• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.742
28.113
798
49
yalanci_gebelik.jpg



Ultrason teknikleri ve gebelik testleriyle, halk arasında ‘umma’ adı verilen psikolojik (yalancı) gebelik sayısı oldukça azaldı. Fakat yine de bazı insanlarda görülebilen bu hastalık kişiyi hem psikolojik, hem de fiziksel olarak zedeleyebiliyor…


Yalancı gebelik nedir?
Yalancı gebelik, yani psikolojik gebelik, gebe olmayan bir kadının gebe olduğuna inanması ve gebelik belirtilerine benzer (kusma, bulantı, karın büyümesi gibi) bulgular yaşaması olarak tanımlanıyor. Tıpta, ‘pseudocyesis’ olarak adlandırılan bu durum, aslında psişik bir bozukluğun fiziksel olarak dışa yansımasıdır. İnsanın beyinsel olarak hamile olduğuna inanmasıyla birlikte, gerçekten de hamileliğin fizyolojik belirtileri ortaya çıkabiliyor.


Yalancı gebelik nasıl oluşur?
Yalancı gebelik ruhun bedeni şekillendirebilen etkisini gösterir bir durumdur. Hipotalamus üzerinde etkili olmaktadır. Ortaya çıkmasına katkıda bulunan psikolojik süreçler ise şunlarıdır.

– Hamile olmaya ve çocuk büyütmeye ilişkin hastalıklı seviyede bir istek veya korku duymak
– Cinsiyete ilişkin çelişkili duygular yaşamak
– Daha önce düşük yapmış olması
– Tüplerin bağlanması veya rahmin ameliyat ile alınmasını takiben ağır üzüntü tepkisi


Erkeklerde yalancı gebelik belirtileri olabilir mi?
Erkeklerde de gözlenebilir. Erkeklerde görülen yalancı gebelik bazı ilkel toplumlarda görülen ve doğal sayılan, çocuk doğduktan sonra onu kendisi doğurmuş gibi kendi yatağına götürme ve loğusalık dönemi yaşaması durumundan farklı bir durumdur. Bu örnekteki sahiplenme durumunun ötesinde erkekte yaşanan yalancı gebelik durumunda gebelik belirtilerinin bir çoğu erkekte de gözlenebilir.


Yalancı gebelik durumunda ne yapılmalı?
Yalancı gebeliğin tedavisi bir psikiyatrist ile bir jinekolog veya birinci basamak sağlık hizmeti doktorunun uyumlu çalışması ile gerçekleştirilmelidir. Negatif çıkan gebelik testi sonuçlarının yalancı gebelik durumunu yaşayan kimseye dikkatli ve sevencen bir şekilde aktarılması genellikle gebelik belirtilerinin gerilemesine sebep olabilmektedir.

Ayrıca olayın temelinde yatan problemli psikolojik işlev bozukluğunu tedavi etmek için destekleyici psikoterapi uygulaması tavsiye edilir. Yalancı gebelik durumu, negatif test sonuçlarına rağmen devam ediyorsa hastalarda antipsikotik ilaç kullanımı olumlu sonuçlar vermektedir.
 
Back