Yasal Doğum İzinleri Hakkında

Sakura

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
20 Nisan 2007
486
7
116
Ankara
Çalışan Anne Adaylarının Dikkatine!!!

Kızlar bütün interneti kariştirdim ama doğum izinleri ve ödenkelerimizin işleyişi ile ilgili çok da partik bilgilere ulaşamadım.
Önce ilgili yasaya bir bakın sonra aşağıdaki sorulara yanıtlarınız varsa çok sevinirim:

Kendisi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise, doğumdan önceki sekiz haftaya iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici işgöremezlik ödeneği verilir.
Kadın sigortalının isteği ve doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, çalışılan süreler kadın sigortalının doğum sonrası sürelerine eklenir.”

4857 sayılı İş Kanununun 74 üncü maddesi paralelinde sözkonusu maddede değişiklik yapılmıştır.

Buna göre, sözkonusu madde hükmünde yapılan değişiklik nedeniyle kadın sigortalıların doğum öncesi 8 haftalık (çoğul gebelik halinde 10 Haftalık sürede) ve doğum sonrası 8 haftalık süreleri için düzenlenecek 07.1000.008.00 (C-2010-9) örnek geçici işgöremezlik belgesi ile durumunun doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışmasına uygun olduğuna dair sağlık raporu sağlık tesislerimizce yada protokol kapsamındaki Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerince düzenlenecektir.

Sigortalılara doğumdan önceki 8 hafta (çoğul gebelik halinde 10 hafta) doğum sonrası 8 hafta ve doğumuna 8 hafta kaldığı yada 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan sigortalının doğum sonrasına ilave edilen süreye ait geçici işgöremezlik ödenekleri Sigorta İl/Sigorta Müdürlüklerimizce ödenecektir.

a) Sigortalı kadınlara, doğum öncesi ve sonrası işyerinde çalışmadığı 8 er haftalık (56+56 gün) süreler için, çoğul gebelik (ikiz gibi) halinde ise, doğum öncesi 10, doğum sonrası 8 haftalık (70+ 56 gün) süreler için analık geçici işgöremezlik ödeneği ödenecektir.

Sigortalı kadının analığı nedeniyle işyerinde çalışmadığı sürelerin tesbiti için işverenlerden mutlaka 07.1000.019.00(C-2010-50) örnek belge düzenlenmesi istenecektir.

- Doğum öncesi 8 veya çoğul gebelik halinde 10 haftalık istirahate ayrılan, ancak daha önce doğum yapan sigortalıya doğum öncesi istirahatının başlangıç tarihinden doğum tarihine kadar gebelik geçici işgöremezlik ödeneği ödenecek, analık geçici işgöremezlik ödeneği ise 56 günü geçmeyecektir.

- Doğum öncesi istirahate ayrılan, ancak doğumu 56 veya 70 günden sonra olan sigortalılara 8 (56 gün) veya 10 (70 gün) haftadan fazla gebelik geçici işgöremezlik ödeneği ödenemiyeceğinden aşan süre hastalık sigortası kapsamında değerlendirilecektir.

b) Maddenin ikinci fıkrası ile sigortalı kadının, doğumuna üç hafta kalıncaya kadar işyerinde çalışabilme ve çalıştığı sürelerin doğum sonuna ilave edilmesi imkanı getirilmiş olup, ancak bu fıkradan yararlanabilmek için sağlık durumunun doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygun olduğuna dair sağlık raporunun olması gerekmektedir.

Sigortalı kadının hekim raporuna istinaden çalıştığının ve doğum öncesi izninin başlama tarihinin tesbiti için düzenlenecek raporda “Gebelik normal/çoğul gebeliktir. Doğuma …. hafta kalmıştır. Sağlık durumu , doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygundur.” İfadelerine yer verilecek ve mutlaka rapora düzenlenme tarihi ile poliklinik protokol numarası yazılacaktır.

Bu duruma göre, raporun düzenlenme tarihi, doğum öncesi izninin (8 veya 10 haftanın) başlama tarihi kabul edilecektir.

- Sigortalı kadının doğum tarihinin, herhangi bir sebeble doğru olarak saptanamaması nedeniyle, doğum öncesi 56 veya 70 günlük istirahatine geç başlaması yada doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor olmaksızın işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde ise, gebelik geçici işgöremezlik ödeneğinin işyerinde çalışmadığı tarihten itibaren 56 veya 70 günden daha az verilmesi gerekmektedir.

Bu durumda, doğum öncesi kullanamadığı sürelerin doğum sonrasına ilave edilmesi sözkonusu değildir.

- Doğumuna 8 hafta kaldığı ve 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan sigortalı kadın, üç haftadan önce doğum yaparsa işyerinde çalışmadığı süre kadar gebelik işgöremezlik ödeneği ödenip rapor tarihi ile işgöremezlik ödeneğinin başladığı tarih arasındaki süre doğum sonrasına ilave edilir.

- Yine doğumuna 8 hafta kaldığı ve 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan sigortalı kadın üç haftadan daha uzun bir süre sonra doğum yaparsa işyerinde çalışmadığı gün kadar gebelik geçici işgöremezlik ödeneği ödenir. Sigortalı kadına 56, çoğul gebelikte 70 günden fazla gebelik geçici işgöremezlik ödeneği ödenemiyeceğinden, 56 veya 70 günden, ödenen gebelik geçici işgöremezlik süresi düşülerek kalan süre doğum sonrasına ilave edilir.


Bu durumda Sorularıma geçiyorum:
1- Ben 32. haftamda 37. haftaya kadar çalışabilir raporu aldığımı varsayalım. Ama aksilik oldu ve 34. haftamda doğum yaptım. Bu halde ben sadece 2 hafa çalıştığım süreyi doğum sonrasına götürebiliyor muyum? (Bu soru Çalışma Bakanlığı sayfasında götürebilir yazıyor ama pratikte problemler yaşayan birçok gebe var)

2- Diyelim ki ben 10 haftalık doğum öncesi iznimi (ikiz gebelik için öngörülen doğum öncesi izin süresi) aldım ve bu süre içinde herhangi bir zamanda doğum yaptım. İzin aldığıma dair herhangi bir belge veya evrağı SGK'na götürecek miyim, aksi halde ben doğum yapana kadar SGK benim ne zaman izin aldığımı bilmeyecek, o halde bu kaos nasıl çözülecek. Ve benim yasal iznim nasılş hespalanacak? (Sanırsam ofisten ne zaman izin aldığıma dair yazı isteyecekler?????)

Bu arada SGK'yı 2 gündür arıyorum ve internette bakınıp duruyorum ama henuz yanıt bulamadım. Bilen veya SGK'da calısan anne adayları varsa veya tanıdıklarınız varsa ogrenmeye calısabilirseniz hepimizin işine yarayacağını düşünüyorum.
 
1-çalıştığın süreyi belirten bi yazı alcaksın zaten doğum yaptığın tarih doğum raporunda belirtilmiş olacak.ne kadar çalıştığın ne zaman doğum yaptığın belli olacak çalıştığın 2 hafta doğum iznine eklenecek


2-Doğum yardım parası alabilmek için; doğumun 3 ay içinde Kuruma bildirilmesi gereklidir. diye bir hüküm var sen yinede en yakın sağlık kurumuna sor hoş onlarında soracak bi adama ihtiyaçları var ama neyse:1rolleyes:

kızlar önemli bir dipnot sgk ya gittiğinizde sizi lanet olsun bu parayada sizede diyecek hale getirecekler o yüzden yanınızda işten anlayan birisini götürseniz fena olmaz ve memura birinin o süreleri şunları bunları tek tek usanmadan anlatması lazım.geçen ben 10 günlük raporumun parasını alırken eşim ilgilenmişti kaç aylık hamile 6aylıksa veremeyiz bu parayı diyormuş memur.Benim raporumda düşük tehlikesi yazıyordu.Kaç aylık hamile olduğum yazmıyordu adamlara kalsa seni muayene edecekler gerçekten hamilemi diye yani:çok üzgünüm:
 
Evet arkadaşlar bu konuda benimde bir sorum olacak ben doğumdan sonra 6 ay ara vermeyi düşünüyorum yani o da en az, e özeldede böyle bir lüksümüz olmadığı için çıkış vereceklerdir mutlaka, yani benim doğum iznime ayrılmam demek işten ayrılmam olacak ben şimdi bu paradan faydalanabilecekmiyim?
 

mavigüncüm bunu en iyisi patronlarınla görüşmen ben de özelde çalışıyorum 4 yada 5 ay ayrılacağım. Tabi bu arada maaş almayacağım, ssk ödeyecek doğum parası olarak. sigortamı da yatırmayacaklar, ama dönüşte aynen başlayacağım. bildiğim kadarıyla doktordan rapor götürdüğün takdirde paradan faydalanabilirsin daha yeni çıkış verecekleri için sanırım emin olmadığım nokta mesela banada çıkış vermiş gibi mi gösterecekler yoksa izinli mi onu bilmiyorum tam
 
bu doğum parasını alabilmeniz için tek şart o yıl 120 günlük prim ödemiş olmanız.Bu şart gerçekleşmese bile ssk lı kocalar bu parayı zaten alıyorlar hamile eşleri adına.Bu bir ikincisi işten ayrıldığınızda işsizlik maaşını almaya başaldınız diyelim kanunda hem işsizlik ödeneği hemde doğum parasını haketmiş ise kadın bunlardan en yükseğini alır diyor. yani işten ayrılmanız bi fark yaratmayacak yeterki 120 günlük priminiz yatmış olsun.bende aynı şeyden yararlanıcam hem işsizlik maaşımı alıcam hemde doğum paramı önümüzdeki ağustos ayı gibi işi bırakıcam ben doğum taa kasımda olacak varın siz anlayın arkidişler
 
Bu konuyu düşünmemiz iyi oldu aslında, bence neler yapmamız gerektiğini öğrenip kısa ve özet bir şekilde yazalım buraya, bende eylül sonu düşünüyorum bırakmayı, iyice öğrenelim.
 
sakuracım çok güzel bi konu açmışsın.öncelikle tebrik ediyorum.bu doğum izni konusu benimde kafamı çok karıştırıyor.ben ocakta işe girdim ve şubat ta hamile kaldım.hemen işverene söledim.sağolsunlar bi problem çıkartmadılar.tek hataları sigortamı mayıs ta yapmaları..geç oldu yani..ama eski iş yerimden ayrılır ayrılmaz buraya başladığım için 6 ay oradaki ssk dan faydalandım.şimdi ağustos 2 de ssk sız muayeneye gidicem 1 kereye mahsus..sonra zaten 90 günüm dolduğundan diğer aylar ssk ya devam edicem.banada buradan doğum iznine ayrıldığım süre içinde maaş ödemeyeceklerini ssk dan alacağımı sölediler.olsun napalım..sskm asgari ücretten ödeniyo çünkü..ama idare edicez.
şimdi; birincisi doğum paralarımızı izinimiz bittikten sonra alabiliyoruz.bunun bilgisini vermek istedim.bizim burada bir arkadaş 3,5 ay önce doğum yaptı çünkü oradan biliyorum.ikincisi ise işveren doğum izini bittikten sonraki 6 ay yasal hakkımız olan doğum iznini kullandığımız taktirde bizi işten çıkaramaz.bunuda bilin.sadece ücretsiz kullanabiliriz bu uzatmalı 6 ayı..
bende 19 kasımda doğum yapacağım gibi görünüyo.normal istiyorum ama şimdilik bişey kesin belli değil.eğer kendimi iyi hissedersem eylül sonuna kadar çalışmayı düşünüyorum.sonrasında da doğumdan 2 ay sonra işe başlarım inş.çünkü nekadar çalışabilirsem kar benim için.aldığım maaşla sskya ödenen pirimlerim arasında dağlar kadar fark var..
hayırlısı olsun hepimiz için..:1rolleyes:
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…