Benim kızım 5,5 aylık. Böbreklerinde çift taraflı VUR var, grade 2 seviyede.
1,5 aylıkken çok şiddetli bir idrar yolu enfeksiyonu geçirdi, 5 gün hastanede yattık. Damardan yapılan antibiyotik tedavisi ile iyileşti. Hastaneden çıktıktan 20 gün kadar sonra enfeksiyon tekrarladı. Yine antibiyotik tedavisi başladık.
Voiding de Vur'un derecesi 2 çıktı. O zamandan beri koruyucu antibiyotik tedavisi alıyoruz.
İlk enfeksiyondan sonra koruyucu olarak Alfoxil kullanmıştık, ama yeterli gelmedi enfeksiyon tekrarladı. Suprax ile tedavi yapıldı, sonra Pyoleseptil kullandık ama çok mide bulantısı ve kusmaya sebep oldu, doktoruyla görüşüp ilacı değiştirdik.
Şu anda Zimax kullanıyoruz, her ay idrar kültürü yaptırıyoruz, çok şükür şimdilik bir şey yok. Bize sintigrafiyi 6 aylıkken yapalım dedi doktorumuz, voiding tekrarı için de 1 yaşını bekleyelim dedi.
VUR'un derecesi düşük olduğundan kendi kendine iyileşme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi, eğer derecesinde gerileme olmazsa o zaman ameliyat düşünülecekmiş.
Voiding, bu konuda tecrübeli bir doktor tarafından yapıldığında acı verici bir işlem değil.
Voiding de mesaneye (idrar kesesi) bir sonda takıp, içeriye ilaçlı serum verip mesaneyi iyice dolduruyorlar ve mesane dolu iken röntgen filmi çekiyorlar, sonra çocuğun işemesini sağlayıp işeme esnasında da ard arda filmlerini çekiyorlar, bu şekilde idrar böbreğe doğru geri kaçıyormu, geri kaçıyorsa böbrekte nereye kadar gidiyor bunları anlıyorlar.
1 yaşın altındaki çocuklar, bir defa idrar yolu enfeksiyonu geçirmiş olsalar bile, mutlaka ileri tetkiklerin yapılması gerekiyor. Bir kere oldu bitti denilmemesi gerekiyor.
VUR var ise, böbreğe kaçan enfeksiyonlu idrar böbreklere zarar veriyor ve Allah korusun böbrek kayıplarına yol açıyor.
Bu yüzden bu tür bir rahatsızlık geçiren bebeğiniz varsa bunları göz ardı etmeyin.
Bir çok erkek bebekte düşük seviyeli VUR larda sünnet öneriyorlar, bunun sebebini bilmiyorum, benim bebeğim kız olduğu için doktorumuza sormamıştım. Ama VUR ilk teşhis edildiğinde, erkek olsaydı hemen sünnet tavsiye ederdim demişti doktorumuz..