Prof. Dr. Karadeniz, yaptığı açıklamada, Anadolu'da 'döngel' ve 'beşbıyık' olarak da bilinen muşmulanın Türkiye'de Kuzey Anadolu ve Marmara bölgesinde yetiştiğini belirtti.
Muşmula meyvesinde çeşitli şekerler, organik asitler, pektin maddeleri, C vitamini ve karoten bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, şöyle dedi:
''Muşmula, bağırsak hastalıklarında iyi bir kabız düzenleyicidir, bağırsakların iyi çalışmasını sağlar. Meyveleri suda pişirilip demlendikten sonra şekerle içilince, ishal ve dizanteri hastalıklarına iyi gelir.''
Prof. Dr. Karadeniz, muşmula meyvesinin rahim iltihapları, böbrek hastalıkları ve mide-bağırsak hastalıklarına iyi geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Gaz giderici olarak faydalıdır. Muşmula mideyi kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler, sinirleri güçlendirir. Muşmula ana karnındaki ceninin düşmesini önlemektedir.''
Muşmula yaprağının kaynatılıp içilmesi halinde şeker hastalığına iyi geldiğine işaret eden Prof. Dr. Karadeniz, muşmula çekirdeğinin idrar artırıcı özelliği bulunduğunu, böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalı olduğunu da sözlerine ekledi.