Van degil Wan Olsun!

Lambrusco

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
13 Temmuz 2010
3.692
437
0
- Yurtdışı
Van değil Wan olsun - Politika Haberleri - Radikal

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın ‘Demokratikleşme Paketi’nde “klavyelere özgürlük” diyerek açıkladığı q, x ve w harflerinin kullanımına ilişkin düzenleme üzerine Van ilinin isminin Wan olarak değiştirilmesi istendi.

Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Van’ın isminin Wan şekline dönüştürülmesi için hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na verdi. Teklifin gerekçesinde “Coğrafyamızın kadim halkları olarak Kürtler, Türkler, Ermeniler, Araplar, Mihallemiler, Süryaniler, Asuriler, Rumlar Çerkesler, Gürcüler, Lazlar ve daha niceleri bu topraklardaki izlerini yaşam alanlarına ve yerleşim yerlerine farklı isimlendirmelerle bırakmışlardır” denilirken, bu çeşitlilik ve farklılıkların zenginlik olarak görülmek yerine baskı, şiddet ve asimilasyon temelindeki tek tipleştirmenin nedeni olarak görüldüğü belirtildi.

Osmanlı başlattı Değiştirilme çabalarının modern dönemlerde Osmanlı İmparatorluğu’nun Abdülaziz ve 2. Abdülhamit dönemlerinde başladığı belirtilen gerekçede, yeni doğan sultan çocuklarının adlarının yaşatılması isteğinin yerleşim yerleri adlarının değiştirilmesinin de başlangıcı olduğu hatırlatıldı.

100 yıllık gelenek Gerekçede, Balkan Savaşları mağlubiyetinden sonra çıkarılan İskanı Muhacirin Nizamnamesi’nden, İçişleri Bakanlığı’nın 1940 yılında hazırladığı genelgeye, 1956 yılında kurulan ve 1978 yılına kadar faaliyet yürüten “Ad değiştirme İhtisas Komisyonu”ndan 12 Eylül Dönemine kadar çeşitli dillerdeki yer adlarının sistematik olarak Türkçeleştirildiğine dikkat çekildi.

Doğrusu Wan Tuğluk’un verdiği kanun değişikliği gerekçesinde bölgedeki halkların yüzyıllardır Wan dediği yerin adının Van’a dönüştürüldüğü, eski zamanlardan beri buraya Wan denildiği ve bu değişiklikle hem antidemokratik bir uygulamaya son verileceği hem de ismin fonetik olarak doğru telaffuz edileceği belirtildi.

Hasta mahkumlar Öte yandan Tuğluk Meclis Başkanlığı’na, hasta mahkumları yakından ilgilendiren bir başka yasa önerisi daha sundu. Buna göre 6411 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da yer alan “Maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkumun cezasının infazı üçüncü fıkrada belirlenen usule göre iyileşinceye kadar geri bırakılabilir” hükümdeki “toplum güvenliği bakımında tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen” ifadesinin ciddi mağduriyetlere neden olduğu gerekçesiyle çıkarılması önerildi.

Bunlarin baska isleri gücleri yok, birlik olmuslar Türkceyi nasil katlederiz diye ugrasiyorlar! Fakat öte yandan düsünüyorum da yeni gencligin "sni sewiorum, napsaq, wersene, taxi, walla" örneklerinde oldugu gibi x,q,w harflerini etrafa sacarcasina kullanmalarinin da bir farki yok aslinda. Sen kendi diline sahip cikmazsan, birileri ulusal bütünlügü bozacak unsurlari böyle böyle yapistirir suratina. Bir de hani fasistlikle suclamislar ya, komik olan durum ben bu harflerin kullanilmasi halinde dilimizin -Kürtceyi gectim- asil Ingiliz dilinin etkisinden kurtulamayacagindan korkuyorum. :)

Wan Direction vilayeti olsun adı, böylece geçmişten günümüze bir köprü kurup sentez mentez yapmış oluruz

Lambrusco, son yazdığın paragrafa binayen, siz kendi kullanıcı adınıza bakın laflarına gardını al, gelmek üzere

tüm bu kimlik çatışmaları yüzündün acep ben neyim nerden geldim diye düşünmeye başladım, araştırmaya başadım öyle ya Türklüğümüzü saklamaya başlıcaz yakında, belkide Türk değilimdir dedim. çok demokratik olduğumuz içün kimse incinmesin diye yani
neyse bu sayede has Türk olduğumu öğrenmiş oldum, ne mutlu Oğuzum diyene, öyle ya, artık ne mutlu Türküm demek suç kapsamına alınacak yakında, belki böyle söyleyince çakılmaz. Oğuzlar nasıl konuşuyordu acaba, bende öyle konuşcam bundan sonra

Son düzenleme:

Onu da düsündüm gardimi aldim, Lambrusco Ingilizce degil. Üstelik kendisi özel isim ve sevdigim bir sey o yüzden o ismi sectim. :)
Isteyen ne olduguna baksin da öyle karsima ciksin :) :) :) Ayrica benim vurgum Türkceyi katletmek üzerine Türkceyi farkli sekillerde özenti bir sekilde yazmak üzerine "sewiorum, walla, simitchi" gibi :)

Köklerimize geri dönelim diyorsun yani? :) Ben de geliyorum

o senin dediğin tarzda ilginç bi grup tarafından yapılıyor apaçi tarzı diyorlar sanırım, büyüklü küçüklü yazan, harfleri yutan, aLAynA isYn

tabii bu ayrı başlık konusu olur

Yıllardır çözülmeyi bekleyen bir devlet meselesiydi gerçekten.

Vanda soğuktan, açlıktan çocuklar ölmüş, olsun varsın..Mukadderat..Yeter ki Van "Wan" olsun.

aaa pardon ya, apaçilere haksızlık olmasın, çok kıymetli aydınlarımızda(!) yapıyor bunu, mesela soyismindeki ş harfini sh diye yazıyor, yazarın hayranları alınmasın ama çok komik yahu

Türkçe'nin yıllardır dejenere edilişine girersek ki dediğiniz gibi ayrı bir başlık gerek, bende hiç hoşlanmıyorum sni sewiorum kankaaaa, nbr, slm gibi sözüm ona kolaylık olsun diye yazılanlardan.

Gençlere kızarken boyunca çocukları olan arkadaşlarım s.a nbr diye mesaj atınca otomatikman iğneleme mekanizmam devreye giriyor, ne dedin anlamadım, Türkçe yazarsan anlarım diyorum.
Yok yani cepten mesajda nbr'de yazsan aynı ücret ne haber yazsan da.
Kısaltmalara indirim var da benim mi haberim yok.

Topiğin ana içeriği?
Yorumsuz

Zaten konunun ana icerigini bir kenara birakip, olayi vurmak istedigim nokta burasiydi, etkileyici olsun diye bu konuyu actim.
Ben de cok sinirleniyorum artik belli bir kesimin bile bile düsünmeden bu tarz yazilar yazmasina. Haklisin, hadi diyelim mesaji yazdin yazdin doldu, sonunda kisaltmalara gittin, fazla paran gitmesin diye, anlarim da, bos bir mesajda sadece "nbr" yazmak akil kari bir is degil. Bir de simdi sosyal medyada görüyorum özellikle ilkokul, ortaokul ve lise dönemindeki cocuklarin hep bu "x,q,w" harflerini kullanmalari beni cileden cikariyor. Biz kendi dilimize sahip cikmazsak, bir baskasi gelip bana x,q,w hakkimi ver dediginde ve "yok veremem" dedigimizde komik duruma düseriz sadece.

Son düzenleme:
Lambrusco,
haklısınız da işte o çocukların Türkçe'deki kelimeleri yutarak, v'nin yerine w koyarak yazmalarının sorumluluğu bize ait, ana babalara.
Çocuklarımız yazınca ikaz etmiyoruz, hatta teşvik eder gibi bizde destekler nitelikte cevaplar veriyoruz çocuklarımıza.
-Anne bn ark.ıma gidiorum,bye

Anneden cevap: tmm yawrum

Bu ne yahu?

Yetişkin kızım var, her fırsatta ikaz ediyorum, mesaj mı yolladı, Türkçe olarak ne yazmam gerekiyorsa onu yazıyorum ki yazım şeklimde desteklesin ikazımı.

Dedim ya kocaman kadınlar arkadaşlarım, 30 yaş üstü bayanlar, sosyal ağları kullanmıyorum fakat mail, cep telefonu mesajı kullanıyorum, kısaltarak yazdıklarında kızıyorum, o kültürü bilmediğim içinde ne dediklerini çoğunlukla anlamıyorum zaten, anladıklarımı da ısrarla anlamamış gözüküyorum, bana yazan Türkçe yazsın, bu konuda bana gülselerde dilimden ödün vermem.

Kullanıcı adımdan dem vuran olursa Mune özel isim, yanılmıyorsam farsça kökenli, liman parıltısı demek.
Kendi adım üye adı olarak daha önce başkası tarafından alınmış olduğundan, bir zamanlar Sarıyer'de tatil yapan Arap asıllı bir ailenin kızından esinlenerek ismim olmadı hadi bu olsun diyerek aldım:))

Cok haklisin Mune. Bence de olay anne babalarda bitiyor verdigin örnek cok carpici oldu hatta bence. "yawrum" kelimesine de uyuz oldugum simdi aklima geldi. Ben gencler dedim ama haklisin, kendini bu akima kaptirmis cok sayida insanimiz da var. Senin dedigini ben de yapiyorum, bazen anlamiyorum kisaltmalari soruyorum, bazen de anlamamisa vuruyorum ki aciklasinlar. Öte yandan "geliyom, gidiyom, seviyom ya da kosuorum, geliourm, yapiorum, yapiim, geliim" gibi kelimeler de yanlis.

Dil konusu zaten ödün verilmemesi gereken bir konu, bizi biz yapan en önemli unsurlardan bir tanesi.

Ben de senin isminin nereden geldigini merak etmistim, simdi ögrenmis oldum. Anlami güzelmis. :)

küfretmeseler razıyım ben, şimdi gençler hatta çocuklar arasındaki küfür kısaltmalarına ne demeli, kısaltma deyince aklıma onlar geliyor çok sinir olduğumdan, saçlarım diken diken oluyor valla gördükçe, kendi oğluma da tembihliyorum onla arkadaşlık etme bunla etme, ama bakıyorum hepsi öyle, arkadaşsız kalcak çocuk
eee gazete isimleri bile küfür olursa ne bekliyorsun, bu kadar normalleşiyor işte

Son düzenleme:
Daha okula gitmemiş ama oğlunun kitaplarından okumayı öğrenen eltim bana mesaj atıyor ''slm''
İlk gördüğümde ''anlamadım'' demiştim. Hala her öyle yazdığında karnıma kramplar giriyor.
Gençlere bakarsanız zaten bu harflere oldukça aşinalar. Tek farkı resmi olacak olması sanırım.
Türkçe konusunda çok hassasımdır. Ama hal böyleyken siz ''olmaz'' derseniz gülünç duruma düşersiniz.
Elimizi kolumuzu kendimiz bağladık.

Küfür ahhh ahhh buna hiç girmeyelim, çocuk daha poposundaki dondan habersiz, baksan 2 karış boy var, okula bile başlamamış ama koca kadınlara küfür ediyor, arkadaşlarına küfür ediyor, küfürde de aileleri suçluyorum, çocuk küçükken kimi aile kendi öğretiyor, amcana ...... de oğlum, babannene ...... de oğlum, çocuk söyleyince bir kahkaha atıyorlar ailece, sanırsınız çocuk okumayı öğrendi.

Çocuk büyüyor tabii 2 karış kalmıyor boyu, annesi oğlanın istediğini yapmayınca anneye bir küfür, bir zamanlar kahkaha atan anne ağlamaya başlıyor annene niye böyle söylüyorsun oğlum diye.

Eeee annesi çocuk küçükken küfür etmesine kahkaha atıyordun, hadi yine gülsene

Çocuğuna doğruları öğrettiğin sürece, edebi, ahlakı öğrettiğin sürece korkma chess, küfürün kötü birşey olduğunu bildiği müddetçe tüm arkadaş çevresi küfür etse de senin çocuğun etmez.

valla Munecim benim bu yeni nesile aklım ermiyor, sosyal medya çok acayip yaptı çocukları, mesela çocuk ve annesi gayet efendi görünüyor bende kadını tanıyorum görgülü bilgili bi kadın, oğluda yanımızda öyle, ama faceden aman yarabbi ne küfürler ne, sanki süt dökmüş kedi gibi oturan o değildi yanımda. Yani yeni nesilde büyük bi çoğunluk ikiyüzlü ve bu ikiyüzlülüğe sık sık şahit olmam beni korkutuyor, biz aptallık derecesinde saftık çocukken, bu kadar etrikayı nasıl öğreniyorlar bilmiyorum
Ben oğlumuda tüm hesaplardan takip ediyorum valla kendi haline bırakamıcam, Allahtan bi falsosunu görmedim daha ama yinede takipteyim uzaktan
Şimdide çocuklar ve gençlerdeki yeni hastalık twitter, facebookta çok akraba olduğundan orda çok edepliler, ama twitterları görme... üstelik annelerini babalarınıda kabul etmiyorlar takipçi olarak
Neyse bu da ayrı bi başlık konusu, güzel bi yazı bulursam ben açayım bu başlığı, çocuklarımız yarın ki Türkiye, çocuk deyip geçmek olmaz

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…