- 22 Nisan 2008
- 1.024
- 4
“Türkiye’nin termal turizm merkezi !” Yalova, Türkiye’nin termal turizm alanında isim yapmış en önemli kaplıca merkezlerinden biri. Dört mevsim boyunca uygulama şansı bulunabilen termal turizm dışında bu liman kentimiz kıyı turizmi, av turizmi, spor amaçlı doğa turizmi gibi etkinliklere de yıl boyunca sahne olmakta. Özellikle dünyaca ünlü Termal kaplıcaları ve Armutlu kaplıcaları Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun sağlık, şifa ve dinlence merkezi haline gelmiştir. Yalova’nın en önemli özelliklerinden biri de süs bitkileri üreticiliğinin yaygın oluşudur.
——————————————————————————–
Komşuları
Çınarcık, Armutlu, Gemlik, Karamürsel, Orhangazi.
Aylara göre ortalama en düşük ve en yüksek sıcaklıklar: (°C)Ocak: 2 / 8 Şubat: 4 / 10 Mart: 6 / 14
Nisan: 9 / 18 Mayıs: 12 / 22 Haziran: 17 / 27
Temmuz: 18 / 28 Ağustos: 20 / 31 Eylül: 16 / 25
Ekim: 14 / 20 Kasım: 7 / 15 Aralık: 6 / 12
——————————————————————————–
Tarihi
Yalova’nın tarihi M.Ö. 3000 buluntuları ile Prehistorik döneme dayanmaktadır. M.Ö. 700 yıllarında Kimmer istilası ve daha sonra Bithynia etkisi görülür. Bithynia M.Ö. 74 yılında vasiyet yoluyla Roma’ya bağlanır. Daha sonra yörede Bizans etkisi görülür. Bizans hakimiyetinden sonra Osmanlı dönemi başlar.
İstanbul’ bağlı ilçe iken 1995 yılında il olmuştur.
——————————————————————————–
Ulaşım
Karayolunu tercih edenler için ;
Yalova İli İstanbul-Kocaeli-Bursa İlleri arasında karayolu bağlantısıyla üçgenin kesişme noktasındadır. Yalova Terminali İl merkezindedir.
Otogar Tel : (+90-226) 814 45 77 - 812 56 66
Denizyolunu tercih edenler için ise ;
Yalova’dan İstanbul Yenikapı, Kabataş, Bostancı ve Kartal iskeleleriyle karşılıklı ekspres ve deniz otobüsü bağlantılı olup, Topçular - Eskihisar arasında arabalı vapur seferleri yapılmaktadır.
Deniz Otobüsleri : (+90-226) 812 04 99
Deniz İşletmeleri : (+90-226) 362 04 44
Arabalı Deniz Otobüsleri : (+90-226) 811 13 23
Topçular Arabalı Vapur İskelesi : (+90-226) 353 38 35
——————————————————————————–
Sezonu
Yalova’da dört mevsim boyunca termal turizm için elverişli. Ayrıca termal turizm dışında yaz ayları için kıyı turizmi, yaza ek olarak ilkbahar ve sonbahar ayları için de av turizmi, spor amaçlı doğa turizmi gibi alternatif turizm faaliyetleri için tercih edebileceğiniz bir liman kenti.
——————————————————————————–
Nerede Ne Var ?
Yürüyen Köşk : AtatÜrk Bahçe KültÜrleri Araştırma EnstitüsÜ bahçesinde ve deniz kenarında bulunan köşk, Atatürk’ün 21 Ağustos 1929 yılında Yalova’ya gelişlerinde verdiği talimatla, iki katlı dörtgen planlı, ahşap karkas olarak yapılmıştır. Ulu Önder
birgün çiftliğe geldiğinde bahçıvanı bir ağacın dallarını kesmeye çalışırken görür. Hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar. Bahçıvan da, “ağacın dalları Köşkün duvarına kadar uzamış” der. Bunun üzerine Ulu önder ağacın dalını kesmeyin köşkü kaydırın emrini verir. Daha sonra 10 Ağustos 1930 tarihinde istanbul’dan getirilen tren rayları üzerinde bina 480 cm. kaydırılarak ağacın dalları kesilmekten kurtarılır. Bu örnek Ata’nın ne denli çevreci bir anlayışa sahip olduğunu göstermektedir.
Termal Atatürk Köşkü : 1929 yılında Termal’de 38 günde yapılmıştır. Ahşap olarak inşa edilmiş iki katlı bir yapıdır. Üç şeref salonu ve onbir odası vardır. O dönemde kullanılan eşyası ile birlikte korunan kösk müze olarak halka açıktır. içerisinde Rus ressam Ayvazovski tarafından yapılmış bir resim, İran ve Hereke halıları, Fransız, Japon ve Çin porselenleri, pirinç yatak odası, Fransız lake sandalye, ceylan derisiyle kaplı radyo ve Alman piyano bulunmaktadır. Perşembe hariç diğer günler ziyarete açıktır.
TİGEM Atatürk Köşkü : TİGEM’ne (Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü) bağlı arazi üzerinde bulunan iki katlı bir binadan oluşmaktadır. içerisinde Ata’nın kullandığı bazı malzemeler ve Ata’nın Yalova’da çekilmiş resimlerinin panoları mevcuttur.
Rüstempasa Camii : Son Osmanlı dönemi eserlerinden olan camii, Yalova merkezinde ve merkez camii yanında kullanılabilir durumdadır.
Hersekzade Ahmet Paşa Camii ve Külliyesi - Altınova : 16.yy’da yaptırılan camii iki kubbeli olup, son cemaat yeri ve caminin ana binası halen hizmet vermektedir. Cami’nin yanında Hersekzade Ahmet Paşa’nın mezarı, bir çeşme ve hamam kalıntısı mevcuttur.
Haci Ali Paşa Camii - Armutlu : Yapım tarihinin Orhangazi dönemine kadar uzandığı söylenir. İlçe merkezinde bulunan camii, ibadete açık durumdadır. Cami’nin iç ahşap dizaynı ve diş ahşap saçakları, ince bir işçilik örneği olarak gösterilmektedir.
Kurşunlu Hamam : Bizans imparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılmıştır. Afet ve savaşlar nedeniyle zamanla toprağa gömülmüş olan Kurşunlu Hamamı, 1900 yılında Osmanlı Padişahı Abdülhamit’in emriyle onarılmıştır. Hamamın üstü kurşunla kaplı olduğu için Kurşunlu Hamam adını almıştır. Banyonun dış cephesinde mermer üzerine Osmanlıca yazılmış bir kitabe bulunmaktadır.
Valide Hamamı : Bizans Kralı Konstantin döneminde 6 kubbeli olarak yapılmıştır. Halen 3 kubbesi yoktur. Osmanlı döneminde Sultan Mecit tarafından onarılmış ve annesi burada tedavi gördüğünden Valide Hamamı adını almıştır. Banyonun buharlı oda bölümünde mermer üzerinde Osmanlıca bir kitabe bulunmaktadır.
Kara Kilise : Çiftlikköy Başkent 1. sahil sitesi içinde bulunan ve halk arasında Kara Kilise olarak bilinen Roma Dönemine ait su mimarisi yapısı bulunmaktadır. Bu yapı Bizans Dönemi’nde kilise haline getirilmiştir.
Yalova Kağıthanesi Kağıthane-i Yalakabad : Kağıthane-i Yalakabad adıyla Yalova Kağıthanesi “el ile kağıdın yapıldığı” dönemde Elmalık Köyünde İbrahim Müteferrika tarafından 1745 yılında kurulmuştur. Yalova Kağıthanesi kurulduğu dönem itibarı ile Osmanlı Dönemi’nin ve tarihi önemi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli Kağıthanesi olma kimliğini de beraberinde taşımaktadır.
Karaca Arboretum : 1980 yılında TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca tarafından kurulmuştur. Yalova-Termal karayolu üzerinde, Il merkezine 5 km. mesafede Samanlı köyü içerisinde bulunmaktadır. Peyzaj ağırlıklı, koleksiyon bir arboretum karakterinde olup, 135.000 m2 lik bir alanda tesis edilmiştir. İçerisinde kaya bahçeleri, bitki bahçeleri, iris bahçeleri, gül bahçeleri, minyatür bitkiler, Türkiye doğumlu bonsai bitki koleksiyonları vb. örnekler vardır. Başta Türkiye olmak üzere, Asya, Avrupa, Afrika, Amerika, Avusturalya kıtaları ve Yeni Zelanda’dan bitki örnekleri yanında, Türkiye’nin endemik bitki örnekleri mevcuttur. Arboretum içerisinde tahminen 5 bin odunsu, bir o kadarda otsu rizomlu ve soğanlı bitki mevcuttur. Pazar günleri 13.00-18.00 saatleri arasında rehber eşliğinde halkın ve grupların ziyaretine açıktır.
Ayrıca Yalova’da Altınova Fevziye Köyü’nde yağlı güreş müsabakaları her yıl 8 Haziranda yapılmaktadır.
——————————————————————————–
Alışveriş
Sugören köyünde el sanatları çok gelişmiştir. Köyde halı dokumacılığı büyük bir geçim kaynağını oluşturmaktadır. Özellikle Sugören’de dokunan ipek halıların kalitesi ve dokumu Istanbul’da ve Avrupa’da bir çok alıcı bulmaktadır. Santimetrekareye atılan düğüm sayısı göz önüne alındığında ünlü iran halıları ile boy ölçüşebilecek kalitede halılar dokunmaktadır. Köyde bu amaçla pek çok tezgah bulunmaktadır. Köyün genç kadınları ve kızları bu alana rağbet etmekte ve geçim kaynağını temin etmektedirler.
El sanatları uzmanı Kenan ÖZBEL, Sugören’de ilk defa hali tezgahlarnı getirip kurmuştur. Türkiye’de ilk defa meclis karari ile kendisine profosör ünvanı verilen kişidir.
Ankara’daki Kocatepe Camii’nin nakışlarını kendisi ve karısı bizzat yapmışlardır. Kenan ÖZBEL KafKas kökenli olup mezarı Göneyköy’dedir. Aynca el sanatı örneklerinden Semercilik eskiden Yalova’da yaygın olarak yapılmasına ragmen, günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur.
——————————————————————————–
Sağlık
Sağlık Turizmi
Sağlık Turizmi tedavi amacı ile yapılan turizm türüdür. Doğanın sağlık verici özelliklerinden yararlanmak isteyenlerin, sıcak suyu, maden, hamam, kaplıca ve bunları tamamlayan kür merkezlerini ve bazı tıbbi malzemelerin sunulduğu sağlık merkezlerini ziyaret etmeleridir. Kaplıca ve içme suyu kaynaklarından yaralanmak için yapılan turizm uzun bir konaklama süresini gerektirmektedir. Doğal kaynak özelliği gösteren kaplıcalardan öncelikle iç turizm açısından yararlanılmaktadır. Ülkemizde orta yaş gruplarının çoğunun tercih ettiği turizm türü Termalizm’dir. Bu bakımdan Yalova ili çok şanslı konumdadır. Özellikle kaplıca olanaklari 3. yaş turizminin sürekliliğini sağlamaktadır. Termal ve Armutlu Kaplıcaları’nda yaz ve kış hizmet verilmektedir. Yalova Termal ve Armutlu kaplıcaları Türkiye’nin birinci derece önemli ve öncelikli kaplıcalarındandır.
Termal Kaplıcalar : Roma ve Bizans dönemi eserlerinden olan Yalova Termal Kaplıcaları, il merkezine 12 km. mesafede olup, kaplıca tesisleri içerisinde Sultan banyo (Valide banyo), Kurşunlu banyo ve Köylü hamamı gibi tarihi banyolar mevcuttur. Tarihi Kurşunlu Hamamı içinde sauna ve açık yüzme havuzu bulunmaktadır. Tesis bünyesinde şifalı mide suyu-göz suyu ve ayak suyu olarak adlandırılan şifalı sular mevcuttur. Bölgede Çınar ve Çamlik Otelleri mevcut olup, bu otellerin bodrum katlarındaki hamamlarda, banyo suyu olarak kaplıca suları kullanılmaktadır. Fiziksel ve kimyasal analizler sonucu bu suyun sülfatlı, sodyum ve kalsiyumlu hipotermal ve hipotonik bir maden suyu olduğu saptanmıştır. Mide ve bağırsak hastalıklarında, kronik gastrit, nezlevi bağırsak hastalıkları, spastik kolit ve bağırsak salgısı ve safra yetersizliğine bağli ishallerde, asabi kaynaklı kabızlık, bağırsak parazitleri ve hemoroidlerde, dejeneratif romatizmaları (artroz) ve yumuşak doku romatizmaları da kürden şifa bulan hastalıklar arasındadır. Kaplıcalar çevresindeki Gökçedere ve Üvezpınar mahallelerinde çok sayıda konaklama ve yeme içme tesisi mevcuttur.
Armutlu Kaplıcaları : Kaplıca, ilçe merkezinin 2.5 km. kuzeyinde olup, Yalova’ya 50 km. mesafededir. Kaplıca bölgesinde; otel, restoran, Türk hamamı, masaj salonları, jakuzi ve kapalı yüzme havuzu bulunmaktadır. Kaplıca suları kimyasal sınıflandırma bakımından sülfatlı, biokarbonatlı, klorürlü, kalsiyumlu, sodyumlu ve karbondioksitli bir bileşime sahiptir. Kaynaklarda mineral miktarı 2100 - 2421 mg. arasındadır. Banyo ve içme kürlerine uygun olan kaplıca suları banyo, içme ve çamur olarak uygulandığı gibi, sudan çıkan gazları tenefüs yoluyla da uygulanmaktadır. Armutlu kaplıcaları, radyoaktivitesi yüksek kaplıcalar sınıfına girmektedir. Kaplıcalar kalbin işlemesinde, asidin vücuttan atılmasında, sinirler üzerinde, iltihabi hastalıklarda ve kadın hastalıklarında, mide ve bağırsak hastalıklarında, yaraların iyileşmesinde, karaciğerin düzenli çalışmasında, hormonların düzenlenmesinde ve idrar söktürücü olarak yararlar sağlar. Armutlu ilçesinde çok sayıda konaklama yeme-içme ve eğlence tesisi mevcutur.
——————————————————————————–
Doğa Sporları
Günübirlik Turizm : Yalova günübirlik turizm olanakları zengin olan bir ildir. İlde çok sayıda mesire yeri bulunmaktadır. Günübirlik turlar rekreasyon alanlarında ve doğal özelliklere sahip alanlarda yapılmaktadır. Hasanbaba piknik alanı mesire alanı ve hayvan koruma parkıdır.
Çınarcık Hasanbaba - Esenköy : Termal ve Çınarcık ilçeleri arasında ve Çınarcık sırtlarında bulunan Hasan Baba Piknik ve mesire yeri geniş bir alana yayılmış olup, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarıyla kaplı, denize nazır, foto safari yapılabilecek doğal güzellikler içermektedir. Ayrıca bu alanda doğal ortamda geyik koruma alanı mevcuttur. Hasan Baba mesire yerinde, yeme-içme hizmeti sunan restoran bulunmaktadır.
Çınarcık-Esenköy sahilleri, denize girmek için en çok tercih edilen sahil bandıdır. Çınarcık-Esenköy arasında bulunan “Kumluk Plajı” kumsalı ve altyapısıyla en düzenli plaj durumunda olup, en yoğun olarak denize girilen plajdır. İlçede çok sayıda konaklama, yeme-içme ve eğlence tesisi mevcuttur.
Yayla Turizmi : Yalova ili, kıyı, orman, yayla olanakları ve uygunluğu ile gençlik turizmine uygun bir yöredir. Yurtiçi ve yurtdışından gelen gençler gruplar halinde kamp yapmaktadırlar. Özellikle Delmece yaylası ve Sudüşen Şelalesi tercih edilen merkezlerdendir.
Sudüşen Şelalesi : Üvezpınar köyünden 8 km. uzaklıkta bulunan şelale ve çevresi eşsiz doğal güzelliklere sahiptir. şelaleye giden yol, mükemmel bir doğa yürüyüş (Trekking) parkuru olup, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerce yoğun olarak tercih edilmektedir. şelale’ye çıkan yol güzergahında eşsiz bir baraj gölü, deniz ve doğa manzarası mevcuttur ki, bu güzergah foto safari, doğa yürüyüş parkuru ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır.
Delmece Yaylası : Yalova ilinin önemli yaylaları; Kocadere ve Teşvikiye beldelerinin güneyinde yer alan Erikli ve Delmece yaylalarıdir. Delmece Yaylası içerisinde Yalova’nın tek doğal gölü “Dipsiz Göl” adı ile bilinen krater gölü bulunmaktadır. Bu yaylalar büyük oranda; çam, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşan ormanlarla kaplıdır. Yaylalara ulaşım ise Teşvikiye beldesinden ayrılan toprak yolla yapılmaktadır.
Trekking, Hikking, Biking : Yalova ilinin özellikle iç kesimlerinde ormanlık alanları yürüyüş (trekking), kırda gezinti (hikking) ve dağ bisikleti (biking) olanakları açısından son derece önemlidir. Teşvikiye’de bulunan “Delmece ve Erikli Yaylası” Üvezpınarda bulunan “Sudüşen Şelalesi” , Yalova Üvezpınardan Gemlik Haydariye, Teşvikiye’den Erikli, Delmece, Gemlik Şahin tepesinden KurtKöy ideal dağ bisikleti ve trekking alanlarıdır. Ayrıca Kılıçköy, Kabaklı, Denizçalı, İlyasköy, Çukurköy, Dereköy, Laledere, Gacık, Soğuksu, Kocadere, Valide köprü İznik Gölü’ne kadar ideal bisiklet parkur alanlarıdır. Amatör bisiklet turu yapılabilecek sahalar; Yalova-Samanlı Köyü, Akköye ile Akköy yolundan Yenimahalle’ye devamla Gökçe barajı çevresi ve aynı güzergahtan geri dönüş yaklaşık 50 km.lik bir parkur oluşturur. Profesyonel bisikletçiler için; Yalova- Samanlı Köyü, Akköy yol ayırımından Termal Arap mahallesi, Ortaburun, Çınarcık üzerinden Yalova’ya dönüş güzergahı parkur alanı olarak kullanılabilir bir sahadir. Ayrıca
Çiftlikköy İlçesi’nden hareketle Sultaniye, Gacık, Elmalık, Kazımiye köyleri üzerinden Sultaniye ve Çiftlikköye dönüş yapılabilecek alan bisiklet parkur alanı olarak kullanılabilir ve bu alanda 1998 yılında amatör bisiklet yarışması yapılmıştır. Yatak kaya Sudüşen Şelalesi’nin üstünde bulunan alan eko turizmine elverişlidir.
Kamp Karavan Turizmi : Yalova kamp ve karavan turizmine elverişlidir. Özellikle doğal güzelliklere sahip kıyılarda, gençlere yönelik doğal değerleri koruyarak kamp yapma olanağı vardır. Üvezpınar ve Kurtköy bölgesi, il merkezi kıyı şeridinde kamplar bulunmaktadır.
Av Turizmi : Av Turizmi av meraklıları için düzenlenen avlanma programlarıdır. Av hayvanlarının varlığı av turizminin gelişmesi amacıyla kullanılabilir. Yalova hem kara hem de su avcılığı bakımından önemli bir konumdadır. İl, doğal yapısı nedeniyle çelitli hayvan türlerinin yaşamasına olanak vermektedir. Bu yüzden av turizmi cazip bir hal almaktadır. Bıldırcın ve üveyik avı bol miktarda yapılmaktadır.
Kara Avcılığı : Mecidiyeköy, Armutlu göleti, Delmece yaylası, Esenköy, Ortaburun, Hacımehmet köyü, Esadiye, Sugören, Elmalık, Kapaklı, Kılıçköy , Ahmediye civarlarında yapılmaktadır.
Deniz Avcılığı : Su avcılığı Çobankaya burnu, Çalıdere burnu, Deveboynu, Çiftlikköy, Eski Mağara açıklarında yapılmaktadır. Üvezpınar Köyü’nün batısında bulunan Sudüşen Çağlayanı’nda Alabalık avlanabilir. Elmalık köyü ve Kurtköy yakınlarında Teşvikiye, Esenköy ve Paşaköyde Alabalık Tesisleri bulunmaktadır.
Zıpkınla Dalma : Armutlu çevresinde bulunan kayalık alanlar zıpkınla dalmaya ve su sporlarına uygun bölgelerimizdendir. Bu spor faaliyeti Bozburun ve Ayıburnu açıklarında yapılmaktadır. Esenköy, Armutlu kıyı şeridi ile Çınarcık Deveboynu ve Şenköy mevkii kıyı şeridinde Levrek, Karagöz vb. zıpkınla avlanabilecek balık türleri bol olarak bulunmaktadır. Balıklar için yaşama ortamı olabilecek nitelikteki kayalık kıyı şeridi ülkemizin zıpkınla dalmaya en uygun sahalarından birisidir.
——————————————————————————–
Kaplıca
Yalova Termal Turizm Merkezi
» Yeri: Marmara Bölgesinde, Yalova İlinin batısında, ormanlık bir boğaz içindedir.
»Ulaşım: Yalova şehir merkezine 11 km uzaklıktadır.
» Suyun Isısı: 55-60 derece
» PH Değeri: 6,88 ile 7,48
» Özellikleri: Hipertermal, hipotonik bir maden suyudur. Sülfat, sodyum, kalsiyum.
» Yararlanma Şekilleri: Banyo ve İçme kürleri
» Tedavi Ettiği Hastalıklar: Banyo kürleri romatizmal hastalıklar başta olmak üzere, hareket sisteminin ağrılı hastalıkları, ameliyat geçirmiş ağrılı batın hastalıkları, kronik iltihaplı ve ağrılı kadın hastalıkları, bacaklardaki bazı damar tıkanıkları içme ve banyo kürleri diabet, gut, şişmanlık gibi metabolizma hastalıkları, kanda biriken kolesterin, lipid gibi yağ cisimlerinin temizlenmesi ve asit ürik birikiminin idrar yoluyla itrahinda etkilidir.
» Konaklama Tesisleri: Turban Termal Oteli ( 100 Oda, 200 Yatak) Yalova Gökçedere Oteli (39 Oda, 86 yataklı) Gökçedere Köyü