Vergi affı 2014 - SGK prim sildirme, MTV borç sildirme, trafik ceza sildirme.

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
Trafik cezasından ödenmeyen vergilere, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor. SGK prim sildirme, MTV borç sildirme, trafik ceza sildirme. Vergi afları 2014.

HÜKÜMET, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, tüm borçlularıyla barışıyor. Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve dün itibariyle Meclis’e gelen dev af paketinde, vergiler, SGK primleri ve idari para cezalarıyla, takipteki kamu alacaklarında gecikme faizlerinden ve cezalardan vazgeçiliyor. Tüm borçlar ÜFE ve TÜFE’ye göre yeniden yapılandırılıyor ve 18 aya kadar ödeme imkanı getiriliyor. Sigara cezaları dışında kalan ve 120 TL’nin altındaki idari para cezaları ise siliniyor. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşları tarafından Meclis’e sevk edilen düzenlemede, silinecek borçlar şöyle sıralandı:

VERGİLER DE KAPSAMDA

30 Nisan 2014’ten önceki dönemlere vergi borçları, gecikme faizi ve gecikme zamları yeniden yapılandırılıyor. Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan alacaklara kanun yasalaştıktan sonra TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. Kesilmiş olan vergi cezalarının ödenmemiş kısmının da TÜFE/ÜFE hesaplaması yapıldıktan sonra, yüzde 50’si ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden de vazgeçilecek. Mükelleflerin yeniden yapılandırma için açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekecek.

İKİ TAKSİT AKSATILABİLECEK

Düzenleme ile amme alacağı doğmuş bulunan gelir, kurumlar, gelir stopaj, kurumlar stopaj, KDV ve ÖTV ceza ve gecikme zamları kapsamda olurken, mükellefler bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde borçlarına ilişkin taksitlerden yararlanma haklarını kaybedecekler.

18 TAKSİT UYGULAMASI GELİYOR

Borçlarını yeniden yapılandıranlar 18 taksitte ödeme yapabilecekler. Bu kapsamda 6 taksit için yüzde 1,05, 9 taksit için yüzde 1,07, 12 taksit için yüzde 1,10, 18 taksit için yüzde 1,15 katsayısı uygulanarak ödeme yapacaklar. Taksitler 2’şer aylık taksitler halinde ödenecekler.

120 LİRANIN ALTINA AF

Yeniden yapılandırma ile trafik cezaları da dahil olmak üzere 120 liranın altındaki cezalara af geliyor. Sigara cezaları dışındaki trafik cezaları ya da kabahatler yasasına göre yazılmış ancak tebliğ edilmemiş olan 120 liranın altındaki cezalar gönderilmeyecek. Bu arada 12 liranın altındaki karayollarındaki geçiş ücretlerinden de tebligat yapılmayarak vazgeçiliyor. Yine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun kapsamında 2007 yılı öncesinden kalan alacaklardan 50 lirayı aşmayan asli alacak ile aslı ödenmiş feri alacaklardan da tutarı 100 lirayı aşmayanların tahsilinden vazgeçiliyor.Şirketlere de önemli bir destek geliyor. Kayıtlarında yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hakkında getirilen düzenleme ile yüzde 3 vergi beyannamesi verilmesi halinde çözüm getiriliyor.

SGK’DA TÜM BORÇLAR YENİDEN YAPILANACAK
2014 Nisan ayından önce tahakkuk eden sigorta pirimi, emeklilik, keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminde gecikme faizleri silinecek. Ana para TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. SGK idari para cezaları da yeniden yapılanacak. Borçta yeniden yapılanma için başvuru süresi, borcun türüne göre 3-4 ay olacak. Ödemeler 18 eşit takside kadar yapılabilecek. 2011’deki aftan yararlanan, yeni af için başvurabilecek. Borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayanlar, yeniden yapılandırma kapsamına girdikten sonra hizmet alabilecek. hürriyet

vergisini, cezasını günü gününe ödeyen uyumlu bilinçli vatandaşa ne diyek o zaman, mahmut diyek bari:KK37::KK37:

Çıkması halinde bundan yararlanacak olanların listesini görsek iyi olacak bence :KK14:

Son düzenleme:
Ey, vergisini düzenli ödeyen “iyi” yurttaşlar:
Siz buna “çifte enayilik” de diyebilirsiniz.
Devlete birikmiş borcunu ödemeyen eş-dost’un, muzaffer bir komutan edasıyla karşınıza geçip “Ben sana dememiş miydim?”lerine katlanmak değil tek cezanız.
İkinci bir cezanız daha var:
“Büyük müjde”, “Cumhuriyet tarihinin en... vs. vs.” diye takdim edilen “vergi affı” yasa teklifinde, “rüşvetçiler” de unutulmadı...
Tabii ki, on AKP milletvekilinin imzasını taşıyan metinde böyle bir ifade geçmiyor.
Lakin öyle bir 2. madde yazılmış ki kanun teklifine; “havuz”a para aktaran, siyasilere rüşvet dağıtan bütün şirketler dahil; “kasasından belgesiz para kullanan” şirketler, yüzde 3 vergiyle “durumu kurtarabilecek”.

Söz ettiğim 2. madde, tahmin edebileceğiniz gibi teknik kavram ve uzun cümlelerle yazılmış.
Meclis internet sayfasından erişebileceğiniz metni buraya aynen aktarmak yerine konuşma diliyle özetleyeyim:
“Sen, Kurumlar Vergisi yükümlüsü... Şirket faaliyetinden elde ettiğin bir para var. Bu para bilançonda görünüyor. Fakat fiziken ortada yok. Kasadan parayı çekmiş ve şirketinin faaliyet alanıyla hiç ilgisi olmayan bir yerde kullanmışsın. Ve tabii ki belgen de yok. Gel gelelim yasalarımıza göre, böyle bir işlem vergisiz ve cezasız kalmaz. İyisi mi sen gel şimdi, keyfi olarak ya da mecburen belgesiz çektiğin bu parayı bize bildir. Bildirirsen, sadece yüzde 3 vergi alacağım. Hem sen kaydını düzelt, kurtul; hem de az da biz de vergi almış olalım.”

Bu maddenin yorumu için vergi uzmanı ve mali müşavirlerle görüştüm.
Derler ki:
“Patronlar bazen yöneticilerini çağırıp ‘bana 100 milyar lazım’ der. Ne yapacağını bilmeyiz. Ama yine şirketin gelirlerinden bulup buluştururuz. Fakat eninde sonunda bunun vergisini ödemek zorundadır. Şirketten ‘borç’ adı altında para çeken bir ortak, diğer ortaklara karşı sorumludur. Patronun o andaki ihtiyacı görülür. Ama iş bunu bilançoya yansıtmaya geldiğinde şöyle bir hesap yapılır. ‘Bunu belgesiz çekmeyip bankaya yatırsaydık yüze 9.5 faiz alırdık.’ Bunun üzerinden hesaplayıp faizi uyguladıktan sonra yüzde 20 Kurumlar Vergisi ödenir.”
Bu, işin vergi mevzuatı açısından olan kısmı. Diğer yandan yeni Türk Ticaret Kanunu da şirketten borç çekmenin de geri ödemenin de çok sıkı koşullara bağlandığını hatırlatıyorlar.
İşte kanun teklifinin 2. maddesi, şirketinden faaliyet dışı belgesiz para çeken bütün ortaklara, bu gibi zorluklarla karşılaşmadan önemli bir “imkân” sunmuş olacak.

17 Aralık operasyonunun ardından gündeme gelen rüşvet hikâyelerini burada tekrar tekrar anmaya gerek yok. Ama belli ki, yasa teklifinin bu maddesi “havuz”a para bulmak için “çırpınan” değişik formüller aramaya yönelen işadamları için önemli bir “nefes” aldıracak...
Yanı sıra Rıza Sarraf tabii.
“Hayırsever” işadamının şirketleri halen faal. Sarraf’ın da bu yasa teklifiyle “bir taşla iki kuş vurma ihtimali” yüksek. Zira düzenleme, vergi borçlarının 18 taksitte ödenmesi konusunda şirket ayrımı yapmıyor. Dolayısıyla Sarraf, -eğer istersehem Royal Holding ve bağlı şirketlerinin birikmiş vergi borçlarını 18 taksitte ödeyebilecek. Hem de Excell dosyasına listelediği rüşvetlerin kaydını, yüzde 3 ödeyerek düzeltebilecek.
Bu arada bir ayrıntı daha: Kanun teklifinde imzası bulunan AKP’li milletvekillerinden Bursa Milletvekilleri Önder Matlı ile Hüseyin Şahin’in işadamı kimlikleri dikkat çekiyor. Matlı’nın yem; Şahin’in ise mobilya alanında şirketlerinin bulunduğu bilgisi Meclis albümündeki özgeçmişlerinde yer alıyor.
Meclis’e sunulan bu teklifin önünde daha komisyon ve Genel Kurul aşamaları var.
“Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı vergi affı” epeyce “değişiklik önergesi” de kaldırır.
cumhuriyet
Çiğdem Tokel

Son düzenleme:
Bir taşla 2 kuş:KK14::KK14::KK14:
Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi borçlu olanlara şirin gözükürken,yasadışı para kazananların kazancınıda yasal hale getiriyorlarmış:KK51:
Nede olsa o koltuk gittiğinde kendilerini ve para kaynaklarını garantiye almaları gerekiyor değil mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi borçlu olanlara şirin gözükürken,yasadışı para kazananların kazancınıda yasal hale getiriyorlarmış:KK51:
Nede olsa o koltuk gittiğinde kendilerini ve para kaynaklarını garantiye almaları gerekiyor değil mi?

Haram olsun :KK19:

Yani vergileri odemeyin nasilsa af gelir mi diyelim? Su ogrenci kredilerini faiziyla birlikte almasini odemmeyene haciz getirmesini cok iyu biliyorsunuz ama. Yine kodomanlar kayrilsin secimlerde sirin gozukulsun utanmazlar.
Daha gectigimiz yillarda futbol takimlarinin vergi borclarini afettiler. Oyle az buz da degil 100 milyon lira civari bi para. Ama milletten kurusu kurusuna toplarlar.

Eşim bu haberi okumasın, günü gününe ödüyoruz herşeyimizi, aman herşeyimiz düzenli olsun, vergi kutsaldır diye diye adama ödettim hep, maliyeyle işbirliği mi yapıyorsun, tatlı tatlı ödetiyorsun derdi, şimdi haberi bir görürse kendime haritada yer beğenmem gerekebilir, müdürünüze yeriniz var mı:KK14:

Eşim bu haberi okumasın, günü gününe ödüyoruz herşeyimizi, aman herşeyimiz düzenli olsun, vergi kutsaldır diye diye adama ödettim hep, maliyeyle işbirliği mi yapıyorsun, tatlı tatlı ödetiyorsun derdi, şimdi haberi bir görürse kendime haritada yer beğenmem gerekebilir, müdürünüze yeriniz var mı:KK14:

Bence vergisini düzenli ödeyenler içinde bir güzellik yapılmalı mesela atıyorum 5 sene düzenli ödeyenden 1 sene vergi alınmasın tarzında birşey.
Çok adaletsiz bir durum gerçekten de :KK20:
Eşiniz duymuştur bence bu haberi gel müdürüm başımın üstünde :)

BAĞKUR yapılandırması da var mı?
Ne zaman yürürlüğe girecek?
Babamın 30 sene öncesinden 2 senelik bağkur borcu var. :KK14: Öderse emekli olacak inşallah.

:KK1::KK1::KK1:

Öğrenim kredilerini hepten silsin de göreyim şirinliğini.:KK53::KK9:

BAĞKUR yapılandırması da var mı?
Ne zaman yürürlüğe girecek?
Babamın 30 sene öncesinden 2 senelik bağkur borcu var. :KK14: Öderse emekli olacak inşallah.

:KK1::KK1::KK1:

Filozof,
hafızam yanıltmıyorsa bağkur prim borçları için af çıkmıştı birkaç yıl önce, bir araştırsanıza, 2000 bilmem kaç yılından önceki bağkur prim borçları affa uğramıştı, prim borçları, gecikme cezaları için bir af getirilmişti diye hatırlıyorum ama siz yine de bir sorup soruşturun.

Sagosun esimi duzenli park etme cezalari olur ve hemen gunu gunune oder
mtv yi hic atlamaz
simdi bu durumda bizlere haksizlik olmuyormu
bu cezalarin ciddiyeti nerede

Filozof,
hafızam yanıltmıyorsa bağkur prim borçları için af çıkmıştı birkaç yıl önce, bir araştırsanıza, 2000 bilmem kaç yılından önceki bağkur prim borçları affa uğramıştı, prim borçları, gecikme cezaları için bir af getirilmişti diye hatırlıyorum ama siz yine de bir sorup soruşturun.
Ablam sağ ol.
2011 yılındaki senin dediğin. Biz onu kaçırdık. :KK43:
Şimdi yeniden torba yasa çıkacak. İçinde BAĞKUR borçları için yapılandırma da olacak diyorlar. Mecliste görüşülüyor falan. Ben onu takip ediyorum.
Duyan bilen varsa bana yazarsa dua ederim.
Şimdiden teşekkürler...

Öğrenim kredilerini hepten silsin de göreyim şirinliğini.:KK53::KK9:

Öğrenim kredilerini silmek gibi bir işe girişmelerini istemem açıkçası. Almış olduğumuz tutarları ve sonrasında ödeyeceğimiz faizleri bilerek imzalıyoruz taahhütnameyi.

Benim bakış açım : ben nasıl ki vakti zamanında okuyabilmek için o öğrenim kredisini aldı ve yararlandı isem , benden sonra okumak için o krediye ihtiyaç duyanların da alabilmeleri için kredimi ödemeliyim. Ben çok şükür zamanında ödedim , darısı diğer arkadaşların başına. :KK34:

Son düzenleme:
Sagosun esimi duzenli park etme cezalari olur ve hemen gunu gunune oder
mtv yi hic atlamaz
simdi bu durumda bizlere haksizlik olmuyormu
bu cezalarin ciddiyeti nerede

aynen, hem de ne haksızlık, örnek vatandaş olmanın cezası da bu işte herhalde

X