Vehbi koçu sevmem ama dogru demiş Saraylı dogru söze ne denir..Ben de burada hemsirelik yapiyorum ve ayni sekilde ben de bir suru yasli ve caresiz hasta ile ugrasiyorum. Ayni korku bende de var. Gerci burada yas ortalamasi biraz daha yuksek, 75 yasindakiler dinc sayilir, 80 ve ustundekilerde ve de sismanlarda sorun oluyor. Bunun yanisira cok kotu durumda genclerin de sayisi az degil. Ozellikle de uyusturucu kullananlar, ameliyat hatasindan veya komplikasyonlarindan enkaza donusenler, dogustan hastalar.. Yasamak zor zanaat.. Bu konuda rahmetli Vehbi Koc'un bir anektodu vardi:
"dostum,
evin varsa bir sıfır koymalısın varlıklar hanene,
işin varsa bir sıfır daha koymalısın,
iş seninse üç sıfır daha koymalısın,
işin iyi gidiyorsa üç sıfır daha,
araban varsa bir sıfır,
yazlığın varsa bir sıfır daha,
daha sıralanabilir sıfırlar hanesi...
ancak, sağlığın varsa bir koyarsın başına, bütün sıfırlar anlamlı bir değere ulaşır.
yoksa sonuç sıfırdır, hiç uğraşmayasın boş yere..."
Ben de burada hemsirelik yapiyorum ve ayni sekilde ben de bir suru yasli ve caresiz hasta ile ugrasiyorum. Ayni korku bende de var. Gerci burada yas ortalamasi biraz daha yuksek, 75 yasindakiler dinc sayilir, 80 ve ustundekilerde ve de sismanlarda sorun oluyor. Bunun yanisira cok kotu durumda genclerin de sayisi az degil. Ozellikle de uyusturucu kullananlar, ameliyat hatasindan veya komplikasyonlarindan enkaza donusenler, dogustan hastalar.. Yasamak zor zanaat.. Bu konuda rahmetli Vehbi Koc'un bir anektodu vardi:
"dostum,
evin varsa bir sıfır koymalısın varlıklar hanene,
işin varsa bir sıfır daha koymalısın,
iş seninse üç sıfır daha koymalısın,
işin iyi gidiyorsa üç sıfır daha,
araban varsa bir sıfır,
yazlığın varsa bir sıfır daha,
daha sıralanabilir sıfırlar hanesi...
ancak, sağlığın varsa bir koyarsın başına, bütün sıfırlar anlamlı bir değere ulaşır.
yoksa sonuç sıfırdır, hiç uğraşmayasın boş yere..."
Burada dedigini yapmak cok zor. Ulkemizde cogu kadin evde oturuyor, bugune dek emekli olanlarin yas ortalamasi 50lerde, ben bile 46 yasinda emekli oldum Turkiyede.. Tam insanin kendi ana-babasinin bakima ihtiyaci oldugu yillarda kadinlar emekli oldular Turkiyede yillarca, calisiyorlarsa bile. Amerikada ise emeklilik yasi 67. 16 yasindan itibaren kadin erkek hemen hemen herkes calisiyor, evde yasli ile kalacak kimse yok yani.. Calisan da bu yasa ve hatta otesine dek calisiyor, para tatli, calismadan gecim zor. Isyerlerinde yas sorulmasi da yasak zaten, is de buluyorlar her yasta.. Iki kizim var, ikisi de 16 yasindan beri hem okuyup hem calistilar. Ben Turkiyede 20 sene evde oturup istege bagli sigorta odedim, buraya geldigimden beri devamli calisiyorum. Duzen farkli. Ama bakimevlerine de giden yaslilarin ziyaretcisi burada bol, 95 in ustunde olup kendi cocuklari da olmemisse eger.. Isten cikan aksam anasinin babasinin yaninda, hafta sonlari, yasgunleri, bayramlar ona keza.. Farkli yasam, farkli kulturler..Maddiyata değer veren ülkelerde yaşlılıar bakın evine atılıyor , değer ilgi alaka gençlere , bizim burda yaşlılır bir araya gelirler yasin için, veya beraber hastaysan geçmiş olsuna veya adak adarsın yemek verirsin genç yaşlı bir araya gelir dualar okunur , veya yaşlılar birbirini ziyaret eder sohbet ederler , genelde canlılar bir köşeye atılmış değiller
Burada dedigini yapmak cok zor. Ulkemizde cogu kadin evde oturuyor, bugune dek emekli olanlarin yas ortalamasi 50lerde, ben bile 46 yasinda emekli oldum Turkiyede.. Tam insanin kendi ana-babasinin bakima ihtiyaci oldugu yillarda kadinlar emekli oldular Turkiyede yillarca, calisiyorlarsa bile. Amerikada ise emeklilik yasi 67. 16 yasindan itibaren kadin erkek hemen hemen herkes calisiyor, evde yasli ile kalacak kimse yok yani.. Calisan da bu yasa ve hatta otesine dek calisiyor, para tatli, calismadan gecim zor. Isyerlerinde yas sorulmasi da yasak zaten, is de buluyorlar her yasta.. Iki kizim var, ikisi de 16 yasindan beri hem okuyup hem calistilar. Ben Turkiyede 20 sene evde oturup istege bagli sigorta odedim, buraya geldigimden beri devamli calisiyorum. Duzen farkli. Ama bakimevlerine de giden yaslilarin ziyaretcisi burada bol, 95 in ustunde olup kendi cocuklari da olmemisse eger.. Isten cikan aksam anasinin babasinin yaninda, hafta sonlari, yasgunleri, bayramlar ona keza.. Farkli yasam, farkli kulturler..
Burada dedigini yapmak cok zor. Ulkemizde cogu kadin evde oturuyor, bugune dek emekli olanlarin yas ortalamasi 50lerde, ben bile 46 yasinda emekli oldum Turkiyede.. Tam insanin kendi ana-babasinin bakima ihtiyaci oldugu yillarda kadinlar emekli oldular Turkiyede yillarca, calisiyorlarsa bile. Amerikada ise emeklilik yasi 67. 16 yasindan itibaren kadin erkek hemen hemen herkes calisiyor, evde yasli ile kalacak kimse yok yani.. Calisan da bu yasa ve hatta otesine dek calisiyor, para tatli, calismadan gecim zor. Isyerlerinde yas sorulmasi da yasak zaten, is de buluyorlar her yasta.. Iki kizim var, ikisi de 16 yasindan beri hem okuyup hem calistilar. Ben Turkiyede 20 sene evde oturup istege bagli sigorta odedim, buraya geldigimden beri devamli calisiyorum. Duzen farkli. Ama bakimevlerine de giden yaslilarin ziyaretcisi burada bol, 95 in ustunde olup kendi cocuklari da olmemisse eger.. Isten cikan aksam anasinin babasinin yaninda, hafta sonlari, yasgunleri, bayramlar ona keza.. Farkli yasam, farkli kulturler..
Dogru. KKda bir konu acilmisti da yasli bir adam ile 57 yasindaki esinle ilgili, mevzu neydi hatirlamiyorum ama 57 yasindaki icin nine diye yorum yapiliyordu, ben cok sasirmistim. Gerci burada o yastaki bir kadinin torununun cocugu dahi vardir, erkenden doguruyorlar buradakiler, ancak 75'lik kadinlarin trafikte catir catir direksiyon salladiklari bir ulkede 57 yas nine sayilmak icin bayagi genc kaliyor.. Biz de gore gore alistik, Turkiyede 50-60 cok yasli sayilinca tuhaf geliyor.zaten çok küçük yaşta çalışmaya başladıkları için dinç kalıyorlar Saraylım.. Tr'de 65-70 yaşında sokağa bile çıkamayacak hale geliyor çoğu, ama Amerikada şortu çekip yaldır yaldır koşuyorlar.
O kotu iste..Madem ki dis ulkelerde boyle deyip emeklilik yasini 65 e cikartiyorsun, o zaman isyerlerinin yas kisitlamasi yapmasini da yasaklayacaksin. Amerika'da tek bir yerde yas sinirlamasi gordum, o da ordu. Orduya girmenin yas siniri 46. Onun disinda yas siniri yok. Irk, dil, din, renk, vesaire diye giden ayrimcilik yasasinin icinde kaliyor yas ayrimciligi da burada, ve yaparsan cezasi da agir.Bizim memlekettede 35 yaşından sonra kadını işe almıyorlar iş bulması çok zor patronlar hep genç kız çalıştırma peşinde
O kotu iste..Madem ki dis ulkelerde boyle deyip emeklilik yasini 65 e cikartiyorsun, o zaman isyerlerinin yas kisitlamasi yapmasini da yasaklayacaksin. Amerika'da tek bir yerde yas sinirlamasi gordum, o da ordu. Orduya girmenin yas siniri 46. Onun disinda yas siniri yok. Irk, dil, din, renk, vesaire diye giden ayrimcilik yasasinin icinde kaliyor yas ayrimciligi da burada, ve yaparsan cezasi da agir.