• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Vicdansızlığın böylesi

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.691
698

• http://www.hurriyet.com.tr/vicdansi...ign=vicdansizligin-boylesi_egitim_dishaberler
    567b03b318c7733d00c98a47.jpg
ABD'nin Idaho eyaletinde bulunan bir okulda yürekleri sızlatan bir olay yaşandı. Okulun yemekhanesinde çalışan Dalene Bowden isimli kadın, 12 yaşındaki bir kız öğrenciye parası çıkışmadığı için ücretsiz öğle yemeği verdi. Ancak olayı öğrenen okul yönetimi kadının işine son verdi. Üstelik Bowden'ın öğrencinin parasını ödemeyi teklif etmesine rağmen...

567b041418c7733d00c98a50
Dalene Bowden bir süredir, Idaho'daki Irving ortaokulunda çalışıyordu. Öğle yemeği servisi yaptığı bir gün, 1.7 doları olmayan ancak karnı aç 12 yaşındaki bir kız öğrenciye yemek verdi. Okul yönetimi ise kadının bu hareketini affetmedi. Bowden, konuyla ilgili düzenlenecek toplantıya kadar okuldan uzaklaştırıldı. Bir kaç gün sonra da kadının evine işten atıldığını belirten resmi bir yazı geldi.

Bowden olay patlak verdikten sonra okul yönetimine kızın parasını ödemeyi teklif ettiğini ancak bu teklifin reddedildiğini söyledi. Bowden ayrıca olayı yargıya taşıyacağını da açıkladı.

PARASI YOKSA 'ABUR CUBUR' YER

25. Bölgedeki okulların sözcüsü Shelley Allen konuya ilişkin yaptığı açıklama bir hayli sert oldu. Allen 'yemek parası ödeyemeyen öğrencilere atıştırmalık bir şeyler verilir. Ancak yemekhane görevlilerinin bu öğrencilere yemek verme hakkı yoktur' dedi.

567b03c318c7733d00c98a4d

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Olayın duyulmasının ardından Bowden'a destek vermek için imza kampanyası başlatıldı. Bowden'a yapılan haksızlığa tepki vermek için insanlar sosyal medya aracılığıyla imza kampanyasına katıldı. Şimdiye kadar kampanya için 35 bin imza toplandı.

Bunun önünü alamazlardı. Gittikçe çoğalırdı param çıkışmıyor diyen öğrenciler, sonra da konu ırkçılığa kadar gelirdi "ben Afrika kökenli bir Amerikalıyım, rengim yüzünden ırkçılığa maruz kaldım, bana yemek verilmedi" diyen çıkar; okuldan da milyonlarca dolar tazminat alabilirdi.

Kadını kovmak yerine ilk önce uyarmalıydılar, sonra da okula yazı asabilirlerdi. Paramızdan olmayalım derken, itibarlarından olmuş oldular, iki uçlu değnek işte. Kadının merhamet duygusunu kaybetmemesini dilerim.

Buna benzer bir oly Almanya`da olmustu, kadin tam hatirlamiyorum yis yerinde oraki yemekten yemisti, aynigün isinden olmustu.
Cok acimasiz bencede, en azinda uyari yapilabilir ama kurallar ne yazikki baska ülkelerde böyle konularda cok kati.
kavun kokusu kavun kokusu nun yazdigi gibi gerekce : burada bir kural var ve o kurala uyulacak, yoksa önünü alamayiz, derler hep.
Benim bir türk kizarkadasim, yillar önce olmustu bu olay, Douglas`da ( parfüm ve makyaj rünleri satan bir magaza ) Rada yaz dönemi camekani süsüyorlar, yoldan bir anne cocukla geciyor ve arkadasim o cocuga balon veriyor ve gün isinden oldu.
Gerekce : isine konsantre olmadigi, isini kural geregi yapmadigi ve Douglas`in malini hediye etme yetkisi olmadigi.

Arkadasim bir daha böyle güzel bir is bulamadi ne yazikki. Hemde cok iyi bir elemandi güler yüzlülügü yüzünden cok müsterisi vardi.
Veya is ssatinde internete girmekde hemen ckis nedenidir, istisnasiz. Is saatinde herkes full herke konsantrasyon icinde, kendi aralarinda konusmak bile hos görülmez.
Fakat avantajida 8 saatten fazlada calisilmaz, en düsügü 4 hafta tatil hakki var her iscinin. Genelde 5- 6 hafta senelik izinler.

Garipsemedim aslında. Vicdan değil sistemin devamlılığı sonuçta önemli olan, bunu yapmak için de net olmak gerek.

bu vicdansizlik degil, cikis yemesi kurallara göre gerekliydi yoksa arkasi kesilmezdi
cok üzülürsün para almazssin ama kendi cebinden cikarir koyarsin kasaya

kapitalizm çok yaşa:KK14:
Aslında yalnızca kapitalizmle ilgili değil mesele. Hukukta da bu böyledir. Hukuk felsefesi hocamız sürekli söyler vicdanlı değil kuralcı olun Türkiye insanlar vicdanlı olduğunu söylediği için bu halde diye. Hak veriyorum, kadının işten atılmak yerine uyarı alması daha doğru olurdu belki ilk etapta. Ama yaptığı sistem dışın çıkmak, hatalı.

Back