• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Velim Olur Musun?

nrsnkma39

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
4 Mayıs 2007
3.556
10
158
Ankara
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü
Anafartalar caddesi No: 70 Ulus / Ankara
Tel: 0 (312) 310 24 60 / dahili:1234
Web: www.shcek.gov.tr

Genel Sorular : velimolurmusun@shcek.gov.tr

Velim Olur Musun? Kampanyası'na hoşgeldiniz!

Kampanyamızda para yardımı yapılmamaktadır. Destek vermek istediğiniz çocuğun ihtiyaç listesine göre malzemeleri (kırtasiye, kıyafet vs) tedarik edip, bir paket hazırlamanız gerekmektedir. Seçtiğiniz çocuğa yollayacağınız destek paketi 5-8 gün içerisinde adresinizden Express Kargo tarafından alınıp, çocuğun bulunduğu ildeki merkezimize ücretsiz olarak teslim edilecektir.

Aşağıdaki arama motorunu kullanarak, çocuğunuzu seçmeye başlayabilirsiniz!

(Velim Olur Musun? Kampanyası sadece yurtiçinde destek verebilmektedir. Yurtdışından, lojistik sağlanamadığı için destek alınamamaktadır.)

HANEFİ'NİN OKUMA SEVDASI

Hanefi henüz onüç yaşında, Gaziantep sokakta çalışan çocuklardan sadece biri.

Ailesi Gaziantep'e yirmi sene evvel gelmiş. İlk başka herşey yolunda gitmiş. Babası bir fabrikada bir iş bulmuş ve yıllarca çalışarak hem kimseye muhtaç olmadan geçimlerini sağlamışlar. Aradan geçen yıllarda ailenin dört çocukları olmuş. Hanefi; işte bu dört çocuktan biri.

Hanifi'nin babasının çalıştığı fabrika ülkede yaşanan ekonomik krizden etkilenmiş ve fabrikada çalışan işçilerin çıkarılması gerekmiş. İşten çıkarılanlar arasında Hanifi'nin babası da varmış.

Geçinmek aile için çok zor olmaya başlamış. Dışarıdan borçlanarak geçinmeye çalışmışlar ancak bu durum da işleri daha kötüye sürüklemiş. Her şey ters gitmeye başlamış. Kötü giden durumun verdiği stres ve öfkeyi taşıyan baba istemeden de olsa çocukları ve eşine yöneltmiş stresini ve öfkesini.

Sürekli ne yapabileceğinin düşünen baba sonunda hamallık yapmaya karar vermiş. Çalıştıktan kısa zaman sonra hastalanmış zaten ailesini karnını zor doyuran ve üstelik sağlık güvencesi de olmayan baba durumunu görmemezlikten gelmiş. Ne var ki hastalığı ilerlediği için eskisi gibide çalışamamaya başlamış.

Hanefi babasının yükünü paylaşmaya karar vermiş, okulu bırakacağını ve çalışmaya başlayacağını söylemiş. Babasının oğlunun bu davranışından dolayı duygulanmış ama henüz dokuz yaşındaki bir çocuğun okuması gerektiği için Babası Hanefi'ye kızmış.

Hanefi'nin çalışma konusundaki kararlılığı yüzünden babası okulu bırakmamak kaydıyla çalışmasına için vermiş. İşte bu şekilde işe başlamış

Hanefi aileme katkıda bulunup en azından okul masraflarını karşılamak için sokaklarda mendil satıyor. Aradan 2 yıl geçiyor Hanefi'nin babası hastalığına yenik düşüyor. Bu koşullar altında Hanefi'nin daha çok çalışması gerekiyor. Yarım gün yetmediği için tam gün çalışmak gerekiyor ama Hanefi okulu bırakmıyor. Okulu ve işi bir arada götürmeye çalışıyor

Hanefi ilerleyen zaman içersinde mendille beraber sakızda satmaya başlıyor daha sonra da tartı alıp insanların kilolarını tartmaya da başlıyor; ama kazandığı para yetmiyor. Yedi yaşındaki kardeşini de yanına alarak iki kardeş sokaklarda çalışmaya başlıyor. Akşam eve geldiklerinde bırakın ev ödevlerini yapmayı, yemek yemeyi bile unutup uyuya kalıyorlardı yorgunluktan.

Hanefi başarılı bir öğrenci okulunu da o kadar çok seviyordu ki, hani bir mucize olsa ve sadece okuluna, derslerine yönelse ne kadar çok sevinirdi.

Hanefi'nin en büyük isteği doktor olmak, “kimsenin babasının ölmesine izin vermeyeceğim ve çocuklar sokaklarda çalışmak zorunda kalmayacaklar” diyor.

Hanefi ve onun gibi binlerce çocuğun okul hayallerini gerçekleştirmek için, bu kampanyaya destek verin. Çünkü onlar da bizim çocuklarımız.

Kampanyanın başlangıçtaki amacı; Batman , Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde sokakta çalıştırılan veya okul masraflarını karşılamak için çalışmak zorunda olan çocukların gönüllü velilerin sağlayacağı destekle okula yönlendirilmesi, okula devamlarının sağlanması ve okuldaki başarılarının artırılmasıydı. 1 ay gibi kısa bir sürede oluşan yoğun kamuoyu ilgisi kampanyanın gereksinim duyulan diğer illere ve sektörlere de de yaygınlaştırılması gereğini beraberinde getirdi. Bu çerçevede ILO tarafından yürütülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin zamana bağlı olarak sona erdirilmesine destek projesi kapsamındaki Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Çorum, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Şanlıurfa, Gaziantep’in de katılımıyla kampanyanın 12 ile yaygınlaştırılması kararlaştırıldı ve 2005-2006 öğrenim yılı sonu itibarıyla 3079 çocuk velisini buldu..

2006-2007 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen “13 ilde sokakta çalışan çocukların eğitime yönlendirilmesi” ve Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Genel Müdürlüğü ile ILO tarafından ortaklaşa yürütülen “Adana Karataş’ta mevsimlik gezici ve geçici tarım işlerindeki çocuk işçiliğinin eğitim yoluyla sona erdirilmesi” projeleri çerçevesinde tespit edilen yaklaşık 2500 çocuğun belirli aralıklarla siteye eklenerek, velilerini bulmaları hedeflenmektedir. Kampanya, çocukların okul devamlılık ve başarılarının artırılmasının yanısıra çalışma yaşamından tamamen çekilmelerine de katkıda bulunacaktır.

Emine, D. Altı çocuklu ailenin bir ferdi. onbeş yaşında 8. sınıf öğrencisidir. Ailesinde onüç yaşındaki erkek kardeşinden başka çalışan bulunmamaktadır. Babası iş bulduğunda çalışan ama yılın büyük çoğunluğunu işsiz geçiren bir kişidir. Emine yıllardır yaz aylarında ailesi ile birlikte mevsimlik işçi olarak diğer illere gitmekte. Çalışmasına ve evdeki ekonomik yoksunluğa rağmen derslerinde çok başarılı, öğretmenlerinin çok sevdiği birisidir. Diğer okullarla yapılan yarışmalarda güzel dereceler elde eden bir öğrencidir. Ailesinin durumunu anlatıp okumak istediğinden ve bu konuda kendisine ve ailesine destek olunmasını istediğinden gözlerinde bir ışıltı ve iki dudağının arasında “ben okumak istiyorum” sözleri var. Yaşam ona yoksulluk ve hüzün getirmiştir ama kaderini okuyarak değiştirmek istiyor.

İsmi Beşir S. daha on yaşında… küçücük bedeni, sarıya çalan saçları, ürkek bakışları, bir şeyler satma telaşında Beşiri gördüğümüzde ilk göze çarpan bunlar.

Beşir çalışmak zorunda olduğunu söylüyor. Bir çocuğun “çalışmak” sözcüğünü bu kadar iyi özümsemesi, hissederek dile getirmesi ne tuhaf…akranları oyun parklarında, daha annelerinin dizlerinin dibinde hayatlarının en güvenli iken Beşir sokaklarda çalışmakta.

Babası çalışamayacak kadar hasta, annenin ise sağlık problemleri var. Altı kardeşler, evin en büyük çocuğu Beşir.

Okuldan sonra haftanın yedi gününü çalışarak geçiriyor. “Çalışmaya mecburum” diyor....çok küçük olmasına karşın hayatın zorluklarıyla mücadele ediyor.

Beşir ismi güler yüzlü insan anlamına geliyor ve onun yüzünün gülmesi için eğitim ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor, bir elin ona uzanması yardım etmesi gerekiyor.

04.01.2008 01:33:03

Şu ana kadar 3627 çocuk sitemizden velisini bulmuştur. 0 çocuk ise hala sizi bekliyor. Bugün velisini bulan çocuk sayısı 0

Canım ordan birini seçmedim çünkü burda ihtiyaclı o kadar çok kişi ve çocuk varki
En son yılbaşında cebimdeki son kuruşa kadar bir çocuğun kitap ihtiyacını karşıladım.
Önce yanımdakileri sevindireceğim ben mazur gör yerimseniben

ben kendi kazandığım paramla inşallah birgün o günleri görücem ilk işim yardım yapmak olucak kendi alın terimle

14.01.2008 20:54:13

Şu ana kadar 3627 çocuk sitemizden velisini bulmuştur. 950 çocuk ise hala sizi bekliyor. Bugün velisini bulan çocuk sayısı 0

ben kendi kazandığım paramla inşallah birgün o günleri görücem ilk işim yardım yapmak olucak kendi alın terimle

Dileklerinin gerçekleşmesini canı gönülden istiyorum.Yüreğinden sevgi eksik olmasın,başarılar senin olsun.İyi gecelerrrrrrrrrrrrrrrrrra.s.:nazar::nazar::nazar:

Ziyaretçi Sayısı : 242968
20.01.2008 00:08:03

Şu ana kadar 3628 çocuk sitemizden velisini bulmuştur. 949 çocuk ise hala sizi bekliyor. Bugün velisini bulan çocuk sayısı 0

01.02.2008 21:37:42

Şu ana kadar 3632 çocuk sitemizden velisini bulmuştur. 945 çocuk ise hala sizi bekliyor. Bugün velisini bulan çocuk sayısı 0

Osman G. altı çocuklu ailenin çocuğu. On iki yaşında ve 6. sınıf öğrencisi.

Onunla tanışmamız Şanlıurfa otogarında gerçekleştirdiğimiz alan çalışması sırasında oldu. İlk bakışta çok sessiz, güler yüzlü bir çocuk olarak görünen Osman'ı insanlar tanımaya başladığında gülen yüzünün ardında incinmiş, hayata nefret ile bakan bir çocuk görüyor.

Osman'ın babası bir bakkalda çalışmakta, annesi ise ev hanımı. Her sabah saat 05.00 de kalkıyor ve simit satmaya gidiyor.

Babası çalışmasına rağmen abisi ve kendisi ailesi tarafından çalışmaya itilmiş ve dört yıldan beri ayakkabı boyacılığı yapıyor. Çalışmayı zaman geçtikçe alışkanlık haline getiren bu çocuk okul sonraları ve hafta sonları boyacılık yapmaya devam etmektedir.

Kendisine gösterilecek küçük yardımlarla önemsendiğini düşünecek ve hayatında belki de ilk defa kendisini çocuk gibi hissedecektir.

Ziyaretçi Sayısı : 245898
19.02.2008 02:00:27

Şu ana kadar 3633 çocuk sitemizden velisini bulmuştur. 944 çocuk ise hala sizi bekliyor. Bugün velisini bulan çocuk sayısı 0

kimse yok mu??????????????

nurşen abla bende birşeyler yapmak istiyorum ama nerden başlamam gerektiğini bilmiyorum, yardımcı olurmusun

003wq3kd0mn8nl8.jpg

Ziyaretçi Sayısı : 31705
17.01.2009 13:52:37

1371 çocuk gönüllü velisini bekliyor. Bugün velisini bulan çocuk sayısı 0

GAP kapsamındaki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt İllerinde sokakta çalıştırılan veya okul masraflarını karşılamak için çalışmak zorunda olan çocukların gönüllü velilerin sağlayacağı destekle okula yönlendirilmesi, okula devamlarının sağlanması ve okuldaki başarılarının artırılmasıdır.

Toplumsal duyarlılık ve kamuoyu oluşturulması,
Toplumun katılımının ve desteğinin sağlanması
GAP İllerinde (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt) sokakta çalışmak zorunda olan çocukların eğitim giderlerinin karşılanarak, eğitime kazandırılması ve/veya eğitime devamının sağlanması.
“Velim olur musun?” kampanyası ile sokakta çalışan çocuklara ve ailelerine verilecek hizmetlerin proje desteği olmaksızın da sürdürülebilirliği sağlanmış olacak ve bundan sonraki çalışmalar için iyi bir örnek teşkil edecektir.

Back