• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Yanlış inançlar emzirmeyi engelliyor

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

kadis

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2008
5.202
9
158
Adana
Yanlış inançlar emzirmeyi engelliyor

Yeni doğan bebeğe memeden gelen ilk süt verilmez
Memede ilk yapılan süte kolostrum (ağız sütü, ilk ağız) denir. Sarımsı renkte olan bu süt doğumdan sonra ilk beş gün salgılanır. Kolostrum daha sonra salgılanan süte göre protein, mineral ve vitaminlerden zengin, yağ ve karbonhidratlardan fakirdir. Kolostrumdaki proteinler bebeği hastalıklara karşı koruyacak antikorlar içerirler. Bu antikorlar bağırsak mukozasını örterek bebeği ishalden ve başka enfeksiyonlarda korur. Kolostrumun barsak hareketlerini uyarıcı etkisi vardır. Bebeğin mekonyumu kolayca çıkarmasını sağlar. Bebeğin anne sütü gelene kadar kolostrumdan başka herhangi bir yiyeceğe, içeceğe ihtiyacı yoktur. Bu uygulamaların nedeni ne olursa olsun (kolostrum’un verilmek istenmemesi, sütün salgılanmaması, sütün yetmemesi), bebekler 5 günlük bir gecikme ile emzirilmeye başlanmaktadır. Halbuki çok nadir durumlar dışında her anne, bebeğini doğumdan sonra mümkün olan en kısa zamanda emzirmeye başlamalıdır.



· Yeni doğan bebeğe, meme üç ezan sonra verilirÜç ezan geçmeden bebeklere meme verilmemesi emzirmeye başlamada 15 saatlik bir gecikmeye neden olmaktadır. Hatta bazı yörelerde erkek ve kız ayrımı yapılarak erkek 3 ezan, kız 5 ezan geçtikten sonra emzirilir. Bunun nedeni, çocuğun “aç gözlü olmaması”, “sabırlı olması” olarak belirlenmiştir. Bu sürenin iki-üç gün sürmesi ise emzirmeye başlama zamanını daha da geciktirmektedir. Oysa bebek doğduktan sonraki 1 saat içinde emzirilmesi gerekli
 
Anne sütü emen bebeğe hiç su verilmez: ılk 6 ay süresince anne sütü bebekler için en uygun besindir ve tek başına yeterlidir. Bu süre içerisinde bebeğe su dahil hiçbir ek sıvı veya besin verilmemelidir. Ancak halk arasında bebeğe meme emdiği sürece (1-1.5 yaşına kadar) “melekler sular” diye su verilmesine gerek olmadığı inancı yaygındır. Oysa bütün canlılar gibi bebeğin de suya gereksinimi vardır. Bebek, ek besin almaya başladıktan sonra kaynatılmış, soğutulmuş temiz su verilmelidir. Diyare veya kusma sonucu kaybolan su ihtiyacı da yerine konulmalıdır.



Bebeğe doğar doğmaz şekerli su verilir
Bebeklere doğar doğmaz şekerli su verilmesinin nedeni “hayata ağız tadıyla başlama” istemidir. Halbuki annenin süt verimini artırması bakımından ilk verilen besinin anne sütü olması gerekmektedir.



· Meme emen bebeğe yoğurt verilmez
Emzirdiği sütü keser, bebeğin midesini ekşitir gerekçesiyle meme emen bebeğe yoğurt verilmemektedir. Özellikle yaz aylarında buzdolabı bulunmayan kırsal kesimde sütü saklamak güçtür. ıyi yapılmış yoğurtta patojen mikroorganizmalar çoğalmaz ve yoğurt, buzdolabı dışında 1-2 gün bekletmekle bozulmaz. Yoğurt bebeğin beslenmesinde süt yerine kullanılabilecek en iyi besindir.



Bebek ağladıkça yalancı emzikle ya da tülbende sarılmış olarak lokum verilir
Lokum bebeği beslemez. Yalnızca açlığını geçirir. Ağlaması durur. Lokum emen bebekler açlık hissi duymayacakları için iştahsızdırlar. Anne memesini dahi emmezler, aç kalırlar. Anne sütü bebeğe yetmiyorsa veya bebek hiç anne sütü alamıyorsa inek sütleri, anne sütüne benzetilerek ilk iki ay süresince bebeğe verilebilir. Bu ayarlamada bebeğin alabileceği miktarların, enerji ve besin öğeleri gereksinimini karşılaması amaç edinilir. Bebek 3 aylık olunca süt sulandırılmadan verilir. Yapılan araştırmalarda annelerin ancak 8 ayda bu uygulamaya geçtiğini göstermektedir . Bu da bize bebeklerin normal büyüme ve gelişmesi, sağlığının korunması için hangi besinlerin ne kadar alınması ve ne şekilde hazırlanması gerektiğinin anneler tarafından bilinmediğini bir kez daha göstermektedir. Bu bilgisizlik, bebeği malnütrisyona (beslenme yetersizliği) götüren en önemli nedenlerden biridir.
 
ıshal olan çocuk, emzirilmez
ıshalden ölümleri ve ishal görülmesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi anne sütüdür. Bu nedenle ishal sırasında beslenmeye özellikle bebeklerde anne sütüne devam edilmesinin sağlanması önemlidir. Anne sütü, bebekler için en ideal besin olup onun yerine tamamen geçebilecek başka hiçbir besin yoktur.


bunları okurken çok güldüm sizlerle paylaşmak istedim

bir kaç komşu eskiler diyeyim bunları hep demişlerdi bana
yani bir nesil bunlara inanıyo

aman aman biz etrafımıza bunların yanlış olduğunu yayalım lütfen
 
adet görmek dışında gusül abdestin bozulursa emziremezsin diyorlar doğru mu sizce
 
Yahu ne alakası varmış gusül abdesti ile emzirmenin..Çocuğun aç ise emzireceksin...Bu saçmalığı kimden duyduysan Aysu'nun selamı varmış dermisin lütfen :roflol:
 
Back