Varis neden olur?

Cicilikiz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
1.972
10
48
Yüksek topuklu ayakkabılar varise neden olur mu? İşte varise yol açan nedenler, varisi olanlara öneriler ve varisten korunmanın yolları…

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Bengisun, karın içi basıncı artıran sürekli kabızlığın varis oluşumuna zemin oluşturduğunu belirtti.
Bengisun, kanı kalbe geri taşıyan toplar damarların genişlemesi sonucu oluşan varis hastalığının, kadınların yüzde 40, erkeklerin ise yüzde 20’sinde görüldüğünü bildirdi.
İŞTE VARİSE YOL AÇAN NEDENLER:
Sürekli kabızlık:
Kabızlık ıkınmaları, bu da karın içi basıncı artırır. Yüksek basıncın etkisiyle toplar damarlardaki basıncın artması, ileride varis oluşumuna yatkınlık oluşturur.
Yüksek topuklu ayakkabılar:
Bacağın kas pompasının iyi çalışmasını engellediği için kan dolaşımını bozarak varise neden olur. Bu nedenle yumuşak ve ortopedik ayakkabılar giyilmelidir.
Uzun süre hareketsiz masa başında çalışmak:
Ayaklardaki kas pompası iyi çalışmadığı için kanın bacaklarda göllenmesine, bu da bacaklarda şişlik ve ağrıya neden olur. Sonuçta varis kaçınılmazdır.
Obezite (aşırı şişmanlık) ve gebelik:
Her iki durumda da karın içi basıncın artması varis oluşumuna zemin hazırlar. Gebelik aynı zamanda damar duvarını zayıflattığı için varise neden olabilir.
Genetik faktörler:
Birinci derece yakınlarında varis olanlarda bu rahatsızlığın görülme olasılığı yüksektir.
varis.jpg

Erken safhada tedavi edilebilir
Varislerin erken safhada tedavi edilmesinin önemine işaret eden Bengisun, başlangıçta küçük kılcal damarlardaki ya da mavi-yeşil renkteki damar genişlemelerinin, ileri safhalarda kahverengi renge dönüşüp varis ülserlerine kadar gidebileceğini söyledi.
Hastada belirgin bir ağrı ortaya çıkmadıkça sorunun önemsenmediğini kaydeden Bengisun, bunun da hastalığın ilerlemesine yol açtığını belirtti.
Sıcak hava artırır
Bengisun, ısınan havalarla damarlar genişleyeceği için varisleri olanların şikayetlerinin artabileceğini bildirdi.
Varisli damarların içi kan dolu kesecikler olduğunu anlatan Bengisun, buradaki kanın pıhtılaşma eğiliminin artmasının, ağrılı damar iltihaplarına yol açtığını belirtti.
Bu nedenle varisleri olanlara havalar ısınmadan önce tedavi olmalarını tavsiye eden Bengisun, hastalığın tedavi edilmemesi halinde ağrı, gerginlik, yorgunluk, şişkinlik ve damar iltihaplarının ortaya çıkabildiği uyarısında bulundu.
Ne yapmalı?
Bengisun, varisleri olanlara şu önerilerde bulundu:
• İş yerinde çalışırken veya uzun yolculuklarda hareketsiz kalınmamalı, bacak hareketleri yapıp, sık sık mola verilmeli,
• Fazla kilosu olanlar zayıflamalı,
• Ağrıları artanlar soğuk suyla duş almalı,
• Sıcağa maruz kalınmamalı,
• Fizik tedavi yaptırılmamalı,
• Ayakta uzun süre çalışanlar topuklu ayakkabı giymemeli.
Uzmanına başvurun
Varis tedavisinin estetik bir operasyon olarak görülmemesi gereğine işaret eden Bengisun, bacaklarda zararsız gibi görünen küçük kılcal damarlarla mavi-yeşil renkteki damar genişlemelerinin büyük damarlardaki varisin habercisi olabildiğini bildirdi.
Büyük damarda bir varis olup olmadığı tespit edildikten sonra tedaviye başlanması gerektiğini anlatan Bengisun, genel anestezi gerektirmeyen lazer yöntemiyle başarılı sonuçlar alınabildiğini kaydetti.
Bengisun, özel bir kataterle (ince plastik boru) içine girilen varisli damarın ultrason altında işaretlenerek yok edildiğini kaydederek, “İşlem 30-45 dakikada tamamlandıktan sonra 1 saat dinlendirilen hasta evine yürüyerek gidebiliyor” diye konuştu.
 
X