- Konu Sahibi TubiornatTubi
Wednesday, 28 February 2007
TOPARLANMA SONRASI
Endeks dün 41.430 seviyesinden kapandı. Bir önceki güne göre düşük kapanmış olsa da, seasn içinde 40.500'ü gördükten sonra yaklaşık 900 puan değer kazandı. Bu aşamada, detaya girmeden görüşlerimi şu şekilde özetleyebilirim.
Dow Jones endeksi beklediğimden çok daha zayıftı. Son 10 yılın en büyük günlük düşüşü sonrasında Dow Jones'u hala riskli görüyorum.
Bovespa son yarım saatte hareketlendi ve %1.73 yukarıdan kapandı. Ama dün bizim kapanışımız zaten Bovespa'Nın yüzde 1'lik yükselişini satın almıştı.
Endeksin bugünkü en güçlü direnci 42.250 seviyesidir.
Bugün 41.750'nin üzerinde açılacağımızı ve bu seviyenin üzerinde bir süre kaldıktan sonra 41.250 civarına kadar gerileme olacağını düşünüyorum (Tabi ki Çin borsası bu yorum yazıldıktan yaklaşık 4 saat sonra açılacağı için Çin'deki yeni bir sert düşüş bu sabah yükselerek açılışı engelleyebilir.)
Sonuç olarak 41.750 ile 42.000 seviyelerinin nakde geçiş için uygun seviyeler olduğunu düşünüyor ve bu hafta 42.250'nin üzerinde kapatma olasılığımızın zayıf olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla 41.750'nin üzerinde yeni pozisyon açılmasını riskli buluyorum.
Eğer orta ve uzun vade yorum isterseniz, nakde geçip en az bir-iki ay boyunca borsadan uzak kalmış olmanın huzurunu yaşamanızı tavsiye ederim. Çünkü insan beyni bu tür dalgalanmaya uyum sağlamaz ve sizleri her gün ve her saat stresli yapar. Bu stres altında kanınızdaki stres hormonları yükseldiği için vücudunuzun bir yerlerinde tümörler oluşmaya başlar. Borsadan büyük para kazanmış olsanız bile yaşınız ilerledikçe kazandığınız paraları, sağlığınız için harcamak zorunda kalırsınız. Sonuç yine sıfıra sıfır elde var sıfırdır. Yaşadığınız stres de yanınıza kar kalır. Stressiz bir borsa yatırımcısı olmak için VALUATION konusunu öğrenmeli, ve elinizdeki hisselerin parasal değerini tamamıyla unutup kaç adet hisseniz olduğuna odaklanmalısınız. Yani bir sarraf gibi davranmalısınız. Sarraflar 10 klo altını sermaye yaparak işe başlamışsa, kazanç ve kayıplarını hesaplarken altının o sıradaki parasal değerine bakmazlar. Ellerinde kaç kilo altın olduğuna bakarlar. Borsa yatırımı uzun vadeli bir iştir. Kaybedenlerin en önemli kaybetme sebebi kısa vadede sengin olma isteğidir. Eğer sisin de böyle bir isteğiniz varsa borsadan uzak durun.
Son söz: PARANIZ SAĞLIĞINIZI BOZMASIN
POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 04:34 pm