• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Vegan ya da Vejetaryen Beslenen Arkadaşlar? Yardımcı olur musunuz?

Smellycatt90s

Üye
Kayıtlı Üye
17 Şubat 2021
2
0
6
45
Arkadaşlar ben hayvanlara yapılan zulümleri öğrendiğimden beri vejetaryen çoğunlukla ise vegan besleniyorum. Sadece bazen peynir ve yoğurt. Onun dışında hayatımda hayvansal ürüne yer yok. Ama son 2 haftadır içimde karşı konulamaz bir et yeme isteği var. Kan testlerimi ise hiç düzenli yaptırmazdım (b12 vitaminimi sürekli alıyorum) ama bu durum çığrından çıkınca bu hafta yaptırdım. test sonucunda d vitaminim ve demirim oldukça düşük çıktı. acaba bu yüzden mi bu denli et yemek istiyorum? bunu deneyimleyenler var mı?

bunun yanı sıra artık istesemde et yiyemem, daha bugün bile öyle kötü videolar izledim ki. tavuklar, kuzular, danalar çok büyük acılar içerisinde ölüyor. mezbahalarda cehennemi yaşıyorlar. o yüzden canım istese bile yiyemem. (ki eskiden çok severdim eti seve seve bıraktım, neticede yıllardır alıştığım bir besindi)

siz neler yapıyorsunuz, nasıl geçiriyorsunuz beslenme düzeninizi?
 
Son düzenleme:
Merhaba, instagram kullanıyorsanız vegan diyetisyenlerin ya da vegan beslenen kişilerin paylaşımları oluyor örnek yemek listeleriyle ilgili. Ben uzman olmadığım için demiri surdan aminoasitleri şundan alman gerekiyor demenin dogru olduğunu düşünmüyorum. Ancak youtubedan videolara bakabilirsiniz, sosyal medyadan sayfaları araştırabilirsiniz. Demir baklagillerde, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmezde de bulunuyor mesela boyle seyleri araştırıp buna ağırlık verebilirsiniz.

Ben 3 aydir veganım. Vegan olduğunuz ilk zamanlarda hamurisine sagliksiz gıdalara ağırlık verme yaşayabiliyor. Ama sonra sağlığınıza ilgili de bilinç kazanıyorsunuz. Bir canlıyı tüketmek istemediğiniz için vegansınız. Bu bilinç ister istemez kendi sağlığınızı da düşünmenize, araştırmaniza sebep oluyor. En azindan bende öyle olmuştu.

Yıllardır vegan olan arkadaşlarım var. Ve kan değerleri gercekten iyi cıkıyor. Eger dogru beslenirseniz bu konuda problem yaşamazsınız. Et yemek istemeniz bir alışkanlıktan da ileri geliyor olabilir. Sonucta yillarca boyle beslendiniz. Aynı besinlerin vegan olanlarını tuketebilirsiniz. Ben canım lahmacun, içli köfte istediginde vegan olanlarını yani soya kıyması ile yapılanların tüketiyorum. Vegan olmayan arkadaslarim bile seviyorlar bu besinleri. Yine aynı şekilde vegan hamburger, vegan kofte de bulunabiliyor bircok yerde. Vegan sucuk tofudan vegan döner bile var. Boyle besinleri de tuketebilirsiniz.
 
Daha önce veganlıkla ilgili çok araştırma yapmış birisi olarak veganların daha yüksek demire sahip olduğunu okumuştum. Yeşil Yapraklı sebzeleri mi az tüketiyorsunuz acaba ? Bir gününüz nasıl geçiyor genelde beslenme olarak ? Çok iyi denge kurulması gereken bir beslenme türü. Yeterince bilgilendikten sonra mı başladınız ?
 
Et yemek istiyorsaniz yiyin hayvanlara yapilan zulüm ve iskence ile bunun ne alakası var? Yedigimiz etler sonucta helal kesim ve guvenilir. Ben de vejeteryanım fakat et sevmedigimden yiyemiyorum keske sevsem de yiyebilsem :(
Bir de merakimdan soruyorum instagramda hayvan besleme yapan stk ve sahislari takip ediyorum ve zaman zaman maddi destekte bulunuyorum fakat anlamadigim bir konu var. Kurban bayrami geldiginde vahset konulu storyler atiyorlar fakat besledikleri hayvanlara aldiklari mamalar kuzu etli kumes hayvanli vs. ? Kopek yiyince vahset olmuyor da kurbanda insanlar yiyince mi vahset oluyor hic anlayamayacagim tavirlardan biridir.
 
Arkadaşlar ben hayvanlara yapılan zulümleri öğrendiğimden beri vejetaryen çoğunlukla ise vegan besleniyorum. Sadece bazen peynir ve yoğurt. Onun dışında hayatımda hayvansal ürüne yer yok. Ama son 2 haftadır içimde karşı konulamaz bir et yeme isteği var. Kan testlerimi ise hiç düzenli yaptırmazdım (b12 vitaminimi sürekli alıyorum) ama bu durum çığrından çıkınca bu hafta yaptırdım. test sonucunda d vitaminim ve demirim oldukça düşük çıktı. acaba bu yüzden mi bu denli et yemek istiyorum? bunu deneyimleyenler var mı?

bunun yanı sıra artık istesemde et yiyemem, daha bugün bile öyle kötü videolar izledim ki. tavuklar, kuzular, danalar çok büyük acılar içerisinde ölüyor. mezbahalarda cehennemi yaşıyorlar. o yüzden canım istese bile yiyemem. (ki eskiden çok severdim eti seve seve bıraktım, neticede yıllardır alıştığım bir besindi)

bunun yanı sıra demir ve bazı aminoasitlerden yana sıkıntı yaşamak istemiyorum, hayvansal gıda olmadan beslenmek beni çok yormaya başladı. hızlı ve ulaşılabilir olduğu için sürekli makarna,pilav ve hamur işi tüketiyorum bu yüzden 5 yıl içerisinde 25 kilo aldım. çok üzgünüm iki ucu boklu değnek ve keşke böyle adi bir seçim yapmak zorunda olduğum bir dünyaya gelmeseydim diyorum.
cehalet mutlulukmuş.

siz neler yapıyorsunuz, nasıl geçiriyorsunuz beslenme düzeninizi?

Vegan degilim ama haftanin ortalama 3 günü vegan beslenirim. Ablam vegan, ona da yemek yaparim sık sık.
Pratik olmasi sebebiyle pilav makarna hamur isi yeme ve kilo alma konusu aslinda vegan olan olmayan herkeste bir sorun.
Vegan yemek hazirlamak biraz zahmetlidir ve planli olmayi gerektirir. Hazır gida tüketimine yönelirseniz cok ciddi bütce gerektirir.
Benim yaptıklarım;

🌱Yulaf, pirinc, hindistan cevizi sütünü evde yaparim, hazirlari cok pahali. Pirinc sutunden nohut mayasiyla yogurt yaparim. Sütlü tatlı hazırlarım.

🌱mercimek köftesi, yesil mercimek piyazi yaparim. Vakit yoksa cig köfteyi hazır alıp yiyebilirsiniz veya haslanmış mercimekle tekrar yogurup proteinden zenginlestirebilirsiniz.

🌱Vegan brownie yaparim haftada 1, bir hafta yetiyor zaten. Ayrica protein barlarin vegan olanlari ❤ ben

🌱sebze yemekleri, bakliyatlar zaten vegan. Tereyagi eklemeden pisiririm

🌱zeytinyagli sarma, kısır, yumurtasiz mucver, patatesli borek, soya kıymalı mantı(piyasada vegan ibareliler satılıyor) yapıyorum ablam icin. Bunlar olunca baska seyler dikkatini cekmiyor, istahini rahatca köreltiyor :)
 
7 yıldır vejetaryen son 2 aydır da vegan besleniyorum gayet sağlıklıyım insanların düşündüğünün aksine aç kalmıyorum sadece otla da beslenmiyorum.İnsanlar okumadan araştırmadan yorum yapıyor malesef oysa ki türkiyede ve dünyada vegan beslenen birçok doktor var.
 
(Türkçem biraz bozuk, lütfen kusura bakmayın.)

Ben de eşim de 8 yıldır veganız. İlk iki, üç yıl hayvan yemeyi özlediğiniz zamanlar olabilir, ama zamanla bu anlar azalacaktır. Ben de eti çok severdim, ama artık kokusu bile iğrenç geliyor. Özlediğiniz zaman hemen nohut, mercimek, veya tofu gibi proteinli bir şeyler yemenizi tavsiye ederim. Ben ilk yıllarda böyle yapardım, birkaç dakika içinde et yeme isteğim yok olurdu.

Vitamin D için hayvan yemeye gerek yok. En iyisi, günde 15 dakika kadar gündüz dışarıda yürümektir. Yüzünüz ve kollarınız açıksa vücudunuz yeteri kadar vitamin D yapar. Eğer dışarı çıkmanız mümkün değilse vegan vitamin D hapı alabilirsiniz. Ben dışarı çıkamadığım zamanlar haftada üç kez (Pazartesi, Çarşamba, ve Cuma) 5000 I.U. vitamin D3 alıyorum. Zaten insanların yediği hayvanlara da vitamin D veriyorlar; zavallı hayvanlar kısacık ömürleri boyunca güneş görmediklerinden, vücutları vitamin D yapabilecek durumda değil.

Bunun dışında almanız gereken tek vitamin B12. İyot da çok önemli, iyotlu tuz kullanmalısınız. Deniz yosunu da yiyebilirsiniz, ama bazılarında iyot çok fazla, dikkat ederek yiyin.

Demir için de, başkalarının da söylediği gibi, herhalde yeteri kadar sebze yemiyorsunuz. Brokoli, kara lahana, marul, mantar, fasulye, ve mercimek gibi yiyeceklerde demir boldur. Bu yiyeceklerle birlikte portakal gibi vitamin C içeren bir şey yerseniz vücudunuz demiri daha iyi emer.

Kolay yoruluyorsanız bu, yeteri kadar yemediğinizi gösterir. Sanırım az ama bol yağlı yiyecekler yiyorsunuz. Yağsız hazırlarsanız patates, pilav, makarna, ekmek gibi yiyecekler şişmanlatmaz. Ben bir yıla yakın zamandır yağ kullanmıyorum, 10 kilo kadar verdim, zayıf biri oldum. Eşim de 30 kilo verdi. (Sadece yağ değil, diğer yağlı vegan yiyecekleri de azaltmanız gerek. Mesela kuru yemiş, vegan çikolata, avokado, hindistancevizi gibi yiyecekler, ve işlenmiş gıdalarda yağ çok fazla.) Yağsız yemek yapmak ilk başta zor görünüyor, ama aslında çok kolay. Mesela soğanı yağ yerine biraz su ile pişirebilirsiniz. (İngilizce biliyorsanız YouTube'da bunu açıklayan videolar bulabilirsiniz. "Nini Girl" adlı bir kadın çok güzel tarifler veriyor, tavsiye ederim. Ayrıca, vegan beslenme hakkında bilgi veren, "The Exam Room" adlı bir yayın ("podcast") var, ben çok faydalandım.)

Tabi kendiniz bilirsiniz, ama peynir ve yoğurdu bırakmanızı tavsiye ederim. Hayvansal yiyeceklerin hepsi çok yağlı. Ayrıca, tat alıcılarınızı bozar. Hayvansal yiyecekleri bıraktıktan (yani tamamiyle bıraktıktan) 10 gün kadar sonra her şeyin tadının birden çok daha güzel olduğunu bulacaksınız. Tat tomurcukları 10-14 gün içinde tamamiyle yenilendiği için bu.

Belki işinize yarar diye, her gün yediğim şeyleri yazıyorum:

Kahvaltı:
Yulaf. (Yarım bardak yulaf ezmesine 12 kuru üzüm ve bir bardak su ekleyip 1 dakika mikrodalgada ısıtıyorum, karıştırıp bir dakika daha ısıtıyorum. Biraz da pekmez ekliyorum. İlk başta hoşunuza gitmeyebilir, ama bir iki hafta içinde çok sevmeye başlayacağınızdan eminim.)
Tam buğdaylı tost, üzerine de biraz çilek veya vişne reçeli.
Bir küçük tabak pişmiş armut. (Haftada bir hazırlayıp her gün biraz yiyorum. Armutları parçalara kesip tencereye koyuyorum. İki kaşık su ekleyip, kapağını kapatıp, kaynayıncaya kadar orta ateşte pişiriyorum. Kaynadıktan sonra ateşi azaltıp 19 dakika pişiriyorum. Kapağı kapalı soğutuyorum. Şeker eklemediğim halde hoş, komposto gibi bir şey oluyor.)
Hafta sonları yulaf kepeği, tava keki gibi şeyler yapmayı seviyorum. Bunların tariflerini internette bulabilirsiniz, ama önemli olan yağsız olması.

Öğlen yemeği:
Bir büyük tatlı patates veya normal patates. (Tatlı patatesi haftada bir hazırlıyorum. Yıkayıp kağıtlı tepsiye diziyorum, 220 C'de 45 dakika pişirip, alt üst edip 45 dakika daha pişiriyorum. Büyükse biraz daha pişirmek gerekebiliyor, ben çok yumuşak seviyorum. Bunu buzdolabına koyuyorum, yemeden önce mikrodalgada 2 dakika kadar pişiriyorum. Patatesi de haşlayabilirsiniz, veya mikrodalgada pişirebilirsiniz, veya fırında pişirebilirsiniz. Bir çok patates tarifi var, önemli olan yağsız olması.)
Yanında suda pişmiş yeşil sebze (kabak, Brüksel lahanası, brokoli, vb.)

Akşam üstü:
Bir elma, veya bir küçük tabak kahverengi pirinç, veya yağsız kek, vb.

Akşam yemeği:
Yağsız hazırlanmış makarna, pizza, çorba gibi yiyecekler yiyoruz.
Sonra meyve yiyoruz.
Daha sonra da mutlaka kek, muhallebi, vb. bir tatlı yiyoruz. Ben tatlı çok severim. Nispeten az şekerle hazırlıyorum, ama tat alıcılarım alıştığı için bana yeteri kadar tatlı geliyor. Vegan kek tariflerinde yağ yerine elma sosu kullanabilirsiniz. Elma sosu, kekleri yağdan daha fazla nemli yaptığı için yağ miktarından biraz daha az ekleyin. (Elma sosunu yapmak için, beş yeşil elmayı soyup ince parçalara doğruyorum. İki çorba kaşığı su ekleyip kapağını kapatıyorum. Orta ateşte kaynayana kadar ısıtıp, sonra çok kısık ateşte 30 dakika kadar pişiriyorum. Kaliteli elma ise karıştırınca sos haline gelecektir. Bunu buzlukta saklıyorum.) İlk yaptığım kekler pek güzel olmamıştı, ama zamanla miktarları ayarlayıp güzel kekler yapmasını öğrenebildim.

Veganlık çok sağlıklı bir yaşam tarzı. İyi beslenirseniz yorgun değil son derece enerjili olacaksınız. Kolesterolünüz ve tansiyonunuz da düşecek, ve şeker, kanser gibi hastalık riskinizi azaltmış olacaksınız. Hem kendiniz, hem hayvanlar, hem de doğa için çok güzel bir şey yapmaktasınız. İyi şanslar dilerim.
 
Son düzenleme:
(Türkçem biraz bozuk, lütfen kusura bakmayın.)

Ben de eşim de 8 yıldır veganız. İlk iki, üç yıl hayvan yemeyi özlediğiniz zamanlar olabilir, ama zamanla bu anlar azalacaktır. Ben de eti çok severdim, ama artık kokusu bile iğrenç geliyor. Özlediğiniz zaman hemen nohut, mercimek, veya tofu gibi proteinli bir şeyler yemenizi tavsiye ederim. Ben ilk yıllarda böyle yapardım, birkaç dakika içinde et yeme isteğim yok olurdu.

Vitamin D için hayvan yemeye gerek yok. En iyisi, günde 15 dakika kadar gündüz dışarıda yürümektir. Yüzünüz ve kollarınız açıksa vücudunuz yeteri kadar vitamin D yapar. Eğer dışarı çıkmanız mümkün değilse vegan vitamin D hapı alabilirsiniz. Ben dışarı çıkamadığım zamanlar haftada üç kez (Pazartesi, Çarşamba, ve Cuma) 5000 I.U. vitamin D3 alıyorum. Zaten insanların yediği hayvanlara da vitamin D veriyorlar; zavallı hayvanlar kısacık ömürleri boyunca güneş görmediklerinden, vücutları vitamin D yapabilecek durumda değil.

Bunun dışında almanız gereken tek vitamin B12. İyot da çok önemli, iyotlu tuz kullanmalısınız. Deniz yosunu da yiyebilirsiniz, ama bazılarında iyot çok fazla, dikkat ederek yiyin.

Demir için de, başkalarının da söylediği gibi, herhalde yeteri kadar sebze yemiyorsunuz. Brokoli, kara lahana, marul, mantar, fasulye, ve mercimek gibi yiyeceklerde demir boldur. Bu yiyeceklerle birlikte portakal gibi vitamin C içeren bir şey yerseniz vücudunuz demiri daha iyi emer.

Kolay yoruluyorsanız bu, yeteri kadar yemediğinizi gösterir. Sanırım az ama bol yağlı yiyecekler yiyorsunuz. Yağsız hazırlarsanız patates, pilav, makarna, ekmek gibi yiyecekler şişmanlatmaz. Ben bir yıla yakın zamandır yağ kullanmıyorum, 10 kilo kadar verdim, zayıf biri oldum. Eşim de 30 kilo verdi. (Sadece yağ değil, diğer yağlı vegan yiyecekleri de azaltmanız gerek. Mesela kuru yemiş, vegan çikolata, avokado, hindistancevizi gibi yiyecekler, ve işlenmiş gıdalarda yağ çok fazla.) Yağsız yemek yapmak ilk başta zor görünüyor, ama aslında çok kolay. Mesela soğanı yağ yerine biraz su ile pişirebilirsiniz. (İngilizce biliyorsanız YouTube'da bunu açıklayan videolar bulabilirsiniz. "Nini Girl" adlı bir kadın çok güzel tarifler veriyor, tavsiye ederim. Ayrıca, vegan beslenme hakkında bilgi veren, "The Exam Room" adlı bir yayın ("podcast") var, ben çok faydalandım.)

Tabi kendiniz bilirsiniz, ama peynir ve yoğurdu bırakmanızı tavsiye ederim. Hayvansal yiyeceklerin hepsi çok yağlı. Ayrıca, tat alıcılarınızı bozar. Hayvansal yiyecekleri bıraktıktan (yani tamamiyle bıraktıktan) 10 gün kadar sonra her şeyin tadının birden çok daha güzel olduğunu bulacaksınız. Tat tomurcukları 10-14 gün içinde tamamiyle yenilendiği için bu.

Belki işinize yarar diye, her gün yediğim şeyleri yazıyorum:

Kahvaltı:
Yulaf. (Yarım bardak yulaf ezmesine 12 kuru üzüm ve bir bardak su ekleyip 1 dakika mikrodalgada ısıtıyorum, karıştırıp bir dakika daha ısıtıyorum. Biraz da pekmez ekliyorum. İlk başta hoşunuza gitmeyebilir, ama bir iki hafta içinde çok sevmeye başlayacağınızdan eminim.)
Tam buğdaylı tost, üzerine de biraz çilek veya vişne reçeli.
Bir küçük tabak pişmiş armut. (Haftada bir hazırlayıp her gün biraz yiyorum. Armutları parçalara kesip tencereye koyuyorum. İki kaşık su ekleyip, kapağını kapatıp, kaynayıncaya kadar orta ateşte pişiriyorum. Kaynadıktan sonra ateşi azaltıp 19 dakika pişiriyorum. Kapağı kapalı soğutuyorum. Şeker eklemediğim halde hoş, komposto gibi bir şey oluyor.)
Hafta sonları yulaf kepeği, tava keki gibi şeyler yapmayı seviyorum. Bunların tariflerini internette bulabilirsiniz, ama önemli olan yağsız olması.

Öğlen yemeği:
Bir büyük tatlı patates veya normal patates. (Tatlı patatesi haftada bir hazırlıyorum. Yıkayıp kağıtlı tepsiye diziyorum, 220 C'de 45 dakika pişirip, alt üst edip 45 dakika daha pişiriyorum. Büyükse biraz daha pişirmek gerekebiliyor, ben çok yumuşak seviyorum. Bunu buzdolabına koyuyorum, yemeden önce mikrodalgada 2 dakika kadar pişiriyorum. Patatesi de haşlayabilirsiniz, veya mikrodalgada pişirebilirsiniz, veya fırında pişirebilirsiniz. Bir çok patates tarifi var, önemli olan yağsız olması.)
Yanında suda pişmiş yeşil sebze (kabak, Brüksel lahanası, brokoli, vb.)

Akşam üstü:
Bir elma, veya bir küçük tabak kahverengi pirinç, veya yağsız kek, vb.

Akşam yemeği:
Yağsız hazırlanmış makarna, pizza, çorba gibi yiyecekler yiyoruz.
Sonra meyve yiyoruz.
Daha sonra da mutlaka kek, muhallebi, vb. bir tatlı yiyoruz. Ben tatlı çok severim. Nispeten az şekerle hazırlıyorum, ama tat alıcılarım alıştığı için bana yeteri kadar tatlı geliyor. Vegan kek tariflerinde yağ yerine elma sosu kullanabilirsiniz. Elma sosu, kekleri yağdan daha fazla nemli yaptığı için yağ miktarından biraz daha az ekleyin. (Elma sosunu yapmak için, beş yeşil elmayı soyup ince parçalara doğruyorum. İki çorba kaşığı su ekleyip kapağını kapatıyorum. Orta ateşte kaynayana kadar ısıtıp, sonra çok kısık ateşte 30 dakika kadar pişiriyorum. Kaliteli elma ise karıştırınca sos haline gelecektir. Bunu buzlukta saklıyorum.) İlk yaptığım kekler pek güzel olmamıştı, ama zamanla miktarları ayarlayıp güzel kekler yapmasını öğrenebildim.

Veganlık çok sağlıklı bir yaşam tarzı. İyi beslenirseniz yorgun değil son derece enerjili olacaksınız. Kolesterolünüz ve tansiyonunuz da düşecek, ve şeker, kanser gibi hastalık riskinizi azaltmış olacaksınız. Hem kendiniz, hem hayvanlar, hem de doğa için çok güzel bir şey yapmaktasınız. İyi şanslar dilerim.
harikasınız 👏🏻
 
Back