Kardiyoloji - Kalp ve Dolaşım Sistemi Hastalıkları Varis....Bilgi ve Paylaşım

Exorcist

Pantolonlu Bulut
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
799
11
Varis, toplardamarların duvarlarının zayıflamasına bağlı olarak bu duvarların kalıcı biçimde genişlemesidir. En sık bacaklarda görülür. Erişkinlerde yüzde 15 oranında bulunur. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.

Toplardamarların genişlemesi varis olarak adlandırılır. Varis terimi sıklıkla bacaklardaki varisleri belirtmek için kullanılırsa da, vücudun öteki bölgelerinde de görülebilir. Bizim bahsedeceğimiz, bacaklardaki varislerdir.

Bacak varisleri


Bacak varisleri, yüzeysel toplardamarlarda ortaya çıkar. Bacak toplardamarlarındaki kan dolaşımında yavaşlamaya neden olur. Buna bağlı olarak damar içinde basınç artışı görülür.


Hastalığı belirleyen etkenler


Varisin nedenini tahmin etmek pek güç değildir. Toplardamarlar bacaklardaki kirli kanı yukarıya yani kalbe taşıyan damarlardır. Bu geri dönüşü zorlayan zamanlarda ya da bacaklara fazla yük bindiği durumlarda söz konusu geri dönüş fonksiyonu aksamakta, damarlar genişlemeye başlamaktadır. Özellikle toplardamarlar içinde bulunan kapakçıklar bozularak, geri dönüşü bulunmayan yani tıbbi tedavisi mümkün olmayan bir süreç başlatmaktadır.


Nedenleri



Uzun süre ayakta durma (polis, hemşire, öğretmen, tezgahtar vb. meslek gruplarında)

Hamilelik ya da şişmanlık, ağır yük taşıma

Irsi faktörler

Doğumsal damar bozukluluğu


Belirtileri

Varis, gözle görülebilen bir hastalıktır. Hastaların hemen hemen hepsi "damarların kabarmaya başladığı" gibi şikayetler ile doktora başvururlar. Gözle görülebilen bu kabarıklık dışında en önemli belirti, özellikle akşama doğru ya da yürüyüş sonrası başlayan, sıklıkla istirahatle geçen bacak ağrısıdır. Uzun süre ayakta durma, ağır yük taşıma gibi faktörler devam eder ve bir cerraha baş vurmayıp gerekli önlemlerde alınmazsa, kanama, yara (ülser), renk değişikliliği, kaşıntı gibi ileri dönem belirtileri başlar.



Varisli bacağın görünümü

Her şeyden önce hasta ayakta dururken varisin neden olduğu genişlemeler daha belirgin görüldüğünden bu pozisyonda muayene edilmelidir. Varisler büklümlü ipler gibi görünür, üzerlerine basıldığında kolaylıkla çöker, ağrısızdır. Üzerlerindeki deride değişme yoksa mavimtırak renklidir. Yüzeysel toplardamar dolaşımının başlıca iki toplardamarı, küçük ve büyük bacak toplardamarı ile bunların yan dalları boyunca kabarıklık izlenir. Varis, çoğu kez olduğu gibi, büyük bacak toplardamarındaysa, şişkinlikler bacağın iç yüzünde, dizde ve kalçada; küçük bacak toplardamarındaysa şişlik bacağın arka yüzündedir.


Teşhis


Belirtilerin görüldüğü durumlarda mutlaka bir Genel Cerrahi uzmanına başvurmak gereklidir. Basit bir muayene ile teşhis konulur. Tedavinin düzenlenmesi açısından mutlaka "venöz doppler ultrasonografi" ya da "venografi" yapılmalıdır.


Tedavi


Hastanın şikayet ve istekleri ayrıca hastalığın derecesine göre 3 değişik tedavi aşaması vardır: Basınçlı çorap ya da elastik bandaj uygulanması, skleroterapi (yapıştırma seansları) ve ameliyat.


Aslında oluşan varisi geçirici tedavi şekli yani mutlak tedavi ameliyattır. Çorap uygulaması ve medikal tedavi ancak hastalığın ilerlemesini engelleyebilir. Skleroterapi (yani damar içine yapıştırıcı madde enfeksiyonu) sıklıkla başlangıç dönemlerinde basit kılcal varislerde ya da ameliyat sonrası tedaviyi tamamlamak için uygulanır.


Cerrahi girişim


Ameliyat, varisin tek tedavi metodudur. Belden iğne ile uyuşturularak (spinal anestezi) ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyat öncesi mutlaka venöz doppler ultrasonografi ile çıkarılarak damarların yerini tutacak yani görevini üstlenecek diğer damarların sağlam olup olmadığı saptanmalıdır. Toplam ameliyat süresi 1-3 saat arasında değişmekte olup, hastalar 1 gün hastanede yatmakta sonra taburcu edilmektedir.


Tedavi geciktirildiğinde


Uygun şartlarda ve gerekli tetkikler sonucu yapılan ameliyatın başarı oranı çok yüksektir. İleri döneme gelmiş varislerde cerrahi tedavi imkanı ortadan kalkmakta ve hayat boyu bu sevimsiz hastalıkla başbaşa yaşamak zorunda kalınmaktadır. Bu yüzden erken teşhisin ve ilerlemesini önlemek tedavinin başlatılmasının önemi büyüktür. Belirgin ve ilerlemiş hale gelmiş varislerin ise ameliyat ile temizlenmesi en akılcı çözüm olacaktır. Yoksa ameliyat bile artık çare olamayacaktır.



Bilinmesi gerekenler

Varisli toplardamarlar kaslarda kramplara yol açar mı?


Varisleri olan kişilerde sıklıkla dokulardaki şişmeye bağlı olarak kaslarda kramplar görülebilir; bunlar özellikle toplardamar yetersizliğinin de olduğu durumlarda gözlenir. Bu kramplar esnek bandaj uygulanarak ya da her fırsatta bacakları yükseğe kaldırıp, dinlendirerek hafifletilebilir. Sıklıkla kişinin bacaklarında bir yorgunluk vardır; kişi bacaklarının konumunu sürekli değiştirmek ister.


Şişmanlık ve yaşlılık varisli toplardamarların durumunu daha da ağırlaştırır mı?


Şişmanlık bacaklara daha fazla yük bindirdiğinden varislerin oluşumunu ve var olan varislerin daha da kötüleşmesini kolaylaştırır. Varisi olan şişman kişilerin yapması gereken ilk iş fazla kilolarından kurtulmaktır. Böylece bacak toplardamarlarına ve damarlardaki kapakçıklara binen yük hafifler. Yaşlılıkta da varis oluşumu ya da var olan varislerin daha da kötüleşmesi kolaylaşır.
 
arkadaşlar ben işim gereği sürekli ayakta durmak zorumdayım. şuanda yok ama ileride varis olma ihtimali beni korkutuyo. bunları oluşmadan engellemenin bi yolu varmı. yardım edin nolurrrrrrrrrrrrrrrrrrrr varisli bacaklar istemiyorummmmmmmmmmmmmmmmm......... :uhm:
 
arkadaşlar ben işim gereği sürekli ayakta durmak zorumdayım. şuanda yok ama ileride varis olma ihtimali beni korkutuyo. bunları oluşmadan engellemenin bi yolu varmı. yardım edin nolurrrrrrrrrrrrrrrrrrrr varisli bacaklar istemiyorummmmmmmmmmmmmmmmm......... :uhm:

şekerim ben ebru şallının kitabında şöyle bişey duymuştum.
akşam yatmadan 2 saat önce varis çorapı giyiyormuş ve sonrada bacakları 20 dakika kadar yukarı kaldırıp dinlendiriyormuş kan basıncı için ve gerçekten iyi geliyormuş bir dene istersen..
 
Şu meşhur kara üzüm çekirdeği tozu var (meşhur diyorum çünkü burda başka bir konuda çok bahsedildi) Onun düzenli olarak kullanıldığında iyi geldiğini duydum gerçi varolan varislere iyi gelirmi bilmiyorum ama oluşmasına engel olabilir.Varis bana göre selülitten çok daha beter bir sağlık problemi ve bende de yüksek topuklu ayakkabı giymekten ötürü oluştu :1no2:
 
arkadaşlar ben işim gereği sürekli ayakta durmak zorumdayım. şuanda yok ama ileride varis olma ihtimali beni korkutuyo. bunları oluşmadan engellemenin bi yolu varmı. yardım edin nolurrrrrrrrrrrrrrrrrrrr varisli bacaklar istemiyorummmmmmmmmmmmmmmmm......... :uhm:
Her akşam ayaklarını düzenli olarak havaya kaldır,yere uzanıp duvara yaslayabilirsin.Çok faydası olduğunu biliyorum,annemdede varis var,hatta ameliyat olması gerekiyor.Varis çorabı kullanıyor ama sende daha varis yokmuş,kullanman doğru olurmu bilemem.Bir de o çorap sabah kalkınca giyiliyor,hiç adım atmamış olman gerek;ancak o zaman işe yarıyormuş.
 
ben haftada bi gün restoranda calisiyorum, sürekli ayakta durmak zorunda kaliyorum yani. gelince ayaklarim bacaklarim o kadar agriyor ki..

bir de yaklasik 3 senedir yalniz yasadigim icin hic saglikli beslenmiyorum. cok zayifim, sürekli abur cubur, kilomu zor tutuyorum. ona ragmen selülitlerim var, ve iki bacagiminda alt kisminda ön tarafinda kocaman bir damar.. biraz yorulunca hemen sisiveriyor belirginlesiyor, asagi dogru ayaklarimdaki damarlar da sisiyor. ve sürekli patliycakmis gibi bi his, rahatsizlik veriyor.

cok kafama takiyorum ne yapicam bilmiyorum.. varis olucak diye korkuyorum. cok beyaz tenliyim bi de nerdeyse seffaf gibi bacaklarim bütün damarlarim sisip belirginlesiyor.. :çok üzgünüm:

ciddi bi dolasim bozuklugu falan birsey var bende sanirim..
 
arkadaslar varis seluluit gibi olaylar genelde genetik oluyor..ben nerdeyse on yil surekli ayakta ve yuksek topuklu ayakkabi giyerek calistim ablam ise ev hanimiydi ama onda varis var bende hicbirsey yok cok sukur..bizim ailede sadece ablamda var rahmetli annanemin 65 yasindayken bacaklari sutun gibiydi bir damar yoktu annemde oyle ki kadin 50 yasinda hala ayakta calisiyor..o yuzden olmayan irsey icin simdiden kara kara dusuup uzulmenin hayatinizi karartmanin anlami yok:1yes2:eek:lacagi varsa sen ne yaparsan yap zaten olur..yediklerine dikkat et ve her firsatta spor yap:)
 
VarisLerden KurtuLun !


'EVLT' ya da 'damar içi lazer tedavisi' adı verilen bu teknoloji sayesinde, ince bir kateterle damara giriliyor ve varisli damar tedavi ediliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölüm Başkanı Op. Dr. Tuğrul Kihtir, varisli damarların tedavisinde kullanılan EVLT yöntemi hakkında bilgi verdi.

Varis nasıl oluşur?

'Kanın kalbe dönüşünü sağlayan toplar damarların genişlemesi' olarak tanımlanan varis, oldukça sık görülen bir hastalık. Tüm yetişkinlerin yaklaşık yüzde 20'sinde, 50 yaş üzeri kişilerin ise yaklaşık yüzde 50'sinde varis görülüyor. Bu hastalığa kadınlarda daha da sık rastlanıyor. Bacaklardaki toplar damarların içinde, kanın yer çekimine karşı yukarı yönde akışını sağlayan ve pompa görevi gören kapakçıklar var. Bu kapakçıkların işlevinin bozulması durumunda, kanın kalbe doğru pompalanması bozuluyor, kan toplar damarların içinde birikiyor ve onların genişleyerek görünür hale gelmesine neden oluyor. Venöz yetmezlik olarak tanımlanan bu durumda, görünür duruma gelen damarlardan kılcal olanlar "telenjektazi" ya da "örümcek damarlar", büyük olanlar ise "varis" olarak tanımlanıyor.

EVLT nasıl uygulanır?

EVLT ya da endovasküler lazer tedavisi, büyük varisli damarların, içlerinden uygulanan lazer ışınları yardımıyla kapatılması yöntemine verilen isim. Bu yöntem, önceleri ameliyathanede, anestezi altında yapılan ve damarların cerrahi olarak çıkarılması esasına dayanan yöntemlere alternatif olarak, son yıllarda geliştirilmiş. EVLT yönteminde damar içine tek bir yerden yerleştirilen kateter yardımıyla lazer ışını uygulanıyor ve hasta damarın kapatılması sağlanıyor. EVLT muayenehane ortamında ve genel anestezi gerekmeden uygulanan bir yöntem. Başarı oranı yüzde 97 civarında.

EVLT'nin riskleri var mı?

Tüm yöntemler gibi EVLT'nin de riskleri var. Bunlar arasında, genellikle iki hafta içinde iyileşen morarma, ağrı, kaşıntı ve duyu azalmasını sayabiliriz.

Varisli damarlar için diğer tedavi yöntemleri nelerdir?

Varisli damarların tedavisi için uzun yıllardır başka tedavi yöntemleri de kullanılıyor. Bunları şöyle özetleyebiliriz:

Varis çorapları

Hafif derecede ağrıya neden olan varisli venlere karşı varis çoraplarından yararlanılıyor. Bu çoraplar, kanın hasta olmayan toplar damarların içinden dönüşünü hızlandırarak varisli damarlardaki hastalığın ilerlemesini engelliyor. Ancak, varis çorapları oluşmuş varislerin tedavisini sağlamıyor.

Skleroterapi

Küçük varisli damarların ve örümcek damarların tedavisinde skleroterapiden yararlanılıyor. Bu yöntemde, genişleyen küçük damarların içine çeşitli ilaçlar enjekte edilerek kapanmaları sağlanıyor.

Lazer

Telenjektazi ve örümcek damarlara cilt üzerinden lazer ışınları uygulanması yöntemi. EVLT'den farkı, lazer ışının damarların içinden değil, cilt üzerinden uygulanması. Skleroterapiyle birlikte de uygulanabiliyor.

Radyo frekans tedavisi

Bu yöntemde, büyük varisli damarlara, kateter yardımıyla giriliyor ve damara ısı yayan radyo frekans verilerek, damarın kapanması sağlanıyor.

Filebektomi

Filebektomi, büyük varisli damarların üzerlerinden yapılan küçük kesilerle bölge bölge çıkarılması yöntemi.

Stripping

Bu da büyük damarların cerrahi olarak çıkarılması yöntemi. Genellikle, kasık bölgesi ile ayak bileği arasında yapılan kesiler yardımıyla varisli damarın içine stripper cihazı yerleştiriliyor ve ardından damar çekilerek, tüm uzunluğunca çıkarılıyor. Önlem alınmazsa yara oluşuyor

Venöz yetmezlik durumunun evreleri nelerdir?

Venöz yetmezlik ya da toplardamarların yetmezliğinin derecelendirilmesinde ve klinik seyrinin izlenmesinde uluslararası CEAP klinik sınıflama sistemi kullanılır. Bu sınıflamaya göre, birinci derece yetmezlikte 'görünen kılcal damarlar' vardır. İkinci derece yetmezlikte daha geniş varisli damarlar oluşur. Üçüncü derecede, bacakta ödem-şişlik, dördüncü derecede derinin sertleşmesi ve renk koyulaşması gibi cilt değişiklikleri ortaya çıkmıştır. Beşinci derece yetmezlikte iyileşmiş bir yara öyküsü vardır. Altıncı derece yetmezlikte ise, iyileşmeyen yara vardır. Toplardamarlarda yetmezlik durumunun tedavi edilmemesi halinde olay evre evre ilerler. Venöz yetmezliğin ilerlemesi halinde bacaklarda şişme, ağrı, kaşıntı, deri renginde koyulaşma ve zor iyileşen ya da iyileşmeyen ülserler, yaralar ortaya çıkıyor. Bu nedenle, varisli damarların tedavisi çok önemli. Varis tedavisinde amaç, hasta toplardamarların tedavi edilmesi, kanın sağlam damarlar içinden akımının sağlanması ve geriye birikiminin ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesidir.

Adım adım EVLT

* Hasta muayene bölümüne geçiyor ve muayene gömleğini giyiyor. Doktor hastayı muayene ediyor ve işlemi nasıl gerçekleştireceğini planlıyor. Tedavi planını hastasına açıklıyor.

* Uyluğun alt bölümünde küçük bir alanda lokal anestezi uygulanıyor.

* İşlem başlıyor. Varisli damarın içine, alt uyluk bölgesinden ince bir lazer kateteri, ultrason görüntüsü yardımıyla yerleştiriliyor.

* Lazer ışını uygulanıyor ve damarın kapanması sağlanıyor. İşlem 30-45 dakika sürüyor.

* Tedavi edilen bacağa bandaj uygulanıyor ve hasta 10-20 dakika yürütüldükten ve biraz dinlendikten sonra evine yürüyerek dönebiliyor, normal aktivitelerine devam edebiliyor. Akşam ağrısı olursa, doktorun tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçlardan alabiliyor.

* Bandaj iki üç gün sonra çıkarılıyor ve yedi gün süreyle varis çorabı giyiliyor.

* İki hafta içinde spor aktivitelerine ve sıcak banyolara başlanabiliyor.
 
Son günlerde varis şikayetleri artarken, uzmanlar bu durumun önemsenmesi gerektiğini ifade ediyor. Varisin ilk belirtilerinin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, "İlerleyen varis kan dolaşımında da önemli problemlere yol açabilir. Bu hastalığa yakalananların, fırsat buldukları her an ayaklarını yukarı kaldırarak dolaşımlarını rahatlatmaları gerek. Yürüyüş ve yüzme en etkili tedavidir" diyor.​
 
Arkadaşlar,malesef kalıtsal bizde. bacaklarımda ince kılcal damar varisleri var. öğretmen olmam ve 1 yaşındaki kızımndan dolayı malum hiç dinlenemiyorum, hep ayaktayım. biraz önce bacaklarıma selülit yağı sürerken farkettim ki varislerim artıyor:1no2:
sanırım bunlar için doktorlar lazer tedavisi uyguluyorlar.
acaba daha önce yaptıran var mı? memnun mu?
birde şunu merak ediyorum, seans ücreti ne kadar?
lütfen, önerileriniz ve yardımlarınızı bekliyorum.

(of, çatlak, selülit, varis... hangi biriyle uğraşıcam)
 
aynı sorun bendede var canım 6 seans iğne tedavisi oldum yani skloterapi pahalı bir yöntem etkili ama seansı kısa sürüyor ve tedavi süreci yavaş gidiyor bu ilaç belli dozlarda veriliyor aşırısı ödem yapıyor bacakta ,yani antibiyotik gibi limiti belli
bu yüzden bende araştırdım etkili yöntemin lazer olduğuna bazı doktorların tavsiyesi ile karar verdim şuan araştırıyorum ve tedaviye devam edeceğim
geçmiş olsun canım
 
Arkadaşlar,malesef kalıtsal bizde. bacaklarımda ince kılcal damar varisleri var. öğretmen olmam ve 1 yaşındaki kızımndan dolayı malum hiç dinlenemiyorum, hep ayaktayım. biraz önce bacaklarıma selülit yağı sürerken farkettim ki varislerim artıyor:1no2:
sanırım bunlar için doktorlar lazer tedavisi uyguluyorlar.
acaba daha önce yaptıran var mı? memnun mu?
birde şunu merak ediyorum, seans ücreti ne kadar?
lütfen, önerileriniz ve yardımlarınızı bekliyorum.

(of, çatlak, selülit, varis... hangi biriyle uğraşıcam)

ayrıca selülit yağı sürerken fark ettim diyorsun bu yağı masaj yaparak uyguluyorsan ve sert bir şekilde yaparsan buda çoğalmasında etken canım çünkü bize kılcal damarı olana masaj zararlı çoğalmasında sebeptir, bende artmasının sebebi bu kremlerle yaptığım yoğun masajdır doktorda öyle söylemişti
 
yaa gerçekten masaj zararlı mıymış. bilmiyordum. bir de dün aktar bana bitkisel bir kapsül tavsiye etti,adı GOTU KOLA. acaba kullanan var mı. bu ürün varisleri geçiriyor mu, yoksa yenilerinin oluşmasını mı engelliyor?
ayrıca lazer tedavisinin seans ücretini bilen yokmu arkadaşlar?
bununla güzel sonuçlar alınıyormuş
açıkçası ben çok dikkat ediyordum, hergün ayağımı kaldırır yatar ve soğuk duş uygulardım.
malesef ki hamilelikte arttı...
 
VARİS ÜLSERİ
Daha çok, bacağın alt kısmında görülen yuvarlak bir yaradır. Nedeni,
varisli yerde meydana gelen herhangi bir yaralanmadır.
Hastalık bacağın alt kısmında, bileğe yakın bir yerde yuvarlak bir yara olarak ortaya çıkar. Ayak bileği şişer, deri esmerleşir ve
bazen de ağrı hissedilir.
Doktor tedavisi şarttır.
 
öncelikle geçmiş olsun bunun için sana tavsiye edebileceğim en güzel bitkisel tedavi şu olabilir

aktarlarda bulunuyor Aynısafa kremi alman yeterli bu kremi akşam yatarken masaj yapmadan bacaklara sürüyorsun ve sargı bandı ile ayakları aşağıdan yukarı doğru sarıp yatıyorsun bunu her gün yapıyorsun kullananlar çok memnun ama biraz sabır işi haman geçmiyor en az 2 ay kullanman gerekiyor
 
yaa gerçekten masaj zararlı mıymış. bilmiyordum. bir de dün aktar bana bitkisel bir kapsül tavsiye etti,adı GOTU KOLA. acaba kullanan var mı. bu ürün varisleri geçiriyor mu, yoksa yenilerinin oluşmasını mı engelliyor?
ayrıca lazer tedavisinin seans ücretini bilen yokmu arkadaşlar?
bununla güzel sonuçlar alınıyormuş
açıkçası ben çok dikkat ediyordum, hergün ayağımı kaldırır yatar ve soğuk duş uygulardım.
malesef ki hamilelikte arttı...

merhaba
gotu kola bende kullandım tedavi etmesi derken olan kılcal damarları geçirmiyor sadece kan dolaşımını hızlandırıyormuş birde sanırım ağrıları sızıyı dindiriyor
ben memmun kalmadım kokusuda iğrenç zaten
lazer tedavisine bende gitmek istiyorum etkili çözüm diyorlar
bakalım artık yerimseniben
 
lazeri ben araştırdım 400ytl ile 600ytl seansı. genelde 1 seans yeterli oluyor.lazerden önce doppler ultrasonu çekilip damarlardaki kan akışı ve varisli damarlar inceleniyormuş
 
X