WakeBoard (Su Kayağı)

canavar

Yılmak yok. Yola devam...
Pro Üye
12 Temmuz 2006
2.779
184
TARİHÇE:

Şu San Diego enteresan bir yer. Tüm yeni nesil mucitler oradan çıkmakta. Tabi bu mucitlerin fizik veya biyoloji gibi sıkıcı araştırmalarla ile uzaktan yakından ilgisi yok.

Onlar ne hikmetse 1985 deTony Finn’in yaptığı gibi “Skurfer” denen enteresan bir board icat edebiliyor ve her plajda zıplayarak insanlara bu garip görünüşlü post modern şişko ve güdük sörfün suda gittiğini ispatlamaya kalkışabiliyorlar.

Sonra 80’lerin sonunda Herb’OBrien çıkmış ve madem birileri bu tahtanın üstünde takla atmak istiyor bari adam gibi bir tasarım yapayım da rahat etsinler demiş. Sonrası tahmin ettiğiniz gibi. İlk basınç kaynaklı yarı yüzerlikli wakeboard ile sudan kalkabilme özelliğini kazanan bu aktivitenin seri üretime geçmesi ve bugünkü dev endüstriye dönüşmesi için pek fazla zaman geçmesi gerekmemiş.

MALZEME:

Tamam. Bu sporu sevdiniz ve başlamaya karar verdiniz. Peki nasıl öğreneceksiniz?
Amacımız yalnızca kuru kuru bilgi vermek değil, bu sporları Türkiye’de en kolay yoldan nasıl yapabileceğini göstermek olduğuna göre iş başa düşüyor...

Temeller:
Her şeyden önce doğru ekipmanla başlıyoruz. Unutulmaması gereken şu; sizin için doğru olan ekipman her zaman en son çıkan en profesyonel ekipman olmayabilir. Her ne kadar bazı gözünü para hırsı bürümüş satıcılar “olmuşken en iyisi olsun abi, sana da bu yakışır“ tarzında bir yaklaşımı olsa da durun bir dakika. Kendinize bir şans tanıyın ve size yardımcı olan, hareket kabiliyetinizi artıran bir board seçin. Bir ya da iki finli geniş bir board olabilir mesela. Bu finler sayesinde başlangıçta board’a yön vermeniz çok daha kolay olur ve kısa zamanda büyük işler başarırsınız.
Başlangıçta daha kısa bir ip kullanın. İpin boyu 15 mt. civarı olabilir. Bu sayede büyük bir dalgada tekneye yakın olacağından işinizi kolaylaşır.

Can yeleğini de unutmayın. Kendisi bu sporda yalnızca temel ekipman değil aynı zamanda enerjinizi korumanız için de müthiş bir yardımcıdır. Yoksa bir de su yüzünde kalmaya uğraşırsınız ki konumuz bu değil

Ayrıca sürat teknesini kullanan amcaya su kayağı yapmadığınızı, dolayısıyla en fazla 35-40 km/saat hızın size yeteceğini söyleyin. Bir de kalkışta dirence ihtiyacınız var. Yavaş kalksın lütfen.

NEREDE YAPILIR?

TÜRKİYE'DE

1. Çeşme Fun Club
Güzide tatil beldelerimizden olan Çeşme’de bir Su Sporları Sahili var. Dalgasız ve düz denizi ile wakeboard için ideal bir mekan.
Tel: 0232 421 25 54

2. Çeşme Alaçatı ASPC
Rüzgar sörfçülerinin favori mekanı Alaçatı’da havamı atarım diyorsanız fiyat olarak da avantajlı bir wakeboard öğrenme ve geliştirme seçeneği sizleri bekliyor.
Tel: 0232 716 66 11
Link Silinmiştir.

3. Solar Beach Kilyos
İstanbul’dan bir yere kıpırdayamam diyorsanız hadi günübirlik Kilyos’a. Solar Beach’de Urban Bug’ın işlettiği sahilde Doğa Sporları’ndan Su Sporlarına ne ararsanız var. Her ne kadar Karadeniz’e güven olmasa da yakın bir wakeboard seçeneği.
Tel: 212 292 36 56

4. Fethiye Hillside Beach Club
Tatil köylerinden hoşlanmayabilirsiniz. Ama bu Fethiye Hillside’a aşık olmayacağınız anlamına gelmez. Klasik bir tatil köyü olmaktan sıkıldığı belli olan mekan Dünya Wakeboard Şampiyonası’nın bir ayağına ev sahipliği bile yaptı. Daha ne yapsın?

5. Sapanca Gölü
Su kayağı ve wakeboard için ideal merkezlerden biri. Federasyonun bir teknesi var ve gölde wakeboard en keyiflisi.

DÜNYADA

1. USA:
Amerika bu sporun anavatanı. Hemen hemen her göl ve körfezde yapılıyor. Ama Los Angeles’ta, sadece bu tarz sporların yapılması için Long Beach Marine Stadium adlı özel bir park bulunmakta. Yani wakeboard cenneti.

2. KANADA:
Wasaga Beach, bu yılın en büyük wakeboard organizasyonuna sahne oldu. Wakestock 2003. Tam 35 bin kişi katıldı. Görmeye değermiş...

3. HAWAII:
Bir lagün içinde wakeboard yapmak, ilginç bir deneyim olmalı. Denemek istiyorsan, Honolulu Keehi Lagoon seni bekliyor.

4. AVUSTRALYA:
Bu ülkedeki en büyük wakeboard organizasyonları, Sydney International Regatta Centre’de yapılmakta. Buradaki birincilikler dünya kupasına puan veriyor.

5. İSVİÇRE:
Dünya wakeboard şampiyonasının Avrupa’daki tek ayağı. Thun adlı şehir ve Aare Nehri, yılda bir kez wakeboardçuları ağırlıyor. Biri de siz olun.

FAYDALI BİLGİLER:

Board’umuzu nasıl seçelim?
Eğer board alacağım diyorsanız iki konuyu gözden kaçırmayın. Birincisi "Twin Tip" ya da "Double Ended" stili bir board seçin. Yeni modellerin büyük bölümü zaten bu tip olmakta. Neden mi? Wakeboard’un temel hareketi "fakie", yani sürat teknesinin gittiği yönün tersine gidebilmek. Tüm akrobasi bu hareketi öğrenmekle başlıyor. Bazı "cool" hareketleri hemen yapabilmeniz için "Twin Tip", hafif ve kolay zıplayan bir board seçin.

Başka bir önemli nokta da board’u güvenilir, bu işi profesyonel olarak yapan bir dükkandan almanız. Su sporları malzemesi satması yetmez, ilerde de satacak olması gerekir. Yoksa yalnızca bir bağlaması koptuğu halde, yenisini bulamayacağınız için gözyaşları içinde boardunuzu rafa kaldırırsınız. Bu işten anlayan ve size yardımcı olacak bir satış noktası seçin.

Genelde her modelin 2-3 ayrı boyu olur. Aşağıda kabaca uygun board için bir çizelge var ama siz yine de satın alacağınız yere bir danışın. Bilgi veremiyorlar mı? Oradan almayın.

Ufak tefek 125 - 135 cm.
Ortalama 135 - 140 cm.
Geniş tip 140 - 145cm+

Board'da duruş
2 çeşit duruş vardır. Sol ayak önde "regular" veya sağ ayak önde "goofy". Daha önce snowboard veya kaykay yapmış olanlar hangi ayağının öndeki denge ayağı olduğunu bilir. Yapmadınız mı? Panik yok. Ayağa kalkın, ayaklarınızı birleştirin ve birine sizi aniden itmesini söyleyin. (Not: Bunu karada yapın.) Sizi ittiğinde hangisiyle öne gitmişseniz denge ayağınız odur.

Kalkmayı öğrenmek
Hem kolay hem zor. Anahtar kelime sabır. Siz kalkmaya çalışmayın, bırakın tekne sizi kaldırsın. Canyeleğiyle, board'unuz önde oturur vaziyette bekleyin. Tekne sizi çekmeye başladığında hissedin ve sanki merdiven çıkarmış gibi hafif bir eforla denge ayağınızı öne verin. İşte kalktınız. Dik durun, rahat olun. Hemen ters ayak önde gitmeyi de öğrenin. Tekne bir an hız keser ve siz dalgasına yetişirsiniz, işte zıplama zamanı!

Küçük bir ekleme: Suda dalga olmamalı. Başka kural yok. Tekne bulduğunuz her yerde yapabilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…