• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yağmur yağdıktan sonra duyduğumuz koku aslında nedir??

cloudy

en iyi koca ölü kocadır:)
Kayıtlı Üye
13 Aralık 2008
3.569
5
116
İçel Mersin
Yağmur sonrası hissedilen güzel kokuların bir kaynağı, toprakta yaşayan Actinomycetes grubu içinde yer alan bazı bakterilerdir. Toprakta yaşayan en küçük canlılardan olan bu bakteriler, en çok nemli ve karanlık ortamlarda gelişirler.

Çevre koşullarının gelişmeleri için uygun olmadığı kurak dönemlerdeyse “spor” adı verilen özel yapılar üretirler. Sporlanma, bazı bakterilerin kendilerini olumsuz koşullarda korumalarını sağlayan bir özelliğidir. Yağmurdan sonra duyduğumuz kokunun nedeni de bu sporlardır. Daha önce oluşmuş bu sporların kokusunu hava kuruyken duyamayız; ancak yağmur yağdığında duyabiliriz. Çünkü yağmur damlaları yere düştüğünde, toprakta önceden birikmiş bir miktar yağmur suyunun da yardımıyla sporların havaya fırlamasına neden olur.

Yağmur nedeniyle havada çoğalan nem, bu sporların kokusunun burnumuza kadar ulaşmasına neden olur. Yani aslında kokunun kaynağı toprak değil, toprakta yaşayan bu bakterilerdir.

ay ben çok severim o kokuyu ama koklanmaz derler hep batılmı bilemiyorum ama toprak kendine çekermiş :D paylaşım için tşk

ay başlığı görünce bakalım altından ne saçmalık çıkcak demiştim(başlığın sahibinin cloudy olduğunu bilmiyodum), meğer gayet bilimselmiş ama copy-paste:dilcikar:
kaydirigubbakcemile3kaydirigubbakcemile3

ay başlığı görünce bakalım altından ne saçmalık çıkcak demiştim(başlığın sahibinin cloudy olduğunu bilmiyodum), meğer gayet bilimselmiş ama copy-paste:dilcikar:
kaydirigubbakcemile3kaydirigubbakcemile3

herhalde copy paste olcak şekerim kaydirigubbakcemile5

daha bilim kadını olmadım şimdilik araklamakla yetiniyorum zemuszemuszemuszemus

herhalde copy paste olcak şekerim kaydirigubbakcemile5

daha bilim kadını olmadım şimdilik araklamakla yetiniyorum zemuszemuszemuszemus

şaka şaka
laie91bsd6.gif

çocukken hatırlıyom, yaşlı teyzeler olur olmaz psikopat şeyler anlatırlardı bu koku hakkında
45d296af09b36683bdb03b3.gif

bende hep toprak sanardim..yaslilar derdi iyi degildir koklama,toprak ceker kendine diye:bbo:
megersem bakterilermis heekaydirigubbakcemile3

vay be demek bakterilermiş...fisfisfis

bide koklayınca toprağın çektiğini ilk defa duydum...bu da bize küçükken çok kahve içme

kararırsın dedikleri gibi bişeymiş...:1shok:

sevdim bu bakterileri,
çünkü bayılırım yağmur sonrası cıkan kokuya.
ne güzelde kokarmış :1hug: nedense bana ,canlılığı,yeniden doğuyormuş hissini,uyanışı hissettirir bu koku.CADIARZU

teşekkürler tatlım,inan bilmiyordum.opuyorumnanaktana.s.

bakteri makteri bana ne ben o kokuyu çok seviyorum
hele yağmur yağdıktan sonra özellikle dışarı çıkıp koklarım

pek çok kişinin sevdiği bu kokuyu malesef ben koklayamıyorum çünki yağmurdan sonraki o koku beni felaket tıkıyor nefes almam zorlaşıyor

Bilmiyordum , yaylada yağmur yağdığı zaman o kokuyu duyardık ama ben toprak kokuyor biliyordum.Öyle severdimki o kokuyu bak şimdi özlettin bana yaylamı. Bilgin için teşekkürler

paylaşımın için teşekkürler canım,o kokuyu bende çok severim

ben o kokuyu toprağın kokusu biliyordum ama bakteriymiş öğrenmiş oldummmmmmmmm

Back