- 12 Temmuz 2006
- 2.066
- 66
YAĞ ALMA, YAĞ ALDIRMA ( LİPOSUCTİON )
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Yağ Alma (liposuction) işleminin en son ulaştığı nokta damarları büzüştürerek kanamayı önleyen bir sıvı ile yağları önce sulandırıp sonra da çok ince kanüller yardımı ile vakumlama yöntemidir. Vakumu sağlayan şey kanülün bağlı olduğu bir aspiratör ya da bir enjektör olabilir. Bu şekilde çok fazla miktarlardaki yağların bile çok az doku travması ile alınması mümkün olmaktadır. Vücudun bu yöntem ile estetik hatlara kavuşturulması ise tamamen cerrahın eli ve yeteneğine bağlıdır. Yağ Alma işlemi (liposuction) vücudun hemen her bölgesine uygulanabilir.
Bu operasyonda amaç vücuttaki yağı depolayan yağ hücrelerini azaltmaktır. Ergenlik döneminden sonra vücutta yağ hücreleri sayıca çoğalmazlar ve ömür boyunca sabit sayıdadırlar. Sadece depoladıkları yağ miktarına göre büyür ve küçülürler. Bu hücrelerin sayı olarak vücuttaki dağılımı genetik faktörlerce belirlenmiştir. Kilo alan bir kişide yağların nerede depolanacağı o bölgedeki yağ hücre sayısına ve yağ hücre reseptörlerinin tipine bağlıdır.
Vücudumuzda yağ depolanması insülin ve katekolamin denen salgılara bağlıdır. Bunlar yağ hücre reseptörleri aracılığı ile etki ederler. Kalça, basen, bel ve karın gibi yağ birikiminin fazla olduğu bölgelerde genellikle hakim reseptör tipi katekolaminlere duyarlı reseptörlerdir. Bu reseptörlerin dağılımını belirleyen genetik faktörlerdir. Açlık, egzersiz, diyet, nikotin ve kafein alımı kandaki katekolamin düzeyini, dolayısı ile bu bölgelerdeki yağ depozitlerini artırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle buradaki yağlar diyete dirençli yağlardır. Düzensiz kilo alıp-vermeler bu yağ depozitlerinin oluşumunu artıracaktır. Bu depozitler bir kez oluştuktan sonra çözümü sadece liposuctiondur. Yağ Alma (Liposuction) yöntemi ile bir bölgedeki yağ hücre sayısı azaltıldığında o bölgenin tekrar aynı şekilde kilo alması mümkün değildir. Çünkü vücut mevcut hücrelerin fazlalılığı ya da azlığıyla bağlantılı olarak depolama eğilimindedir. Akla gelen ve yanlış bir kanı, buraya depolanamayan yağlar başka bir yere mi depolanır? Yine aynı cevap burada da geçerlidir, yağ hücresi ne kadar fazla ise vücut o kadar yağ depolama eğilimindedir, ve bu hücrelerin sayı ve dağılımı genetik olarak belirlenmiştir. Aksi takdirde sürekli aynı miktarda yemek yiyen iki kişinin aynı kiloda olması gerekirdi.
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Ameliyat öncesi Değerlendirme :
Eğer Yağ Aldırma (liposuction) düşünüyorsa kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır.
İdeal hasta, normal kiloda ya da normal kilosundan %20 fazlalığı olan ve diyet ve egzersize rağmen bazı bölgelerindeki yağ fazlalığından kurtulamayan, sıkı ve elastik cilde sahip ve gerçekçi istekleri olan hastadır. İdeal hasta tanımı sonuçların da ideal olacağı, sarkma ve düzensizliklerin oluşmayacağı hasta tanımıdır. Ancak kliniğe müracaat eden hastaların bir çoğu bu özelliklere tam uymaz ve çoğu zaman fazla kiloludurlar. Eğer kilo fazlalığı dolaşım sistemine zarar verecek kadar ileri düzeyde değilse, bu hastalar da liposuçtiondan oldukça fayda görürler. Yaş genellikle belirleyici kriter olmamaktadır ancak, yaşla birlikte cilt elastikiyeti azaldığından, yaşlı kişilerde yapılan Yağ Alma işleminin (liposuction), sıkı ve elastik ciltli genç kişilerdeki ile aynı sonucu vermesi beklenmemelidir.Cilt elastikiyeti azalmış ve sarkmanın görüldüğü hastalara çoğunlukla liposuction ile birlikte deri ve yağ dokusunun kesilerek çıkarıldığı bir ameliyat önerilir(karın germe, kalça, basen germe gibi). Özellikle karın germe ameliyatlarının vazgeçilmez uygulaması eş zamanlı yağ alma (liposuction)dır. Cilt tonusu ve elastikiyeti yeterli kişilerde çene altı(gıdı) yağlarının alınması adeta bir boyun germe ameliyatı yapılmış kadar iyi sonuç verir.
Diabet, kan dolaşım bozukluğu, belirgin kalp ve akciğer hastalığı olanlar ve yakın zamanda Yağ Alma yapılacak bölgede ameliyat yapılmış kişiler Yağ alma (liposuction) için çok uygun değildir. Yine aşırı kilolu kişilerde komplikasyon riski yüksektir.
Vücut şekillendirilmesi planlanırken, bölgesel yağ toplanma odaklarının tümünün değerlendirilmesi ve Yağ Alma işlemi yapılacak bölgelere hepsinin dahil edilmesi başarı için en önemli yaklaşımlardan biridir.
Cerrahi Yöntem :
Yağ Alma işleminde vakum etkisini sağlamak amacıyla özel aspiratörler veya enjektörler kullanılır. Teknik olarak birbirlerine üstünlükleri yoktur. Yağ alma ( Liposuction ) yapılacak bölgeye verilen serumun miktarı ile alakalı olarak liposuction teknikleri, kuru(dry), ıslak(wet), çok ıslak(süperwet) ve tumescent teknik olarak adlandırılırlar. Artık kuru teknik kullanılmıyor. Ben alınacak yağ miktarına göre tumescent veya süperwet tekniği kullanıyorum. Yağlar ne kadar sulandırılır ise işlem o kadar basit ve daha az travmatik olmaktadır. Yağ dokusu arasına verilen serum, hidrodiseksiyon yaparak yağları gevşetmekte ve serum içine
ilave edilen adrenalin damarları büzerek travmatize olmasını engellemektedir. Aynı zamanda seruma ilave edilen lokal anestezi maddesi bölgenin tamamen uyuşmasını sağlamaktadır. Ancak kontrolsüzce verilen sıvı dolaşımdaki yükü artırarak akciğer ödemine neden olabilir, sıvıdaki anestezikler toksik dozlara ulaşabilir. Yeterli teknik ve tecrübeye sahip plastik cerrahlar elinde bu komplikasyonlar çok nadirdir.
Ben son zamanlarda geliştirilmiş bir teknik olan VİBROLİPOSUCTİON (VAL) tekniğini kullanıyorum. Klasik teknikten tek farkı yağ emen borucuğun milimetrik olarak ileri geri hareketli ve eliptik olarak titreşimli olmasıdır. Bu sayede borucuğun ucu daha az travmatik ve yağa seçici davranmakta, hasta için daha az morluk ve daha çabuk iyileşme, daha kısa operasyon zamanı ve daha mükemmel sonuçlara ulaşmak mümkün olmaktadır. Doktor için zor ve fibrotik alanlarda işlem kolaylaşmakta, yüz, gıdı, dirsek, diz ayak bileği gibi alanlarda daha hassas ve kontrollü olmak mümkün olmaktadır.
Yağ Alma işlemi (Liposuction) ofis ameliyathanesinde veya hastanede yapılabilir. Yüksek miktarlarda yağ alınması gerekenler dışında benim tercih ettiğim anestezi şekli genellikle sedasyondur. Enjekte edilen serum zaten bölgesel uyuşturmayı sağlamaktadır. Yağ Alma esnasında sık sık hastanın pozisyon değişikliği gerekeceğinden yarı uyur vaziyette olması büyük kolaylık sağlamaktadır. Sedasyonun derinliği zaman zaman artırılarak hastanın hiç ağrı hissetmemesi sağlanır. Ameliyattan birkaç saat sonra hasta evine gidebilir vaziyette olur. Yağ emilimi 2-3 mm’lik birkaç küçük delik vasıtasıyla yapılır ve bu delikler belirgin bir iz bırakmadan iyileşirler. Operasyon bittiğinde liposuction uygulanan alanları sıkıca saran özel bir korse giydirilir.
Ameliyat Sonrası
Yağ Alma işlemi (liposuction) sonrası bir kaç gün ağrı kesicilere cevap veren çok hafif ağrı olabilir. Yağ alınan bölgelerde bir süre devam edecek bir uyuşukluk olacaktır. Yürüyüşler bu şikayetlerin çabuk kaybolmasına yardımcı olur.
Hastaneye yatırılmış hasta genellikle aynı gün veya ameliyattan bir gün sonra çıkartılacaktır. İlk bir veya iki gün giriş deliklerinden sızıntılar olabilir. Yaklaşık 5 gün sonra ilk kontrolünüz yapılır ve eğer uygulanmış ise bandajlarınız bu sırada çıkartılır. Özel korsenin 3-4 hafta daha kullanılması önerilir. Ameliyatın 6.gününden itibaren 5-10 seans fizik tedavi yapılması yararlı olacaktır.
Biraz şişlik ve morluk oluşabilir ve tamamen kaybolmaları birkaç hafta sürecektir. Tedavi edilmiş bölgenin üzerindeki deride dalgalanmalar veya pütürleşme olması ihtimali vardır. Ameliyat öncesi genellikle "sellülit" olarak adlandırılan deri düzensizlikleri varsa ameliyat sonrası azalacak fakat tamamen kaybolmayacaktır. Bazı vakalarda bu bölgelerden uzaklaştırılan yağ miktarı derinin büzüşme kapasitesini aşıyorsa deride kalıcı sarkmalar olabilir.Bu ihtimal varsa, operasyon öncesi muayenede
size bu durum bildirilecektir. Normal kilosunun üzerinde olup lokalize yağ depozitleri olan vakalar giyinikken daha iyi bir görünüm elde ederler ancak kontur düzensizliği ve derinin yeniden şekillendirilmesinin daha az olması ihtimalini kabul etmeye hazır olmalıdırlar. Deri elastikiyetinin kaybolduğu, ileri yaştaki kişilerde maksimum iyi sonucun alınması için ikinci bir işlem ile fazla derinin cerrahi olarak uzaklaştırılması gerekebilir.
YAĞ ALDIRMA (LİPOSUCTİON) AMELİYATI KARNESİ:
Ameliyat süresi: Alınacak yağ miktarı ve bölge sayısına bağlı olarak 1- 5 saat arasında.
Anestezi şekli: Sedasyon destekli lokal ya da genel.
Nerede yapılmalı: Yapılacak işleme bağlı olarak ofis ya da hastanede.
Yatış süresi: Aynı gün taburcu ya da 1 gün.
Ameliyat sonrası ağrı : 2-3 gün işlemin yaygınlığına bağlı hafif- orta derecede ağrı.
Şişme-morarma: ilk 3 gün şişlikte artış, morarma hafiften ağır dereceye kişiden kişiye ve bölgeye göre farklı
Pansuman: yok korse: ilk 5 gün çıkarılmıyor. Daha sonra sadece banyo için çıkarılıp 3 hafta gece- gündüz kullanılıyor. Dikiş:1. haftanın sonunda alınıyor İşe dönüş: Yapılan işleme bağlı ertesi gün ya da 3-4 gün sonra İyileşme: ilk 10 günden sonra şişlikleriniz azalmaya başlayacak ve 1. ayın sonunda değişim farkedilecek. Morluklarınız 3 haftaya kadar tamamen kaybolacak, 2. haftadan itibaren spora başlayabilirsiniz. Son şekliniz için 6 ay kadar beklemelisiniz.
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Yağ Alma (liposuction) işleminin en son ulaştığı nokta damarları büzüştürerek kanamayı önleyen bir sıvı ile yağları önce sulandırıp sonra da çok ince kanüller yardımı ile vakumlama yöntemidir. Vakumu sağlayan şey kanülün bağlı olduğu bir aspiratör ya da bir enjektör olabilir. Bu şekilde çok fazla miktarlardaki yağların bile çok az doku travması ile alınması mümkün olmaktadır. Vücudun bu yöntem ile estetik hatlara kavuşturulması ise tamamen cerrahın eli ve yeteneğine bağlıdır. Yağ Alma işlemi (liposuction) vücudun hemen her bölgesine uygulanabilir.
Bu operasyonda amaç vücuttaki yağı depolayan yağ hücrelerini azaltmaktır. Ergenlik döneminden sonra vücutta yağ hücreleri sayıca çoğalmazlar ve ömür boyunca sabit sayıdadırlar. Sadece depoladıkları yağ miktarına göre büyür ve küçülürler. Bu hücrelerin sayı olarak vücuttaki dağılımı genetik faktörlerce belirlenmiştir. Kilo alan bir kişide yağların nerede depolanacağı o bölgedeki yağ hücre sayısına ve yağ hücre reseptörlerinin tipine bağlıdır.
Vücudumuzda yağ depolanması insülin ve katekolamin denen salgılara bağlıdır. Bunlar yağ hücre reseptörleri aracılığı ile etki ederler. Kalça, basen, bel ve karın gibi yağ birikiminin fazla olduğu bölgelerde genellikle hakim reseptör tipi katekolaminlere duyarlı reseptörlerdir. Bu reseptörlerin dağılımını belirleyen genetik faktörlerdir. Açlık, egzersiz, diyet, nikotin ve kafein alımı kandaki katekolamin düzeyini, dolayısı ile bu bölgelerdeki yağ depozitlerini artırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle buradaki yağlar diyete dirençli yağlardır. Düzensiz kilo alıp-vermeler bu yağ depozitlerinin oluşumunu artıracaktır. Bu depozitler bir kez oluştuktan sonra çözümü sadece liposuctiondur. Yağ Alma (Liposuction) yöntemi ile bir bölgedeki yağ hücre sayısı azaltıldığında o bölgenin tekrar aynı şekilde kilo alması mümkün değildir. Çünkü vücut mevcut hücrelerin fazlalılığı ya da azlığıyla bağlantılı olarak depolama eğilimindedir. Akla gelen ve yanlış bir kanı, buraya depolanamayan yağlar başka bir yere mi depolanır? Yine aynı cevap burada da geçerlidir, yağ hücresi ne kadar fazla ise vücut o kadar yağ depolama eğilimindedir, ve bu hücrelerin sayı ve dağılımı genetik olarak belirlenmiştir. Aksi takdirde sürekli aynı miktarda yemek yiyen iki kişinin aynı kiloda olması gerekirdi.
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Ameliyat öncesi Değerlendirme :
Eğer Yağ Aldırma (liposuction) düşünüyorsa kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır.
İdeal hasta, normal kiloda ya da normal kilosundan %20 fazlalığı olan ve diyet ve egzersize rağmen bazı bölgelerindeki yağ fazlalığından kurtulamayan, sıkı ve elastik cilde sahip ve gerçekçi istekleri olan hastadır. İdeal hasta tanımı sonuçların da ideal olacağı, sarkma ve düzensizliklerin oluşmayacağı hasta tanımıdır. Ancak kliniğe müracaat eden hastaların bir çoğu bu özelliklere tam uymaz ve çoğu zaman fazla kiloludurlar. Eğer kilo fazlalığı dolaşım sistemine zarar verecek kadar ileri düzeyde değilse, bu hastalar da liposuçtiondan oldukça fayda görürler. Yaş genellikle belirleyici kriter olmamaktadır ancak, yaşla birlikte cilt elastikiyeti azaldığından, yaşlı kişilerde yapılan Yağ Alma işleminin (liposuction), sıkı ve elastik ciltli genç kişilerdeki ile aynı sonucu vermesi beklenmemelidir.Cilt elastikiyeti azalmış ve sarkmanın görüldüğü hastalara çoğunlukla liposuction ile birlikte deri ve yağ dokusunun kesilerek çıkarıldığı bir ameliyat önerilir(karın germe, kalça, basen germe gibi). Özellikle karın germe ameliyatlarının vazgeçilmez uygulaması eş zamanlı yağ alma (liposuction)dır. Cilt tonusu ve elastikiyeti yeterli kişilerde çene altı(gıdı) yağlarının alınması adeta bir boyun germe ameliyatı yapılmış kadar iyi sonuç verir.
Diabet, kan dolaşım bozukluğu, belirgin kalp ve akciğer hastalığı olanlar ve yakın zamanda Yağ Alma yapılacak bölgede ameliyat yapılmış kişiler Yağ alma (liposuction) için çok uygun değildir. Yine aşırı kilolu kişilerde komplikasyon riski yüksektir.
Vücut şekillendirilmesi planlanırken, bölgesel yağ toplanma odaklarının tümünün değerlendirilmesi ve Yağ Alma işlemi yapılacak bölgelere hepsinin dahil edilmesi başarı için en önemli yaklaşımlardan biridir.
Cerrahi Yöntem :
Yağ Alma işleminde vakum etkisini sağlamak amacıyla özel aspiratörler veya enjektörler kullanılır. Teknik olarak birbirlerine üstünlükleri yoktur. Yağ alma ( Liposuction ) yapılacak bölgeye verilen serumun miktarı ile alakalı olarak liposuction teknikleri, kuru(dry), ıslak(wet), çok ıslak(süperwet) ve tumescent teknik olarak adlandırılırlar. Artık kuru teknik kullanılmıyor. Ben alınacak yağ miktarına göre tumescent veya süperwet tekniği kullanıyorum. Yağlar ne kadar sulandırılır ise işlem o kadar basit ve daha az travmatik olmaktadır. Yağ dokusu arasına verilen serum, hidrodiseksiyon yaparak yağları gevşetmekte ve serum içine
ilave edilen adrenalin damarları büzerek travmatize olmasını engellemektedir. Aynı zamanda seruma ilave edilen lokal anestezi maddesi bölgenin tamamen uyuşmasını sağlamaktadır. Ancak kontrolsüzce verilen sıvı dolaşımdaki yükü artırarak akciğer ödemine neden olabilir, sıvıdaki anestezikler toksik dozlara ulaşabilir. Yeterli teknik ve tecrübeye sahip plastik cerrahlar elinde bu komplikasyonlar çok nadirdir.
Ben son zamanlarda geliştirilmiş bir teknik olan VİBROLİPOSUCTİON (VAL) tekniğini kullanıyorum. Klasik teknikten tek farkı yağ emen borucuğun milimetrik olarak ileri geri hareketli ve eliptik olarak titreşimli olmasıdır. Bu sayede borucuğun ucu daha az travmatik ve yağa seçici davranmakta, hasta için daha az morluk ve daha çabuk iyileşme, daha kısa operasyon zamanı ve daha mükemmel sonuçlara ulaşmak mümkün olmaktadır. Doktor için zor ve fibrotik alanlarda işlem kolaylaşmakta, yüz, gıdı, dirsek, diz ayak bileği gibi alanlarda daha hassas ve kontrollü olmak mümkün olmaktadır.
Yağ Alma işlemi (Liposuction) ofis ameliyathanesinde veya hastanede yapılabilir. Yüksek miktarlarda yağ alınması gerekenler dışında benim tercih ettiğim anestezi şekli genellikle sedasyondur. Enjekte edilen serum zaten bölgesel uyuşturmayı sağlamaktadır. Yağ Alma esnasında sık sık hastanın pozisyon değişikliği gerekeceğinden yarı uyur vaziyette olması büyük kolaylık sağlamaktadır. Sedasyonun derinliği zaman zaman artırılarak hastanın hiç ağrı hissetmemesi sağlanır. Ameliyattan birkaç saat sonra hasta evine gidebilir vaziyette olur. Yağ emilimi 2-3 mm’lik birkaç küçük delik vasıtasıyla yapılır ve bu delikler belirgin bir iz bırakmadan iyileşirler. Operasyon bittiğinde liposuction uygulanan alanları sıkıca saran özel bir korse giydirilir.
Ameliyat Sonrası
Yağ Alma işlemi (liposuction) sonrası bir kaç gün ağrı kesicilere cevap veren çok hafif ağrı olabilir. Yağ alınan bölgelerde bir süre devam edecek bir uyuşukluk olacaktır. Yürüyüşler bu şikayetlerin çabuk kaybolmasına yardımcı olur.
Hastaneye yatırılmış hasta genellikle aynı gün veya ameliyattan bir gün sonra çıkartılacaktır. İlk bir veya iki gün giriş deliklerinden sızıntılar olabilir. Yaklaşık 5 gün sonra ilk kontrolünüz yapılır ve eğer uygulanmış ise bandajlarınız bu sırada çıkartılır. Özel korsenin 3-4 hafta daha kullanılması önerilir. Ameliyatın 6.gününden itibaren 5-10 seans fizik tedavi yapılması yararlı olacaktır.
Biraz şişlik ve morluk oluşabilir ve tamamen kaybolmaları birkaç hafta sürecektir. Tedavi edilmiş bölgenin üzerindeki deride dalgalanmalar veya pütürleşme olması ihtimali vardır. Ameliyat öncesi genellikle "sellülit" olarak adlandırılan deri düzensizlikleri varsa ameliyat sonrası azalacak fakat tamamen kaybolmayacaktır. Bazı vakalarda bu bölgelerden uzaklaştırılan yağ miktarı derinin büzüşme kapasitesini aşıyorsa deride kalıcı sarkmalar olabilir.Bu ihtimal varsa, operasyon öncesi muayenede
size bu durum bildirilecektir. Normal kilosunun üzerinde olup lokalize yağ depozitleri olan vakalar giyinikken daha iyi bir görünüm elde ederler ancak kontur düzensizliği ve derinin yeniden şekillendirilmesinin daha az olması ihtimalini kabul etmeye hazır olmalıdırlar. Deri elastikiyetinin kaybolduğu, ileri yaştaki kişilerde maksimum iyi sonucun alınması için ikinci bir işlem ile fazla derinin cerrahi olarak uzaklaştırılması gerekebilir.
YAĞ ALDIRMA (LİPOSUCTİON) AMELİYATI KARNESİ:
Ameliyat süresi: Alınacak yağ miktarı ve bölge sayısına bağlı olarak 1- 5 saat arasında.
Anestezi şekli: Sedasyon destekli lokal ya da genel.
Nerede yapılmalı: Yapılacak işleme bağlı olarak ofis ya da hastanede.
Yatış süresi: Aynı gün taburcu ya da 1 gün.
Ameliyat sonrası ağrı : 2-3 gün işlemin yaygınlığına bağlı hafif- orta derecede ağrı.
Şişme-morarma: ilk 3 gün şişlikte artış, morarma hafiften ağır dereceye kişiden kişiye ve bölgeye göre farklı
Pansuman: yok korse: ilk 5 gün çıkarılmıyor. Daha sonra sadece banyo için çıkarılıp 3 hafta gece- gündüz kullanılıyor. Dikiş:1. haftanın sonunda alınıyor İşe dönüş: Yapılan işleme bağlı ertesi gün ya da 3-4 gün sonra İyileşme: ilk 10 günden sonra şişlikleriniz azalmaya başlayacak ve 1. ayın sonunda değişim farkedilecek. Morluklarınız 3 haftaya kadar tamamen kaybolacak, 2. haftadan itibaren spora başlayabilirsiniz. Son şekliniz için 6 ay kadar beklemelisiniz.