okumalı, dikkat etmeli.
Sizi tebrik ederim onu dikkatle büyütmüşsünüz ve kafese hapsetmeyi düşünmüyorsunuz, ne oldu bebek kuş büyüdü mü ne durumda acaba :16:

uçma alıştırmaları yaptırıyorum her gün yakında uçacak bi serçe sürüsüne katılır herhalde :)

Eki Görüntüle 501513 Eki Görüntüle 501514 Eki Görüntüle 501515

Üç yavru serçeye benzer bir durumdan ötüürü bakmam gerekiyor peki bnm merak ettiğim siyah minik böcekler vardı bunları bıraktığım kabın içinde kalmışlardı acaba bit midir bu kuşlardan hastalık kapma ihtimali var mıdır annesi gelip etrafında uçuşuyor fakat bir türlü gelmedi yanlarına yavrucaklar ağızları açık bekliyorlar. Ölmelerinden endişeleniyorum lütfen yardım edin. Bir fikir verin yemek konusunda ne yapmalıyım

Üç yavru serçeye benzer bir durumdan ötüürü bakmam gerekiyor peki bnm merak ettiğim siyah minik böcekler vardı bunları bıraktığım kabın içinde kalmışlardı acaba bit midir bu kuşlardan hastalık kapma ihtimali var mıdır annesi gelip etrafında uçuşuyor fakat bir türlü gelmedi yanlarına yavrucaklar ağızları açık bekliyorlar. Ölmelerinden endişeleniyorum lütfen yardım edin. Bir fikir verin yemek konusunda ne yapmalıyım

Büyük ihtimalle o böcekler kuş bitidir. Noldu son durum, anneleri besliyor mu artık?

Birde hani deniyor ya, kuş, yavrusuna insan eli değdiğinde kokusundan anlarmış diye, yok öyle bir şey ya da her cins için yok en azından. Ben daha yumurtadayken kırlangıç yavrularını her gün evre evre, aşama aşama gözlemledim, ebeveynleri yokken aldım elime, öptüm, kokladım, geri koydum, ta ki yuvadan uçana kadar..
Ve bazen ebeveynlere yakalandım bile...
Kuşların koku alma yetenekleri yok bildiğim kadarıyla, ancak çok yabani kuşlar yuva etrafında insan görürlerse yavrularına zarar verirler diye düşünüyorum. Bu insan kokusu olayı, çocukları kuş yuvalarından uzak tutmak için bir önlem aslında. Ne kumrular, ne güvercinler ne de evde beslediğimiz kuşların hiç biri yavrularına dokunduğumuzda kesinlikle onları terketmiyor, terkediyorsa emin olun sebebi başkadır. Ama tabiiki doğaya saygı göstermeli, gereksizce kurcalamamalıyız..

Back
X