Yalova Millet Çiftliği Satıldı

Lambrusco

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
13 Temmuz 2010
3.692
437
Atatürk'ün Millet Çiftliği krala satıldı
Atatürk'ün 1929 yılında kendi parasıyla satın alarak tarımın gelişmesi için halka bağışladığı Millet Çiftliği'nin bir bölümü turizm tesisi yapılması için Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'e satıldı.

Faruk Kırtay

Cumhuriyet/Yalova- Atatürk’ün kendi parasıyla satın aldığı, tarımın gelişmesi için çalışmalar yapılan çiftlik 1937’de vasiyeti üzerine millete bağışlanmış, daha sonra Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından kullanılmıştı.

3 bin dönümlük TİGEM arazisinden 80 dönümlük alan 1994 yılında Belediye Canlı Ağaç Müzesi (arboretum) yapılması şartıyla Tarım Bakanlığı tarafından Yalova Belediyesi’ne tahsis edilmişti. 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara depreminde çadır kent alanı olarak kullanılan canlı ağaç müzesi kullanılamaz duruma gelmişti.

80 dönümlük arazi

Yalova Belediyesi daha sonraki yıllarda 80 dönümlük araziyi Belediye Meclis kararıyla önce konut alanı, daha sonra da turizm alanı olarak imara açtı ve ihaleye çıktı. CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel, Yalova Valiliği’ne başvurarak ihalenin iptalini istedi. Ancak 12 Kasım’da Yalova Belediyesi’nde yapılan ihaleyle 5 ayrı parselden satışa çıkarılan arazinin büyük bir bölümünü Suudi Arabistan firması Merosa satın aldı.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, şirketin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdüllaziz’in olduğunu söylediğini belirtip firmanın Yalova’ya 250 milyon liralık yatırım yapmayı planladığını belirtti. Yalova Belediye Başkanı Koçal, “Merosa şu anda Sapanca’da villalar yapıyor. Arboretumun tamamını Merosa alacak. Yaklaşık 250 milyon TL’lik bir yatırım yapmayı öngörüyorlar. Ortadoğu’nun ve bu bölgenin en büyük turizm yatırımını buraya yapmayı planlıyorlar. Bu Yalova için çok iyi bir şey. Bu yatırım zengin Ortadoğuluların Yalova’ya gelmesi anlamına geliyor. Hem yatırımın büyüklüğü hem de oluşturacağı turizm potansiyeli itibarı ile Yalova’ya önemli katkılar sağlayacak. Olurlarını verdik, satış muamelesi de bitti” dedi.


Cumhuriyet Portal
 
Bildiğim kadarı ile Atatürk'ün o yıllarda bu ve benzeri (istanbul ve civarında farklı çiftlikler) çiftliklere özellikle zaman ve para ayırmasının sebebi tarım ve hayvancılığın ülke sınırları içerisinde gelişmesi idi.
Kendi tohumlarımızın üretimi,özellikle at yetiştiriciliği ve benzeri gelişmelerin yaşanması için atılan adımlardan sadece biri idi Yalova'da ki çiftlik.

Ve yine bildiğim kadarı ile çok uzun zamandır boş ve atıl bir arazi olarak orada durmakta yıllardır.

Sene 1929....sene 2012...

Neden bunca zaman o kadar değerli bir arazinin değerlendirilmediği,neden çalışmalrın yıllardır durduğu,neden üreten bir ülke olmanın bize bu kadar zor geldiği tartışılmadı yıllar içinde ne acı!

Medya'da bu satışın gerçekleşmesi duyulmadan belki sen,ben bu çiftliğin akıbetinden bi haber olabiliriz.

Ama Yalova ilinde bulunan her türlü siyasi partinin sorumluları,belediyesi,valisi...Bu ülkenin tarım ve hayvancılık bakanlığı ... Bunca yıl atıl bir şekilde duran çok önemli bir amaç için açılmış bu tesisin bu şekilde amacına uygun olmayan başka bir rant kaynağına dönüşmesinden sorumludur.

Ha;şimdi ben derim ki bunca yıl boş bir araziyken kimsenin sahip çıkmadığı bu arazi bizim ülkemizde neden satışa çıkınca birden kıymete biniyor?
Neden değerlerimize ve kaynaklarımıza zamanında sahip çıkmıyoruz da sonra arkalarından yorum ve eleştiri yapıyoruz ancak?
 
Son düzenleme:
satılmadık ne kaldı ülkede söyler misiniz allah aşkına? belki biz bile satıldık da haberimiz yok!
 
X