Sunday, 11 March 2007
BİLYA (MİSKET) OYNAYIN
Geçen cuma günü seansın kapanmasına bir saat kala saat 15:30'da ABD istihdam verileriyle coşan bir borsa gördük ve endeks haftayı 40.026'dan kapattı. Aynı coşku eurodola ve dolar-yen paritesinde de yaşandı. Benzer hareketler DAX'ta da gerçekleşti. Bu veriler geldikten sonra Dow Jones future'ları yüzde 0.50 yukarı gidince "neşeli bir gün" oldu.
Fakat Dow Jones açıldıktan sonra yüzde 0.45 oranında yukarı gitse de bu durum beş dakikadan fazla sürmedi ve satışlar geldi. Bizim gibi bu habere coşku vren DAX da Dow Jones'la birlikte geriledi. Bovespa'da da aynı hareketleri gördük. Son uç olarak
ABD'deki sitihdam verilerinin coşkusu bütün piyasalarda fiyatlandı. Yani bu haftaya başlarken yeni coşku yaratacak haberlerin gelmesi lazım.
Bu yorumu yazdığım şu dakikalarda Dolar-Yen paritesi işleme başladı ve geçen haftayı 118.27'den kapatan parite şu sıralar 118.36'dan işlem görüyor.
Bu haftanın yine çok dalgalı ve kritik haftalardan bir olmasını bekliyorum.
Bu nedenle de özellikle 42 bin üzerinde yeni pozisyonlar açılmasını riskli buluyorum.
Endeksin açılışta bir miktar gerilemesini ve 41.500 ile 41.750 aralığına gelmesini bekliyorum.
Bu aşamadan sonra yine dış borsalara endeksli bir seyir izleyeceğimizi düşünüyorum.
Dow Jones'un grafiği beni rahatsız ediyor. Bu gece Dow Jones'da eğer çok olumlu bir haber gelmezse yüzde 0.30'dan fazla bir gerileme bekliyorum.
Endeksin en önemli desteği ise 41.250 seviyesinde bulunuyor. Bu desteğin aşağı kırılması durumunda stop-loss yapılmalı. Çünkü teknik olarak 40.250 seviyesine kadar gerileme olasılığını beraberinde getirir.
Endeks düşecek olsa bile, kağıt bazında önemli hareketler olacaktır. Çünkü bilançolar yavaş yavaş açıklanmaya başlandı.
Petkim'e ilişkin olarak çok fazla soru gelmiş: Bu kağıdın evladiyelik ve çok ucuz olduğunu söyleyebilirim. Ucuz olduğunu söylemek gerilemeyeceği anlamına gelmez. Eğer bu kağıttan çok para kazanmak istiyorsanız, şimdi bir karar veriniz ve örneğin her ay çocuklarınız için 50 veya 100 YTL'lik alım yapınız. Satmayı hiç düşünmeyeceğiniz için, kağıt düştükçe sevineceksiniz. Çünkü fiyatı geriledikçe daha çok petkim hissesi alabileceksiniz. Böylelikle borsada ilk defa garip bir durum yaşamaya başlayacaksınız. Aldığınız kağıt düştükçe sevinmeye başlayacaksınız. Çünkü en az üç yıl sonrasını düşünerek yatırım yapmaya başlamış olacaksınız. Gerçek anlamda yatırımcı olmaya ilk adımı atmış olacaksınız. Bu yazımı okuyup bütün parasını Petkim'e yatıranlar ise hayal krıklığına uğrayacaklar. Çünkü onlar paralarının tümünü yatırdıkları için, fiyat gerilediğinde üzülecekler. Halbuki doğru strateji fiyatlar geriledikçe az az almaktır. Eğer bir an gelir de btün piyasanın bu kağıda saldırdığını ve herkesin almak için kuyruğa girdiğini görürseniz siz elinizdekileri satın. Sonra da düşmesini bekleyin. Göreceksiniz ki böyle zamanlarda bunu yaparak elinizdeki 100 lot Petkim'i daha sonra aynı parayla 120 lot Petkim yapacaksınız. Elinizdeki hisselerin parasal değerine hiç ama hiç bakmayınız. Sadece kaç tane hisseniz olduğuna bakınız.
Bilmem hatırlar mısınız? Çocukken bilya (misket) oyunu oynardık. Misketleri karşıya yan yana dizer, yaklaşık 2-3 metre uzağa gider ve elimizdeki bilya ile sol en baştaki bilyayı vurmaya çalışırdık. En baştaki bilyayı vurusak o bilyanın sağındaki tüm bilyalar bizim olurdu. Ben hiç en soldaki bilyayı vurmaya çalışmazdım (yani satmak için tepeyi veya almak için dibi beklemezdim.) Genelde ortalara bir yere atardım. Diyelim ki 8 tane bilya dizili ve ben soldan dördüncü bilyayı vurdum. Bu durumda 4.5.6.7.8 nci bilyalar benim olurdu. Diğerleri hep en baştaki bilyayı vurmaya çalıştıkları için çoğunlukla ıskalarlardı. Sizler de elinizdeki bilyaları (hisseleri) çoğaltmaya çalışınız. Birkaç yıl sonra bana çok dua edeceksiniz. Fakat kötü hisseleri çoğaltmanın anlamı yoktur. Bu yüzden önce araştırma bölümlerinden ya da kendi çabanızla iyi hisseleri belirleyip atışınızı ona göre yapınız.
Sağlıcakla kalınız...