Yağ Şişeleri Nasıl Temizlenir?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
291.658
599.328
43
sise-nasil-temizlenir-3.jpg

Ev hanımları için mutfak ve mutfak eşyalarının temizliği, hayatlarının büyük bir bölümünde devamlı uğraştığı işlerdendir. Mutfaktaki eşyaların temizliği esnasında ev hanımlarını en çok zorlayan konu ise, içi yağ dolu şişelerin en doğru ve en sağlıklı şekilde nasıl temizlenebileceğidir.

Yağ Şişelerini Temizlemek Neden Zor Olmaktadır?

Yağ şişeleri tasarımları gereği genellikle dar ağızlı ve ince şişelerden meydana gelmektedir. Bu yağ şişelerinin üretim amacı; yağın herhangi bir yiyeceğin üzerine dökülürken gereğinden fazla miktarda çıkmaması içindir. Yağın kullanımı esnasında yağ şişeleri kolay kullanım sağlıyor olsa da, iş yağ şişelerini temizlemeye geldiği zaman herhangi bir sünger ya da bez yardımı ile yağ şişelerini temizlemek oldukça zor hale gelmektedir.

Yağ Şişelerini Temizlemek Mümkün Değil midir?

Yağ şişeleri tasarımları gereği temizlemesi güç şişeler olsa da, evde yer alan bazı malzemeler ile pratik bir şekilde ve fazla zorlanmadan temizlenebilmektedirler. Evde yapılabilecek olan çözümler haricinde alışveriş merkezlerinde de satılan ve içerisinde kimyasal barındıran yağ temizleyiciler de yine bu amaçla kullanılabilmektedir.

sise-nasil-temizlenir-manset.jpg


Yağ Şişelerini Kimyasalla Temizlemek Doğru mudur?

Her ne kadar kaliteli markaların ürünleri olsa da, yiyeceklerin üzerine dökülen yağın içinde bulunduğu yağ şişelerini temizlerken mümkün olduğunca kimyasal içeren ürünlerden uzak durmak ve evde uygulanabilecek olan tekniklerden faydalanmak daha doğru olmaktadır. Çünkü yağ şişelerini daha sonra kimyasal temizleyicilerden de arındırmak gerekecek ve bu da ev hanımlarına ekstra yük çıkaracaktır.

Evde Doğal Yöntemler ile Yağ Şişelerinin Temizlenmesi

Mutfak malzemelerinden olan yağ şişelerini temizlerken marketlerde satılan kimyasallar yerine evde bulunan doğal yöntemleri kullanmak çok daha uygun ve sağlıklı olmaktadır. Evde uygulanabilecek olan doğal yağ şişesi temizleme yöntemlerinden birisi; sade sodadır.

Soda ile Yağ Şişesi Temizliği

Yağ şişelerinin temizliğinde; şişenin içerisine sodalı su konularak ağzını kapatıldıktan sonra çalkalamak, dipte yer alan ya da şişenin kenarlarında biriken artıkların temizlenmesini sağlamaktadır. Soda dışında başka bir temizleme yöntemi ise kahve telvesidir.

zeytinyagi-sisesi-nasil-temizlenir_646x340.jpg


Kahve Telvesi ile Yağ Şişesi Temizliği

Sodaya alternatif bir yöntem olan kahve telvesi yönteminde, kahve telvesi ile az miktarda su karıştırılmakta ve yağ şişesinin içerisine atılarak gerekli temizlik gerçekleştirilmektedir.

Elma Sirkesi ile Yağ Şişesi Temizliği

Kahve telvesi ya da sodalı su kullanmak istemeyenler yine doğal yöntemlerden birisi olan elma sirkesi ve su karışımını yağ şişelerini temizlemek adına kullanabilmektedirler.

Pirinç ve Deterjan ile Yağ Şişesi Temizliği

Bahsedilen yöntemler dışında yağ şişelerinin içerisine 1 yemek kaşığı kadar pirinç, yarım su bardağı su ve çok az miktarda bulaşık deterjanı konularak iyice çalkalanmakta ve böylece şişenin içerisindeki yağın temizlenmesi sağlanmaktadır.

Limon ile Yağ Şişesi Temizliği

Bol vakti olan hanımların uyguladığı bu yöntemde, derinlemesine yağ şişesi temizliği için şişenin içerisine su doldurularak bir tam limon sıkılmakta ve şişenin ağzı kapatılarak bir gün boyunca beklenmektedir. Ertesi gün şişeye bakıldığında içerisinde yer alan tüm yağ kalıntılarının tamamen temizlendiği görülmektedir.

Kaya Tuzu ile Yağ Şişesi Temizliği

Kaya tuzunun da yine yağ şişesi temizleme üzerinde etkisi büyüktür. Bu temizleme işleminde 1 su bardağı kadar elma sirkesinin içerisine atılacak olan 1 çorba kaşığı kaya tuzu, homojen bir karışım elde edildikten sonra yağ şişesinin içerisine boşaltılmakta ve daha sonra şişe çalkalanarak temizleme süreci tamamlanmaktadır.

Temizleme İşleminde Fırça Kullanımı

Tasarımı gereği ağzı dar olan yağ şişelerinde, piyasada satılan yağ temizleme fırçaları da kullanılabilmektedir. Bu tür fırçalar ile içerisine temizleme karışımları atılan şişeler kolaylıkla temizlenebilmekte ve böylece çok daha parlak ve kokusuz şişelere sahip olunabilmektedir.

Kaynak:hayat kolay
 
X